ID.nl logo
Dit betekenen de icoontjes op je oven of combi-magnetron
© Nanisimova
Huis

Dit betekenen de icoontjes op je oven of combi-magnetron

Moderne ovens hebben een hoop functies en instellingen, helemaal als er ook nog een gecombineerde magnetron ingebouwd zit. Niet alle icoontjes zijn meteen even duidelijk als je de oven voor het eerst gebruikt. Wat betekenen al die symbolen, en wat doen ze? Dat lees je in dit artikel.

Per ongeluk de magnetron een half uur op hoog vermogen laten draaien terwijl je een pizza wilt afbakken. Eten proberen te ontdooien met de grillstand ... door te weten welk icoontje je moet selecteren voor welke bereidingswijze, voorkom je zulke kookblunders. In dit overzicht wordt de betekenis van de 9 belangrijkste icoontjes uitgelegd.

Lees ook: Hoe kies je de juiste inbouwoven?

Uit

De oven staat in de veilige standby-stand. 

©DD | ID.nl

Boven- en onderwarmte

De oven wordt zowel van bovenaf als van onderuit verwarmd. Dit is de meestgebruikte stand, perfect voor ovenschotels, maar ook voor het bakken van taarten. 

©DD | ID.nl

Onderwarmte

De oven wordt alleen via het verwarmingselement aan de onderkant van de oven verwarmd. Dit is perfect als je een flinke ovenschaal moet verwarmen zonder dat je wilt dat de bovenkant aanbrandt, bijvoorbeeld als je er een laag kaas op hebt liggen. Je kunt tussendoor ook switchen tussen deze modus en boven- en onderwarmte, als het je net een beetje te snel gaat. 

©DD | ID.nl

Grillen

Het symbool voor de grillstand – soms wordt ook een gerafeld lijntje gebruikt. De grillstand in je oven is speciaal gemaakt voor het grillen van vlees. De binnenkant wordt goed gaar, maar de buitenkant wordt lekker krokant, alsof je steak of spareribs zo van de barbecue af komen. 

©DD | ID.nl

Hetelucht

Veel ovens beschikken tegenwoordig over én elektrische standen én een heteluchtstand. Hetelucht is wat minder precies dan elektrisch. Wil je een taart of cake bakken waarop de juiste temperatuur echt heel nauw luistert en je hebt ook een elektrische oven, dan is dat een beter idee. Gewone ovenschotels kun je echter prima op de heteluchtstand bakken. 

©DD | ID.nl

Lees ook: Wat is het verschil tussen een combi-oven en een combi-magnetron?

Magnetron

Is je oven een combi-oven? Dan beschikt hij ook over een magnetron-functie. Er zijn meerdere opties voor de magnetron, en deze drie golvende lintjes vormen het symbool voor de normale stand – vaak 700 watt. Er staan soms wat meer soortgelijke icoontjes op de combi-magnetron, bijvoorbeeld dit symbool maar dan uitgebreid met een bord of een mok. Die opties gebruiken dan een ander vermogen, waardoor je bijvoorbeeld makkelijker dranken of borden met eten kunt opwarmen. 

©DD | ID.nl

Magnetron + oven

Dit is het symbool voor een combinatie van de magnetronfunctie en de boven- en onderwarmte van de oven. Let goed op wanneer je deze functie gebruikt, want niet elk gerecht kan er zomaar tegen als het wordt gebombardeerd met straling terwijl je het al aan het opwarmen bent. Er is ook een versie waar de heteluchtfunctie wordt gebruikt. 

©DD | ID.nl

Lees ook: Waar voor je geld: 5 vrijstaande combimagnetrons van max 200 euro

Magnetron + grill

Combi-ovens met een grillfunctie kunnen die functie ook combineren met de magnetronfunctie. Zo kun je een lekker knapperige bovenlaag krijgen, terwijl je de rest van je voedsel razendsnel in de magnetron opwarmt. 

©DD | ID.nl

Ontdooien

Bevroren voedsel ontdooien kun je ook prima in de magnetron doen. Dat gebeurt op heel laag vermogen, doorgaans 200 watt, zodat je eten niet al begint te garen terwijl je het nog aan het ontdooien bent. In sommige ovens wordt ook wel eens een symbool van een ijskristal gebruikt.

©DD | ID.nl

▼ Volgende artikel
Let op deze 5 dingen als je een elektrische deken gebruikt
© Alina Stor
Huis

Let op deze 5 dingen als je een elektrische deken gebruikt

Op koude dagen is er niets lekkerder dan jezelf op te krullen onder een warme elektrische deken. Maar pas op: het gebruik van een elektrische deken is niet zonder risico's. We geven je een aantal tips om brand en kortsluiting te voorkomen.

Elektrische dekens mogen dan wel heerlijk warm en zacht zijn, maar ze zijn niet altijd onschuldig. Zo kan er bij verkeerd gebruik kortsluiting en zelfs brand op de loer liggen. Maar hoe gebruik je een elektrische deken dan wél veilig? Dit artikel geeft 5 handige tips. 1. Niet opvouwen maar oprollen 2. Gebruik de timer 3. Verwijder de stekker uit het stopcontact 4. Vervang de deken op tijd 5. Plaats een rookmelder

Lees ook: ❄️ Koud hè? Zo vind je jouw perfecte elektrische deken

Als je denkt dat brand en kortsluiting door elektrische dekens een zeldzaamheid zijn, heb je het helaas mis. Zo'n tien keer per jaar ontstaat er brand door een elektrische deken die te warm wordt. En nog veel vaker zorgen elektrische dekens voor kortsluiting in huis. Zelfs als je een hoogwaardige deken van een betrouwbaar merk in huis haalt, kunnen dit soort ongelukken gebeuren. Iedere deken kan na verloop van tijd immers gaan slijten, en ook de elektrische bedrading kan om allerlei redenen kapotgaan. Wil je dus zo lang én veilig mogelijk genieten van je elektrische deken, houd dan de volgende tips in het achterhoofd.

🚩 Let op: er is een verschil tussen elektrische bovendekens en onderdekens. Een bovendeken gebruik je bijvoorbeeld op de bank om jezelf warm te houden. Een onderdeken leg je op je bed om je matras voor te verwarmen. Voor beide soorten elektrische dekens gelden andere veiligheidsadviezen.

Tip 1: Niet opvouwen maar oprollen

Veel mensen vouwen hun elektrische bovendeken na gebruik op, maar volgens de brandweer is het veiliger om de deken op te rollen. Door de deken op te vouwen, kunnen er namelijk knikken in de elektrische bedrading ontstaan, wat kan leiden tot kortsluiting. Ook de manier waarop je je elektrische deken opbergt is belangrijk. Dat wil zeggen: niet in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid, niet in de buurt van vloeistoffen (pas dus op met glazen water naast de bank) én niet onder zware objecten, want ook die kunnen de bedrading in de deken beschadigen.

Voor een elektrische onderdeken, ofwel een deken die je op je matras legt, geldt dat je hem na het slapen weer zo glad mogelijk over je bed legt - dus zonder vouwen of opgepropte delen. Anders kan de warmte zich ophopen en wordt de deken bij het volgende gebruik mogelijk te heet. Berg je je onderdeken na ieder gebruik op? Ook dan geldt het advies om de deken op te rollen in plaats van te vouwen (lees hierboven) om de bedrading intact te houden.

Tip 2: Gebruik de timer

De meeste elektrische dekens (zowel onder- als bovendekens) hebben een automatische uitschakelfunctie om oververhitting te voorkomen. Bij sommige modellen houdt dat in dat de deken zich áltijd na een specifiek aantal uur (bijvoorbeeld twee of drie) uitschakelt, maar bij andere modellen is het de bedoeling dat je de timer zelf op een gewenst aantal minuten of uren instelt. Geldt dat laatste ook voor jouw deken, maak er dan een gewoonte van om de timerfunctie bij ieder gebruik in te schakelen, ook als je denkt dat dit niet per se nodig is. Hoe vaak gebeurt het niet dat je van de bank afspringt om 'even' de afwas te gaan doen, en vervolgens verzeild raakt in allerlei andere klusjes die nog op je to do-list stonden? Vergeet je daarna ook nog de deken uit te schakelen voordat je naar bed gaat, dan kan dat vervelende gevolgen hebben. Neem dus altijd het zekere voor het onzekere en gebruik de timer.

©Mariana Rusanovschi

Tip 3: Verwijder de stekker uit het stopcontact

Ook als jouw elektrische deken zich na verloop van tijd vanzelf uitschakelt, is het slim om de deken helemaal uit het stopcontact te halen als je hem niet gebruikt. Zolang de stekker in het stopcontact zit, bestaat er namelijk nog steeds een klein risico op oververhitting of kortsluiting. Dit is ook een stuk veiliger mocht de deken in contact komen met water of andere vloeistoffen. Heb je een elektrische onderdeken? Haal deze dan standaard uit het stopcontact wanneer je 's ochtends je bed opmaakt. Gebruik je een bovendeken op de bank, dan kun je door de dag heen even checken of de deken is losgekoppeld van het stopcontact.

