Wat is het verschil tussen een combi-oven en een combi-magnetron?

Wat is het verschil tussen een combi-oven en een combi-magnetron?

Keukenapparatuur

Geplaatst: 19 november 2022 - 08:11

Aangepast: 25 november 2022 - 11:52

Ronald Smit

De combi-oven is een samensmelting van een reguliere oven en een magnetron. Maar de combi-magnetron is dat ook – hoe kan dat? In dit artikel zullen we je de verschillen én de overeenkomsten haarfijn uit de doeken doen, want de combinatie heeft wel degelijk zo zijn voordelen (en oké, ook een paar nadelen).

Eigenlijk zet de naamgeving je al meteen op het juiste spoor: bij een combi-magnetron ligt de nadruk op de magnetronfunctie en bij een combi-oven juist op de ovenfunctie. In beide gevallen hebben ze als overeenkomstig voordeel dat ze ruimte besparen, want je hebt immers maar één apparaat nodig voor beide functies. Verwarmen, opwarmen, ontdooien, bakken, grillen enzovoort: het kan allemaal.

Lees ook: Zo maak je je keuken duurzamer!

De combi-magnetron

Laten we beginnen met de combi-magnetron. Die oogt zo van buitenaf als een reguliere magnetron en neemt in principe ook niet meer ruimte in. Het welbekende draaiplateau is aanwezig om een maaltijd gelijkmatig te verwarmen in de magnetronmodus. Wel even opletten voorafgaand bij de aanschaf; veel combi-magnetrons hebben namelijk alleen een verwarmingselement aan de bovenkant. Dat maakt deze variant beduidend minder geschikt voor het bakken van onder meer taarten en koekjes. Sowieso zal het bakwerk van grotere zaken (zoals die taarten dus) een uitdaging zijn, omdat de oveninhoud van een magnetron veel kleiner is dan die van een ‘echte’ oven. Voordeel is natuurlijk dat ook kleinbehuisden (zoals studenten) een compacte all-in-one in hun keuken kwijt kunnen.

Combi-magnetron zijn lekker compact en zijn veelzijdig in gebruik.

De combi-oven

De combi-oven oogt als een reguliere oven. Alleen is deze keer ook een magnetronfunctie ingebouwd. Wat direct opvalt, is dat er geen draaiplateau aanwezig is; gelijkmatig verwarmen wordt technisch op een andere manier opgelost. Een ander in het oog springend detail is dat de ovenruimte vergelijkbaar is met die van een normale (lees: magnetronloze) oven. Ook zijn verschillende niveaus in de oven beschikbaar, verdeeld over meerdere plateaus. Dat maakt het makkelijk om uitgebreide (oven)maaltijden in één keer te bereiden.

Op zoek naar een oven of magnetron?

Hier vind je alle modellen op een rij!

Omdat de ovenfuncties nagenoeg overeenkomen met die van een ‘traditionele’ oven, levert dit type combi ook een beduidend betere bak- en ovenkwaliteit dan de combimagnetron. De kwaliteiten van de combimagnetron zijn dan ook meer vergelijkbaar met die van een compacte losse grill. Hét nadeel van de combi-oven is de hogere prijs ten opzichte van een combi-magnetron.

Een combi-over biedt meer inhoud dan een combi-magnetron en kan overweg met elke bakklus.

Combi-combinatie

Sommige combi-magnetrons en combi-ovens kunnen het gebruik van magnetron en reguliere verwarming combineren. Dat heeft zo z'n voordelen, want de HF-straling van de magnetron verhit van binnenuit, terwijl de reguliere verwarmingselementen dat van buitenaf doen en voor een knapperig korstje zorgen. Door beide verwarmingstechnieken te combineren, behaal je snelheidswinst. Omdat niet alle combi-apparaten dat doen, is het zaak om dat vóór de aankoop goed na te gaan. Als je deze vereniging van krachten wenst, uiteraard. En om het plaatje helemaal compleet te maken, zijn er ook combi’s die naast een oven- en magnetronfunctie ook nog een Airfry-functie bieden, zoals de Bosch Serie 8-ovenlijn.

Lees ook: Zo verbeter de je luchtkwaliteit in de keuken

Vrijstaand of inbouw

Combi-magnetrons zijn zowel in vrijstaande als inbouwversies verkrijgbaar. Dat maakt hem verplaatsbaar en je kunt hem ook makkelijk meenemen bij een verhuizing. Of desnoods naar de camping, als je daar een netspanningsaansluiting hebt. Het overgrote deel van de combi-ovens is van het inbouwtype. Met heel goed zoeken (ook en met name online) vind je hier of daar wellicht een vrijstaand exemplaar.

0

Powered by

logo

Check ook deze video: wat is voordeliger - koken op gas of op elektriciteit?

Watch on YouTube
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000