Dit denken we al te weten over de iPhone 14-serie

© PXimport

Dit denken we al te weten over de iPhone 14-serie

Geplaatst: 30 augustus 2022 - 11:16

Aangepast: 17 november 2022 - 08:54

Partner

Apple introduceert op 7 september de iPhone 14-serie. Nog even geduld dus, maar gelukkig is er al aardig wat bekend over de nieuwe smartphones. In dit overzichtsartikel zetten we de laatste verwachtingen onder elkaar.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Vodafone

Modellen

Interessant aan de iPhone 14-serie is dat Apple – net als vorig jaar – weer vier smartphones introduceert, maar niet dezelfde modellen. Zo lijkt het er sterk op dat de compacte iPhone 13 mini geen opvolger krijgt. In plaats daarvan zou Apple een iPhone 14 Max lanceren. Die smartphone zou even groot worden als de iPhone 14 Pro Max, maar mist enkele Pro-functies en is daarom goedkoper. Verwacht naast de twee grote toestellen ook een reguliere iPhone 14 en iPhone 14 Pro. Die zijn naar verwachting even groot, waarbij de Pro-versie betere specificaties en daarom een hogere prijs krijgt.

Ontwerp

Het lijkt erop dat de iPhone 14-serie qua ontwerp sterk gaat lijken op de iPhone 13-reeks. Met name de iPhone 14 zou bijna een kopie zijn van zijn voorganger. De iPhone 14 Max is weliswaar nieuw, maar op zijn grotere scherm na erg vergelijkbaar met de iPhone 14 (en dus met andere iPhones). Meer veranderingen lijken op komst voor de iPhone 14 Pro en 14 Pro Max. Geruchten en door websites gemaakte afbeeldingen claimen dat de twee Pro-toestellen wat dikker worden dan hun voorgangers. Mogelijk zodat Apple een grotere accu kan plaatsen. De smartphones krijgen naar verluidt ook iets grotere camera’s voor betere foto’s in het donker. Dat gerucht strookt met de officiële uitnodigingsposter van Apple, want die hint op betere nachtfotografie. 

Andere schermen

Interessant is dat de iPhone 14 Pro en 14 Pro Max naar alle waarschijnlijkheid betere schermen krijgen dan hun voorgangers. Het gaat – opnieuw – om oled-schermen met een haarscherpe resolutie, nu voor het eerst in staat om in stand-by-modus de tijd en andere nuttige informatie te tonen. Die modus verbruikt weinig stroom. De iPhone 14 en 14 Max lijken geen stand-by-modus te krijgen.

Een andere vernieuwing is dat de Pro-modellen een scherm met 120Hz-verversingssnelheid krijgen, dat veel soepeler beeld toont dan de 60Hz-schermen in alle andere iPhones. Een iPhone met 120Hz-scherm zou een primeur zijn voor Apple. Een beperkte overigens, want in de iPhone 14 en 14 Max vind je waarschijnlijk een 60Hz-scherm. Tot slot zouden de twee Pro-modellen niet langer een notch hebben voor de selfiecamera en Face ID. In plaats daarvan krijgt het scherm misschien een pilvormige inkeping met de camera en een smalle balk voor Face ID. Niet alle anonieme bronnen zijn het erover eens dat deze functie debuteert in de iPhone 14 Pro (Max).

 

© PXimport

Specificaties

Waar de meeste geruchten het wél over eens zijn, is dat Apple zijn nieuwste A16 Bionic-processor alleen in de iPhone 14 Pro en 14 Pro Max stopt. Deze processor is naar verwachting sneller en energiezuiniger dan de A15 Bionic-chip die in de iPhone 13-serie zit. De A15-chip zou echter óók in de iPhone 14 en 14 Max zitten. Apple zou alleen de Pro-modellen de laatste specs geven om meer verschil aan te brengen tussen de iPhone 14-versies. Het lijkt er wel op dat alle iPhone 14-modellen 6 GB werkgeheugen en minimaal 128 GB opslaggeheugen hebben. Er komen ook versies met meer opslaggeheugen. Alle iPhone 14-toestellen hebben een Lightning-aansluiting om op te laden en muziek te luisteren.

Een fraaie verbetering lijkt een langere accuduur voor alle vier de iPhone 14-modellen. Apple zou namelijk grotere accu’s in de toestellen stoppen. Opladen kunnen de toestellen – net als hun voorgangers – via de Lightning-poort, draadloze Qi-oplader en magnetische MagSafe-connector. Sommige geruchten claimen dat opladen via MagSafe op de iPhone 14 veel sneller gaat dan op de iPhone 13, maar concreet bewijs is er (nog) niet voor.

De iPhone 14 Pro en 14 Pro Max krijgen volgens veel bronnen niet langer een 12megapixel-camera, maar een betere 48megapixel-camera. Op de iPhone 14 (Max) vind je weer een 12megapixel-camera plus een groothoekcamera. De Pro-modellen hebben naast de groothoekcamera ook een derde lens: een zoomcamera.

Verwachte prijzen

Hoe duur de iPhone 14-serie wordt, is nog niet helemaal duidelijk. In de afgelopen jaren was de nieuwste iPhone-generatie steevast precies even duur als de vorige. Het is dus mogelijk dat Apple vasthoudt aan deze strategie. Door de hoge inflatie en gestegen kosten voor productie en transport, is het echter ook denkbaar dat Apple de iPhone 14-serie hogere adviesprijzen meegeeft dan de iPhone 13-serie. Volgens de laatste geruchten worden de twee reguliere iPhone 14-modellen even duur als hun voorgangers, waar de iPhone 14 Pro en 14 Pro Max honderd euro duurder zijn dan de 13 Pro en 13 Pro Max.

Direct na afloop van Apple’s presentatie kun je de iPhone 14 bij Vodafone pre-orderen. Zo weet je zeker dat je de splinternieuwe smartphone als één van de eersten in huis hebt. 

Lees meer over de iPhone 14 bij Vodafone

Bekijk

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten