ID.nl logo
Aan de slag met deze leuke en makkelijke huis- en tuin-DIY’s
© Philippe Marchand
Huis

Aan de slag met deze leuke en makkelijke huis- en tuin-DIY’s

Je kunt natuurlijk naar een woonboulevard of tuincentrum om kant-en-klare decoratie en meubels voor je tuin en huis te vinden. Maar het is veel leuker om het zelf te maken! Het scheelt je bovendien een hoop geld en het geeft een kick om te zien wat je eigenlijk allemaal zelf kunt maken. Wat je daarvoor nodig hebt? Twee rechterhanden, goede ideeën voor leuke en makkelijke DIY’s, instructies en wat gereedschap.

Dit artikel laat je zien dat je zelf makkelijk:

  • Een compostbak maakt

  • Een insectenhuis bouwt

  • Een klimhulp maakt van oud tuingereedschap

  • Een verticale tuin voor op het balkon maakt

  • Een tuinbank en tuintafel maakt

  • Een minivijver creëert

  • Plantenbakken en houten bloempot maakt

  • Staande en hangende waxinelampjes fröbelt

  • Kastjes fabriceert van oude fruitkistjes

  • Een unieke spiegel maakt van oude spiegels

  • Ook interessant: Zo maak je een moestuin- met stappenplan

Hoe groot of klein je tuin ook is, er zijn altijd wel items die je graag in de tuin wilt hebben, of die überhaupt handig zijn om te hebben. Zelf maken is soms goedkoper en nog leuk ook. Ga op een fijne zonnige dag lekker aan de klus in je tuin en maak een van deze ideeën!

1: Een compostbak

Het maken van een compostbak is best makkelijk. Je bepaalt zelf hoe groot-ie moet worden, dus je kunt er ook eentje maken voor in een kleine tuin. Je maakt een compostbak met houten palen, planken en/of gaas voor de zijkanten en achterkant. Daarnaast heb je een grondboor nodig om gaten in de grond te boren, een kniptang of zaag om de planken of het gaas op maat te maken en krammen of spijkers om alles aan elkaar te bevestigen. Een hamer om de spijkers in het hout te slaan is ook wel handig.

Uitgebreide instructies voor het maken van een composthoop, welke omstandigheden een compostbak nodig heeft en meer informatie vind je in het artikel Composteren kun je leren.

2: Een insectenhuis

Insecten zijn goed voor je tuin, dus heet ze met open armen welkom in jouw zelfgemaakte insectenhuis. Het leuke aan zo’n insectenhuis is dat je het maakt van materialen die je hebt liggen. Resten hout, tuinafval en kapotte bloempotjes tover je in een middagje om tot een geweldig insectenhotel. Meer dan een hamer, decoupeerzaag, boor en een (hout)nietmachine heb je niet nodig! Hier vind je de instructies voor het insectenhuis.

3: Gebruik oud tuingereedschap voor een klimsteun

Maak met wat oud tuingereedschap zelf een steun voor klimplanten. Denk aan een hark, schop, hooivork of schoffel. Enige vereiste: de stelen moeten even lang zijn. Leg het tuingereedschap op de grond kruislings over elkaar. Vervolgens boor je een gat in de bovenliggende steel van het gereedschap, daar waar de stelen elkaar overlappen.

Boor nu alle stelen op dezelfde hoogte door en draai houtschroeven door de gaten, zodat de stelen allemaal aan elkaar vastzitten. Je kunt de DIY-klimhulp ook eerst verven voordat je 'm in de tuin zet, zodat de steun een leuk kleurtje heeft.

4: Een verticale tuin maken

Voor een kleine tuin of een balkon is een verticale tuin handig. Doordat je bakken aan de muur hangt, heb je in een klap ruimte voor groen in de tuin of op het balkon. En het fijne is dat je een verticale tuin gewoon van oude (of nieuwe) dakgoten maakt. Voordat je aan de slag kunt, maak je de muur schoon met een hogedrukreiniger. Vervolgens maak je boorgaten voor de lijsten. Houd hiervoor 20 cm van de rand in het midden aan. De afstand tussen de lijsten (waar je de dakgoten aan hangt) moeten 30 mm zijn. Per lijst maak je twee boorgaten met een boormachine met een 8mm-steenboor.

Vervolgens plaats je pluggen in de muur en schroef je de lijsten met een schroefboormachine vast. Boor in de onderkant van de dakgoten 8 mm grote gaten, zodat (regen)water uit de aarde kan weglopen. Tot slot kun je de dakgoten aan de lijsten bevestigen en de dakgoten vullen met allerlei kleurrijke plantjes of kruiden.

Een nog makkelijker manier om een verticale tuin te maken, is door gaten in de bloempotten te boren en met ijzerdraad aan de schutting te bevestigen, of hang ze aan een houten plank die je tegen de muur schroeft. Hang verschillende bloempotten op verschillende hoogtes en in verschillende kleuren op voor een speels effect.

©Piyachok Thawornmat

5: Een tuinbank & tafel van pallets

Een lekker zitje creëer je gemakkelijk met drie pallets, waarvan een de rugleuning vormt en de overige twee opgestapeld het zitje. Zet eerst de twee pallets op elkaar en bevestig deze aan elkaar met schroeven. De derde pallet zet je aan de achterkant van deze twee pallets en schroef je met een accuschroefboormachine vast aan de twee andere pallets. Voilà, je bank is klaar! Leg er nog wat lekker dikke kussens op, zodat je lekkerder zit – en een kleedje voor koude zomeravonden mag ook niet ontbreken.

Passend bij je tuinbank maak je ook een salontafel van pallets. Plaats twee pallets (of meer, het is maar net hoe hoog je de tafel wilt hebben) op elkaar en schroef ze aan elkaar vast.

6: Een minivijver

Ook in kleine tuinen en zelfs op balkons is een vijver mogelijk. Zo'n minivijver is net groot genoeg voor leuke waterplanten, zoals een waterlelie of watermunt. Je hebt hiervoor een zinken emmer of een bloempot nodig die waterdicht is. Een speciekuip kan ook, maar is wel meteen een stuk groter. En je hebt een kunststofplaat nodig die zo breed is als de hoogte van de vijver, en daarnaast stenen, kiezelstenen, zand, vijveraarde en vijverplanten. Met een stuk golfplaat creëer je meerdere niveaus in de minivijver.

Eerst meet je op hoe hoog de niveaus moeten worden. Je zaagt de golfplaat op maat met een decoupeerzaag of een multitool. Je buigt de stukken golfplaat tot een kunstmatige wand in de vijverbak. Om de plaat op z’n plek te houden, leg je stenen op de bodem van de vijver. Vervolgens leg je hier een laag kiezelstenen op en daarna zand. Nu heb je een diepwaterzone gecreëerd. De oeverzone vul je aan met meer zand en vijveraarde, waarbij de rand van de aarde richting het midden hoger ligt. Zet nu de vijverplanten in de minivijver en vul de vijver tot de rand van de moeraszone met (regen)water.

7: Zelf plantenbakken maken

Maak plankjes aan de schutting vast en zet daar wat oude regenlaarzen op (tip: even zoeken bij de kringloopwinkel of op zolder). Dat zijn leuke bloembakken voor kleurrijke planten. Of vul een oude koffer of kastlades met aarde en zet daar wat plantjes in. Een ander leuk idee: gebruik oude gietertjes en zet er kruidenplantjes in, zodat je een klein kruidentuintje op het balkon of in de tuin creëert.

8: Hangende of staande waxinelichtjes voor in de tuin

Met wat lege glazen potjes, waxinelichtjes, blikjes, touw, een hamer, grote spijkers, een tang, wat ijzerdraad en siersteentjes maak je in een handomdraai leuke waxinelichtjes voor in de tuin. Wikkel ijzerdraad om de rand van het glazen potje en maak een ring waar het windlichtje aan kan hangen. Vul het glazen potje met siersteentjes en een waxinelichtje, en je eerste windlichtje is klaar!

Van lege blikjes kun je ook windlichtjes maken. Sla met de hamer en spijker gaatjes in het blikje (of doe dat voorzichtig met een boormachine). Spuit nu het blikje in een leuk kleurtje en laat het drogen. Zet er een waxinelichtje in en zet het blikje op de tuintafel of hang het op door twee gaatjes langs de rand van het blikje te boren en doe daar ijzerdraad doorheen.

3 x simpele DIY’s voor in huis

Ook in huis ga je zelf aan de slag om originele dingen te maken, zoals een bloempot van touw, open kastjes van fruitkistjes en een toffe spiegel voor in de slaapkamer.

1: Open kastjes van fruitkistjes

Van fruitkistjes maak je heel eenvoudig en snel een kastje voor aan de muur. Dat doe je door de bodem van het kistje aan de muur te bevestigen. Vervolgens kun je er boeken in kwijt, een mooie plant op zetten of wat vaasjes en fotolijstjes. Of stapel meerdere fruitkistjes op en bevestig ze aan elkaar met een schroefboor. Zo creëer je een heel unieke wandkast.

2: Bloempot van touw

Bloempotten van touw passen perfect in een botanisch interieur. Je kunt deze bloempotten kopen, maar je maakt ze ook heel makkelijk zelf. Het enige wat je nodig hebt, is touw, een oude bloempot, een lijmpistool en een schaar. Bevestig het touw met het lijmpistool aan de bloempot. Dat doe je door steeds een beetje lijm op de bloempot te smeren en er meteen touw overheen te wikkelen. Je gaat zo de hele bloempot rond, tot de bloempot is bedekt met touw.

Met een schaar knip je het laatste stuk touw af, en dat laatste stukje touw plak je op de achterkant van de bloempot. Je kunt voor een leuk effect ook de helft van een bloempot met touw bedekken. Een ander creatief idee: wikkel touw om mooie glazen vazen.

3: Een unieke spiegel

Verzamel een paar oude spiegels in verschillende vormen en maten. Hoe meer, hoe beter. Leg de spiegels op een groot stuk papier in een mooie compositie, zodat je weet hoe groot de onderplaat moet zijn.

Teken nu op een mdf-plaat dit formaat uit en zaag de onderplaat uit de mdf-plaat. Maak een foto van je compositie (zodat je weet hoe je de spiegels op de plank moet bevestigen) en til de spiegels van het stuk papier. Om het speelser te maken, bevestig je de spiegels op blokjes hout. Schroef daarvoor eerst de blokjes op de onderplaat vast.

Boor in de onderplaat aan de bovenkant een gaatje, precies in het midden (meten is weten), zodat je hier een bevestiging voor de muur kunt maken. Lijm de spiegels op de blokjes met kit en laat het in elk geval een uur drogen, zodat de spiegels goed hechten. Boor een gat in de slaapkamermuur, duw daar een plug in en draai een lange, stevige schroef door het gat van de onderplaat in de plug. Tadaa, een geweldige en unieke spiegel!

Professionele hulp nodig in jouw tuin?

Vraag een offerte aan voor hovenier:

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