🍳 Koekenpan aangekoekt en zwartgeblakerd? Zo krijg je ‘m schoon!
Je let even niet op, en ja hoor: je eten is aangebrand en je koekenpan aangekoekt en zwartgeblakerd. Ook de opbouw van olie en vet zorgt voor zwarte aanslag. Hoe krijg je dat weer schoon? Dat doe je met deze handige schoonmaaktips!
Na het lezen van dit artikel weet je dat:
- Je aangekoekte etensresten verwijdert met soda, azijn, afwasmiddel, een vaatwastablet of zout en citroen
- Cola ook kan helpen bij het verwijderen van etensresten
- Je de zwarte onderkant van je pan schoonmaakt met baking soda, azijn, The Pink Stuff of Wondersteen
- Waar je op moet letten bij het schoonmaken van je pan
Ook interessant: 10 x goedkoop je huis schoon met soda, groene zeep en azijn
Etensresten verwijderen: 6 manieren
Laten we beginnen met de hardnekkig aangekoekte etensresten. Er zijn veel verschillende manieren om dit klusje aan te pakken, hieronder vind je er zes.
1) Blinkende pan met schoonmaaksoda
De beste oplossing voor je vieze pan is zuiveringszout, ofwel schoonmaaksoda. Doe twee scheppen zuiveringszout in de aangekoekte pan en voeg kokend water toe. Laat het water even doorkoken. Hierna verwijder je de etensresten gemakkelijk uit de pan en boen je hem grondig schoon. Heb je geen zuiveringszout? Maak dan een mengsel van water en baking soda en breng het aan op de aangekoekte plekken. Laat het een uurtje intrekken en schrob daarna de etensresten uit de pan.
Let op: controleer eerst welke producten geschikt zijn voor je pan Heb je een pan van aluminium? Gebruik dan geen soda. Zuren zijn namelijk schadelijk voor geëmailleerde pannen. Wees ook voorzichtig met schuursponsjes op gevoelige oppervlakken. Antiaanbaklagen mogen absoluut niet worden schoongemaakt met schuursponsjes of staalwol. Gebruik bij voorkeur een siliconen of houten spatel om de grove etensresten te verwijderen en reinig de pan met een afwasborstel of de zachte kant van een schuursponsje.
2) Maak de pan schoon met afwasmiddel
Ook afwasmiddel is een goede oplossing om je pan weer schoon te krijgen. Plaats de aangekoekte pan weer op het fornuis of de kookplaat en vul de bodem van de pan met water en wat afwasmiddel. Breng het water aan de kook en laat het sopje tien minuten pruttelen. Wrik de aangekoekte resten los met een houten lepel en giet het water weg. Was vervolgens de pan af met een schoonmaakdoekje of sponsje en voilà: je hebt weer een blinkend schone pan.
©Olga Yastremska
3) Azijn in de strijd tegen aangekoekte etensresten
Je hebt vast wel een flesje schoonmaakazijn in je keukenkast staan, ook dit kan een goede oplossing zijn voor aangekoekte etensresten. Giet een laagje schoonmaakazijn in de pan en voeg wat koud water toe. Laat het mengsel een paar minuten intrekken en daarna boen je de aangekoekte resten gemakkelijk uit de pan. Spoel de pan goed af zodat je eten geen zure smaak krijgt van de azijn.
Schoonmaaksoda, azijn of afwasmiddel nodig?
✨ Shop voor alle soorten schoonmaakmiddelen
Mix niet zomaar producten met elkaar Met eenvoudige huishoudelijke producten uit je keukenkastje maak je je koekenpan gemakkelijk schoon. Maar het is heel belangrijk om die producten niet zomaar met elkaar te mengen. Wanneer je de verkeerde schoonmaakmiddelen combineert kunnen er giftige dampen ontstaan of raakt de pan onherstelbaar beschadigd. Wees dus voorzichtig en gebruik de verschillende methoden altijd afzonderlijk.
4) Vaatwasmiddel om de pan schoon te maken
Gebruik bij hardnekkig aangebrande restjes een vaatwastablet. Plaats het tablet in de pan en giet er heet water overheen. Laat de pan een nachtje weken, de volgende dag kun je het vuil eenvoudig verwijderen. Deze methode werkt ook goed voor pannen met een antiaanbaklaag.
5) Een schone pan met zout en citroen
Werken de bovenstaande methoden allemaal niet? Strooi dan zout in de pan en gebruik een gehalveerde citroen om de pan schoon te boenen. Het zout fungeert als een schuurmiddel om de aangekoekte resten te verwijderen – dit is dus geen optie voor een pan met antiaanbaklaag. Na het schrobben, giet je kokend water in de pan om de overgebleven resten los te weken.
©Manuel Faba
6) Het wondermiddel cola
Cola is niet alleen een verfrissend drankje, maar kun je ook gebruiken om je pan schoon te maken. Giet een volledig blikje cola in de warme pan. Laat de cola enkele uren weken, zodat alle aangekoekte resten vanzelf loskomen. Interessant weetje: cola helpt niet alleen bij aangebrande etensresten, maar ook om roest te laten verdwijnen.
Een gietijzeren koekenpan
De genoemde huishoudelijke producten zijn niet allemaal geschikt voor het reinigen van een gietijzeren koekenpan. Gebruik daarvoor liever zout als schuurmiddel en schrob de pan daarna schoon met de zachte kant van een schuurspons. Een andere optie is om een laagje water in de pan aan de kook te brengen. Verwijder de etensresten met een houten of siliconen spatel.
Nachtje over slapen? Hoewel het verleidelijk lijkt om de aangebrande pan te laten voor wat het is en er pas de volgende ochtend mee aan de slag te gaan, is dat niet verstandig. Het is beter om de pan dezelfde avond schoon te maken. Laat de pan wel eerst afkoelen, zodat je je handen niet brandt. Verwijder vervolgens met keukenpapier wat resten en laat de pan in heet water weken tot je de tijd hebt om de klus te klaren.
De onderkant van je koekenpan schoonmaken: 5 methoden
Een ander probleem is de onderkant van de pan. Door langdurig gebruik van de pan kan die na verloop van tijd aan de onderkant zwart uitslaan. Misschien denk je: wat maakt de onderkant van de pan nu uit? Het antwoord is: eigenlijk best veel. Het heeft invloed op de hygiëne, maar ook op de warmteverdeling tijdens het koken. Het is dus aan te raden om de onderkant van je koekenpan regelmatig schoon te maken. Hieronder vind je vijf methoden om dat te doen.
©Kritchai
1) Baking soda met een sponsje
Probeer de onderkant eerst schoon te maken met baking soda en een schuursponsje. Maak een mengsel van baking soda en water en breng dit met het schuursponsje aan op de onderkant van de pan. Zet niet te veel druk, anders beschadig je de pan.
Gevoelige handen?
Shop voor huishoudhandschoenen
2) Met pure azijn de onderkant schoonmaken
Werkt de combinatie van baking soda en het schuursponsje niet? Probeer de pan dan schoon te maken met azijn. Giet dit puur en wat verwarmd over de onderkant van de pan en laat het even intrekken. Daarna wrijf je de vlekken weg met de schurende kant van de schuurspons en spoel je de azijn van de pan af.
3) Combinatie van azijn en baking soda
Baking soda en azijn kun je combineren voor extra schoonmaakkracht. Schep wat baking soda op de onderkant van de pan en giet daar verwarmde azijn overheen. Er ontstaat nu een chemische reactie waardoor er schuim ontstaat. Laat dit een paar minuten inwerken, zodat de vlekken er vervolgens heel makkelijk af te boenen zijn. Spoel de pan daarna grondig af.
©Holly Harry
4) The Pink Stuff en een Scrub Daddy sponsje
We schreven al eerder wat je allemaal met TikTok-sensatie The Pink Stuff kan schoonmaken. Op TikTok vind je allerlei filmpjes waarin wordt gedemonstreerd hoe je de onderkant van je koekenpan kunt schoonmaken met The Pink Stuff. Probeer het zelf eens uit. Wrijf het roze goedje met een sponsje, zoals de Scrub Daddy spons, over de onderkant van de pan. Door goed te wrijven met de roze schoonmaakpasta en de spons wordt de onderkant van de pan weer zo goed als nieuw.
5) Wonder boven wonder: de onderkant van je pan schoon
Nog zo’n wondermiddel als The Pink Stuff is Wondersteen. Het reinigt bijna alles en je kunt het gebruiken op aluminium, koper, roestvrij staal en geëmailleerde pannen. Met een spons en wondersteen maak je de pan schoon. Maak het sponsje vochtig, wrijf het in met de wondersteen, en reinig de pan vervolgens met water.
Meer opties voor een schone pan Als je nog meer andere opties wilt uitproberen om de onderkant van je pan schoon te maken, probeer dan eens: • Een schuursponsje met tandpasta • Een draadstaal schuurspons • HG ovenreiniger