Huisdieren? Zo krijg je al dat haar uit je stofzuigerborstel

© AK | ID.nl

Huisdieren? Zo krijg je al dat haar uit je stofzuigerborstel

Geplaatst: 3 november 2023 - 11:31

Aangepast: 21 mei 2024 - 08:12

Redactie ID.nl

Heb je honden, katten of konijnen? Dan is het haast onvermijdelijk dat er na verloop van tijd haren in je stofzuigerborstel en/of de zuigmond gaan zitten. En dat betekent dat je stofzuiger minder goed gaat werken. Gelukkig zijn er een aantal handige manieren om de haren op een snelle en eenvoudige manier uit de borstel te krijgen.

Lees ook: Stofzuiger zonder stofzak schoonmaken: zo doe je dat!

Die vervelende haren verwijderen is niet het leukste klusje, maar geeft wel veel voldoening. Behalve een mesje, borstel of schaar heb je er eigenlijk maar twee dingen echt voor nodig: tijd en geduld. Klaar? Weg met dat haar!

stofzuigermond haar

© Vera Aksionava

Zorg voor de juiste spullen

Voordat je begint met het verwijderen van de haren, is het belangrijk dat je de juiste spullen bij de hand hebt. Je hebt in ieder geval nodig: een schaar, een borstelkam (die heb je waarschijnlijk al in huis: het is het kammetje of de borstel waarmee je je hond of kat borstelt) en eventueel een mesje. Ook is het handig om kranten of een vuilniszak op de grond te leggen, zodat je het losgekomen vuil opvangt en makkelijk kunt weggooien. Verder heb je uiteraard de stofzuigerborstel of het schoon te maken opzetstuk zelf nodig. Maak deze los van de stofzuigerslang, zodat je er makkelijk bij kunt. Heb je een robotstofzuiger, kijk dan in de handleiding hoe je de borstel kunt loshalen.

Verschillende methodes

Er zijn grofweg drie verschillende methodes om de haren uit de borstel te verwijderen. Welke methode het meest geschikt is, hangt af van hoe erg de haren vastzitten.

Methode 1: met de borstelkam

Allereerst kun je een borstelkam gebruiken. Hiermee 'kam' je als het ware door de borstelharen en trek je met een draaiende beweging de plukken haren er tussenuit. Het is slim om tussendoor de losgekomen haren weg te vegen, zodat ze niet opnieuw in de borstel terechtkomen. Ga net zo lang door met kammen totdat alle plukken haar zijn losgekomen.

Methode 2: met de schaar

Een tweede optie is om de haren voorzichtig weg te knippen met een schaar. Let hierbij wel goed op dat je niet per ongeluk de borstel zelf beschadigt. Knip de haren zo dicht mogelijk bij de basis door en trek de afgeknipte plukken er daarna uit. Veeg ook nu tussendoor de losgekomen haren weg. Blijf dit herhalen tot alle haren verdwenen zijn.

Haar in stofzuigerborstel

© Vershinin Evgenii Евгений Вершинин - stock.adobe.com

Methode 3: met een mesje

Als laatste redmiddel kun je een mesje gebruiken. Dit komt vooral van pas als de haren muurvast zitten en met kammen of knippen niet loskomen. Wees hier wel extra voorzichtig mee en zorg dat je de borstel niet beschadigt. Steek het puntje van het mesje voorzichtig tussen de haren en wrik deze los. Trek daarna de pluk eruit en veeg deze weg. Ga door tot de borstel helemaal schoon is.

Maak alles schoon

Zodra alle haren verwijderd zijn, moet je tot slot nog de borstel goed schoonmaken. Veeg eerst alle losse haren bij elkaar en gooi deze weg. Maak daarna de borstel zelf grondig schoon met een borstelreiniger of sopje. Laat de borstel goed drogen voor je hem terugplaatst op de stofzuigerslang of terugplaatst in de robotstofzuiger. Je stofzuiger is dan weer klaar voor gebruik!

Lees ook: Een beestenboel bij jou? Zo blijft je huis schoon met huisdieren

Opzetstukken stofzuigers

© zcy - stock.adobe.com

Download nu het Stofzuigerwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Stofzuigerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan een vastgeklitte borstel schoonmaken. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om te zorgen dat er minder snel haren in de borstel achterblijven:

• Borstel je huisdieren regelmatig, zodat er minder losse haren in huis rondzwerven.
• Maak de stofzuigerborstel om de zoveel tijd schoon, bijvoorbeeld eens per maand. Zo hoopt het vuil zich niet op.
• Controleer de borstel regelmatig en vervang deze tijdig als de haren versleten zijn. De borstelharen bedoelen we dan hè? 😉 In een nieuwe borstel blijven stof en haren minder snel hangen.
• Kies eventueel voor een zelfreinigende stofzuigerborstel.  Deze heeft speciale draaiende borstels die het vuil automatisch afvoeren. Wel zijn deze borstels duurder in aanschaf.

Slim: Stofzuigers

Met dierenhaarborstel

Lees ook: Stof tot nadenken: waarom kiezen voor HEPA?

Conclusie

Ondanks goede voorbereiding kan het gebeuren dat je stofzuigerborstel vol komt te zitten met haren. Gelukkig zijn deze met de juiste spullen en technieken eenvoudig te verwijderen. Kammen, knippen of wrikken met een mesje zijn effectieve methodes. Vergeet niet om tot slot alles grondig schoon te maken en de borstel te controleren op beschadigingen. Met deze tips kun jij de haren snel uit de borstel krijgen en voorkom je bovendien dat het opnieuw gebeurt!

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten