Gietijzeren of roestvrijstalen pan inbranden: maak ze klaar voor jarenlang kookplezier
Je hebt nieuwe pannen gekocht en wilt ze vanavond meteen gaan uitproberen. Je hebt al een recept uitgezocht en staat te trappelen om de keuken in te duiken. Als je een gietijzeren of roestvrijstalen pan hebt gekocht, is het slim om de pan eerst nog even in te branden. Waarom en hoe je dit doet, leggen we je allemaal uit.
Dit artikel in het kort:
- De reden waarom je een pan moet inbranden
- Wanneer je een pan inbrandt
- Stappenplan voor he tinbranden van een gietijzeren pan of roestvrijstalen pan
- Wat er gebeurt als je het niet doet
Dit vind je vast ook interessant: Koekenpan aangekoekt en zwartgeblakerd? Zo krijg je ‘m schoon
Waarom moet je een gietijzeren of roestvrijstalen pan inbranden?
Een roestvrijstalen of gietijzeren pan heeft zo uit de winkel nog geen antiaanbaklaag, zoals de meeste pannen wel hebben. Zo’n antiaanbaklaag creëer je door de pan in te branden. Daarna kun je er perfect al je favoriete gerechten mee maken zonder dat het eten blijft plakken aan de pan. En je hebt jarenlang plezier van je pannen.
Wanneer moet je de pan inbranden?
De pan inbranden doe je altijd voordat je ‘m voor de eerste keer gebruikt. Daarnaast zijn er nog een aantal momenten dat het slim is om de pan opnieuw in te branden:
Als de pan kleine beschadigingen in de baklaag heeft.
Wanneer er eten aan de pan blijft plakken.
Wanneer de pan roestvlekken heeft.
Als de pan er droog uitziet.
Wanneer de pan zwarte sporen of deeltjes achterlaat of afgeeft.
Als de pan een metaalsmaak aan je gerechten afgeeft.
Lees ook: De waarheid achter koken: de feiten en fabels ontrafeld
©Zarina Lukash - stock.adobe.com
Pan inbranden op het fornuis: stappenplan
Neem de pan af met warm water en een zachte spons en droog hem goed af. Zit er roest op de pan? Verwijder dat dan eerst.
Pak een neutrale en kwalitatieve olie die tegen hoge temperaturen kan. Bijvoorbeeld kokosolie, lijnzaadolie, zonnebloemolie, koolzaadolie of arachideolie.
Doe wat olie op een doek die niet pluist en wrijf hiermee in de pan. Bij een gietijzeren pan wrijf je ‘m helemaal in, behalve de steel. Smeer het goed uit en pak een schone droge doek die niet pluist om de overtollige olie weg te vegen. Door meerdere dunne laagjes te creëren, wordt de antiaanbaklaag gelijkmatig.
Verwarm de pan nu langzaam op door de temperatuur steeds iets op te voeren. Zet de afzuigkap aan, het inbranden zorgt voor een walm en specifieke geur. De pan kan wat donkere vlekken krijgen. Dat is oké.
Laat de pan een tijdje walmen en zet dan het vuur of de kookplaat uit. Zorg dat de pan nu kan afkoelen. De eerste laag is ingebrand.
Herhaal het proces vanaf stap drie nog twee tot drie keer, zodat je een aantal goede lagen creëert.
Ben je klaar? Spoel de pan schoon met water. Gebruik geen afwasmiddel!
Ook interessant: Energiezuinig koken: 6 tips om je rekening te verlagen zonder in te leveren op smaak
Tip Maak de pan nooit schoon met zeep of afwasmiddel en zet de pan ook niet in de vaatwasser. Anders verlies je de antiaanbaklaag. Gebruik geen zure ingrediënten in de pan, zoals tomaten, azijn of citroen. Die tasten de baklaag aan.
©Okku Kemppainen
Nog geen gietijzeren pan?
Zoek er snel één uit, ze zijn er in allerlei maten!
Gietijzeren pan inbranden in de oven: stappenplan
Sommige gietijzeren pannen kun je in de oven inbranden. Dat doe je als volgt:
Maak de pan schoon met heet water, wat afwasmiddel (ja, nu mag het) en een schuurspons of afwasborstel. Zorg dat de pan roestvrij is.
Droog de pan goed af.
Wrijf met een niet-pluizende doek wat olie uit over de pan. Zowel de binnen- als buitenkant en het eventuele deksel. Zorg dat de steel vetvrij blijft.
Wrijf nu met een droge, schone niet-pluizende doek de olie weg van alle delen die je hebt ingevet. Er blijft hierdoor een heel dun laagje op de pan zitten.
Zet de pan op z’n kop op een rooster in de oven. Leg het deksel ernaast.
Schakel de oven in op 250 graden of de hoogste stand als je oven niet tot 250 graden gaat.
Zet de afzuigkap aan om eventuele walm en geur weg te zuigen.
Na een uur zet je de oven uit en laat je de pan in de oven afkoelen. Daarna is de pan klaar voor gebruik.
Doe je het niet, dan... Als je de pan niet laat inbranden, bakken de ingrediënten in de pan steeds aan. De bodem van de gietijzeren pan kan uiteindelijk deeltjes loslaten. Daarnaast kan het eten een vreemde smaak krijgen en de pan kan sneller gaan roesten.