Hands-on: Wat is de meerwaarde van de Sony Xperia ZX en X Compact?

Smartphonefabrikanten brengen hun toestellen vaak in verscheidene versies op de markt, maar Sony maakt het met de Xperia X-serie wel erg bont. Met de nieuwe ZX en X Compact zijn er nu in korte tijd al zes verschillende X-modellen. Op de IFA-beurs konden we de meerwaarde er alvast van inschatten.

Het eerste wat bij elke telefoon opvalt, is het uiterlijk. De randen rondom de toestellen zijn van rond aflopend kunststof gemaakt en ook het scherm loopt hier mooi afgerond in over. Hierdoor liggen beide telefoons prima in de hand, maar zijn ze dus ook net even anders dan hun voorgangers, die wat platter en rechthoekiger overkomen. Dit keer is ook eindelijk gekozen voor een usb-c-aansluiting.

De achterkant is van metaal en is ook mooi afgewerkt. Toch voelt het toestel voornamelijk wat ‘plastic’ aan, omdat je hem bij zijn kunststof randen vastpakt. De randen hebben weer de kenmerkende klepjes, voor bijvoorbeeld het plaatsen van de sim- en geheugenkaart. Ze maken de Xperia XZ tevens waterdicht. De X Compact heeft deze eigenschap helaas niet.

© CIDimport

Camera

Beide beschikken over dezelfde camerasensor, die we op de Xperia X ook al zagen, maar destijds niet wildenthousiast over waren. Toch zijn er kleine verbeteringen toegepast. Optische beeldstabilisatie is verbeterd en scherpstellen gaat met een rgb-sensor en een laser-autofocus.

In praktijk merkten we inderdaad dat scherpstellen snel en nauwkeurig werkte en de foto’s van prima kwaliteit lijken, maar niet zo indrukwekkend als van bijvoorbeeld de Galaxy S7.

Belangrijk verschil tussen beide modellen is het formaat. De Xperia X Compact is met zijn 4,6 inch scherm ook echt compact, zoals de naam doet vermoeden. Een fijn formaat, voor iedere tas en broekzak. De Xperia XZ heeft het wat meer gangbare 5,2 inch formaat.

Scherm

De schermen ook helder en hebben een erg indrukwekkende kleurweergave. Wel jammer is dat de Compact-variant een vrij lage schermresolutie heeft van slechts 1280 bij 720, ondanks het kleine scherm is het wel zichtbaar. De Xperia XZ heeft een Fulld HD-schermresolutie. Wat prima is, alleen schiet het net even tekort als je het toestel ook voor VR wilt gebruiken.

Ook qua specificaties scoort de Compact iets minder. De processor is namelijk iets trager. In praktijk werkte beide toestellen echter vlot, maar benchmarks en praktijktests zullen tijdens een uitgebreide test laten zien hoe het toestel echt presteert.

Specificaties

Dat de specs van de Compact-versie iets minder zijn, is goed te praten. De prijs van het toestel ligt namelijk zo’n 250 euro lager dan de Xperia XZ, die zo’n 700 euro gaat kosten. Beide toestellen beschikken verder over 3 GB werkgeheugen en 32 GB aan opslag, dat tevens uitbreidbaar is met een geheugenkaart.

De Xperia XZ is een krachtig toestel, met de nieuwe SnapDragon 820-processor. Maar toch vraag ik me een beetje af wat waarom hij uitgebracht wordt, aangezien de Xperia X Performance net is uitgekomen. De toestellen zijn erg vergelijkbaar.

Meerwaarde

De meerwaarde lijkt hem bij de XZ vooral te zitten in de betere camera en usb-c-aansluiting, terwijl de Compact een alternatief biedt voor mensen die liever een wat kleiner toestel willen hebben. De Xperia X Compact verschijnt halverwege september voor 450 euro. De Xperia XZ komt in oktober uit en gaat zo’n 700 euro kosten.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000