Energie besparen? Ontdooi dit weekend nog je vriezer!

Energie besparen? Ontdooi dit weekend nog je vriezer!

Koelen & vriezen

Geplaatst: 28 januari 2023 - 09:32

Aangepast: 31 januari 2023 - 06:13

Jolien Cohen

Het blijft nog wel even koud de komende tijd. Een mooi moment dus om de diepvries te ontdooien en eens goed schoon te maken – al is het maar omdat je de inhoud van de vriezer nu even buiten kunt zetten zonder dat alles meteen ontdooit en je het moet weggooien. Maar er zijn natuurlijk meer redenen waarom je dit klusje het best dít weekend nog op je to-dolijstje mag zetten...

Bespaar tot 20 procent op je energiekosten

Een snelle blik in je vriezer en je weet dat het eigenlijk tijd is om 'm te ontdooien en schoon te maken. Er heeft zich een dikke laag ijs tegen de wanden en rondom het koelelement gevormd. Hoewel je misschien echt geen zin hebt om dit klusje in je vrije weekend te klaren, is het verstandig om dat toch nú te doen. Wist je dat je vriezer bij 2 millimeter ijsvorming al 10 procent meer energie verbruikt? En bij een ijslaag van 1 centimeter wel 20 procent?

Toe aan een nieuwe koel/vriescombinatie?

Hier vind je de nieuwste modellen op een rij!

Hoewel je misschien zou denken dat een laagje ijs in de vriezer isolatie biedt, kan de vriezer door de ijslaag z’n warmte minder goed kwijt. De koelleidingen worden immers door het ijs geïsoleerd. Koelleidingen werken het best wanneer ze contact met de lucht maken. Bij vriezers waarbij de koelleiding achter een wand zit of is ingeschuimd, geldt eigenlijk hetzelfde: de ijslaag isoleert, waardoor de vriezer harder moet werken om te koelen.

© "Thomas Heitz Germany"

Het perfecte moment voor de schoonmaak

Een vriezer kun je beter niet schoonmaken als je 'm nog aan hebt staan. Vanwege de extreem lage temperatuur bevriest je schoonmaakmiddel. Ook is het wegbikken van het ijs in de vriezer niet zonder risico; je kunt daardoor het koelelement beschadigen. Bovendien krijg je er de ijsvorming niet helemaal mee weg. Beter is het dus om de vriezer uit te schakelen, helemaal leeg te halen en wat geduld te oefenen.

Wat dat betreft is de winterperiode ideaal om de vriezer te ontdooien en meteen flink schoon te maken. De buitentemperatuur schommelt rond het vriespunt, zodat je de bevroren etenswaren tijdelijk buiten kunt stallen. Probeer de boel wel goed af te dekken, anders gaan hongerige meeuwen of andere ongenode gasten er met jouw stoofvlees, borrelhapjes of doperwtjes vandoor!

© Jose Martinez

Stappenplan vriezer schoonmaken

Oké, we hebben inmiddels genoeg redenen opgenoemd om tijdens de koude winterdagen aan de slag te gaan met je vriezer. Maar hoe doe je dat zo efficiënt mogelijk?

Stap 1: Schakel je vriezer uit door middel van de aan-uitknop of trek de stekker uit het stopcontact.

Stap 2: Haal nu alle etenswaren uit de vriezer, stop die in (koel)tassen zodat het schoon blijft (en minder aantrekkelijk voor dieren) en zet het op een koude plek buiten.

Stap 3: Bereid je voor op het dooiwater dat vrijkomt. Leg een lekbak of een paar grote handdoeken onder de vriezer. Soms heeft de vriezer een uitlooppijpje of een slangetje waar het water doorheen loopt.

Stap 4: Wacht tot al het ijs gesmolten is. Dat kun je versnellen door een pannetje heet water in de vriezer te zetten, met een plantenspuit heet water op het ijs te spuiten of een speciale ontdooispray te gebruiken.

Stap 5: Maak de vriezer schoon. Gebruik warm water, een doek die vochtig mag worden en baking soda. Baking soda ontsmet, heeft een ontvettende werking en laat bovendien geen geurtjes achter. Of gebruik schoonmaaksoda.

Stap 6: Nu je de vriezer schoon hebt gemaakt, moet je 'm ook goed droog maken, anders ontstaat er in no-time weer een ijslaag zodra je de vriezer weer aanzet. Gebruik hiervoor een absorberende theedoek en laat de vriezer daarna nog een paar minuten drogen aan de lucht.

Stap 7: Schakel de vriezer weer in. Nu moet je wachten tot de temperatuur in de vriezer weer is gedaald voordat je 'm kunt inruimen. In elk geval tot het moment dat de vriezer weer onder het vriespunt is.

Stap 8: Ruim je vriezer in. Kijk meteen hoe je de vriezer wil inruimen, zodat je makkelijk bij de spullen kunt. Check of alles nog wel goed is en hoelang je het nog kunt bewaren. Neem de producten eerst af met een schoonmaakdoek en droge doek, zodat het weer schoon en droog de vriezer in gaat.

Ook interessant: Dit is trouwens de beste temperatuur voor je vriezer

Moet je een low-frost of no-frost vriezer ook ontdooien en schoonmaken?

Hoewel een low-frost of no-frost vriezer zorgt voor minder ijsvorming, is het toch verstandig om hem af en toe schoon te maken. Zo blijft je vriezer in elk geval hygiënisch. Laat 'm daarom minimaal één keer in het jaar ontdooien en maak 'm dan meteen goed schoon!

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000