Boormachine voltage: wat betekenen de cijfers?

© CIDimport

Boormachine voltage: wat betekenen de cijfers?

Geplaatst: 28 augustus 2019 - 11:18

Aangepast: 15 september 2022 - 11:26

Remmelt Mastebroek

Kieskeurig.nl helpt je graag op weg met het vinden van de beste boormachine. Op onze website kun je allerlei modellen vergelijken. We geven je in onze artikelen echter ook altijd nog wat extra tips mee. Hier gaan we in op het voltage van een boormachine. Wat drukken we precies uit met deze meeteenheid? En hoe zit het met het vermogen van de verschillende soorten boormachines? Vermogen accuboormachine, vermogen boorhamer, vermogen klopboormachine: wat is het verschil? Lees snel verder, want met onze tips kies jij gegarandeerd het juiste gereedschap voor jouw klus!

Voltage staat gelijk aan de kracht van een accuboormachine

Wat bepaalt de kracht van een accuboormachine? Bij accuboormachines (waaronder ook accuklopboormachines en accuboorhamers) wordt de kracht bepaald door de spanning van de accu. We drukken deze spanning uit in volt. Het voltage is dus een belangrijke indicator voor de kracht van een accuboormachine. Kort gezegd: hoe hoger het voltage, hoe meer kracht de accu kan leveren zonder dat de machine overbelast raakt. Zodoende is een accuboormachine van 18 volt doorgaans krachtiger dan een accuboormachine met een spanning van 10,8 volt. Machines met een hoger voltage kun je dus gebruiken voor zwaardere klussen.

Het is belangrijk goed na te denken over welke klus je precies met je accuboormachine wilt uitvoeren. Om te kunnen boren in harde materialen heb je een hoog voltage nodig. Zeker als je bijvoorbeeld in steen of hard hout gaat boren! Een krachtige boormachine is echter niet altijd beter. Meer volt betekent namelijk ook een zwaardere accu en een hogere prijs.

Bij het kopen van een nieuwe accuboormachine kun je ongeveer de volgende spelregels aanhouden:

• Voor lichte klussen (zoals schroeven) volstaat een voltage van 10,8V of minder.

• Voor een klus waarbij je in hout of gipsplaten moet boren, is 12 of 14,4V voldoende.

• Boormachines met een accu van 14,4V of meer zijn geschikt voor zwaardere klussen.

• Er zijn ook accu’s van 24V of 36V, maar dat soort voltages is voor de meeste klussers niet zo interessant.

Voltage van een snoerboormachine

Omdat het voltage waarmee snoerboormachines werken natuurlijk altijd 230V is, drukken we het vermogen van deze boormachines uit in watt (W). Je ziet het wattage bijvoorbeeld terug bij klopboormachines en boorhamers met snoer. Het vermogen geeft in principe aan hoeveel stroom de boormachine verbruikt. Dat is niet precies hetzelfde als hoe krachtig de machine is. Het is echter vaak wel zo dat hoe hoger het vermogen van de boormachine is, hoe krachtiger de boormachine is.

Andere aandachtspunten

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle boormachines op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000