Elektrisch barbecueën: de slimme keuze voor snel en smakelijk grillen

© Halfpoint

Elektrisch barbecueën: de slimme keuze voor snel en smakelijk grillen

Geplaatst: 19 mei 2024 - 17:32

Saskia van Weert

Zeg je mooi weer, dan zeg je gezellig barbecueën. Waar veel mensen kiezen voor houtskool of gas, komen er steeds meer mogelijkheden voor elektrisch grillen in de buitenlucht. En die BBQ’s bieden meer mogelijkheden dan alleen snel een sateetje grillen.

Iedereen kent ze wel: elektrische barbecues, eventueel op een onderstel. Snoer erin, afwasbaar roostertje boven de hitte-elementen, water onder in de lekbak en grillen maar! Lekker snel en makkelijk. Plus heel praktisch voor de doordeweekse maaltijd of een BBQ voor een klein gezelschap. Lekker licht en klein ook, dus de portable barbecue kan ook mee op vakantie.

Hoe makkelijk deze grills ook zijn, ze kennen ook nadelen voor de grillmaster die net wat meer verwacht en verlangt van zijn apparaat. Doorgewinterde hobby-BBQ’ers missen de rooksmaak die kolen of briketten aan je eten geven. Ook is het vermogen vaak te laag om de BBQ echt heel heet te laten worden en vlees snel dicht te schroeien. Tot slot missen de kleine grills een deksel om bijvoorbeeld spareribs langdurig op lage temperatuur te laten garen.

Toch maar aan de kolen, denk je? Niet nodig! Verschillende topfabrikanten brengen elektrische barbecues op de markt die zelfs aan de veeleisende grillkok veel te bieden hebben. Ze hebben verschillende voordelen en nadelen.

Voordelen elektrische BBQNadelen elektrische BBQ
Je hebt er geen kolen of gas voor nodig, een stroomaansluiting is genoegVerbruiken veel stroom, dus hogere elektrarekening bij veelvuldig gebruik
Temperatuur is te regelen met knoppenStopcontact in de buurt nodig
Snel op temperatuur, dus voorverwarmen niet van toepassingNiet altijd geschikt voor op de camping door hoog vermogen
Vergeleken met kolen geen roetuitstoot, dus een schonere omgevingsluchtMist het rookaroma van de traditionele kolen-BBQ (lees vooral even verder als dit punt belangrijk voor je is)
Ook geschikt voor beginners

Drie topmodellen elektrische barbecues

Hier bespreken we drie modellen: een klassieker van Weber, een nieuw topmodel van Weber en een innovatie van Ninja.

Weber Q-serie

De Weber Q-serie bestaat uit verschillende modellen barbecues, de 1400 en 2400. Ze zijn allebei zowel zonder als met een los meubeltje (stand) te koop. Het verschil tussen de modellen is het grilloppervlak. Bij de 1400 is dat 43 bij 32 centimeter, de 2400 biedt 54 bij 39 centimeter aan grillruimte. De grote weegt ruim 18 kilo en de kleinere ruim 12 kilo: te tillen, maar niet lang te dragen. Het grillrooster is gemaakt van geëmailleerd porselein dat de warmte goed verdeelt. Deze barbecues zijn snel warm en het vet wordt opgevangen in een speciaal lekbakje, dat je na gebruik kunt weggooien. Een nadeel van deze modellen is dat het deksel geen thermometer heeft en je dus de temperatuur niet kunt bijhouden.

Voor wie?

Deze BBQ’s zijn vooral geschikt voor het snel grillen van BBQ-vlees als hamburgers, spiesen en worsten voor groepen van zeven (de 1400) tot tien (de 2400) personen.

0

Powered by

logo

Stopcontact te ver weg?

Pak er een stevig verlengsnoer bij!

Weber Lumin

De Weber Lumin en het kleinere (en voordeligere) model Lumin Compact zijn de nieuwste vindingen van het bekende BBQ-bedrijf. Ook deze apparaten zijn zowel met als zonder bijpassend onderstel te koop.

Deze elektrische barbecues kunnen temperaturen bereiken van wel 315 graden Celsius, iets heel bijzonders in ‘elektrisch BBQ-land’. Dat is handig om steaks snel dicht te grillen, en ook om aangekoekt vet te laten verkolen, zodat je de restjes na je eetfeest makkelijk wegveegt met een roestvrijstalen borstel.

Wat de Lumin onderscheidt van andere modellen en merken, is de veelzijdigheid. Door de verschillende instellingen te gebruiken, kun je ermee grillen, roken, koken en zelfs stomen via de meegeleverde waterbak en het stoomrekje. Is je eten klaar, dan schakel je de warmhoudfunctie in. De temperatuur stel je in via een draaiknop aan de zijkant en houd je bij via de geïntegreerde thermometer in het deksel.

Via een draaiknop kun je de temperatuur regelen. Rooksmaak kun je bereiken door het bijgeleverde stoom- en rookreservoir te vullen met houtsnippers. Zoals de naam al aangeeft, gebruik je dit onderdeel ook om eten te stomen.

Een duidelijk voordeel is de veelzijdigheid. Die is meteen ook het nadeel: het moet net zijn wat je zoekt. Wil je alleen wat vlees of groente grillen voor de familiebarbecue, dan ben je beter af met een eenvoudig model zonder toeters en bellen.

Voor wie?

Weber mikt met dit model op mensen die veel verwachten van hun BBQ en die er door de verschillende functies meer mee doen dan alleen grillen.

Lees ook: Het regent! Kan de airfryer de barbecue vervangen?

0

Powered by

logo

Ninja Woodfire Grill XL

De Ninja Woodfire Grill is splinternieuw op de Nederlandse markt. He bedrijf onderscheidt zich door een uitgebreide rookfunctie te bieden via de rookbox en houtpellets, die moet zorgen voor vergelijkbare smaak als op een houtskoolbarbecue. Het apparaat is te gebruiken als grill, als smoker en als outdoor airfryer. Verder zijn er functies voor onder meer drogen en opwarmen van eten.

Dit apparaat bedien je via een draaiknop en drukknoppen op de voorkant waarmee je de functie en temperatuur kiest. De grill heeft IPX4-certificering, waardoor hij bestand is tegen regen en in principe alle seizoenen buiten kan staan (al raden we een hoes wel aan als je hem langere tijd niet gebruikt).

Deze Ninja heeft een grilloppervlak van 28 x 37 centimeter, wat kleiner is dan de andere besproken barbecues. De grillplaat is voorzien van antiaanbaklaag en het hele apparaat weegt 12 kilo.

Voor wie?

Zoek je een compacte buitenkeuken met uiteenlopende functies voor niet al te grote groepen, en houd je erg van rooksmaak, dan sluit de Ninja Woodfire Grill goed aan bij je wensen.

0

Powered by

logo

 

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten