5 veelgemaakte fouten met de slowcooker

© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

5 veelgemaakte fouten met de slowcooker

Geplaatst: 27 mei 2024 - 10:32

Wesley Akkerman

Een slowcooker is een handige, elektrische pan waarin je verschillende soorten voedsel kunt laten sudderen. Vooral ideaal dus voor soepen en vleesgerechten zoals stoofvlees of stoofschotels. Met wel een kanttekening: zolang je deze 5 fouten maar vermijdt!

Lees ook: Energiezuinig koken? Dit moet je weten over de slowcooker

Een slowcooker is een handig apparaat waarmee je relatief gemakkelijk een lekkere maaltijd op tafel zet. Maar helemaal foolproof is deze keukenhulp niet: er kan een hoop misgaan, waardoor het gerecht anders uit de cooker komt dan je had gewild. Je kunt niet gewoon wat voedsel in de pan gooien, een beetje vloeistof toevoegen, op de aanknop drukken en er dan van uitgaan dat het allemaal wel goed komt. Het goede nieuws: wanneer je zorgt dat je onderstaande fouten níet maakt, dan ben je al een heel eind ...

🤦🏼‍♀️ Het vlees niet eerst even aanbranden

Een van de meest voorkomende fouten is vergeten het vlees eerst aan te branden. Dit is met name belangrijk wanneer je een stoofgerecht wilte maken. Wanneer je het vlees eerst aanbrandt voordat je het in de slowcooker stopt, dan zorg je ervoor dat de sappen behouden blijven. Er zijn slowcookers die dit automatisch voor je kunnen doen, waardoor je het vlees wel degelijk meteen in de cooker kunt stoppen. Maar als jouw cooker die functie niet heeft, dan moet je dit dus eerst vooraf zelf gedaan hebben.

🤦‍♂️ Constant de hoogste stand gebruiken

Een andere veelgemaakte fout is constant de hoogste kookstand gebruiken. Ja, het gerecht is dan twee tot drie uur eerder klaar. Maar dan wel met het risico dat het vlees er ontzettend droog uitkomt of ander voedsel helemaal doorgekookt is. Bovendien kan het gebeuren dat je slowcooker kapotgaat wanneer je constant op de hoogste temperatuur slowcookt. Wat je beter kun doen is alleen in het begin de hoogste stand gebruiken, en dan maximaal een uurtje. Daarmee verkort je de kooktijd alsnog iets, terwijl de structuur van het eten behouden blijft.

Slowcooker

© Amy Muschik

🤦🏻‍♀️ Verkeerd soort voedsel (of de fout ingaan met laagjes)

Niet elk soort voedsel is echter geschikt voor de lange kookperiodes van de slowcooker. Met dikke stukken vlees of grove groenten gaat het wel goed, maar als je wat fijnere ingrediënten, dun gesneden groente of zelfs vis probeert te koken, dan bestaat de kans dat die er heel droog uitkomen. Pas ook op met voedingswaren die veel vloeistof opnemen, zoals rijst of pasta: je loopt het risico dat dat eruit komt als een doorgekookte brij. De slowcooker is ook niet bedoelt voor bevroren eten: niet alleen duurt dit lang, ook krijgen bacteriën daardoor een kans om zich te vermenigvuldigen.

In het verlengde hiervan: let ook goed op hoe je alle voedingswaren stapelt in de slowcooker. Je kunt niet gewoon je ingrediënten er gedachteloos in smijten; daar is een methode voor. Door voedsel goed in laagjes op elkaar te stapelen, zorg je ervoor dat alles zijn smaak behoudt. Zo moet je het eten dat het meeste tijd nodig heeft, onderop doen. Eerst rauwe groente, dan vlees en vervolgens de wat kleinere ingrediënten. Op deze manier krijgt elk type voedsel ook de juiste hoeveelheid tijd om gekookt te worden, en weet je zeker dat de maaltijd daarna lekker smaakt.

Irish stew stoofpot in een slowcooker

© 2012 Ron Sumners

🤦🏼‍♂️ Deksel tussentijds omhoog doen

En we snappen dat je niet kunt wachten tot het eten klaar. Het water loopt je in de mond tijdens het proces, maar je zult toch echt geduld moeten hebben. Haal tussendoor ook niet het deksel van de slowcooker af om te kijken hoe het gaat met het eten. De slowcooker moet immers z’n warmte kunnen vasthouden. Wellicht kun je op zoek gaan naar een model met een glazen bovenkant om het eten toch in de gaten te houden. Maar heb je dat niet, dan moet je vertrouwen hebben in het proces. Als je het goed gedaan hebt, komt het wel goed.

Kijken tijdens het koken?

Slowcookers met glazen deksel

🤦‍♀️Te vol of niet genoeg vloeistof

Tot slot willen we nog twee tips meegeven, die eigenlijk het beste samen te vatten zijn tot: gebruik de juiste hoeveelheid vloeistof. Zorg ervoor dat het eten in de pan genoeg ruimte heeft om goed te kunnen koken. Idealiter vul je het apparaat überhaupt niet voor meer dan driekwart met eten en vloeistof (maar zorg er wel voor dat de ingrediënten goed ondergedompeld zijn). Gebruik ook weer niet te weinig vloeistof. Want dan heb je kans dat het vlees er alsnog droog uitkomt. In beide gevallen is het raadzaam het recept tot in de puntjes te volgen om teleurstelling te voorkomen.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten