De soepmaker: een aanwinst voor je keuken
Soepmakers zijn enorm populair in onder meer België, maar zijn nog niet zo bekend in Nederland. Terwijl het toch echt bijzonder handige apparaten zijn. Wat kun je er zoal mee en waarom zou je een soepmaker in de keuken willen hebben?
Wat kun je van dit artikel verwachten?
- Wat is een soepmaker en wat maak je ermee?
- Dit verbruik je aan stroom
- De voor- en nadelen
- Waar let je op als je een soepmaker koopt?
- Ook interessant: Dit is het verschil tussen een staafmixer en een blender
Een blender met verwarmingselement
Ben je een echte soepliefhebber, dan kun je overwegen een soepmaker aan te schaffen. Je gooit hier simpelweg alle ingrediënten voor je soep in en het apparaat vermaalt groentes en andere ingrediënten tot een dunne of juist wat grovere soep, afhankelijk van de instelling die je kiest. Het apparaat leent zich overigens ook perfect voor lekkere pastasauzen, smoothies of jam.
Maar wat maakt een soepmaker dan anders dan een blender? Niet veel: het is in essentie een blender met een ingebouwd verhittingselement. Een soepmaker wordt om die reden weleens een 'heating blender' genoemd. Je kunt je soep of saus dus direct in het apparaat aan de kook brengen, waardoor er geen pan aan te pas hoeft te komen. Dat scheelt weer afwas! En in 20 tot 30 minuten ben je klaar.
Stroomverbruik: mag het ietsje meer zijn?
Net als veel andere apparaten die warmte genereren, verbruikt een soepmaker behoorlijk wat stroom. Ten opzichte van een normale blender is het energieverbruik ruim vier keer zo hoog. Maar bij een blender moet je natuurlijk nog zelf je soep of saus aan de kook brengen; bij een soepmaker zit dat al in het verbruik. Bovendien kun je dankzij de verschillende programma’s veel gerichter met je stroomverbruik omgaan. Zo laat je een pan op het vuur al snel te lang door pruttelen, terwijl de soepmaker zich na afloop van het programma vanzelf uitschakelt. Door het ontwerp blijft de soep daarna echter nog een tijd warm.
Soep maken in een handomdraai?
Dat doe je met deze soepmakers!Aanschaf van een soepmaker
Waar moet je op letten als je een soepmaker koopt? Bedenk allereerst hoe groot het apparaat moet zijn. Voor hoeveel mensen ga je koken? Doorgaans staat 400 milliliter gelijk aan één portie soep. Veel blenders hebben een maximumcapaciteit van 1,6 liter of meer, dus dat is genoeg voor vier personen. Dat is ook meteen een nadeel van een soepmaker: wil je voor grotere groepen koken, dan is het apparaat niet handig en kun je beter een grote pan op het fornuis zetten.
Tegelijkertijd neemt een soepmaker natuurlijk ook een plek in op het aanrecht of in de kast. Vaak is zo’n apparaat al snel 20 tot 40 centimeter hoog en 20 tot 25 centimeter diep. Een soepmaker zal hierdoor niet zomaar in elke keuken passen.
Sommige modellen hebben verschillende standen, waardoor het makkelijker is om naast soep ook smoothies of pastasauzen te maken. Afhankelijk van de stand kan het apparaat bijvoorbeeld eerst de ingrediënten koken om ze vervolgens te pureren tot een gladde of wat grovere soep. Of misschien wil je liever jam maken: dan wordt het fruit eerst gekookt om een deel van de suikers eruit te koken en om de textuur van jam te krijgen. Voor het dessert, kunnen sommige soepmakers ook ijsblokjes en bevroren fruit verwerken.
🔴 De soepmaker in het kort
- Een soepmaker is eigenlijk een blender met een verwaringsmelement.
- Het apparaat verbruikt beduidend meer energie dan een blender, maar bij een blender moet je de soep zelf nog in een pan aan de kook brengen.
- Voor grotere groepen kun je beter een pan gebruiken.
Meer lezen? Energiezuinig koken? Dit moet je weten over de slowcooker
Functies: verwarmen en schoonmaken
Een soepmaker moet de soep een tijdje op temperatuur kunnen houden. Sommige modellen slaan bijvoorbeeld na 40 minuten af, wat een beetje onhandig is als je een lekkere stoof wilt maken. Ook als je later nog balletjes of vermicelli wilt toevoegen, is het handig als de soep nog een tijd op kan blijven staan.
Hoe sneller, hoe beter gaat dus niet altijd op voor een soepmaker. Bij snelle soepmakers zijn de verse, rauwe ingrediënten (groente of vlees) aan het einde van het programma niet altijd voldoende gekookt. Zorg dus dat jouw model ook wat langere programma’s heeft. Hoe langer je de soep kunt laten pruttelen, hoe beter de smaken van de ingrediënten tot uiting komen.
Naast verschillende standen hebben soepmakers soms een schoonmaakprogramma. Voeg wat water en een paar druppels afwasmiddel toe en laat het apparaat zijn werk doen. Dat is handig, omdat sommige modellen veel ruimte in de vaatwasser kunnen innemen, maar ook omdat diverse modellen niet in de vaatwasser kunnen.
Conclusie
Een soepmaker is handig om snel en eenvoudig soepen, sauzen, smoothies of compotes te maken, maar is niet voor iedereen weggelegd. Voor grote groepen is de blender met verwarmfunctie te klein, terwijl het apparaat ook flink wat ruimte in je keuken inneemt. Er zijn wel vaak verschillende standen, waardoor je de soepmaker op meerdere manieren kunt gebruiken.