De échte keukenprins: welke heteluchtoven moet je hebben?

De échte keukenprins: welke heteluchtoven moet je hebben?

Geplaatst: 4 februari 2023 - 13:02

Aangepast: 15 maart 2023 - 09:14

Wesley Akkerman

Heb je een heteluchtoven op het oog? Of twijfel je nog tussen een heteluchtoven of een airfryer? Dan helpen we je een beetje op weg. In dit artikel bespreken we de zaken waar je op moet letten als je zo’n type oven aanschaft. Dit is immers een van de meest veelzijdige apparaten die je in de keuken kunt hebben.

Ben je op zoek naar een apparaat voor in de keuken waar je zo'n beetje álles mee kunt klaarmaken? Kijk dan niet verder dan de heteluchtoven! Die apparaten zijn namelijk ontzettend breed inzetbaar: ze kunnen bakken, braden, roosteren en soms zelfs airfryen. Dat houdt in dat je behoorlijk veel verschillende recepten kunt uitproberen. Uiteraard is het wel zo dat de ene heteluchtoven de andere niet is, waardoor je van tevoren wel even goed moet opletten wat je in huis haalt.

Ook lezen: Airfryer of oven: waar bespaar jíj meer mee?

Een heteluchtoven uitkiezen

Heteluchtovens verschillen in grootte, functionaliteit, capaciteit en natuurlijk de prijs. Je moet natuurlijk nooit iets kopen wat je niet kunt betalen, maar het zou wel fijn zijn als je iets in huis haalt wat aan je eisen voldoet. Net als bij airfryers is het natuurlijk zo dat de keuze voor een model afhangt van waarvoor je hem gaat gebruiken. Voordat je een heteluchtoven aanschaft, is het wel handig om te kijken of je er überhaupt de ruimte voor hebt op je aanrecht (mocht je een losstaand model willen aanschaffen).

Dat houdt in dat je in de winkel of op een webpagina de afmetingen moet opzoeken. Staan die er niet bij, vraag die dan echt op. Je wilt immers niet bij thuiskomst ontdekken dat de oven eigenlijk niet op je aanrecht of die plank in de keuken past. Meet de lengte, diepte en de breedte nauwkeurig op en check of de plek die je voor ogen hebt daar ruimte voor biedt. Houd er tot slot rekening mee dat de heteluchtoven zijn warmte ook kwijt moet. Bouw hem daarom niet helemaal dicht en zet hem een paar centimeter bij een muur vandaan.

Wat is ook alweer het verschil tussen een gewone oven en een heteluchtoven? De laatstgenoemde beschikt over een ventilator die hete lucht door de cabine verplaatst. Een gewone, of elektrische, oven heeft boven- en onderin elektrische onderdelen zitten die warmte uitstralen.

hete lucht oven knoppen koken keuken

© Alswart

Opties, bediening en capaciteit van je heteluchtoven

Het is belangrijk om eerst te bedenken wat je precies met je heteluchtoven wilt doen en hoe vaak je hem gaat gebruiken. Dan kun je daar het best een model bij uitkiezen. Je kunt ook gewoon het diepe in springen en winkelpagina’s afstruinen, maar dan koop je wellicht een te duur model dat meer functies heeft dan je nodig hebt. Moet de heteluchtoven ook kunnen airfryen bijvoorbeeld, of voedsel kunnen slowcooken? Niet alle modellen kunnen dat. Je moet er dus goed op letten of het model dat je voor ogen hebt ook echt kan wat je er mee wilt doen (of juist niet, om de kosten te drukken).

Heteluchtoven nodig?

Check ze hier op een handig rijtje!

Een andere belangrijke overweging is de manier van bediening. Als je gaat voor een model met een draaiknop, kies je voor een variant die gemakkelijk bedienbaar is. Maar de ervaring leert ook dat zulke modellen minder precies zijn, en dat je soms net wat vaker nog bijstuurt voor de perfecte instellingen. Digitale bediening is veel accurater, maar kan wellicht wat meer tijd kosten om aan te wennen. Het is niettemin iets wat we aanraden, omdat je daarmee problemen voorkomt. Zo weet je zeker dat er niets aanbrandt en dat je niet voor niets staat te kokerellen.

Dan kijken we nog even naar de capaciteit. Dan moet je vooral bedenken hoe vaak je de heteluchtoven wilt gaan gebruiken en of dat voor een grote of kleine groep mensen is. Ook is het van belang dat je bedenkt wát je wilt klaarmaken. Bak je zo nu en dan cupcakes? Of wil je alleen het eten van gisteren even opwarmen? Past die driepvriespizza er eigenlijk wel in? En wat als je meerdere cakes tegelijkertijd wilt klaarmaken? Wil je het apparaat gebruiken voor een gezin van maximaal twee mensen, dan heb je waarschijnlijk niet zo’n grote unit nodig. Dat scheelt ook weer ruimte op het aanrecht.

Wanneer moet je de heteluchtoven vervangen?

Tot slot kijken we nog even naar wanneer je zo’n heteluchtoven moet vervangen. De meeste modellen zijn na een jaar of vijf aan vervanging toe. Maar met goed onderhoud en het juiste merk kun je er veel langer mee doen. Hoelang precies hangt af van het gebruik. Het belangrijkst is echter dat je de oven goed schoonhoudt en dat je er voorzichtig mee omgaat, zodat onderdelen niet afbreken. Gaat er toch iets kapot? Check dan eerst wat het kost om hem te repareren – dat kan goedkoper zijn dan meteen een nieuwe kopen. Is dat niet het geval? Dan is het tijd om naar de winkel te gaan.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten