Razendsnel wat lekkers op tafel! Ontdek de voor- en nadelen van de snelkookpan
Een baan, een gezin, een sociaal leven en sporten; het leven is druk. Soms schiet een gezonde maaltijd erbij in, omdat je te weinig tijd hebt om iets lekkers te maken. De snelkookpan is dan een uitkomst. Hiermee tover je binnen 6 minuten al beetgare aardappels op tafel. Hoe werkt het en wat maak je ermee?
De snelkookpan is terug van weggeweest. Zeker met de hoge energieprijzen is sneller koken helemaal hot. Na het lezen van dit artikel weet je: wat een snelkookpan is en hoe hij werkt | hoe je de snelkookpan gebruikt | vat de voor- en nadelen zijn | welke gerechten je ermee bereidt | hoeveel energie je bespaart door met de snelkookpan te koken.
Ook interessant voor jou: Van tosti tot aubergine: met een tafelgrill wordt alles krokant en lekkerder
Wat is een snelkookpan?
Met een snelkookpan bereid je dankzij de verhoogde druk in de pan sneller gerechten. Hij wordt daarom ook wel hogedrukpan genoemd. Door de druk in de pan kookt water bij een hogere temperatuur van ongeveer 118 graden Celsius en gaart inhoud dus sneller. Dit zorgt ervoor dat je met een snelkookpan gerechten gemiddeld binnen twee derde van de normale bereidingstijd al klaar maakt. Vaak kost het op druk komen van de pan meer tijd dan het feitelijke garingsproces.
Zo gebruik je de snelkookpan
Je doet de ingrediënten en water of bouillon in de snelkookpan en sluit het deksel. Vergrendel hem op de juiste manier. Met de drukregelaar stel je de gewenste stand in (hoge of lage druk). Daarna zet je de pan op het fornuis of op de kookplaat, zodat de druk in de pan door de warmte toeneemt. Meestal komt er iets van een ventieltje naar buiten zodra de pan op druk is.
Wanneer de kooktijd voorbij is, haal je de snelkookpan van het fornuis of de kookplaat en zorg je dat de druk ontsnapt met de ontluchtingsknop of drukregelaar. Nadat alle druk is ontsnapt, is het veilig om de pan te openen.
TIP
Stoom je liever je groente? Schaf dan een stoommandje bij de snelkookpan aan.
©Daniel Krasoń - stock.adobe.com
Voordelen van een snelkookpan
Koken met een snelkookpan kost je minder tijd. Binnen 6 minuten heb je beetgare aardappels en binnen 50 minuten kan je stoofvlees op tafel staan.
De vitamines van groente blijven beter behouden, doordat de pan luchtdicht is en er geen zuurstof bij komt om de vitamines tijdens het kookproces af te breken.
Het maakt niet uit wat voor warmtebron je gebruikt, er zijn snelkookpannen voor het fornuis of inductie te koop. Ze zijn er zelfs elektrisch.
De ‘Maillard-reactie’ verloopt sneller, omdat het in de pan warmer dan 100 graden Celcius is, waardoor het gerecht een hartige en diepe smaak krijgt.
De aroma’s blijven het hele proces in de pan, doordat de pan gesloten blijft.
Je bespaart energie, want met de snelkookpan heb je minder lang gas of elektra nodig.
Een snelkookpan heeft niet veel onderhoud nodig. Na 400 keer gebruik is de rubber ring van de kookpan pas toe aan vervanging.
Koken, bakken, stomen, stoven ...
Met een elektrische snelkookpan kun je alle kanten op!
De Maillard-redactie
De ‘Maillard-reactie’ is een chemische reactie. De aminozuren (dit zijn de bouwstenen van eiwitten) reageren op koolhydraten (suikers) en hierdoor ontstaan er nieuwe geur-, kleur- en smaakstoffen. Dit zorgt ervoor dat het eten nog lekkerder smaakt.
Nadelen van een snelkookpan
Een snelkookpan is redelijk groot en neemt daarom veel ruimte in beslag in de keuken.
De snelkookpan is niet voor elk type gerecht geschikt, zachte groentes kook je al gauw tot ‘snot’.
Veel mensen vinden het openen van de snelkookpan na het koken spannend.
Het kost tijd om te leren werken met een snelkookpan.
Bepaalde recepten moet je zelf aanpassen om het met de snelkookpan te maken.
Omdat het kookproces snel gaat en je de deksel niet tussentijds mag verwijderen, ontstaat de kans dat je bepaalde ingrediënten te gaar kookt.
©Daniel Krasoń - stock.adobe.com
Dit maakt je voor lekkers in je snelkookpan
Er zijn verschillende gerechten en ingrediënten die zich uitstekend lenen voor de snelkookpan. Vooral gerechten die lang moeten garen, zoals stoofgerechten, doen ’t goed in de pan. Denk aan stoofvlees, groentestoof met bonen, maar ook soepen en bouillon. Omdat je met de snelkookpan de ingrediënten tussentijd niks kunt toevoegen, is het handig om er alleen eenpansgerechten mee te bereiden.
Dit zijn ingrediënten die perfect zijn om te koken met de snelkookpan:
Harde groenten, zoals wortels, broccoli, aardappels, pompoen en bloemkool.
Peulvruchten; je hoeft gedroogde bonen en erwten niet eerst uren te weken, de druk van de pan doet het werk.
Granen, zoals havermout, parelgort, rijst, spelt en quinoa.
Vlees, zoals runderstoofpotjes, wild- en varkensvlees, maar ook kip bereid je snel met de pan.
TIP
Waar je de snelkookpan nog meer voor gebruikt: het steriliseren van flessen en potten voor bijvoorbeeld het inmaken van groente, zelfgemaakte jam of de flesjes van je kindje.
Lees ook: Sterilisator voor babyflesjes en spenen: wat is de juiste keuze?
Zoveel energie bespaar je met een snelkookpan
Je kookt niet alleen sneller met een snelkookpan, je bespaart er ook nog eens energie mee. Zo is het koken met een snelkookpan 50 tot 70 procent voordeliger dan met een gewone pan. Met de huidige energieprijzen is dat een fijn voordeel. Je koopt een snelkookpan vanaf zo’n 60 euro tot een paar honderd euro; het is maar net hoeveel geld jij ervoor uit wilt geven.