Proef de zomer: dit zijn de leukste manieren om gezellig buiten te eten
De zomer is weer begonnen. Wanneer je overdag veel binnen bent voor je werk, is het fijn als je ’s avonds en in het weekend wel van het lekkere weer kunt genieten. Je verlengt je buitenplezier door lekker buiten te eten, maar je kunt zelfs ook buiten koken. Op deze negen manieren kook en eet je in eigen tuin.
In dit artikel lees je de leukste manieren om gezellig buiten te eten: Ga picknicken in eigen tuin | Steek de BBQ aan | Kies voor een zomerse kaasfondue | Houd een oosterse avond met de wok | Ga gourmetten in de tuin | Kook op open vuur | Maak pizza’s met de pizzaoven of pizzarette | Kook op je kampeerkooktoestel | Maak een volledige buitenkeuken
Lees ook: Kleine keuken? Zo benut je de beschikbare ruimte optimaal
Picknicken in eigen tuin of in het park
Pak een grote mand of tas mee, stop daar een kleed in en ga lekker picknicken in je eigen tuin of in het park. Geniet van de laatste zonnestralen terwijl je kleine hapjes eet. Voor een picknick zijn gerechten als pastasalades, Spaanse tortilla, wraps, een hartige taart, fruit, banaanbrood en crackers met lekkere smeersels een goed idee. Vul een thermoskan met thee, een versgeperst sapje of vul ‘m met water, verse munt, citroenschijfjes en komkommer. Een flesje wijn in de koeltas meenemen kan natuurlijk ook. Neem ook servetten, bordjes, bestek en drinkglazen mee. Het handigste is om hiervoor onbreekbare spullen te gebruiken, zoals je ook op de camping gebruikt.
Traditioneel BBQ’en
Steek de barbecue maar aan en nodig je vrienden of familieleden gezellig uit voor een etentje in de tuin. Marineer varkensvlees of kippenvlees en maak er satéstokjes van. Dat is het allerlekkerste met zelfgemaakte pindasaus. Spies groente, zoals paprika, champignons en kleine stukken voorgekookte maiskolf en leg dit ook op de barbecue. Vis in een aluminiumbakje met citroensap, olie en dille is ook erg smakelijk. Want barbecueën kan met vlees, maar dit hoeft niet. Ga voor een Egg barbecue, dan kun je er op grillen, bakken, koken, slow cooken, stoven en roken. Of kies voor een elektrische barbecue. Ben je bang voor veel werk na de BBQ? Zo maak je de BBQ na gebruik weer schoon.
©jackfrog - stock.adobe.com
Buiten eten tijdens wisselvallig weer Een warme, zinderende zomerdag kan in één klap veranderen in een regenfestijn. Kijk daarom altijd van tevoren goed naar de weersvoorspellingen. Wil je toch buiten kunnen eten, ondanks de regen? Zorg dan dat de tuintafel onder een overkapping staat. Pas wel goed op: zet een BBQ of ander kookstel op gas niet onder overkapping vanwege brandgevaar. En met elektrakabels moet je met vochtig weer ook extra voorzichtig zijn.
Zomerse kaasfondue aan de tuintafel
Smelt je bijna weg van de hitte? Dan denk je misschien niet zo snel om kaasfondue op het menu te zetten. Toch kun je van dit winterse gerecht ook prima genieten in de zomer. Geef het een zomerse draai door er ananassap doorheen te doen, dit is een prima vervanger voor de wijn. In de fondue kun je van alles dippen, denk aan rauwe paprika, tomaatjes, wortels, komkommer en radijsjes. Rauwe of gekookte bloemkool en broccoli kan ook, net als gebakken of gekookte krieltjes en gegrilde courgette. Fruit als appel, druiven, ananas en peer passen ook prima bij een zomerse kaasfondue. Liever wat vlees(vervangers) bij de maaltijd? Kies dan voor gehaktballetjes, gerookte kipfilet, salami of groenteballetjes. Zet de pan buiten boven een brandertje of een warmhoudplaat en smullen maar! Vergeet niet na afloop de fonduepan goed schoon te maken. Hoe je dat doet, lees je hier.
©sizsus - stock.adobe.com
Niemand hoeft te mokken, ook in de zomer kun je wokken
Heb je zin in een oosterse avond? Pak dan de partyset van zolder en zet ‘m op de tuintafel om te wokken. Maak van tevoren alvast wat ingrediënten klaar, zoals voorgekookte noedels, sperzieboontjes en rijst en zet kleingesneden knoflook, lente-ui, prei, paprika, shiitake, kip, stukjes vis of vega-opties neer op tafel. Vergeet de sauzen niet, zoals ketjap, roerbaksaus en sesamolie - deze zorgen voor de Aziatische smaak. En wat dacht je van kroepoek en seroendeng? Waan je even in het verre oosten voor een avondje. Helemaal als je alles met stokjes eet en tuin ook nog eens versiert met mooie lampionnen. Alsof je even op vakantie bent in eigen tuin. De handafwas van de wokpannetjes maakt het campinggevoel compleet.
Gourmetten onder de zomerzon
Gourmetten associeer je al snel met de kerst. Maar gourmetten in de zomer kan prima! Het voordeel van het gourmetstel in de tuin gebruiken is dat je de vervelende geurtjes niet in huis hebt. En zo gebruik je hem vaker dan maar één keer in het jaar. Maak kleine hamburgertjes, spies ananas met gamba’s en rozemarijn op een stokje en maak mini-hotdogs met chipolataworstjes en witte puntjes. Rol witvis in spek of maak een pittige marinade voor de kipfilet. Je maakt in 3 stappen je gourmetstel alweer schoon, dus het schoonmaakwerk hoeft je niet te weerhouden om ‘m weer te gebruiken.
Koken op open vuur
De Dutch oven is een gietijzeren pan die je boven open vuur hangt of zet. Perfect dus voor gezellige zomeravonden. Maak een kampvuur in de tuin of hangt ‘m boven de barbecue. De standaard Dutch oven pan heeft drie pootjes om op te staan, maar je kunt ‘m ook ophangen. In een Dutch oven kun je allerlei verschillende eenpansgerechten maken. Omdat de deksel een opstaande rand heeft, kun je hier ook hete kolen op neerleggen, zodat het gerecht aan alle kanten verhit. Hierdoor is het net een oven. Heb je zin in soep, gebraden wildvlees of een stoofpotje? Of maak er een taart in, als toetje voor je etentje in de tuin. Je kunt er alle kanten mee op.
©Jan-Simon Hussmann - stock.adobe.com
Tips om voedselvergiftiging te voorkomen Je wilt niet dat je etentje in de tuin eindigt in een lange zit op het toilet. Zet daarom voedsel niet langer dan 2 uur buiten de koelkast. Nog beter: haal echt alleen wat je nodig hebt uit de koelkast, want na een uur loopt de kwaliteit van de meeste voedingsmiddelen al rap terug. Bewaar het in een koelbox in de tuin en gooi voedingsresten die langer dan 2 uur buiten de koeling hebben gestaan weg.
Een Italiaanse zomer
Ben je gek op pizza? Dan is een pizzaoven in de tuin een uitkomst. Maak zelf je pizza’s en schuif ‘m er zo in. Je hebt wel genoeg ruimte in je tuin nodig om zo’n oven neer te zetten. Naast pizza’s kun je er ook ovengerechten in maken, een pizzaoven is eigenlijk een houtoven. En koelt het buiten snel af? Dan kun je de pizzaoven ook als tuinkachel gebruiken. De kosten van een pizzaoven variëren, maar begint bij zo’n 800 euro en loopt door tot zo'n 2000 euro. Een goedkopere optie: zet de pizzarette buiten neer. Dan maakt iedereen zelf kleine pizza’s. Lekkere ingrediënten voor een zomerse pizza: kappertjes, druiven, geitenkaas, honing, aubergine, munt of garnalen. Uitgegeten? Zo maak je de pizzarette schoon.
©Yuliya - stock.adobe.com
Koken met een kampeertoestel
Je hoeft helemaal niet op vakantie te gaan om je campingkooktoestel te gebruiken. Zet ‘m gewoon tijdens een mooie zonnige avond in de tuin neer, zodat je niet binnen hoeft te koken. Afhankelijk van het aantal pitten dat je hebt, maak je de maaltijd zo minimalistisch of uitgebreid als je wilt. Als je kookt op gas, is het verstandig om uit de wind te staan koken. Of zet er een windscherm omheen om de vlam te beschermen.
Insectentip Buiten eten zonder dat je last hebt van insecten? Zet een schaaltje met gesnipperde ui op tafel en de wespen blijven op afstand. Vliegen houden niet van de geur van citroen en kruidnagels, dus steek wat kruidnagels in een citroen. En muggen houden niet van lavendel en pepermunt. Bescherm ook je drinken tegen insecten, voordat die zichzelf erin verzuipen. Dek je glazen af met bierviltjes. Of doe er een omgekeerd papieren cupcakevormpje overheen en prik er een rietje doorheen.
Een buitenkeuken voor de echte buitenchef
Wil je het liefst elke avond buiten in de tuin uitgebreid kunnen koken? Ga dan voor een buitenkeuken. Hiermee kun je koken en grillen, maar net waar je die avond zin in hebt. Koop een los toestel om in de tuin te zetten, of maak er een ombouw voor. Vergeet ook niet een wasbak en kraantje erin te bouwen, zodat je echt alles in je buitenkeuken kunt doen: van groente wassen tot het vlees grillen.
Lees ook: Zelf een buitenkeuken maken: zo doe je dat
©RossHelen | rh2010
Buiten koken? Buitenkeuken!
Kijk & vergelijk bij Bol.comAankleding van de tuin Dat je buiten in de tuin eet, geeft al een aardig vakantiegevoel. Maar je maakt het helemaal af door je tuin ook gezellig aan te kleden. Zorg dat je comfortabele tuinstoelen en een tuintafel hebt waar je uitgebreid met familie en vrienden kunt dineren. Denk ook aan de aankleding van de tafel. Hang een gezellig lichtsnoer boven de tafel en zet de terrasverwarming in de buurt voor als het afkoelt. Decoreer de tafel met een mooi tafelkleed, zet er buitenkaarsen neer en bloemen of groen uit eigen tuin. Zoals wat takken varens in een grote vaas en mooie losse bloemen in kleine glaasjes.