Welke aanpassingen aan je eigen huis verhogen je woningwaarde?
Heb je plannen om te investeren in je eigen huis? Wil je de keuken of de badkamer verbouwen of de zolder isoleren bijvoorbeeld? Dat doe je natuurlijk in de eerste plaats voor jezelf, maar sommige aanpassingen verhogen ook de woningwaarde. Handig om te weten, want dan kun je je investering (deels) terugverdienen.
Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen. • Welke investeringen in je eigen huis kun je terugverdienen? • Waar moet je rekening mee houden als je een investering wilt terugverdienen? • Wat kun je nog meer doen om je huis aantrekkelijker te maken voor de verkoop?
Lees ook: Geld nodig voor energiebesparende maatregelen? Zo vind je subsidies en leningen
Hoger energielabel
Je huis verduurzamen is altijd een goed idee. Denk aan vloer-, gevel-, spouwmuur- of dakisolatie, isolerend glas, zonnepanelen of een warmtepomp. In veel gevallen betaalt de overheid hieraan mee met subsidie. Ook voor de waarde van je woning kan verduurzaming veel betekenen, zeker als je hiermee een hoger energielabel haalt. Gemiddeld levert een beter energielabel een waardevermeerdering van 7,2 procent op. Dat blijkt uit onderzoek van Brainbay. Het verbeteren van het energielabel van een ouder huis levert meer op dan van een relatief nieuw huis. Een sprong van label D naar A+ en hoger levert het meeste op.
Ook al krijg je subsidie, je betaalt ook altijd zelf een flink bedrag voor het verduurzamen van je woning. Een deel hiervan kun je terugverdienen met een hogere woningwaarde, een andere deel door energiebesparing. Het verschilt per maatregel hoe lang de terugverdientijd is.
Lees ook: Welke invloed hebben zonnepanelen op het energielabel van je huis?
©Brainbox
Groter woonoppervlak
Meer vierkante meters betekent ook meer woningwaarde. Een aan- of uitbouw levert dus bijna altijd een betere verkoopprijs op. Hetzelfde geldt voor een dakkapel, omdat je daarmee het vloeroppervlak onder een schuin dak beter kunt benutten. Of je de investering volledig terugverdient is niet op voorhand te zeggen, maar in de meeste gevallen stijgt de woningwaarde door een uitbouw of dakkapel met meer dan 50 procent van de kosten van de verbouwing. Een voorwaarde is wel dat de verbouwing vakkundig is uitgevoerd.
Wil je een uitbouw combineren met verduurzamen? Reken je dan niet rijk met subsidiebedragen. De Rijksoverheid geeft alleen subsidie voor isolatie binnen de thermische schil, zoals dat heet. Dat betekent dat je een bestaande gevel of muur of een bestaand dak niet mag uitbreken. Doe je dat wel, dan verspeel je het recht op subsidie.
Badkamer opknappen
Is je badkamer verouderd, zijn er tegels beschadigd of is de douchecabine versleten? Dan kan een verbouwing van je badkamer een hogere woningwaarde opleveren. Een koper hoeft dan in ieder geval niet (direct) zelf te investeren in een nieuwe badkamer en dat is een pluspunt. Hierdoor kan de woningwaarde maximaal rond 50 procent van de verbouwingskosten toenemen.
Houd er wel rekening mee dat smaak en persoonlijke voorkeuren bij een badkamer een grote rol spelen. Daarom loont het niet altijd om te investeren in je lievelingskleuren of trendy materialen. Als je badkamer in principe nog goed is, doe je een verbouwing vooral voor jezelf. Wil je niet te veel uitgeven en potentiële kopers toch een goede indruk geven? Denk dan aan een smetteloos wit plafond en een nieuwe douchewand en douchekop bijvoorbeeld. Of zet een nieuw badkamermeubel of wastafelkastje neer.
Lees ook: Badkamer renoveren: zo betegel je de wanden
©Altair
Keuken opknappen
Voor de keuken geldt in grote lijnen hetzelfde als voor de badkamer. Heb je een gedateerde keuken met muffe kastjes en een aanrecht met gebruikssporen, dan verdien je de kosten van een verbouwing in ieder geval gedeeltelijk terug. Maar is de keuken nog netjes en functioneel, dan is het onzeker of je een modernisering terugverdient. Je kunt ook met kleine ingrepen de keuken weer een frisse aanblik geven. Vervang bijvoorbeeld de kastdeurtjes en/of handgrepen. Of plaats een nieuwe mengkraan of kokend-waterkraan. Verouderde inbouwapparatuur kun je vervangen door apparatuur met een beter energielabel.
