Apple iPad Pro (2018) - Beste tablet is geen laptopvervanger

Apple iPad Pro (2018) - Beste tablet is geen laptopvervanger

Smartphone & tablet

Geplaatst: 6 februari 2019 - 11:42

Aangepast: 24 november 2022 - 13:34

Redactie

De nieuwste iPad Pro, alweer de derde generatie, is met afstand de beste tablet. Hij is zelfs zo goed dat je hem in veel gevallen prima als laptop kunt gebruiken. Dat mag ook wel gezien zijn beginprijs van 900-1120 euro. Maar de iPad Pro is niet in alle gevallen geschikt als volledige laptopvervanger. Net niet.

De iPad Pro 2018 is alweer de derde generatie iPad Pro. Qua look en feel is er wel iets gewijzigd. De Touch-ID-knop is weg en de hele voorkant is scherm. Dat zorgt voor een uiterst compacte tablet bij toch een behoorlijk schermformaat. De typische iPad-afronding van de achterzijde is niet meer. Deze iPad Pro lijkt qua behuizing heel erg op de rechte afwerking van de iPhone 4 tot en met iPhone SE.

Hij is verkrijgbaar met een 12,9 inch scherm en in een 11-inch scherm. De specificaties intern zijn voor beide modellen zo goed als gelijk. Vooral voor de 11-inch-versie is dat erg indrukwekkend. Het prijsverschil met de 12,9-inch versie is voor alle configuraties 220 euro. Hoe dikker je je iPad Pro 3 aankleed, hoe aantrekkelijker de grotere versie wordt. Ik zou sowieso voor de 12,9-inch gaan.

De iPad Pro heeft een fantastisch scherm

Want de iPad Pro heeft, zoals altijd, een fantastisch scherm. En dat is bij de 2018-versie nog mooier geworden. De kleuren spatten van het scherm en hebben geen lelijke oververzadiging zoals je vaak bij schermen van vooral Aziatische fabrikanten ziet. De helderheid kun je ook flink hoog zetten zonder dat er kleurzwemen of andere vlekken te zien zijn. Daarbij komt dat hij erg lekker in de hand ligt en helemaal niet zwaar is. Urenlang Netflix kijken is geen enkel probleem. Kortom: de iPad Pro is je ideale draagbare vriendje om films en video’s op te kijken.

De iPad Pro heeft een supergeluid

Komen we gelijk bij het geluid uit: dat is ongekend goed voor een tablet. Video’s en films en muziek kun je best aardig zonder koptelefoon beluisteren. Handig, want Apple heeft in al zijn 'wijsheid' geen koptelefoonaansluiting gemonteerd. Wel wordt een slap verloopje van usb-c naar 3,5mm jack meegeleverd. Het werkt vlekkeloos maar ziet er erg knullig uit en ik vrees voor de levensduur. Een nieuwe kost 10 euro en het liefst heb je er op meerdere plekken eentje liggen.

De eerste iPad met Face ID

Omdat het scherm de hele iPad in beslag neemt heeft de iPad Pro als eerste iPad Face ID. Die werkt vlekkeloos. Zelfs nog veel beter dan op de iPhone. De ‘kijkhoek’ is veel groter en als de camera je gezicht niet goed kan zien, bijvoorbeeld omdat je hand ervoor zit krijg je met een pijltje te zien waar je moet kijken. Hopelijk komt die verbeterde Face-ID ook naar de nieuwe iPhones.

Tablet met usb-c

Voor het opladen en aansluiten van accessoires heeft de iPad Pro 2018 ook een iPad-primeur: usb-c. Ideaal om eindelijk universele laders en aansluitkabels te gebruiken voor laptops, telefoons, tablets en accessoires. Usb-c op de iPad Pro werkt vlekkeloos alleen is het jammer dat er maar één poort op zit. Het is me al vaker gebeurt dat een wat langere Netflix-sessie via een bedrade koptelfoon niet op één acculading kon worden gedaan. Dan ben je wel een paar uur verder maar en ik zou Airpods of andere Bluetooth-oordopjes kunnen gebruiken. Maar die zijn na een paar uur leeg. Nu kun je wel (terecht) stellen dat zoveel binge-watchen helemaal niet goed voor me is maar een tablet van ruim duizend euro (of in de geteste topversie van 2119 euro) moet mij niet van dit soort beperkingen geven.

Volgens Apple kun je zelfs een 4K-scherm via usb-c aansluiten op de iPad Pro. Daarvoor moet je een HDMI 2.0-adapter hebben of het scherm moet wel usb-c direct ondersteunen. Allemaal leuk en aardig maar de ondersteuning is erg mager. Alleen bepaalde apps die video-uitvoer bieden of presentatie-apps in de speciale presentatie-weergave maken echt gebruik van een extern beeldscherm. Anders is het een, zeker niet-4K-schermen, een erg magere duplicatie van het iPad-scherm. Logischer zou het zijn om een extern beeldscherm ook als echt extern scherm te kunnen gebruiken. Meerdere schermen, meerdere apps tegelijkertijd open, makkelijk switchen enz. Maar helaas, niets van dat.

