Welke invloed hebben zonnepanelen op het energielabel van je huis?
Zonnepanelen zijn een populaire manier om je energierekening te verlagen, maar wat doen de panelen met het energielabel van je huis? Wordt je huis ook meer waard door het plaatsen van zonnepanelen? We vertellen je er in dit artikel alles over.
Dit artikel in het kort:
-
Wat houdt een energielabel in?
-
Welke invloed hebben zonnepanelen op het energielabel?
-
Hoeveel stijgt de waarde van je woning door een hoger energielabel?
-
Wat kun je nog meer doen voor een hoger energielabel?
-
Hoe financier je zonnepanelen en andere duurzame maatregelen?
-
Ook interessant: Zo kies je de juiste zonnepanelen voor je huis.
☀ Overweeg je zonnepanelen?
Bekijk hier wat de beste oplossing is voor jouw woning!
Wat je moet weten over het energielabel van je huis
Het energielabel toont aan hoe energiezuinig een huis is ten opzichte van soortgelijke huizen. Het label is gebaseerd op kenmerken zoals muur-, vloer- en dakisolatie, maar ook op de aanwezigheid van (het soort) dubbelglas en het soort verwarmings- en ventilatiesystemen dat wordt gebruikt.
Het label loopt van A++++ (groen, het beste) tot en met G (rood, het slechtste). Bij woningen waarbij het energielabel van vóór 2021 dateert, loopt het label tot A. Op het energielabel staan ook aanbevelingen voor verduurzaming. Via Energielabel.nl (onderdeel van Milieu Centraal) kun je uitzoeken welk energielabel jouw huis heeft.
Het is verplicht om een energielabel te tonen als je je huis verkoopt. Een koper ziet dan in één oogopslag hoe energiezuinig of -onzuinig het huis is. Dat geeft de koper inzicht in de hoogte van de energierekening en in welke verduurzamingsmaatregelen de koper eventueel nog moet investeren. Op Verbeterjehuis.nl (eveneens onderdeel van Milieu Centraal) kun je zien welke verduurzamingsmaatregelen je kunt treffen voor een hoger energielabel.
©DOC RABE Media
Als je je huis te koop zet, maar geen energielabel kunt tonen, kun je een boete krijgen. Om een energielabel aan te vragen kun je contact opnemen met een energieadviseur. Heb je al wel een energielabel, maar heb je in de tussentijd verduurzaamd, dan is het slim om een nieuw label aan te vragen wanneer je de woning verkoopt. Een hoger energielabel heeft namelijk een positief effect op de waarde van je woning. Een energielabel is bovendien tien jaar geldig.
Welke invloed hebben zonnepanelen op het energielabel van je huis?
Met zonnepanelen heb je minder energie van het elektriciteitsnet nodig, waardoor je energieverbruik lager wordt en je huis energiezuiniger is. Dat betekent dat het plaatsen van zonnepanelen over het algemeen een positief effect heeft op het energielabel van je huis.
Hoewel zonnepanelen je energielabel kunnen verhogen, wil dat niet zeggen dat je per definitie een energiezuinige woning hebt. Een woning zonder goede isolatie met enkel glas zal ook mét zonnepanelen waarschijnlijk geen energielabel A of hoger krijgen.
Hoeveel het energielabel van je woning na het plaatsen van zonnepanelen stijgt, is niet altijd even duidelijk. De stap is namelijk onder meer afhankelijk van het soort en het aantal zonnepanelen, maar ook van het huidige energielabel van je huis.
Als je woning een laag energielabel heeft, is het bovenal verstandig om eerst andere verduurzamingsmaatregelen te nemen voordat je aan zonnepanelen denkt. Slechte isolatie en het ontbreken van dubbel glas zorgen voor een fors hogere energierekening. Een energieadviseur kan je uitleggen welke stappen je in jouw situatie het best kunt zetten.
Hoeveel stijgt de waarde van je woning als je zonnepanelen plaatst?
Het is lastig te zeggen hoeveel de waarde van je huis na het plaatsen van zonnepanelen exact stijgt. Dat is namelijk afhankelijk van verschillende aspecten, zoals de hoogte van het energielabel, de locatie van de woning, het aantal zonnepanelen, het vermogen per paneel en de efficiëntie van de panelen.
Het plaatsen van zonnepanelen verhoogt in de meeste gevallen ook het energielabel van je woning. Uit onderzoek van Brainbay blijkt dat de prijs van een woning die van energielabel C naar B gaat gemiddeld 3 procent meer waard wordt. Een sprong van energielabel B naar A komt neer op nog eens 3,9 procent.
Alles weten over de kosten en opbrengsten van zonnepanelen buiten de woningwaarde om? We helpen je dit in kaart te brengen.
Vergeet deze maatregelen niet voor een hoger energielabel
Aan het energielabel van je huis kun je zien welke maatregelen er nog genomen kunnen worden om je huis energiezuiniger te maken en zo mogelijk ook een hoger energielabel te krijgen.
Bij het laagste energielabel (G) is het bijvoorbeeld belangrijk om te zorgen voor goede isolatie in de muren, vloeren en het dak. Ook wordt aangeraden om ten minste HR++-glas te plaatsen. Mogelijk is het zelfs nodig om nieuwe kozijnen te plaatsen. Oude, inefficiënte verwarmingssystemen kun je het best vervangen door een HR-ketel, al dan niet in combinatie met een warmtepomp.
©Mediaparts
Zelfs als je een huis met energielabel A hebt, is het mogelijk om je huis nóg meer te verduurzamen. Dat doe je bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen, een warmtepomp of een zonneboiler. De energielabels A+, A++, A+++ en A++++ zijn voornamelijk bedoeld voor nieuwbouwwoningen. In principe kunnen ook bestaande woningen na de juiste aanpassingen dit label krijgen, maar dat vergt doorgaans aanzienlijke verbeteringen.
Een huis met energielabel A++++ wordt gezien als een zogeheten nul-op-de-meter-woning, energieneutrale woning of energieleverende woning. Dat betekent dat er gedurende het jaar minstens net zo veel energie wordt opgewekt als er wordt verbruikt. Dat houdt overigens niet in dat deze woningen niet meer zijn aangesloten op het elektriciteitsnet (off-grid). 's Nachts, maar ook op bewolkte dagen en in de wintermaanden, wanneer de zonnepanelen minder efficiënt zijn en onvoldoende energie opwekken, kan er alsnog gebruik worden gemaakt van elektriciteit van het net.
Benieuwd wat een hoger energielabel precies met je energierekening doet? We vertellen je er alles over!
Hoe financier je zonnepanelen en andere verduurzamingsmaatregelen?
Het verduurzamen van je huis zorgt ervoor dat je energierekening lager wordt, maar het uitvoeren van de maatregelen kost vaak een flinke smak geld. Voor veel verduurzamingsmaatregelen zijn er dan ook subsidies beschikbaar, waardoor de prijs voor de aanschaf en installatie aantrekkelijker wordt. Zonnepanelen vallen daar niet langer onder. Wel kun je de panelen op je dak op andere manieren financieren.