Firefox voor Android, altijd handig

© PXimport

Firefox voor Android, altijd handig

Smartphone & tablet

Geplaatst: 6 september 2020 - 05:15

Aangepast: 25 november 2022 - 10:32

Ronald Smit

De standaardbrowser van Android is natuurlijk Chrome. Maar niets weerhoudt je ervan om een wat minder ‘nieuwsgierig’ alternatief als Firefox te installeren. Scheelt weer een berg aan gegevens die naar Google gestuurd worden.

Laten we heel eerlijk zijn: Android is niet bepaald het meest privacy-vriendelijke mobiele besturingssysteem. Google wil liefst zoveel mogelijk van jou als gebruiker in kaart brengen. Om je te kunnen bestoken met gerichte advertenties bijvoorbeeld. Of om geld te verdienen aan de verkoop van statistische gegevens aan geïnteresseerde partijen. Voor niets gaat de zon op tenslotte. Een van de dingen die Google feilloos vastlegt is jouw browsegedrag. De meeste Android-gebruikers surfen over de digitale oceanen middels Chrome. An sich een prima browser, maar wel eentje van Google. En dan weet je dus zeker dat jouw hele surfgedrag ergens op een server in de wereld bewaard wordt.

Firefox

Er zijn genoeg alternatieve browsers voor Android te vinden, waarvan de bekendste zonder twijfel Firefox is. Door zo’n alternatief te gebruiken, limiteer je het volggedrag van Google alweer net een beetje. Verder geldt gewoon dat Firefox een prima browser is, die over alle faciliteiten beschikt die je van een dergelijke app mag verwachten. Feitelijk ziet het er grotendeels ’t zelfde uit als in de desktopversie, dus mocht je die toevallig ook gebruiken dan voel je je razendsnel thuis. De sleutel naar alle mogelijkheden is de knop met de drie (verticaal georiënteerde) puntjes rechtsboven in beeld. Handig om te weten alvast is de inschakelbare optie Desktopwebsite opvragen. De meeste Android-tablets beschikken over een ruim voldoende groot scherm én processorpower om simpelweg desktopwebsites te laten zien. Wel geldt dat dit per bezochte pagina geregeld moet worden. Even in de gaten houden dus, als een website er niet helemaal uitziet zoals je gewend bent op je laptop of pc.

Add-ons

Prettig is dat Firefox een berg aan extensies ondersteunt, waaronder – natuurlijk – adblockers. Om door de beschikbare extensies te neuzen, tik je (weer) op de driepuntjes-knop en dan op Add-ons. In de nieuw geopende tab tik je aansluitend op Door Aanbevolen extensies van Firefox bladeren. Keuze genoeg inderdaad!

© PXimport

Privacy-vriendelijk

Wat privacy betreft is Firefox erg vriendelijk. Om helemaal op safe te spelen tik je op de driepuntjes-knop en dan op Instellingen. Tik in de kolom links op Privacy en doorloop de beschikbare opties en pas deze naar wens aan. Je komt hier trouwens ook de optie Niet volgen tegen. Op zich was dat ooit een aardig idee, maar de meeste websites houden zich niet aan de kenbaar gemaakte wens helaas. Aanzetten kan altijd, maar pas dus op voor een vals gevoel van veiligheid. Voor de rest valt er eigenlijk weinig meer in te stellen aan Firefox: voor de meeste gebruikers staan de instellingen goed. Maar loop ze gerust eens door, er valt hier of daar nog best iets te tweaken!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000