Werken met het Smart Keyboard Folio

Een onmisbaar accessoire bij de iPad Pro is het Smart Keyboard Folio. Kost maar liefst 200-220 euro maar dan heb je meteen bescherming voor het scherm en een handige stand om de iPad Pro als laptop te gebruiken. Zowel op het bureau als op schoot valt er goed mee te werken. Typen gaat ook goed, alleen had ik veel last van de taalkeuze-knop linksvoor waarmee je van toetsenbord wisselt. Die drukte ik, vooral tijdens typen op schoot, vaak ongewild in. Wil je dat voorkomen dan moet je je handen boven het toetsenbord laten zweven wat vermoeiend is.

Sowieso kun je beter wat lomper erop tikken om een duidelijker feedback te krijgen wat je aan het doen bent. Langere mailtjes of andere documenten typen is goed te doen en vooral de pijltjestoetsen zijn een uitkomst bij het werken in spreadsheets.

Werken met de 2e generatie Apple Pencil

Voor de Apple Pro 2018 is een nieuwe Apple Pencil gemaakt, de 2e generatie. Die zit er natuurlijk niet bij en moet je los kopen voor 135 euro. De 1e generatie Apple Pencil werkt niet op de 3e generatie iPad Pro en de eerdere iPad Pro’s kunnen niet met de nieuwe Apple Pencil overweg.

Groot voordeel van de Apple Pencil 2e generatie is dat hij draadloos wordt opgeladen en hij heeft een vlakke kant zodat hij niet zo makkelijk wegrolt. Hij kan magnetisch aan de lange kant van de iPad Pro worden geklikt en dan laad hij gelijk op. Helaas is die magneet niet zo heel sterk waardoor hij in en tas of rugzak makkelijk losraakt. Grote kans dat je misgrijpt of erger nog, hem kwijtraakt.

Net als de vorige Apple Pencil is hij wel handig om erbij te hebben maar is iOS nog niet slim genoeg om het gebruik ervan intuïtief te maken. Ben je hem lekker aan het gebruiken als aanwijzer en open je een document of spreadsheet, dan is hij opeens een invoerapparaat. Om gek van te worden. Omschakelen van invoer naar aanwijs kan wel maar dat moet je iedere keer opnieuw doen. Terwijl iOS weet dat ik het document met de Pencil heb aangetikt om te openen… Daar is dus nog wel wat ontwikkelwerk te doen.

De iPad Pro als laptopvervanger

Voorlopig is de iPad Pro nog geen volledige laptopvervanger. Dat komt echt voor rekening van iOS die teveel beperkingen heeft. Want de iPad Pro is echt snel genoeg. Alle apps verschijnen bloedsnel op het fraaie scherm en browsen gaat vlekkeloos. Begrijp me goed, veel kantoorwerk is prima te doen op de iPad Pro. Maar wil je echt productief zijn met meerdere schermen, bestandsuitwisseling en volwaardig browsen, dan ontkom je niet aan een laptop of desktopcomputer. Totdat iOS verder is ontwikkeld kun je de iPad Pro wel als een laptopvervanger voor de meeste gebruikssituaties zien. Maar niet voor alle.

Dat de iPad Pro (nog) geen laptopvervanger is, komt met name door iOS.

-

Conclusie: iPad Pro 2018 kopen?

Wil je voornamelijk kantoorwerk doen en vooral weinig volume en gewicht meenemen? Dan is de iPad Pro 2018 uitstekend geschikt. Een betere tablet is er simpelweg niet. Je moet dan wel een budget van minimaal 1500 euro reserveren voor de 12,9-inch versie. De 11-inch-variant zou ik afraden, die is wel erg klein voor kantoorwerk. Eventueel kun je bezuinigen op de Apple Pencil en het toetsenbord. Dat scheelt weer 350 euro maar dan heb je een erg dure mobiele Netflix-player. Veruit de beste die er is, dat dan weer wel. Hopelijk komen er wat flinke updates in de komende iOS-versies want het duurt niet lang meer voordat de iPad Pro een echte vervanging van je laptop is.

8,0

ONS OORDEEL

iPad Pro (2018)

Pluspunten

Scherm

Snel

Audiokwaliteit

Houdt prettig vast

Gewicht

Minpunten

Onhandige plaatsing taaltoets Smart Keyboard Folio

Slechts 1 usb-c-poort

Erg korte usb-c-kabel

Slappe magneet Apple Pencil

Prijs

Geen koptelefoonpoort

Conclusie

**Prijs**Vanaf € 899,- (11 inch model) Vanaf € 1119,- (12,9 inch model) **Prijs accessoires** Smart Keyboard Folio vanaf € 199,- Apple Pencil € 135,- **Processor** A12X Bionic + M12-coprocessor **Opslag** 64GB, 256GB, 512GB, 1TB **Scherm** 12,9 inch IPS (2732 x 2048 pixels)11 inch IPS (2388 x 1668 pixels) **Camera** 12 megapixel (achter), 7 megapixel (voor) **Connectiviteit** Bluetooth 5.0, 802.11 a/b/g/n/ac, 4G (optioneel) **Accu** 36,71Wh (12,9 inch model) 29,37Wh (11 inch model) **Afmetingen** 22x28x0,6 cm (12,9 inch model) 18x25x0,6 cm (11 inch model) **Gewicht** 633 gram (12,9 inch model) 468 gram (11 inch model) **Overig** Face-ID, Vingerafdrukscanner, usb-c **Website** [www.apple.com/nl](https://www.apple.com/nl/ipad-pro/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000