Tip 4: Vervang je deken op tijd

Elektrische dekens gaan gemiddeld zo'n zeven jaar mee, maar dat geldt alleen als ze in de tussentijd niet beschadigd raken. Helaas zijn er veel manieren waarop een elektrische deken toch vroegtijdig schade kan oplopen, bijvoorbeeld als er vloeistoffen overheen worden gemorst, huisdieren aan de deken kauwen of krabben of als de deken niet juist wordt opgeborgen. Om er zeker van te zijn dat jouw elektrische deken nog helemaal naar behoren werkt en er geen scheuren of gaten in de stof zitten, is het belangrijk dat je de deken regelmatig even controleert. Ook als een elektrische deken de hele zomer opgevouwen in de kast heeft gelegen, kan het zijn dat de bedrading is beschadigd en dat de deken het niet meer goed doet. Zet je een elektrische deken na lange tijd weer aan, blijf er dan altijd even bij staan. Mocht het toch misgaan, dan ben je er in elk geval op tijd bij.

Tip 5: Plaats een rookmelder

Nog een tip van de brandweer: plaats een rookmelder in de ruimte(s) waarin je je elektrische deken gebruikt. Vooral in de slaapkamer is dit verstandig, zodat je bij rook of brand op tijd wordt gewekt. Met die gedachte in het achterhoofd zul je vast ook een stuk lekkerder slapen.


Ook lekker:

Voetenwarmers!
▼ Volgende artikel
Zo geef je Google Chrome een make-over
© mindea - stock.adobe.com
Huis

Zo geef je Google Chrome een make-over

Google Chrome is met stip de populairste browser. Hij ziet er minimalistisch en zelfs een beetje saai uit, maar daar hoef je geen genoegen mee te nemen. Je kunt de kleuren aanpassen, afbeeldingen toevoegen en zelfs thema’s van anderen gebruiken.

In drie stappen leggen we uit hoe je het uiterlijk van Google Chrome aan je wensen kunt aanpassen: • Open de Chrome Web Store • Blader door de vele thema's • Installeer je favoriet Lees zeker ook: Hoe gaan populaire browsers om met je privacy?

De Chrome Web Store

De eenvoudigste manier om het uiterlijk van Google Chrome grondig te wijzigen is door een bestaand thema uit de Chrome Web Store te installeren. Je kunt ook meteen naar het themagedeelte van de Web Store gaan door het Chrome-menu (de drie verticale puntjes) te openen en dan de Instellingen te selecteren. Kies dan aan de linkerkant Vormgeving en selecteer Thema. Als je op dit moment al een thema hebt geïnstalleerd, dan wordt dit in de Web Store geopend.

In de Chrome Web Store vind je ontzettend veel thema’s.

Thema installeren

Er zijn duizenden mogelijkheden beschikbaar. Blader door de winkel om de beschikbare thema’s te bekijken. Nog sneller gaat het als je het filter Categorieën gebruikt en je kunt zelfs filteren op Beoordelingen om de keuze ietwat te beperken. Wanneer een thema je bevalt, klik je op de knop Toevoegen aan Chrome om het te installeren. Het duurt enkele seconden voordat het Chrome-thema op je pc verandert. Je zult de nieuwe lay-out zien als je een nieuw tabblad opent. Ongeacht de site die je bezoekt: de nieuwe tabbladen en zelfs de randen zullen het nieuwe thema volgen.

Als je een nieuw tabblad opent, zie je het nieuwgekozen thema.

Chrome aanpassen

Je kunt ook op de knop Bewerken klikken. Dat is het pictogram van het potlood in de rechterbenedenhoek van een nieuw tabblad. Dan kun je nog een ander thema kiezen, of alsnog de donkere of lichte weergave selecteren. Wanneer je een nieuw thema selecteert, wordt het oude thema vervangen.

Je kunt elk thema altijd opnieuw installeren zolang het beschikbaar is in de Web Store. Houd er rekening mee dat makers soms thema’s verwijderen. Dan is er geen manier meer om het opnieuw te installeren. Je kunt in de Instellingen wel altijd op de optie Terugzetten naar standaardinstelling klikken om terug te keren naar de oorspronkelijke vormgeving van Google Chrome.

Door op het potloodje te klikken, kun je de weergave nog aanpassen.