Lees ook: Dit zijn de 9 keukentrends van 2024
Toilet op iedere verdieping
Is er geen toilet op een verdieping waar wel een slaapkamer is? Dan loont het om te onderzoeken of je op die verdieping een toilet kunt realiseren. Niemand houdt ervan om een trap af en op te moeten voor nachtelijk toiletbezoek. Heb je genoeg ruimte, dan kun je ook nadenken over een extra badkamer. Voor gezinnen kan het een groot voordeel zijn om ’s morgens en ’s avonds niet op elkaar te hoeven wachten voor het douchen of tanden poetsen.
Overkapping in de tuin
Een overkapping in de tuin is in zekere zin ook een vergroting van het woonoppervlak. Buiten leven heeft op veel mensen een grote aantrekkingskracht en als dat in jouw tuin zomer en winter mogelijk is, heeft dat een meerwaarde. Een nadeel van een overkapping aan de gevel is dat het daardoor binnen donkerder kan worden. Ook maakt een terrasoverkapping het vrij beschikbare oppervlak in je tuin kleiner. Maak dus als het even kan een goed plan waarmee je de tuin leefbaarder maakt zonder aan comfort in te leveren. Wil je nog meer waarde toevoegen aan je tuin, dan kun je ook denken aan een buitenkeuken en aan manieren om van je tuin een verlengstuk van je woonkamer te maken. Zorg ook dat je tuin goed onderhouden is en er aantrekkelijk uitziet. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van tuinverlichting!
Lees ook: Een pergola in de tuin? Die bouw je gewoon zelf!
©Geraldas Galinauskas
Goed onderhoud
Achterstallig onderhoud drukt de waarde van je woning. Als de kozijnen aan een schilderbeurt toe zijn op het moment van de verkoop, moet een koper geld reserveren om dit direct na aankoop te laten doen. Staat het houtwerk strak in de lak, dan verhoogt dat de waarde van het huis. Wacht niet met reparaties aan bijvoorbeeld het dak, de dakgoot of het voegwerk. Als je eenmaal een lekkage hebt, kost herstel veel meer tijd en geld. Geld dat je uitgeeft aan noodzakelijk onderhoud, verdien je dus voor een belangrijk deel terug.
Slimme systemen
Handige technische snufjes geven het huis een moderne uitstraling en vaak meer wooncomfort. Denk aan een slimme thermostaat, slimme verlichting of een slimme deurbel. Ook airconditioning en huisbeveiliging heeft voor veel mensen een meerwaarde.
Netheid bij de verkoop
Ga je het huis binnenkort verkopen? Bekijk het huis dan eens door de ogen van een vreemde. De eerste indruk bij binnenkomst is erg belangrijk. Zorg dus in ieder geval dat de voordeur goed in de verf staat en ruim de kapstok op. Kopers zijn alert op kleine dingen. Inspecteer daarom alle muren, plafonds, vloeren en deuren in huis. Zijn de muren beschadigd, vies of zie je kleurverschil? Repareer gehavende plekken en schilder de muur opnieuw in een lichte, neutrale kleur. Vervang beschadigd of smoezelig behang en beschadigde of vervuilde vloerbedekking, of leg er een schoon kleed over. Repareer kapotte plinten en losse deurklinken. Ook nieuwe binnendeuren geven een kamer meteen een betere uitstraling.
Opbergruimte is altijd een belangrijk aandachtspunt voor huizenkopers. Zorg dus dat de opbergruimte die je huis heeft goed naar voren komt. Denk aan opbergruimte op zolder, in een trapkast of inloopkast en in een berging, schuur of garage. Ruim op en doe overtollige spullen weg. Sla spullen desnoods tijdelijk ergens anders op, dan lijkt de ruimte groter.
Natuurlijk zorg je ervoor dat alles schoon is. Let daarbij op de ramen, houtwerk, plinten en meubels. Het aanrecht in de keuken moet leeg zijn en blinken. Denk ook aan de afzuigkap, de magnetron en de kastjes. In de badkamer moeten de wastafel en het bad glimmend schoon zijn. Laat geen badjassen en gebruikte handdoeken hangen, maar leg een paar mooie opgevouwen handdoeken neer. Doe extra je best op het poetsen van het toilet. Doe de bril en deksel naar beneden.
©Dusanka Visnjican
Opgeruimd staat netjes
Je kunt nooit te veel opbergers hebben!