Airfryer of oven: waar bespaar jíj meer mee?
In menig keuken zien we soms beide apparaten staan: airfryers en ovens. Beide apparaten zijn vergelijkbaar met elkaar, maar kun je toch net even anders gebruiken. En hoe zit het precies met de kosten? Dat laatste aspect 💰 is waar we in dit artikel vooral naar kijken.
Airfryer of oven?
- Hoe gebruik je beide apparaten over het algemeen?
- Hoeveel geld kosten ze in het dagelijks gebruik?
- Hoe zit het precies met de energie-efficiëntie?
Ook een lekker artikel: De beste gezonde recepten voor je airfryer.
Na het lezen van dit artikel kun je zelf goed bepalen wat voor jou de zuinigste optie is: je airfryer of je oven.
Laten we er niet moeilijk over doen: de kosten voor het dagelijkse leven zijn in korte tijd rap gestegen. Iedereen probeert op allerlei manieren geld te besparen. Dat kun je doen door op aanbiedingen te letten, minder impulsaankopen te doen of door energie te besparen. Vooral energie is erg duur geworden. Voor nu lijkt het erop dat de prijzen wel weer gaan dalen, maar hoe zitten we er later dit jaar bij? Omwille van die onzekerheid is het verstandig om verder te kijken naar energiebesparingen in huis, zoals in de keuken.
Airfryer versus oven: hoe je ze gebruikt
Misschien heb je ze allebei in de keuken staan, misschien heb je één van de twee: de airfryer en de oven. In beide gevallen is het handig om te weten hoe het precies zit met het energieverbruik. Om dat echt goed te kunnen bepalen, moeten we eerst kijken naar hoe je beide apparaten gebruikt. Met een airfryer kun je je voedsel snel en gelijkmatig bakken. Ten opzichte van een traditionele frituurpan is dit een veel gezondere optie; dit komt doordat de airfryer heel snel warme lucht circuleert in zijn kleine kamer. Je stopt alles in het mandje en hoeft dan alleen maar te wachten tot het klaar is.
Ovens werken op eenzelfde manier als de airfryer: ook hier circuleert er hete lucht rondom het eten. Het grote verschil is dat je met een airfryer kleine porties klaarmaakt, terwijl je met een oven grotere gerechten of veel meer kleinere porties kunt maken. Dat is over het algemeen wat economischer en tijdvriendelijker, in vergelijking met die airfryer.
Daar tegenover staat weer dat een airfryer altijd afslaat op het moment dat-ie klaar is. Hoewel ovens ook een soortgelijke functionaliteit hebben, gaat niet elk model altijd uit op het moment dat het eten klaar is. Dat betekent dus onnodig energieverbruik.
©RossandHelen photographers
Meld je aan en ontvang het Airfryerwijzer Eindrapport 2024
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Airfryerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.
Airfryer versus oven: hoeveel geld ben je kwijt?
Je voelt het wellicht al een beetje aankomen, maar hoeveel geld je kwijt bent aan het gebruik van beide apparaten, ligt er deels aan hoe (vaak) je hem gebruikt. Ook ligt het er nog maar net aan wat voor airfryer of oven je hebt. Je hebt airfryers met vermogens van 1.500 tot 2.000 watt. Dan kunnen we een gemiddeld vermogen van 1.750 watt noteren. Dan moeten we nu kijken hoe lang het duurt om iets klaar te maken. Als voorbeeld nemen we frietjes. Volgens Philips duurt het ongeveer een half uur om ze klaar te maken. Dan komen we uit op een gemiddeld verbruik van iets meer dan 0,87 kWh.
🧮 Verbruik berekenen De afkorting kWh staat voor kilowattuur: de h staat voor hour (uur in het Engels). Een kilowatt is gelijk aan 1000 watt. Om het verbruik te meten, vermenigvuldig je het stroomverbruik in kilowatt met de tijd in uren (of minuten) van gebruik. We kijken nogmaals naar het bakken van die frietjes: je gebruikt een airfryer van 1.750 watt voor 30 minuten. Dan is het verbruik 1,75 kilowatt x 0,5 (de helft van een uur) = 0,87 kWh.
Wat ben je dan kwijt aan het verbruik? De gemiddelde stroomprijs is op moment van schrijven 0,75 euro. Die frietjes bakken kost je dan 65 cent. Je rekent dat uit door het verbruik te vermenigvuldigen met de stroomprijs. Ga je elke week airfryen tegen dezelfde kosten, dan ben je jaarlijks 34 euro kwijt. Ovens hebben vaak het dubbele vermogen van een airfryer, met 2.000 tot 5.000 watt. We hoeven er dan geen ingewikkelde rekensom op los te laten om te weten dat een oven an sich meer verbruikt dan een airfryer. Je leest meer over de wattage in de handleiding van de oven of airfryer.
©Brebca
Airfryer versus oven: de energiezuinigheid
Hoe zit het precies met de energiezuinigheid van die apparaten? Nou, over het algemeen kun je stellen dat airfryers energiezuiniger zijn dan ovens. Ze zijn compacter, hebben minder tijd nodig om op te warmen (in sommige gevallen hoeft dit niet eens, iets dat we in de bovenstaande berekening niet eens hebben meegenomen) en ze verbruiken simpelweg minder energie. Ze doen er ongeveer even lang over om voedsel gaar te krijgen, en dat terwijl ze dus minder energie verbruiken. Het grote nadeel van een airfryer is meestal dat je er alleen kleine gerechten of porties mee klaarmaakt.
Wanneer je een groot gezin hebt, vaak moet bakken voor je werk of gewoon vaak grote hoeveelheden voedsel klaarmaakt, dan kan een oven economischer zijn. Voor die situaties is een oven meer kosteneffectief en veelzijdiger. Bovendien kun je er ook groter soorten voedsel in klaarmaken, wat tijdens feestdagen handig kan zijn. Daarom kunnen we niet beweren dat een airfryer altijd de beste keuze. Voor kleine gezinnen en kleine porties wel; en ook het lagere verbruik spreekt in het voordeel. Maar voor grote huishoudens en kokers blijft de oven de meest veelzijdige optie.
Wil je op andere manieren geld besparen in huis? Dan kun je ook eens aan een slimme watermeter denken. Daarnaast kan het geen kwaad de circulatiepomp van je verwarmingsinstallatie eens te checken. Bovendien hoeft een regendouche niet zoveel geld te kosten als voorheen. Ook als je gewoon op zoek bent naar algemene bespaartips voor elke kamer in huis, dan kun je terecht op ID.nl.
Meer video's van ID.nl zien? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal!