ID.nl logo
Proef de zomer: dit zijn de leukste manieren om gezellig buiten te eten
© Jasmina - stock.adobe.com
Huis

Proef de zomer: dit zijn de leukste manieren om gezellig buiten te eten

De zomer is weer begonnen. Wanneer je overdag veel binnen bent voor je werk, is het fijn als je ’s avonds en in het weekend wel van het lekkere weer kunt genieten. Je verlengt je buitenplezier door lekker buiten te eten, maar je kunt zelfs ook buiten koken. Op deze negen manieren kook en eet je in eigen tuin.

In dit artikel lees je de leukste manieren om gezellig buiten te eten: Ga picknicken in eigen tuin | Steek de BBQ aan | Kies voor een zomerse kaasfondue | Houd een oosterse avond met de wok | Ga gourmetten in de tuin | Kook op open vuur | Maak pizza’s met de pizzaoven of pizzarette | Kook op je kampeerkooktoestel | Maak een volledige buitenkeuken

Lees ook: Kleine keuken? Zo benut je de beschikbare ruimte optimaal

Picknicken in eigen tuin of in het park

Pak een grote mand of tas mee, stop daar een kleed in en ga lekker picknicken in je eigen tuin of in het park. Geniet van de laatste zonnestralen terwijl je kleine hapjes eet. Voor een picknick zijn gerechten als pastasalades, Spaanse tortilla, wraps, een hartige taart, fruit, banaanbrood en crackers met lekkere smeersels een goed idee. Vul een thermoskan met thee, een versgeperst sapje of vul ‘m met water, verse munt, citroenschijfjes en komkommer. Een flesje wijn in de koeltas meenemen kan natuurlijk ook. Neem ook servetten, bordjes, bestek en drinkglazen mee. Het handigste is om hiervoor onbreekbare spullen te gebruiken, zoals je ook op de camping gebruikt.

Traditioneel BBQ’en

Steek de barbecue maar aan en nodig je vrienden of familieleden gezellig uit voor een etentje in de tuin. Marineer varkensvlees of kippenvlees en maak er satéstokjes van. Dat is het allerlekkerste met zelfgemaakte pindasaus. Spies groente, zoals paprika, champignons en kleine stukken voorgekookte maiskolf en leg dit ook op de barbecue. Vis in een aluminiumbakje met citroensap, olie en dille is ook erg smakelijk. Want barbecueën kan met vlees, maar dit hoeft niet. Ga voor een Egg barbecue, dan kun je er op grillen, bakken, koken, slow cooken, stoven en roken. Of kies voor een elektrische barbecue. Ben je bang voor veel werk na de BBQ? Zo maak je de BBQ na gebruik weer schoon.

©jackfrog - stock.adobe.com

Buiten eten tijdens wisselvallig weer Een warme, zinderende zomerdag kan in één klap veranderen in een regenfestijn. Kijk daarom altijd van tevoren goed naar de weersvoorspellingen. Wil je toch buiten kunnen eten, ondanks de regen? Zorg dan dat de tuintafel onder een overkapping staat. Pas wel goed op: zet een BBQ of ander kookstel op gas niet onder overkapping vanwege brandgevaar. En met elektrakabels moet je met vochtig weer ook extra voorzichtig zijn.

Zomerse kaasfondue aan de tuintafel

Smelt je bijna weg van de hitte? Dan denk je misschien niet zo snel om kaasfondue op het menu te zetten. Toch kun je van dit winterse gerecht ook prima genieten in de zomer. Geef het een zomerse draai door er ananassap doorheen te doen, dit is een prima vervanger voor de wijn. In de fondue kun je van alles dippen, denk aan rauwe paprika, tomaatjes, wortels, komkommer en radijsjes. Rauwe of gekookte bloemkool en broccoli kan ook, net als gebakken of gekookte krieltjes en gegrilde courgette. Fruit als appel, druiven, ananas en peer passen ook prima bij een zomerse kaasfondue. Liever wat vlees(vervangers) bij de maaltijd? Kies dan voor gehaktballetjes, gerookte kipfilet, salami of groenteballetjes. Zet de pan buiten boven een brandertje of een warmhoudplaat en smullen maar! Vergeet niet na afloop de fonduepan goed schoon te maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

©sizsus - stock.adobe.com

Niemand hoeft te mokken, ook in de zomer kun je wokken

Heb je zin in een oosterse avond? Pak dan de partyset van zolder en zet ‘m op de tuintafel om te wokken. Maak van tevoren alvast wat ingrediënten klaar, zoals voorgekookte noedels, sperzieboontjes en rijst en zet kleingesneden knoflook, lente-ui, prei, paprika, shiitake, kip, stukjes vis of vega-opties neer op tafel. Vergeet de sauzen niet, zoals ketjap, roerbaksaus en sesamolie - deze zorgen voor de Aziatische smaak. En wat dacht je van kroepoek en seroendeng? Waan je even in het verre oosten voor een avondje. Helemaal als je alles met stokjes eet en tuin ook nog eens versiert met mooie lampionnen. Alsof je even op vakantie bent in eigen tuin. De handafwas van de wokpannetjes maakt het campinggevoel compleet.

Gourmetten onder de zomerzon

Gourmetten associeer je al snel met de kerst. Maar gourmetten in de zomer kan prima! Het voordeel van het gourmetstel in de tuin gebruiken is dat je de vervelende geurtjes niet in huis hebt. En zo gebruik je hem vaker dan maar één keer in het jaar. Maak kleine hamburgertjes, spies ananas met gamba’s en rozemarijn op een stokje en maak mini-hotdogs met chipolataworstjes en witte puntjes. Rol witvis in spek of maak een pittige marinade voor de kipfilet. Je maakt in 3 stappen je gourmetstel alweer schoon, dus het schoonmaakwerk hoeft je niet te weerhouden om ‘m weer te gebruiken.

Koken op open vuur

De Dutch oven is een gietijzeren pan die je boven open vuur hangt of zet. Perfect dus voor gezellige zomeravonden. Maak een kampvuur in de tuin of hangt ‘m boven de barbecue. De standaard Dutch oven pan heeft drie pootjes om op te staan, maar je kunt ‘m ook ophangen. In een Dutch oven kun je allerlei verschillende eenpansgerechten maken. Omdat de deksel een opstaande rand heeft, kun je hier ook hete kolen op neerleggen, zodat het gerecht aan alle kanten verhit. Hierdoor is het net een oven. Heb je zin in soep, gebraden wildvlees of een stoofpotje? Of maak er een taart in, als toetje voor je etentje in de tuin. Je kunt er alle kanten mee op.

©Jan-Simon Hussmann - stock.adobe.com

Tips om voedselvergiftiging te voorkomen Je wilt niet dat je etentje in de tuin eindigt in een lange zit op het toilet. Zet daarom voedsel niet langer dan 2 uur buiten de koelkast. Nog beter: haal echt alleen wat je nodig hebt uit de koelkast, want na een uur loopt de kwaliteit van de meeste voedingsmiddelen al rap terug. Bewaar het in een koelbox in de tuin en gooi voedingsresten die langer dan 2 uur buiten de koeling hebben gestaan weg.

Een Italiaanse zomer

Ben je gek op pizza? Dan is een pizzaoven in de tuin een uitkomst. Maak zelf je pizza’s en schuif ‘m er zo in. Je hebt wel genoeg ruimte in je tuin nodig om zo’n oven neer te zetten. Naast pizza’s kun je er ook ovengerechten in maken, een pizzaoven is eigenlijk een houtoven. En koelt het buiten snel af? Dan kun je de pizzaoven ook als tuinkachel gebruiken. De kosten van een pizzaoven variëren, maar begint bij zo’n 800 euro en loopt door tot zo'n 2000 euro. Een goedkopere optie: zet de pizzarette buiten neer. Dan maakt iedereen zelf kleine pizza’s. Lekkere ingrediënten voor een zomerse pizza: kappertjes, druiven, geitenkaas, honing, aubergine, munt of garnalen. Uitgegeten? Zo maak je de pizzarette schoon.

©Yuliya - stock.adobe.com

Koken met een kampeertoestel

Je hoeft helemaal niet op vakantie te gaan om je campingkooktoestel te gebruiken. Zet ‘m gewoon tijdens een mooie zonnige avond in de tuin neer, zodat je niet binnen hoeft te koken. Afhankelijk van het aantal pitten dat je hebt, maak je de maaltijd zo minimalistisch of uitgebreid als je wilt. Als je kookt op gas, is het verstandig om uit de wind te staan koken. Of zet er een windscherm omheen om de vlam te beschermen.

Insectentip Buiten eten zonder dat je last hebt van insecten? Zet een schaaltje met gesnipperde ui op tafel en de wespen blijven op afstand. Vliegen houden niet van de geur van citroen en kruidnagels, dus steek wat kruidnagels in een citroen. En muggen houden niet van lavendel en pepermunt. Bescherm ook je drinken tegen insecten, voordat die zichzelf erin verzuipen. Dek je glazen af met bierviltjes. Of doe er een omgekeerd papieren cupcakevormpje overheen en prik er een rietje doorheen.

Een buitenkeuken voor de echte buitenchef

Wil je het liefst elke avond buiten in de tuin uitgebreid kunnen koken? Ga dan voor een buitenkeuken. Hiermee kun je koken en grillen, maar net waar je die avond zin in hebt. Koop een los toestel om in de tuin te zetten, of maak er een ombouw voor. Vergeet ook niet een wasbak en kraantje erin te bouwen, zodat je echt alles in je buitenkeuken kunt doen: van groente wassen tot het vlees grillen.

Lees ook: Zelf een buitenkeuken maken: zo doe je dat

©RossHelen | rh2010

Buiten koken? Buitenkeuken!

Kijk & vergelijk bij Bol.com

Aankleding van de tuin Dat je buiten in de tuin eet, geeft al een aardig vakantiegevoel. Maar je maakt het helemaal af door je tuin ook gezellig aan te kleden. Zorg dat je comfortabele tuinstoelen en een tuintafel hebt waar je uitgebreid met familie en vrienden kunt dineren. Denk ook aan de aankleding van de tafel. Hang een gezellig lichtsnoer boven de tafel en zet de terrasverwarming in de buurt voor als het afkoelt. Decoreer de tafel met een mooi tafelkleed, zet er buitenkaarsen neer en bloemen of groen uit eigen tuin. Zoals wat takken varens in een grote vaas en mooie losse bloemen in kleine glaasjes.

▼ Volgende artikel
In een half uur klaar: gourmetstel schoonmaken stap voor stap
© sara_winter - stock.adobe.com
Huis

In een half uur klaar: gourmetstel schoonmaken stap voor stap

Gezellig, zo'n avondje gourmetten. Maar na afloop blijft er op het gourmetstel vaak aangebakken vet, gesmolten kaas en saus achter. Logisch dat je niet meteen zin hebt om de boel schoon te maken. Als je het slim aanpakt, is alles binnen een half uurtje weer schoon!

In dit artikel

Je leest hoe je je gourmetstel stap voor stap schoonmaakt zonder de antiaanbaklaag te beschadigen. We leggen uit wanneer je het beste begint met schoonmaken, hoe je losse onderdelen en het elektrische deel veilig reinigt en welke fouten je beter niet kunt maken. Ook krijg je praktische tips om je tafel tijdens en na het gourmetten schoon te houden, zodat je na afloop snel klaar bent.

Lees ook: Gourmetten zonder stank: 10 ideeën die écht werken

Laten afkoelen, maar wacht niet te lang

Zet het gourmetstel na gebruik uit en trek de stekker uit het stopcontact. Laat het geheel afkoelen tot het handwarm is. Wacht je te lang, dan koeken vet en kaas vast en wordt schoonmaken lastiger. Haal losse onderdelen zoals pannetjes, spatels en bakplaatjes eraf voordat je begint met schoonmaken.

Losse onderdelen schoonmaken

Gourmetpannetjes en bakplaatjes hebben meestal een antiaanbaklaag. Die blijft het mooist als je ze niet hardhandig schoon schrobt. Leg ze in warm water met een beetje afwasmiddel en laat ze tien tot vijftien minuten weken. Aangekoekte resten laten dan vanzelf los. Gebruik daarna een zachte spons of borstel en spoel alles goed af. Controleer altijd even de handleiding: sommige onderdelen kun je in de vaatwasser doen, andere juist niet.

©Saskia van Weert

Zo maak je het elektrische deel veilig schoon

Terwijl de pannetjes, spatels en losse bakplaatjes staan te weken, ga je door met het verwarmingselement. Dat element zelf mag nooit nat worden. Zie je vetspetters of etensresten, veeg die dan weg met keukenpapier zodra het gourmetstel is afgekoeld. Voor hardnekkiger vuil gebruik je een licht vochtige doek met een klein beetje afwasmiddel. Knijp de doek goed uit en zorg dat er geen water bij het snoer of in openingen komt. Droog alles direct na met een schone doek.

De bak- of grillplaat weer vetvrij krijgen

Heeft je gourmetstel een losse bak- of grillplaat, haal dan eerst het overtollige vet weg met keukenpapier. Leg de plaat vervolgens in warm water, zodat aangekoekte resten kunnen losweken. Is de bakplaat vast onderdeel van het gourmetstel, dan kun je deze uiteraard niet in water onderdompelen. Neem in dat geval de plaat af met een licht vochtige doek zodra hij is afgekoeld, eventueel met een beetje afwasmiddel. Zo voorkom je dat vet tijdens het schoonmaken uitsmeert. Gebruik vooral geen schuursponsjes of schrapers om het vet weg te krijgen, want die beschadigen de coating en zorgen ervoor dat eten de volgende keer sneller blijft plakken. 

Watch on YouTube

Veelgemaakte fouten bij het schoonmaken van een gourmetstel

Aangekoekte resten wegkrabben met een mesje of staalwol lijkt misschien slim (want: snel), maar beschadigt de antiaanbaklaag blijvend. Ook bij het elektrische deel gaat het vaak mis. Het verwarmingselement onderdompelen in water is onveilig en kan het gourmetstel onbruikbaar maken. Alles direct in de vaatwasser zetten is ook geen goed idee. Vaatwasprogramma's duren vaak lang en werken op hoge temperaturen. Antiaanbaklagen en dunne metalen onderdelen kunnen daardoor sneller slijten of kromtrekken. Twijfel je, dan is met de hand afwassen altijd de veiligste keuze.

Vergeet je tafel niet!

Vetspetters en gemorste saus zijn bijna niet te voorkomen. Leg daarom vooraf een afwasbaar tafelkleed of gebruik een papieren tafelkleed. Dat kan na het gourmetten rechtstreeks de vuilnisbak in. Houd tijdens het eten keukenpapier of doekjes bij de hand om gemorste resten meteen weg te vegen. Is de tafel toch vies geworden, neem hem dan zo snel mogelijk af met warm water en een mild schoonmaakmiddel.

Schoon wegzetten voor de volgende keer

Laat alle onderdelen volledig drogen voordat je het gourmetstel opbergt. Berg je alles nog vochtig op in de doos of kast, dan kunnen er snel muffe geurtjes ontstaan. Bewaar pannetjes en platen apart van elkaar, eventueel met een vel keukenpapier ertussen. Berg pannetjes en platen apart op, eventueel met een velletje keukenpapier ertussen. Zo voorkom je krassen. Zo is het volgende keer alleen nog maar een kwestie van de boel weer tevoorschijn halen en lekker gaan eten. Veel gourmetplezier!

▼ Volgende artikel
Wat is HDR10+ en wanneer zie je het verschil?
© ER | ID.nl
Huis

Wat is HDR10+ en wanneer zie je het verschil?

Ben je op zoek naar een nieuwe televisie? Grote kans dat de afkortingen je om de oren vliegen. 4K, OLED, QLED... en dan ook nog die eindeloze lijst aan HDR-formaten. Vandaag zoomen we in op een specifieke term die je vaak op de doos ziet staan, vooral bij televisies van Samsung, Panasonic en Philips: HDR10+. Is het een marketingkreet of zie je het echt?

Het is een bekend scenario: je staat in de elektronicawinkel of scrolt door een webshop, en de specificatielijst van je droomtelevisie lijkt wel een geheimtaal. Fabrikanten beloven gouden bergen met termen die indrukwekkend klinken, maar waarvan de betekenis vaak vaag blijft. Toch is het zonde om deze termen zomaar te negeren, want achter die cryptische afkortingen gaan technieken schuil die je filmavond aanzienlijk kunnen upgraden. Het gaat tegenwoordig namelijk niet meer alleen om hoeveel pixels je scherm heeft, maar vooral om de kwaliteit van die pixels. Om te begrijpen waarom die plus in de naam HDR10+ zo belangrijk is, moeten we terug naar de basis.

Eerst even terug: Wat is HDR ook alweer?

HDR staat voor High Dynamic Range. Simpel gezegd zorgt deze techniek ervoor dat de beelden op je tv een groter contrast en meer kleuren hebben. Het zwart is dieper zwart en de felle lichten, zoals een explosie of de zon, knállen echt van je scherm zonder dat de rest van het beeld flets wordt. De standaardvorm hiervan heet HDR10. Dit is de basislaag die bijna elke moderne 4K-televisie ondersteunt. Maar HDR10 heeft één beperking: hij bepaalt aan het begin van de film de instellingen voor helderheid en contrast, en houdt die vervolgens de hele film vast.

©ER | ID.nl

De plus maakt het dynamisch

Hier komt HDR10+ om de hoek kijken. Die plus staat eigenlijk voor dynamische metadata. In plaats van één instelling voor de hele film, stuurt HDR10+ extra informatie mee naar je tv. Hierdoor kan de televisie het beeld scène voor scène of zelfs frame voor frame aanpassen. Zie het als een lichttechnicus die continu aan de knoppen draait om te zorgen dat elk specifiek shot er perfect uitziet, in plaats van dat hij het licht aan het begin instelt en daarna rustig koffie gaat drinken.

Wanneer zie je het verschil echt?

Klinkt goed op papier, maar merk je dit in de praktijk? Het antwoord is ja, vooral in films met veel wisselingen tussen licht en donker. Stel, je kijkt een film die begint met een scène in een zonovergoten woestijn, gevolgd door een scène in een pikdonkere grot. Bij standaard HDR10 stelt de tv zich in op het gemiddelde van de hele film. Omdat die woestijn zo fel is, kan de grot-scène er daarna wat te donker of dichtgelopen uitzien, waardoor details in de schaduw wegvallen.

Bij HDR10+ krijgt je tv, zodra de camera de grot in gaat, een seintje dat het donker wordt en het contrast moet worden aangepast. Hierdoor zie je opeens wél de details op de rotswanden en de texturen in de schaduw, terwijl de felle scènes nog steeds spathelder blijven. Kortom, HDR10+ haalt meer detail uit zowel de donkerste schaduwen als de felste hooglichten, precies op het moment dat het nodig is.

©Gorodenkoff - stock.adobe.com

Wat heb je nodig?

Om van HDR10+ te genieten, moeten alle schakels in de ketting kloppen. Allereerst heb je een geschikte televisie nodig. Vooral Samsung is de grote aanjager van HDR10+, maar ook merken als Panasonic, Philips en TCL ondersteunen het vaak. Let er wel op dat LG en Sony meestal kiezen voor de concurrent Dolby Vision.

Daarnaast moet de content (de film of serie die je kijkt) in HDR10+ geschoten zijn. Amazon Prime Video is de grootste aanbieder van HDR10+-materiaal op streaming-gebied, maar ook Apple TV+ en Google Play Movies bieden het aan. Netflix gebruikt helaas voornamelijk concurrent Dolby Vision. Tot slot ondersteunen veel 4K Ultra-HD Blu-rays het formaat ook als je liever fysieke schijfjes kijkt.

Direct aanschaffen dan maar...?

Is HDR10+ een reden om je huidige tv direct bij het grofvuil te zetten? Nee, dat niet. Maar sta je op het punt een nieuwe tv te kopen, bijvoorbeeld een Samsung, dan is het wel een hele fijne bonus. Het zorgt ervoor dat je films en series ziet zoals de regisseur ze bedoeld heeft: levendig, contrastrijk en vol detail. En ze hoeven tegenwoordig al helemaal niet meer de wereld te kosten.