ID.nl logo
Proef de zomer: dit zijn de leukste manieren om gezellig buiten te eten
© Jasmina - stock.adobe.com
Huis

Proef de zomer: dit zijn de leukste manieren om gezellig buiten te eten

De zomer is weer begonnen. Wanneer je overdag veel binnen bent voor je werk, is het fijn als je ’s avonds en in het weekend wel van het lekkere weer kunt genieten. Je verlengt je buitenplezier door lekker buiten te eten, maar je kunt zelfs ook buiten koken. Op deze negen manieren kook en eet je in eigen tuin.

In dit artikel lees je de leukste manieren om gezellig buiten te eten: Ga picknicken in eigen tuin | Steek de BBQ aan | Kies voor een zomerse kaasfondue | Houd een oosterse avond met de wok | Ga gourmetten in de tuin | Kook op open vuur | Maak pizza’s met de pizzaoven of pizzarette | Kook op je kampeerkooktoestel | Maak een volledige buitenkeuken

Lees ook: Kleine keuken? Zo benut je de beschikbare ruimte optimaal

Picknicken in eigen tuin of in het park

Pak een grote mand of tas mee, stop daar een kleed in en ga lekker picknicken in je eigen tuin of in het park. Geniet van de laatste zonnestralen terwijl je kleine hapjes eet. Voor een picknick zijn gerechten als pastasalades, Spaanse tortilla, wraps, een hartige taart, fruit, banaanbrood en crackers met lekkere smeersels een goed idee. Vul een thermoskan met thee, een versgeperst sapje of vul ‘m met water, verse munt, citroenschijfjes en komkommer. Een flesje wijn in de koeltas meenemen kan natuurlijk ook. Neem ook servetten, bordjes, bestek en drinkglazen mee. Het handigste is om hiervoor onbreekbare spullen te gebruiken, zoals je ook op de camping gebruikt.

Traditioneel BBQ’en

Steek de barbecue maar aan en nodig je vrienden of familieleden gezellig uit voor een etentje in de tuin. Marineer varkensvlees of kippenvlees en maak er satéstokjes van. Dat is het allerlekkerste met zelfgemaakte pindasaus. Spies groente, zoals paprika, champignons en kleine stukken voorgekookte maiskolf en leg dit ook op de barbecue. Vis in een aluminiumbakje met citroensap, olie en dille is ook erg smakelijk. Want barbecueën kan met vlees, maar dit hoeft niet. Ga voor een Egg barbecue, dan kun je er op grillen, bakken, koken, slow cooken, stoven en roken. Of kies voor een elektrische barbecue. Ben je bang voor veel werk na de BBQ? Zo maak je de BBQ na gebruik weer schoon.

©jackfrog - stock.adobe.com

Buiten eten tijdens wisselvallig weer Een warme, zinderende zomerdag kan in één klap veranderen in een regenfestijn. Kijk daarom altijd van tevoren goed naar de weersvoorspellingen. Wil je toch buiten kunnen eten, ondanks de regen? Zorg dan dat de tuintafel onder een overkapping staat. Pas wel goed op: zet een BBQ of ander kookstel op gas niet onder overkapping vanwege brandgevaar. En met elektrakabels moet je met vochtig weer ook extra voorzichtig zijn.

Zomerse kaasfondue aan de tuintafel

Smelt je bijna weg van de hitte? Dan denk je misschien niet zo snel om kaasfondue op het menu te zetten. Toch kun je van dit winterse gerecht ook prima genieten in de zomer. Geef het een zomerse draai door er ananassap doorheen te doen, dit is een prima vervanger voor de wijn. In de fondue kun je van alles dippen, denk aan rauwe paprika, tomaatjes, wortels, komkommer en radijsjes. Rauwe of gekookte bloemkool en broccoli kan ook, net als gebakken of gekookte krieltjes en gegrilde courgette. Fruit als appel, druiven, ananas en peer passen ook prima bij een zomerse kaasfondue. Liever wat vlees(vervangers) bij de maaltijd? Kies dan voor gehaktballetjes, gerookte kipfilet, salami of groenteballetjes. Zet de pan buiten boven een brandertje of een warmhoudplaat en smullen maar! Vergeet niet na afloop de fonduepan goed schoon te maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

©sizsus - stock.adobe.com

Niemand hoeft te mokken, ook in de zomer kun je wokken

Heb je zin in een oosterse avond? Pak dan de partyset van zolder en zet ‘m op de tuintafel om te wokken. Maak van tevoren alvast wat ingrediënten klaar, zoals voorgekookte noedels, sperzieboontjes en rijst en zet kleingesneden knoflook, lente-ui, prei, paprika, shiitake, kip, stukjes vis of vega-opties neer op tafel. Vergeet de sauzen niet, zoals ketjap, roerbaksaus en sesamolie - deze zorgen voor de Aziatische smaak. En wat dacht je van kroepoek en seroendeng? Waan je even in het verre oosten voor een avondje. Helemaal als je alles met stokjes eet en tuin ook nog eens versiert met mooie lampionnen. Alsof je even op vakantie bent in eigen tuin. De handafwas van de wokpannetjes maakt het campinggevoel compleet.

Gourmetten onder de zomerzon

Gourmetten associeer je al snel met de kerst. Maar gourmetten in de zomer kan prima! Het voordeel van het gourmetstel in de tuin gebruiken is dat je de vervelende geurtjes niet in huis hebt. En zo gebruik je hem vaker dan maar één keer in het jaar. Maak kleine hamburgertjes, spies ananas met gamba’s en rozemarijn op een stokje en maak mini-hotdogs met chipolataworstjes en witte puntjes. Rol witvis in spek of maak een pittige marinade voor de kipfilet. Je maakt in 3 stappen je gourmetstel alweer schoon, dus het schoonmaakwerk hoeft je niet te weerhouden om ‘m weer te gebruiken.

Koken op open vuur

De Dutch oven is een gietijzeren pan die je boven open vuur hangt of zet. Perfect dus voor gezellige zomeravonden. Maak een kampvuur in de tuin of hangt ‘m boven de barbecue. De standaard Dutch oven pan heeft drie pootjes om op te staan, maar je kunt ‘m ook ophangen. In een Dutch oven kun je allerlei verschillende eenpansgerechten maken. Omdat de deksel een opstaande rand heeft, kun je hier ook hete kolen op neerleggen, zodat het gerecht aan alle kanten verhit. Hierdoor is het net een oven. Heb je zin in soep, gebraden wildvlees of een stoofpotje? Of maak er een taart in, als toetje voor je etentje in de tuin. Je kunt er alle kanten mee op.

©Jan-Simon Hussmann - stock.adobe.com

Tips om voedselvergiftiging te voorkomen Je wilt niet dat je etentje in de tuin eindigt in een lange zit op het toilet. Zet daarom voedsel niet langer dan 2 uur buiten de koelkast. Nog beter: haal echt alleen wat je nodig hebt uit de koelkast, want na een uur loopt de kwaliteit van de meeste voedingsmiddelen al rap terug. Bewaar het in een koelbox in de tuin en gooi voedingsresten die langer dan 2 uur buiten de koeling hebben gestaan weg.

Een Italiaanse zomer

Ben je gek op pizza? Dan is een pizzaoven in de tuin een uitkomst. Maak zelf je pizza’s en schuif ‘m er zo in. Je hebt wel genoeg ruimte in je tuin nodig om zo’n oven neer te zetten. Naast pizza’s kun je er ook ovengerechten in maken, een pizzaoven is eigenlijk een houtoven. En koelt het buiten snel af? Dan kun je de pizzaoven ook als tuinkachel gebruiken. De kosten van een pizzaoven variëren, maar begint bij zo’n 800 euro en loopt door tot zo'n 2000 euro. Een goedkopere optie: zet de pizzarette buiten neer. Dan maakt iedereen zelf kleine pizza’s. Lekkere ingrediënten voor een zomerse pizza: kappertjes, druiven, geitenkaas, honing, aubergine, munt of garnalen. Uitgegeten? Zo maak je de pizzarette schoon.

©Yuliya - stock.adobe.com

Koken met een kampeertoestel

Je hoeft helemaal niet op vakantie te gaan om je campingkooktoestel te gebruiken. Zet ‘m gewoon tijdens een mooie zonnige avond in de tuin neer, zodat je niet binnen hoeft te koken. Afhankelijk van het aantal pitten dat je hebt, maak je de maaltijd zo minimalistisch of uitgebreid als je wilt. Als je kookt op gas, is het verstandig om uit de wind te staan koken. Of zet er een windscherm omheen om de vlam te beschermen.

Insectentip Buiten eten zonder dat je last hebt van insecten? Zet een schaaltje met gesnipperde ui op tafel en de wespen blijven op afstand. Vliegen houden niet van de geur van citroen en kruidnagels, dus steek wat kruidnagels in een citroen. En muggen houden niet van lavendel en pepermunt. Bescherm ook je drinken tegen insecten, voordat die zichzelf erin verzuipen. Dek je glazen af met bierviltjes. Of doe er een omgekeerd papieren cupcakevormpje overheen en prik er een rietje doorheen.

Een buitenkeuken voor de echte buitenchef

Wil je het liefst elke avond buiten in de tuin uitgebreid kunnen koken? Ga dan voor een buitenkeuken. Hiermee kun je koken en grillen, maar net waar je die avond zin in hebt. Koop een los toestel om in de tuin te zetten, of maak er een ombouw voor. Vergeet ook niet een wasbak en kraantje erin te bouwen, zodat je echt alles in je buitenkeuken kunt doen: van groente wassen tot het vlees grillen.

Lees ook: Zelf een buitenkeuken maken: zo doe je dat

©RossHelen | rh2010

Buiten koken? Buitenkeuken!

Kijk & vergelijk bij Bol.com

Aankleding van de tuin Dat je buiten in de tuin eet, geeft al een aardig vakantiegevoel. Maar je maakt het helemaal af door je tuin ook gezellig aan te kleden. Zorg dat je comfortabele tuinstoelen en een tuintafel hebt waar je uitgebreid met familie en vrienden kunt dineren. Denk ook aan de aankleding van de tafel. Hang een gezellig lichtsnoer boven de tafel en zet de terrasverwarming in de buurt voor als het afkoelt. Decoreer de tafel met een mooi tafelkleed, zet er buitenkaarsen neer en bloemen of groen uit eigen tuin. Zoals wat takken varens in een grote vaas en mooie losse bloemen in kleine glaasjes.

▼ Volgende artikel
AI: handig, maar hoe zit het met de schaduwkanten?
© khunkornStudio - stock.adobe.com
Huis

AI: handig, maar hoe zit het met de schaduwkanten?

AI is inmiddels doorgedrongen tot in bijna elk digitaal domein. Van vertaaltools en chatbots tot beeldmakers en medische toepassingen. Veel gebruikers vinden AI handig, efficiënt en zelfs creatief. Toch brengt deze evolutie ook minder zichtbare risico's met zich mee, op persoonlijk, maatschappelijk en ecologisch vlak.

Dit artikel in het kort

AI zit inmiddels in bijna elke digitale dienst, maar de gevolgen daarvan zijn minder zichtbaar. In dit artikel lees je welke risico's daarbij horen, van hallucinaties en bias tot privacy, milieubelasting en de groei van synthetische media. Ook komen juridische vragen, economische verschuivingen en de grens tussen mens en machine aan bod. Je krijgt een breed overzicht van de belangrijkste risicozones en wat deze ontwikkelingen betekenen voor de samenleving.

Disclaimer:Het AI-domein verandert snel. De gegevens en cijfers in dit artikel zijn gebaseerd op de situatie tot Q3 2025; latere ontwikkelingen kunnen afwijken.

Lees ook: Artifical general intelligence: AI wordt slimmer én menselijker

AI is inmiddels doorgedrongen tot in bijna elk digitaal domein. Van vertaaltools en chatbots tot beeldmakers en medische toepassingen. Veel gebruikers vinden AI handig, efficiënt en zelfs creatief. Toch brengt deze evolutie ook minder zichtbare risico's met zich mee, op persoonlijk, maatschappelijk en ecologisch vlak.

In dit artikel bekijken we verschillende AI-risicozones. Wat is bijvoorbeeld de milieu-impact van AI? Hoe betrouwbaar zijn de antwoorden van chatbots? Wat als synthetische media (alles wat met AI wordt gemaakt) niet meer van echt te onderscheiden zijn? En hoe beïnvloeden AI-systemen onze economie, privacy en ons denkvermogen? De grens tussen mens en machine vervaagt.

Dit artikel is bedoeld voor wie voorbij de hype wil kijken en wil begrijpen wat er op het spel staat. Elk onderdeel behandelt een specifiek risico, met voorbeelden en toepassingen. Zo krijg je een goed beeld van de schaduwkanten van AI. Niet om de technologie af te wijzen, maar om er bewuster en verantwoordelijker mee om te gaan.

Als je de schaduwkanten ervan kent, kun je AI verantwoordelijker inzetten.

Ecologische voetafdruk

Hoewel AI vaak als iets immaterieels en 'in de cloud' wordt voorgesteld, is de milieu-impact allesbehalve onzichtbaar. De menselijke hersenen verbruiken continu ongeveer 20 watt, vergelijkbaar met een gloeilampje. Daarmee worden 86 miljard neuronen en duizenden synapsen per neuron gevoed.

Grote taalmodellen als GPT of Gemini vragen daarentegen enorm veel rekenkracht. De trainingsfase kan duizenden MWh vereisen en miljoenen liters water voor koeling, afhankelijk van het datacenter en de gebruikte hardware. Ook het gebruik (inferentie) is belastend: elke prompt/antwoord-interactie bij modellen uit deze klasse vraagt energie en koeling aan de serverzijde.

AI heeft dus een stevige ecologische voetafdruk. Tegelijk worden oplossingen ontwikkeld, zoals restwarmtehergebruik, luchtkoeling in plaats van waterkoeling, meer hernieuwbare energie en efficiëntere modellen. Denk aan compacte taalmodellen, zoals TinyML, quantisatietechnieken (kleinere getallen en minder geheugen) en lokaal draaiende AI's (edge AI).

©(c) Wikipedia, CC BY-SA

Microsoft heropent de nucleaire site Three Mile Island voor AI-datacenters.

(c) Wikipedia, CC BY-SA

Hallucinaties

AI-chatbots doen de gebruiker graag een plezier. Daarbij zijn ze opvallend overtuigend, ook wanneer ze onzin produceren, oftewel wanneer ze hallucineren.

Hallucinaties kunnen ernstige gevolgen hebben, bijvoorbeeld wanneer juristen verwijzen naar niet-bestaande wetsartikelen of wanneer medische informatie klakkeloos wordt overgenomen. Controleer gevoelige informatie daarom altijd via meerdere bronnen. Doe dit zeker bij gevoelige of complexe thema's. Weet ook dat AI-modellen zich vaak verontschuldigen als je teruggeeft dat er een fout is gemaakt. Vervolgens herhalen ze zich doodleuk.

Hallucinaties zijn hardnekkiger bij fenomenen als data- en conceptdrift. Bij het eerste herkent het model je eigen input minder goed doordat de vorm afwijkt van de trainingsinput. Bij het tweede is de inputvorm hetzelfde gebleven, maar is de betekenis inmiddels veranderd. Meer weten over datadrift en conceptdrift.

Verder kan het model te veel details uit trainingsdata opnemen en zo irrelevante informatie meenemen (overfitting). Of omgekeerd: onvoldoende zinvolle data gebruiken (underfitting). Ook deze fenomenen kunnen het hallucineren versterken.

Hallucinatie door drifting: AI-modellen houden de werkelijkheid niet altijd even actief bij.

Wat is hallucineren?

Hallucineren is het moment waarop een AI-model met grote zekerheid iets vertelt dat niet klopt. Het systeem voorspelt woorden op basis van eerder waargenomen patronen en heeft geen inzicht in feiten of logica. Daardoor kan het wetsartikelen verzinnen, namen bedenken of cijfers opleveren die nergens op zijn gebaseerd. Dit gebeurt sneller bij complexe vragen of wanneer de context ontbreekt. Het is dus geen "zien" of "horen", maar simpelweg foutieve tekstproductie die overtuigend klinkt.

Bias en manipulatie

AI-modellen krijgen enorme datahoeveelheden van het internet als input. Deze zijn zelden neutraal, waardoor vooroordelen of een westers wereldbeeld in het leerproces sluipen. Dat zorgt voor vertekening of bias (vooringenomenheid). AI-modellen kunnen bijvoorbeeld vrouwen aan zorgberoepen linken en mannen aan leidinggevende functies, of etnische groepen benadelen bij risicobeoordelingen.

Bias is niet alleen maatschappelijk, maar ook technisch. Een model leert niet alleen wat er ín de data staat, maar ook hoe die data zijn verdeeld. Als een bepaalde bron oververtegenwoordigd is, of als een schrijfstijl vaker voorkomt, dan krijgt dat automatisch meer gewicht. De architectuur en trainingsmethode versterken die patronen. Daardoor kunnen antwoorden die objectief lijken toch subtiel een voorkeur bevatten.

Interessant is ook dat onderzoekers political compass-testvragen voorlegden aan grote AI-taalmodellen (LLM's). De conclusie: zowat alle LLM's situeren zich in het links-economische, sociaal-libertaire kwadrant. Besef dat ook deze testvragen een vooroordeel (kunnen) bevatten, wat aantoont hoe moeilijk het is bias correct te beoordelen.

Nog problematischer wordt het bij manipulatie, wanneer deze bias opzettelijk in het model zit. Denk aan AI-toepassingen in advertenties die inspelen op angsten of overtuigingen. Algoritmische sturing kan bovendien gemakkelijk tot gelijkgezinde groepen (echo chambers) en polarisering leiden.

Omdat AI-modellen zo complex zijn, is vaak onduidelijk hoe de output tot stand komt (de black box). Dit vergroot de transparantiebehoefte en verklaart waarom veel wetenschappers pleiten voor explainable AI, of LLM's en AI-algoritmen opensource willen maken.

De meeste LLM's bevinden zich in het links-libertaire kwadrant. Wij testen het hier zelf met GPT-4o en DeepSeek.

Synthetische media

De term synthetische media verwijst naar beelden, audio of tekst die volledig of deels AI-gegenereerd zijn. Denk aan deepfakes, nagebootste stemmen of automatisch gegenereerde nieuwsartikelen. Zulke toepassingen lijken creatief en handig, je maakt bijvoorbeeld een marketingvideo zonder camera of acteurs, maar de keerzijde is zorgwekkend.

Deepfakes kunnen personen dingen laten zeggen die zo zijn uitgesproken. Andersom kunnen echte beelden als deepfake worden afgedaan, ook wel 'the liar's dividend' genoemd. Deepnudes (gefingeerde naaktbeelden) kunnen dan weer gebruikt worden voor wraakporno.

Deze technologieën maken ook nepnieuws: desinformatie waarbij feiten doelbewust worden verdraaid. Dit tast het vertrouwen in communicatie en bewijsvoering aan en doet steeds meer mensen geloven in de maakbaarheid van de realiteit. Wat echt is, hangt vooral af van hoe je deze zelf vormgeeft. Feit en fictie raken verstrengeld, waardoor we belanden bij concepten als alternate truth en postrealiteit. Daarin wegen perceptie, gevoel en overtuiging zwaarder dan feiten. Synthetische media vragen daarom niet alleen om kritische blik, maar mogelijk ook om watermerken en regulering.

Donald J. Trump: van deepfake naar alternate truth.

Zelfbevlekking

AI-modellen gebruiken vrijwel alle beschikbare internetbronnen als trainingsmateriaal. Omdat generatieve AI zelf steeds meer online content produceert, gebruiken modellen ook hun eigen output opnieuw. Zo ontstaat een zichzelf versterkende kringloop waarbij AI zich voedt met AI-gegenereerde inhoud. Deze vorm van zelfbevlekking verhoogt het risico op kwaliteitsverlies in digitale content, ook wel slop of enshittification genoemd.

AI genereert output namelijk op basis van patronen, niet vanuit betekenis of intentie. Als deze patronen ook nog eens uit andere AI-bronnen komen, ontstaat een neerwaartse spiraal met nauwelijks nuancering en steeds herhaalde ideeën. Hierdoor verhoogt ook het risico op hallucinaties en bias en de mens raakt out-of-the-loop. Op termijn dreigt model collapse: AI-modellen worden minder intelligent naarmate ze vaker op eigen output trainen.

Sommigen spreken van een zombie-internet. Zo blijkt inmiddels al zeker vijf procent van de nieuwe Engelstalige Wikipedia-inhoud AI-gegenereerd te zijn. Bovendien nemen mensen typische AI-taal, met herkenbare woordkeuzes, steeds vaker over. Om deze dynamiek te doorbreken, moeten menselijke input en creativiteit centraal blijven staan in het AI-trainingsproces.

Dit boek werd volledig door AI gegenereerd en stond een tijdlang te koop bij Bol en Amazon (let op de auteursnaam).

Auteursrecht

AI roept fundamentele vragen op rond auteursrecht. Modellen worden getraind op grote hoeveelheden tekst, beeld en audio zonder dat makers altijd toestemming hebben gegeven. Dit leidt tot discussies over schending van auteursrecht.

Er lopen inmiddels meerdere rechtszaken tegen AI-bedrijven. Het gaat onder meer om claims rond ongeoorloofd gebruik van beschermde werken voor training en ongewenste herhaling van fragmenten in AI-output. Bedrijven worden daardoor steeds bewuster van licenties, databescherming en toestemmingseisen.

De VS en Europa hanteren verschillende juridische kaders. In de VS wordt soms gesproken van 'fair use' bij transformatief gebruik, terwijl Europa zich baseert op strengere richtlijnen en opt-out-mechanismen via het TDM-AI-protocol.

AI-output roept ook andere auteursrechtelijke vragen op. Wie is bijvoorbeeld de auteur van een AI-tekening? Is dat de modelontwikkelaar, de gebruiker of niemand? AI kan ook onbedoeld tekst- of beeldfragmenten uit het trainingsmateriaal overnemen, met mogelijk plagiaat. Er bestaat dus een juridische grijze zone en er is behoefte aan duidelijke regelgeving, aangepast aan de AI-evoluties.

Ook een specifieke stijl kopiëren, zoals die van de Japanse Ghibli-studio, is mogelijk een schending van het auteursrecht.

Privacy

AI kan verder een bedreiging voor onze privacy vormen. In China zie je dit scherp: gezichtsherkenning en camera's ondersteunen er een sociaal kredietsysteem. Burgers worden continu gevolgd. Wie een overtreding begaat, riskeert sancties.

Ook in het Westen ontstaan zorgwekkende trends. Het Amerikaanse bedrijf Clearview AI bijvoorbeeld bouwt een databank met miljarden gezichten, geplukt uit sociale media en websites, zonder toestemming van de betrokkenen. Beveiligingsbedrijven gebruiken deze beelden om burgers te identificeren, nagenoeg zonder controle.

Een bijkomend gevaar is dat je zelf te veel prijsgeeft. Steeds meer AI-tools gebruiken bijvoorbeeld Retrieval-Augmented Generation (RAG), waarbij je eigen of andere data kunt uploaden voor betere antwoorden. Maar wie garandeert dat deze informatie niet elders wordt opgeslagen of hergebruikt?

Daarnaast ondermijnt AI je informatievrijheid via filterbubbels. Algoritmen tonen vooral inhoud die aansluit bij eerdere voorkeuren, waardoor je blik vernauwt en confirmation bias toeneemt: je vertrouwt vooral informatie die je bestaande overtuiging bevestigt. Gecombineerd met micro-targeting, waarbij je gericht wordt beïnvloed met politieke of commerciële boodschappen, ontstaan risico's op manipulatie.

AI met RAG: hoe worden je geüploade data gebruikt, zoals bij de populaire Google NotebookLM.

Geestelijke ontwikkeling

Steeds meer AI-tools nemen cognitieve taken over: ideeën bedenken, teksten samenvatten of wiskundeproblemen oplossen. Dit is handig, maar geeft ook risico's. Als je brein weinig wordt uitgedaagd, komt je mentale ontwikkeling in het gedrang.

Vooral jongeren (digital natives) zijn kwetsbaar. Schoolopdrachten worden sneller aan AI-bots uitbesteed dan zelf uitgewerkt. Daardoor oefenen ze minder op formulering, redenering en foutcorrectie, wat juist belangrijk is voor de intellectuele groei.

Dit daagt ook het onderwijs uit, bijvoorbeeld wat betreft lesmethodes. Mogelijk biedt een aanpak als flip the classroom enig soelaas: leerlingen bereiden thuis (met hulp van AI) de leerstof voor en in de klas worden samen oefeningen gemaakt en besproken.

Bovendien zijn AI-antwoorden vaak vlot geschreven, maar missen ze nuance of tegenstrijdige ideeën. Wie zijn denkproces voortdurend daaraan spiegelt, loopt het risico op vervlakking van mening en expressie.

AI-bots creëren ook onrealistische sociale verwachtingen. Ze zijn vaak opvallend geduldig en meegaand, wat mensen minder sociaal vaardig kan maken. Sommigen raken meer sociaal geïsoleerd of ontwikkelen parasociale relaties met bots als Replika en CharacterAI.

AI-bots als Character.ai komen erg empathisch over en sommige mensen ontwikkelen zelfs parasociale relaties.

Politiek en economie

AI dreigt ook de politiek-economische verhoudingen grondig te herschikken. Waar staten traditioneel economische groei sturen via beleidsinstrumenten (Keynesiaans model), nemen Big Tech-giganten het steeds meer over. Overheden worden afhankelijker van deze bedrijven, wat machtsasymmetrie versterkt. Er zijn al duidelijke tekenen van deregulatie: regels worden versoepeld om innovatie aan te trekken.

Ook op microniveau is de impact zichtbaar. Ontwikkelingen (zoals agentic AI) kunnen de economie en de productiviteit stimuleren en er ontstaan ook nieuwe functies, zoals prompt engineers, AI-ethici en data-curatoren. Maar helaas gaat het voornamelijk om laagbetaalde ghost workers die AI-modellen helpen trainen. Daarnaast veranderen veel jobs inhoudelijk, zoals in administratie, marketing, financiën en juridische diensten. Andere functies zullen ongetwijfeld verdwijnen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bijvoorbeeld vertalers, copywriters, klantenservicemedewerkers, boekhoudassistenten en junior programmeurs zich ernstig zorgen maken.

AI zal daarnaast ongetwijfeld ook de internationale machtsverhoudingen beïnvloeden. Geopolitieke spelers als de VS en China dreigen met hun AI-overmacht nog dominanter te worden, ten koste van andere (supra)nationale entiteiten. Is Europa hier een goed voorbeeld van?

Projectie van een wereldwijd banenverlies in miljoenen over de komende jaren.

Bron: World Economic Forum.

Veiligheid

Vooralsnog kwamen vooral risico's aan bod die niet per se bedoeld of gewild zijn, maar er zijn ook partijen die bewust de destructieve kracht van AI inzetten. Zo worden cyberaanvallen steeds geavanceerder. Aanvallers gebruiken zelflerende algoritmen om netwerken te exploiteren. Er bestaan AI-tools die phishingmails opstellen, perfect afgestemd op het slachtofferprofiel.

Ook maatschappelijke structuren staan onder druk. Een AI die (via sociale media) nepnieuws verspreidt over bijvoorbeeld verkiezingen, kan wijdverspreide onrust veroorzaken. Door hun schaal en snelheid kunnen AI-systemen hele informatienetwerken ontregelen, zonder aanwijsbare dader.

Daarnaast loert het gevaar van verkeerde afstemming (misalignment): een AI die geen kwaad wil, maar schade aanricht omdat het doel fout werd geformuleerd. Denk aan een AI die waterverbruik wil beperken en daarom irrigatiesystemen stillegt.

Militaire toepassingen zijn er uiteraard ook. Autonome drones en zelflerende wapensystemen worden volop ontwikkeld. Grote spelers zijn bijvoorbeeld het Amerikaanse Anduril (AI-drones)en Palantir (militaire AI-software). Tekenend is dat een oprichter een ultranationalistisch manifest publiceerde waarin hij stelt dat de VS absoluut de AI-oorlog moet winnen.

Anduril Fury: nieuwe AI-drone (AAV, Autonomous Air Vehicle).

Cyborgisering

Misschien wel het grootste gevaar van AI dringt langzaam en ongemerkt ons leven binnen: cyborgisering. Dit is het vervagen van de grens tussen mens en de machine. Denk aan avatars die levensecht reageren, digitale dubbelgangers van echte personen of AI-influencers met miljoenen volgers. Daardoor wordt het steeds moeilijker om te onderscheiden waar de mens stopt en de machine begint.

Nieuwe categorieën digitale wezens duiken op, zoals virtuele klantenadviseurs, AI-therapeuten en synthetische gezelschapsdieren. Een Spaanse vrouw trouwde zelfs met een AI-hologram.

Op termijn ontstaat er een samenleving waarin mensen voortdurend zijn verbonden met AI, via brillen, lenzen, implantaten of herseninterfaces (denk aan Neuralink van Elon Musk: AI-in-the-human). Technieken als de Turingtest of Winograd-challenge volstaan al lang niet meer om mens van machine te onderscheiden. Daardoor komen autonomie en authenticiteit steeds meer onder druk te staan.

Cyborgisering roept fundamentele vragen op. In hoeverre blijven we menselijk? Wellicht is niet iedereen een transhumanist zoals Ray Kurzweil, die reikhalzend uitkijkt naar de singulariteit: het moment waarop AI slimmer wordt dan de mens.

Taxonomie van de digitale mens: een sluipend gevaar?

Dingen leren zónder AI?

Zo deden we dat vroeger
▼ Volgende artikel
Stortvloed aan nepkortingen in aanloop naar Black Friday
Huis

Stortvloed aan nepkortingen in aanloop naar Black Friday

Black Friday staat weer voor de deur en dat betekent dat je overspoeld wordt met aanbiedingen. Maar let goed op voordat je op de bestelknop drukt: uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat veel van deze 'megadeals' in werkelijkheid misleidend zijn. Driekwart van de onderzochte winkels houdt zich niet aan de regels.

De toezichthouder nam 24 grote webshops en fysieke winkels onder de loep. De conclusie is schokkend: maar liefst 18 van de 24 winkels gaan de fout in met hun kortingsacties.

Sjoemelen met de 'van-prijs'

De grootste valkuil voor consumenten zit hem in de zogenoemde 'van-prijs'. Wettelijk is vastgelegd dat de doorgestreepte prijs (waar de korting vanaf gaat) de laagste prijs moet zijn die de winkel in de afgelopen 30 dagen heeft gerekend.

In de praktijk lappen veel winkeliers deze regel aan hun laars. Ze baseren de korting bijvoorbeeld op de (vaak veel hogere) adviesprijs, of een oude prijs van maanden geleden. Hierdoor lijkt het alsof je een enorme korting pakt, terwijl je in werkelijkheid soms nauwelijks goedkoper – of zelfs duurder – uit bent.

Volgens Fleur Severijns van de ACM is dit niet alleen oneerlijk tegenover de consument, maar ook tegenover concurrenten die wél netjes de regels volgen. De toezichthouder heeft de overtredende winkels aangeschreven. Vorig jaar kregen ketens als Leen Bakker en Jysk al boetes van boven de een ton voor dit soort praktijken; dat risico lopen de huidige overtreders nu ook.

Ook Bol, Amazon en Wehkamp genoemd

De ACM maakt de namen van de 18 winkels nog niet bekend, omdat zij nog bezwaar mogen maken. De Consumentenbond deed echter eigen onderzoek en noemt man en paard. Volgens de bond gaan onder andere Amazon, Wehkamp en Bol de mist in:

  • Amazon: Adverteert vaak met doorgestreepte adviesprijzen die hoger liggen dan de gangbare verkoopprijs.

  • Wehkamp: De bond vond voorbeelden waarbij de prijs tijdens een 'aanbieding' zelfs hoger lag dan de prijs in de periode ervoor.

  • Bol: Het platform stelt dat de '30-dagen-regel' niet werkt omdat prijzen te snel schommelen. Zij hanteren een eigen 'meestal-prijs', wat volgens de wet ook gebruikt mag worden als vergelijkingsmateriaal voor een korting.

Waarom trappen we erin?

Winkeliers worden steeds creatiever in het verhullen van de werkelijke prijshistorie. Niels Holtrop, universitair docent Marketing, legt aan de NOS uit dat dit een bewust psychologisch spel is. Omdat aanbiedingen vaak tijdelijk zijn, ontstaat er bij consumenten de angst om de deal te missen (Fear Of Missing Out).

Doordat het voor de ACM onmogelijk is om elke (kleine) webshop te controleren, nemen veel winkeliers de gok. "Prijsconcurrentie is een krachtig wapen; klanten zijn er enorm gevoelig voor," aldus Holtrop.

Wat kun je doen?

Controleer zelf of de prijzen van producten niet stiekem zijn verhoord door gebruik te maken van de prijshistorie. Op vergelijkingssites kun je bijvoorbeeld zien wat het prijsverloop van een bepaald product is geweest gedurende een jaar.

Op Kieskeurig.nl kun je bijvoorbeeld de prijsdalers bekijken, hier vind je producten die de afgelopen periode sterk in prijs zijn gedaald.