Tuin herfstklaar maken? Dit moet je doen!

Tuin herfstklaar maken? Dit moet je doen!

Geplaatst: 24 september 2022 - 08:48

Aangepast: 26 juli 2023 - 13:05

Redactie ID.nl

Heb je een mooie tuin en wil je hier gedurende het najaar net zo van blijven genieten als in het voorjaar en de zomer? Dan kun je een aantal klussen inplannen om je tuin herfsklaar te maken. De klussen die je in de herfst in de tuin uitvoert zijn bijvoorbeeld het snoeien van bomen, hagen en struiken. Verder kun je tot eind oktober bloembollen planten en kun je in de herfst je tuin verticuteren.

Welke klussen kun je in de tuin doen om je tuin herfstklaar te maken?

Aan het einde van de zomer kun je de mooie dagen het beste gebruiken om je tuin herfstklaar te maken. Dit is de beste periode om struiken, bomen en heggen te snoeien. Snoeien kun je zowel handmatig met een goede snoeischaar of met een kettingzaag doen. Het is belangrijk dat er voldoende zuurstof en daglicht in de hagen kan komen in de herfst, aangezien dit ervoor zorgt dat de hagen niet gaat rotten. Heb je een gazon? Dan is het belangrijk dat je de gevallen bladeren in de herfst eens in de zoveel tijd opruimt. Een bladvrij gazon heeft geen bruine plekken en is ook minder gevoelig voor mos.

Op Kieskeurig.nl vergelijk je makkelijk alle snoeischaren.

Bladblazen

Bladbazen om je gazon geen bruine plekken te geven. Kijk op Kieskeurig.nl voor alle bladblazers.

Je gazon gezond houden

Om je gazon in het najaar gezond te houden, is het belangrijk dat je het gazon in de herfst verticuteert. Dit houdt in dat je de viltlaag uit je gazon haalt. Deze viltlaag bestaat uit dood gras en mos. Je kunt het beste verticuteren met een speciale verticuteerhark of verticuteermachine. Let wel: na het verticuteren ziet je gras er wat beschadigd uit. Geen zorgen, want dit hoort zo. Gelukkig kun je er wel wat tegen doen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je het gazon bemest met organische mest, de eerste weken genoeg water geeft en de kale plekken bestrooit met graszaad. Met een aantal weken ziet je gazon er weer gezond uit.

Eind oktober kun je het gazon een laatste keer afmaaien met de grasmaaier, maar houd tenminste 5 cm gras over zodat het niet te kort is. Wil je in het voorjaar van prachtige narcissen, krokussen en tulpen genieten? Plant de bloembollen dan uiterlijk eind oktober in de grond met behulp van een tuinschep en een kleine hark.

Check Kieskeurig.nl voor verticuteermachines.

Verticuteren van gras

© MagMos

Verticuteren van gras

Dieren in je tuin de herfst door helpen

Ben je gek op een levendige tuin vol met wilde dieren zoals egels, vogels, insecten en misschien wel eekhoorns? Dan kun je een aantal dingen doen om deze dieren de herfst door te helpen. Heb je bijvoorbeeld een klimop in de tuin staan? Zorg er dan voor dat je de besjes erin laat zitten of op de grond laat liggen. Vogels eten dit soort besjes graag op in de herfst. Fruitbomen of druiventakken zijn ook in het najaar een voedselbron voor vogels en insecten. Verder kun je het beste een rommelhoekje in je tuin maken voor egels en insecten. Zij leven graag tussen takken en bladeren, dit biedt ze namelijk warmte in de koudere maanden.

De vijver kun je gezond houden door in de herfst tenminste een derde van de waterbeplanting weg te halen. Op die manier voorkom je dat de vijver dichtgroeit en krijgen de vissen en insecten meer ruimte en daglicht.

Professionele hulp nodig in jouw tuin?

Vraag een offerte aan voor hovenier:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten