Zonnescherm schoonmaken: zo verdwijnen vlekken als sneeuw voor de zon ☀️

© Picasa | Patryssia

Zonnescherm schoonmaken: zo verdwijnen vlekken als sneeuw voor de zon ☀️

Geplaatst: 14 april 2024 - 10:32

Aangepast: 15 april 2024 - 09:23

Jolien Cohen

Nu de lente is aangebroken, laat de zon zich steeds vaker zien. En hij wordt ook steeds krachtiger. De hoogste tijd dus om je zonnescherm of markies schoon te maken, zodat je geen sporen van groene aanslag, vogelpoep of schimmel meer ziet. Met dit stappenplan ziet je zonnescherm er weer stralend netjes uit. Laat de zomer maar komen!

Lees ook: Groene aanslag? Zo krijg je je tuinmeubels weer schoon

0

Powered by

logo

Stap 1: bekijk het weerbericht

Hoewel het schoonmaken een heerlijk klusje is als er een zonnetje schijnt, is het toch slim om het emmertje sop dan even te laten staan. Door de felle zon droogt het water met zeep extra snel op, waardoor er juist lelijke vlekken ontstaan. Het zonnescherm maak je dus het beste schoon op een bewolkte, maar droge dag.

Stap 2: verwijder droog vuil

Gebruik een zachte borstel of bezem om opgedroogd vuil (zoals bladeren, vogelpoep en takjes) van het doek te verwijderen. Borstel met de bezem heel voorzichtig over het doek, zodat je het doek niet beschadigt of vlekken erin wrijft. Doe dit aan de onder- en bovenkant. Soms is dit al voldoende om de zonnewering schoon te krijgen. Zijn er toch wat hardnekkigere vlekken in het doek? Voer dan ook de volgende stappen uit.

Stap 3: het frame en de cassette schoonmaken

Begin met het schoonmaken van het frame en de cassette van het zonnescherm. Dit zijn de metalen of kunststof onderdelen die het doek op zijn plaats houden en oprollen. Gebruik een spons, water en eventueel wat mild schoonmaakmiddel. Neem deze onderdelen dan daarna af met water om het schoonmaakmiddel te verwijderen.

Buiten zitten onder de zonwering

© Athanasiadis

Stap 4: het doek van het zonnescherm schoonmaken

Maak nu de bovenkant en daarna de onderkant van het doek schoon. Dit doe je ook met een zachte borstel of spons met lauwwarm water. Zit er hardnekkig vuil op? Voeg dan het juiste schoonmaakmiddel toe en laat het een kwartier intrekken. Onder aan dit stappenplan vind je een lijst met schoonmaakmiddelen die voor bepaalde vlekken geschikt zijn.

Stap 5: spoel het zonnescherm met water af

Pak de tuinslang en spoel de zeepresten van het doek. Zorg hierbij dat je met de tuinslang omhoog spuit en niet direct op het doek. Hierdoor valt het water als regen op het zonnescherm. Zonder tuinslang het scherm schoonmaken kan ook. Dan gebruik je een emmer waarmee je steeds wat water voorzichtig op het doek giet. Gebruik nooit een hogedrukreiniger, want de kracht van het water kan de draden van het doek uit elkaar laten schuiven.

Stap 6: laten drogen en eventueel impregneren

Nu het doek helemaal schoon is, moet het doek drogen. Rol het doek nog niet op, anders heb je kans dat er schimmel ontstaat. Is het zonnescherm goed droog? Dan rol je ‘m op. Optioneel kun je ook nog het zonnescherm impregneren. Hierdoor is het zonnescherm beter bestand tegen vuiligheid en schimmel. Gebruik hier een waterafstotende textielspray voor. Na het eerste laagje laat je het doek goed drogen voordat je een tweede laag aanbrengt. Ook hier geldt weer: pas oprollen als alles helemaal droog is.

Man die zonnescherm losschroeft

© ronstik

Hiermee kun je het zonnescherm schoonmaken

Welk schoonmaakmiddel je het beste gebruikt om het zonnescherm schoon te maken, hangt af van de vlekken. Zitten er op het zonnescherm normale vlekken? Pak dan baking soda, groene zeep of Biotex uit het keukenkastje. Meng een beetje van het middel met lauwwarm water in een emmer en volg de stappen die hierboven staan.

Als het zonnescherm verbleekt of verkleurd is door de zon, gebruik je azijn. Door azijn te gebruiken, zorg je dat de kleuren van het scherm weer terugkeren. Ook gebruik je azijn om schimmels en vlekken uit het doek te verwijderen. Doe evenveel azijn als lauwwarm water in een emmer. Wrijf het mengsel met een zachte doek of spons over het doek. Spoel de spons of het doek tussentijds af met schoon water, zodat je het vuil niet over het doek verspreidt.

Schoonmaakspullen

© Budimir Jevtic

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten