Natte winters, droge zomers: tijd voor een wadi (je tuin wordt er blij van!)
De afwisseling tussen de weertypes lijkt steeds extremer te worden. Herinner je de droge periode van vorig jaar nog? Van half mei tot eind juni 2023 snakte de natuur naar de regendruppels die maar niet vielen. Gevolgd door een herfst die de op-één-na natste ooit gemeten was. Voor je tuin zijn beide weersomstandigheden niet zo best. De oplossing: een wadi!
In dit artikel ontdek je:
- Wat een wadi is
- Wat de voordelen zijn van een wadi in je tuin
- Hoe je een wadi aanlegt
Lees ook: 10 x waterbesparende tips voor de tuin
Een wadi, wadi is dat?
Wadi is het Arabische woord voor vallei. In het Nederlands staat het woord voor Water Afvoer Drainage en Infiltratie. Het is een greppel waarmee je op een duurzame manier overvloedig regenwater opvangt. Doordat er steeds meer bebouwing is en tuinen volop bestraat zijn, kan het regenwater minder goed weglopen en problemen veroorzaken. Met een wadi houd je het regenwater in de tuin vast. Het sijpelt geleidelijk de bodem in, waardoor het grondwaterpeil aangevuld wordt.
De voordelen van een wadi
Het allereerste voordeel is dat je tijdens natte periodes wateroverlast in je tuin verkleint. En tijdens warme periodes zorgt de greppel voor verkoeling, omdat het water verdampt. Je waterrekening wordt lager, omdat je de tuin niet meer zo vaak hoeft te besproeien. En de wadi draagt ook bij aan de biodiversiteit van de omgeving. Je maakt waterminnende planten en dieren blij met jouw wadi. Een win-winsituatie voor de natuur én je portemonnee.
©Budimir Jevtic
Zo leg je een wadi aan
Stap 1: Kies de juiste plek uit
Bekijk in de tuin waar het water na een flinke regenbui naartoe stroomt. Dit is een lager gelegen gebied. Let er wel op dat je de wadi niet te dicht bij het huis of de schuur maakt, zodat je eventuele wateroverlast of vochtproblemen voorkomt. Plek uitgekozen? Doe dan eerst de emmertest. Graaf op de gekozen plek een gat van 30 centimeter diep. Vul het gat met een emmer water. Loopt het water binnen 15 minuten weg? Dan is deze plek geschikt. Als het langer duurt, maar nog geen uur, is de plek gemiddeld waterdoorlatend. Duurt het langer dan een uur? Dan is de grond niet geschikt.
Stap 2: Graaf de wadi uit
Om de wadi te maken, graaf je met een schep een ondiepe kuil. Geef de kuil de vorm van een langwerpige geul. Je bepaalt zelf hoe groot je de wadi maakt, maar maak ‘m 20 tot 50 centimeter diep. Goed om te weten: een kuil van een vierkante meter en 20 centimeter diep kan zo’n 200 liter regenwater opvangen! De bodem van de wadi moet licht aflopen, zodat het water naar het laagste punt stroomt.
Omdat je zelf de wadi zo lang of breed maakt als je zelf wilt, past een wadi ook prima in een kleine stadstuin. Hierbij geldt wel: hoe kleiner de wadi, hoe dieper je ‘m moet graven.
Stap 3: Maak de bodem waterdoorlatend
Bekijk wat voor soort bodem je tuin heeft. Een zandbodem in de tuin werkt het beste om het water door te laten. Is de bodem van klei of leem? Breng een onderlaag aan met grind, gebakken kleikorrels of lavasteen. Het regenwater gaat traag door deze laag heen, waardoor het infiltreert. Om ervoor te zorgen dat de bodem van de wadi het water goed opneemt, bewerk je de bodem. Meng eerst een laag grond met compost. Leg hier een laag mulch op. Zoals boomschors, houtsnippers of snoeiafval.
©Daniel Strauch
Stap 4: Planten en bloemen in de wadi planten
Een wadi hoeft geen saaie groene grasgreppel te zijn. Naast gras kun je er gewoon bloemen en planten neerzetten die wel van wat water houden. Denk aan rietgras, het moeras-vergeet-mij-nietje, kattenstaart en dotterbloem. Of de ooievaarsbek, vrouwenmantel, watermunt en valeriaan. Hierdoor ziet de wadi er meteen een stuk leuker uit.
Stap 5: De wadi onderhouden
Om ervoor te zorgen dat het water goed in de grond blijft zakken, moet je wel wat tuinonderhoud plegen. Wied regelmatig het onkruid weg en laat de beplanting de wadi niet te veel overwoekeren. Ruim tuinafval en gevallen blad in de wadi op. Is het echt heel lang droog? Gooi dan wat water in de wadi.
Wist je dat er in sommige gemeentes ook subsidie wordt gegeven voor het afkoppelen van de afvoer van het hemelwater naar het riool? Check dit bij je gemeente. Maak de wadi groot genoeg voor het afvoerwater, ontkoppel de regenpijpen en zorg dat het water naar de wadi komt. Bijvoorbeeld door natuurlijke goten te maken of buizen onder de grond te leggen.