Aan de slag met deze leuke en makkelijke huis- en tuin-DIY’s

© Philippe Marchand

Aan de slag met deze leuke en makkelijke huis- en tuin-DIY’s

Geplaatst: 5 juni 2023 - 10:32

Aangepast: 26 juli 2023 - 12:42

Jolien Cohen

Je kunt natuurlijk naar een woonboulevard of tuincentrum om kant-en-klare decoratie en meubels voor je tuin en huis te vinden. Maar het is veel leuker om het zelf te maken! Het scheelt je bovendien een hoop geld en het geeft een kick om te zien wat je eigenlijk allemaal zelf kunt maken. Wat je daarvoor nodig hebt? Twee rechterhanden, goede ideeën voor leuke en makkelijke DIY’s, instructies en wat gereedschap.

Hoe groot of klein je tuin ook is, er zijn altijd wel items die je graag in de tuin wilt hebben, of die überhaupt handig zijn om te hebben. Zelf maken is soms goedkoper en nog leuk ook. Ga op een fijne zonnige dag lekker aan de klus in je tuin en maak een van deze ideeën!

Compostbak in de tuin

1: Een compostbak

Het maken van een compostbak is best makkelijk. Je bepaalt zelf hoe groot-ie moet worden, dus je kunt er ook eentje maken voor in een kleine tuin. Je maakt een compostbak met houten palen, planken en/of gaas voor de zijkanten en achterkant. Daarnaast heb je een grondboor nodig om gaten in de grond te boren, een kniptang of zaag om de planken of het gaas op maat te maken en krammen of spijkers om alles aan elkaar te bevestigen. Een hamer om de spijkers in het hout te slaan is ook wel handig.

Uitgebreide instructies voor het maken van een composthoop, welke omstandigheden een compostbak nodig heeft en meer informatie vind je in het artikel Composteren kun je leren.

0

Powered by

logo

2: Een insectenhuis

Insecten zijn goed voor je tuin, dus heet ze met open armen welkom in jouw zelfgemaakte insectenhuis. Het leuke aan zo’n insectenhuis is dat je het maakt van materialen die je hebt liggen. Resten hout, tuinafval en kapotte bloempotjes tover je in een middagje om tot een geweldig insectenhotel. Meer dan een hamer, decoupeerzaag, boor en een (hout)nietmachine heb je niet nodig! Hier vind je de instructies voor het insectenhuis.

Insectenhuisje in de tuin op een bankje

3: Gebruik oud tuingereedschap voor een klimsteun

Maak met wat oud tuingereedschap zelf een steun voor klimplanten. Denk aan een hark, schop, hooivork of schoffel. Enige vereiste: de stelen moeten even lang zijn. Leg het tuingereedschap op de grond kruislings over elkaar. Vervolgens boor je een gat in de bovenliggende steel van het gereedschap, daar waar de stelen elkaar overlappen.

Boor nu alle stelen op dezelfde hoogte door en draai houtschroeven door de gaten, zodat de stelen allemaal aan elkaar vastzitten. Je kunt de DIY-klimhulp ook eerst verven voordat je 'm in de tuin zet, zodat de steun een leuk kleurtje heeft.

4: Een verticale tuin maken

Voor een kleine tuin of een balkon is een verticale tuin handig. Doordat je bakken aan de muur hangt, heb je in een klap ruimte voor groen in de tuin of op het balkon. En het fijne is dat je een verticale tuin gewoon van oude (of nieuwe) dakgoten maakt. Voordat je aan de slag kunt, maak je de muur schoon met een hogedrukreiniger. Vervolgens maak je boorgaten voor de lijsten. Houd hiervoor 20 cm van de rand in het midden aan. De afstand tussen de lijsten (waar je de dakgoten aan hangt) moeten 30 mm zijn. Per lijst maak je twee boorgaten met een boormachine met een 8mm-steenboor.

Vervolgens plaats je pluggen in de muur en schroef je de lijsten met een schroefboormachine vast. Boor in de onderkant van de dakgoten 8 mm grote gaten, zodat (regen)water uit de aarde kan weglopen. Tot slot kun je de dakgoten aan de lijsten bevestigen en de dakgoten vullen met allerlei kleurrijke plantjes of kruiden.

Een nog makkelijker manier om een verticale tuin te maken, is door gaten in de bloempotten te boren en met ijzerdraad aan de schutting te bevestigen, of hang ze aan een houten plank die je tegen de muur schroeft. Hang verschillende bloempotten op verschillende hoogtes en in verschillende kleuren op voor een speels effect.

Verticale tuin aan schutting

© Piyachok Thawornmat

5: Een tuinbank & tafel van pallets

Een lekker zitje creëer je gemakkelijk met drie pallets, waarvan een de rugleuning vormt en de overige twee opgestapeld het zitje. Zet eerst de twee pallets op elkaar en bevestig deze aan elkaar met schroeven. De derde pallet zet je aan de achterkant van deze twee pallets en schroef je met een accuschroefboormachine vast aan de twee andere pallets. Voilà, je bank is klaar! Leg er nog wat lekker dikke kussens op, zodat je lekkerder zit – en een kleedje voor koude zomeravonden mag ook niet ontbreken.

Passend bij je tuinbank maak je ook een salontafel van pallets. Plaats twee pallets (of meer, het is maar net hoe hoog je de tafel wilt hebben) op elkaar en schroef ze aan elkaar vast.

Aan de slag met deze leuke en makkelijke huis- en tuin-DIY’s -50990505

6: Een minivijver

Ook in kleine tuinen en zelfs op balkons is een vijver mogelijk. Zo'n minivijver is net groot genoeg voor leuke waterplanten, zoals een waterlelie of watermunt. Je hebt hiervoor een zinken emmer of een bloempot nodig die waterdicht is. Een speciekuip kan ook, maar is wel meteen een stuk groter. En je hebt een kunststofplaat nodig die zo breed is als de hoogte van de vijver, en daarnaast stenen, kiezelstenen, zand, vijveraarde en vijverplanten. Met een stuk golfplaat creëer je meerdere niveaus in de minivijver.

Eerst meet je op hoe hoog de niveaus moeten worden. Je zaagt de golfplaat op maat met een decoupeerzaag of een multitool. Je buigt de stukken golfplaat tot een kunstmatige wand in de vijverbak. Om de plaat op z’n plek te houden, leg je stenen op de bodem van de vijver. Vervolgens leg je hier een laag kiezelstenen op en daarna zand. Nu heb je een diepwaterzone gecreëerd. De oeverzone vul je aan met meer zand en vijveraarde, waarbij de rand van de aarde richting het midden hoger ligt. Zet nu de vijverplanten in de minivijver en vul de vijver tot de rand van de moeraszone met (regen)water.

Aan de slag met deze leuke en makkelijke huis- en tuin-DIY’s -50990981

7: Zelf plantenbakken maken

Maak plankjes aan de schutting vast en zet daar wat oude regenlaarzen op (tip: even zoeken bij de kringloopwinkel of op zolder). Dat zijn leuke bloembakken voor kleurrijke planten. Of vul een oude koffer of kastlades met aarde en zet daar wat plantjes in. Een ander leuk idee: gebruik oude gietertjes en zet er kruidenplantjes in, zodat je een klein kruidentuintje op het balkon of in de tuin creëert.

Kruidentuin in oude lades

8: Hangende of staande waxinelichtjes voor in de tuin

Met wat lege glazen potjes, waxinelichtjes, blikjes, touw, een hamer, grote spijkers, een tang, wat ijzerdraad en siersteentjes maak je in een handomdraai leuke waxinelichtjes voor in de tuin. Wikkel ijzerdraad om de rand van het glazen potje en maak een ring waar het windlichtje aan kan hangen. Vul het glazen potje met siersteentjes en een waxinelichtje, en je eerste windlichtje is klaar!

Van lege blikjes kun je ook windlichtjes maken. Sla met de hamer en spijker gaatjes in het blikje (of doe dat voorzichtig met een boormachine). Spuit nu het blikje in een leuk kleurtje en laat het drogen. Zet er een waxinelichtje in en zet het blikje op de tuintafel of hang het op door twee gaatjes langs de rand van het blikje te boren en doe daar ijzerdraad doorheen.

3 x simpele DIY’s voor in huis

Ook in huis ga je zelf aan de slag om originele dingen te maken, zoals een bloempot van touw, open kastjes van fruitkistjes en een toffe spiegel voor in de slaapkamer.

1: Open kastjes van fruitkistjes

Van fruitkistjes maak je heel eenvoudig en snel een kastje voor aan de muur. Dat doe je door de bodem van het kistje aan de muur te bevestigen. Vervolgens kun je er boeken in kwijt, een mooie plant op zetten of wat vaasjes en fotolijstjes. Of stapel meerdere fruitkistjes op en bevestig ze aan elkaar met een schroefboor. Zo creëer je een heel unieke wandkast.

2: Bloempot van touw

Bloempotten van touw passen perfect in een botanisch interieur. Je kunt deze bloempotten kopen, maar je maakt ze ook heel makkelijk zelf. Het enige wat je nodig hebt, is touw, een oude bloempot, een lijmpistool en een schaar. Bevestig het touw met het lijmpistool aan de bloempot. Dat doe je door steeds een beetje lijm op de bloempot te smeren en er meteen touw overheen te wikkelen. Je gaat zo de hele bloempot rond, tot de bloempot is bedekt met touw.

Met een schaar knip je het laatste stuk touw af, en dat laatste stukje touw plak je op de achterkant van de bloempot. Je kunt voor een leuk effect ook de helft van een bloempot met touw bedekken. Een ander creatief idee: wikkel touw om mooie glazen vazen.

Aan de slag met deze leuke en makkelijke huis- en tuin-DIY’s -50994397

3: Een unieke spiegel

Verzamel een paar oude spiegels in verschillende vormen en maten. Hoe meer, hoe beter. Leg de spiegels op een groot stuk papier in een mooie compositie, zodat je weet hoe groot de onderplaat moet zijn.

Teken nu op een mdf-plaat dit formaat uit en zaag de onderplaat uit de mdf-plaat. Maak een foto van je compositie (zodat je weet hoe je de spiegels op de plank moet bevestigen) en til de spiegels van het stuk papier. Om het speelser te maken, bevestig je de spiegels op blokjes hout. Schroef daarvoor eerst de blokjes op de onderplaat vast.

Boor in de onderplaat aan de bovenkant een gaatje, precies in het midden (meten is weten), zodat je hier een bevestiging voor de muur kunt maken. Lijm de spiegels op de blokjes met kit en laat het in elk geval een uur drogen, zodat de spiegels goed hechten. Boor een gat in de slaapkamermuur, duw daar een plug in en draai een lange, stevige schroef door het gat van de onderplaat in de plug. Tadaa, een geweldige en unieke spiegel!

0

Powered by

logo

Professionele hulp nodig in jouw tuin?

Vraag een offerte aan voor hovenier:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten