Klaar voor de herfst: onderhoud en tips voor je tuin
Heb je een mooie tuin en wil je hier ook in het najaar net zo van genieten als in het voorjaar en de zomer? Dan is het tijd om een aantal klussen te plannen om je tuin herfstklaar te maken. In de herfst kun je bijvoorbeeld bomen, hagen en struiken snoeien. Verder kun je tot eind oktober bloembollen planten en is dit het moment om je gazon te verticuteren.
Je kunt je tuin herfstklaar maken met een paar simpele stappen: ✂️ Snoei bomen, hagen en struiken voor betere luchtcirculatie 🍁 Verwijder regelmatig gevallen bladeren voor een gezond gazon 🌱 Verticuteer het gazon om mos en dood gras te verwijderen 🌷 Plant bloembollen voor een kleurrijk voorjaar 🦔 Maak een schuilplek voor dieren zoals egels en vogels
Welke klussen kun je doen om je tuin herfstklaar te maken?
Een mooie najaarsdag? Ga dan lekker aan de slag om je tuin voor te bereiden op de herfst. Dit is het perfecte moment om struiken, bomen en heggen te snoeien. Het snoeien helpt niet alleen om ze in vorm te houden, maar zorgt ook voor een betere luchtcirculatie, waardoor ziektes en schimmels minder kans krijgen. Snoeien kun je handmatig doen met een goede snoeischaar; voor grotere struiken of bomen kun je eventueel een takkenzaag gebruiken. Het is belangrijk dat er voldoende zuurstof en daglicht bij de hagen komt, zodat schimmelvorming en ziekten geen kans krijgen.
Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?
Heb je een gazon? Ruim dan regelmatig afgevallen blad regelmatig op. Bladeren kunnen, als ze te lang op het gras blijven liggen, bruine plekken veroorzaken: door het laagje dat ze vormen, krijgt het gras te weinig licht en lucht. Bovendien is een bladvrij gazon minder vatbaar voor mosgroei.
©Saklakova
🍂 Snoeischaar nodig?
Voor elke heg het juiste model
Verticuteren om je gazon gezond te houden
Om je gazon ook in het najaar gezond te houden, is het nodig om in de herfst te verticuteren. Dit betekent dat je de viltlaag, bestaande uit dood gras en mos, uit je gazon verwijdert. Gebruik hiervoor een speciale verticuteerhark of een verticuteermachine. Het gras kan er na het verticuteren wat gehavend uitzien, maar dit is normaal. Om het herstelproces te ondersteunen, kun je het gazon bemesten met organische mest, goed water geven en kale plekken bijzaaien met graszaad. Binnen enkele weken ziet je gazon er weer fris en gezond uit.
Eind oktober is het tijd om het gras een laatste keer te maaien. Zorg ervoor dat je het gras niet korter maait dan 5 cm, zodat het beschermd blijft tegen de kou.
Wil je in het voorjaar genieten van bloeiende narcissen, krokussen en tulpen? Plant dan uiterlijk eind oktober de bloembollen. Dit kun je doen met een tuinschepje en een kleine hark, zodat de bollen goed in de grond komen.
Lees ook: Gras vol mos? Dit wil je weten over het verticuteren van je gazon
©Iva
🍂 Verticuteermachine nodig?
Houd je gras lekker luchtig
Dieren in je tuin de herfst door helpen
Als je van een levendige tuin houdt, vol met vogels, egels, insecten en misschien zelfs eekhoorns, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om deze dieren te helpen in de herfst. Heb je bijvoorbeeld een meidoorn, lijsterbes, hulst of krentenboompje staan? Snoie dan niet de bessen weg. Laat bessen die op de grond gevallen zijn ook gewoon liggen. Veel vogels eten deze besjes graag op in de herfst. Heb je fruitbomen of druivenranken in je tuin? Deze vormen ook een goede voedselbron voor vogels en insecten in het najaar. Daarnaast kun je een rommelhoekje creëren in je tuin. Egels en insecten houden ervan om zich te nestelen tussen takken en bladeren, omdat dit ze warmte biedt tijdens de koudere maanden.
Heb je een vijver? Zorg ervoor dat je in de herfst minimaal een derde van de waterplanten weghaalt. Dit voorkomt dat de vijver dichtgroeit en zorgt ervoor dat vissen en insecten genoeg ruimte en daglicht krijgen. Daarnaast blijft het water op deze manier zuurstofrijk, wat goed is voor de gezondheid van je vijver.