Wat is de beste temperatuur voor je vriezer?

© PXimport

Wat is de beste temperatuur voor je vriezer?

Geplaatst: 15 februari 2019 - 13:31

Aangepast: 15 september 2022 - 11:27

Randolf Bouwma

Denk je erover na om een nieuwe vriezer te kopen? Kieskeurig.nl snapt dat je door het grote aanbod vriezers niet altijd meteen weet wat de beste koop is. Natuurlijk helpen we je graag met het vergelijken van (goedkope) vriezers. We geven je in onze artikelen echter ook altijd nog wat extra tips mee. In dit artikel gaan we in op de beste temperatuur voor je vriezer. Er zijn namelijk nogal wat vragen over de beste vriezer-temperatuur. We benoemen echter niet alleen de beste temperatuur voor de vriezer, maar gaan ook in op de maximum en minimum temperatuur, het meten van de temperatuur en manieren om energie besparen.

De beste vriezer-temperatuur

Hoe koud is een vriezer? Of beter gezegd: hoe koud moet een vriezer zijn? De beste temperatuur om je vriezer op in te stellen is -18 °C. Op deze temperatuur stopt namelijk de bacterievorming en kun je voedsel langdurig bewaren. Vriezers kunnen vaak nog kouder, maar dat is eigenlijk overbodig. Een lagere temperatuur zorgt er namelijk niet voor dat je etenswaren langer houdbaar blijven. Je vriezer kouder zetten,zorgt ook nog eens voor een hoger energieverbruik. Met elke graad lager verbruik je zelfs zo’n vijf procent meer energie.

Vriezers werken met een sterrensysteem. Hiermee wordt aangegeven wat de minimale temperatuur in de vriezer is. Het aantal sterren loopt op tot en met vier sterren. Een vriezer met vier sterren is het koudst en een vriezer met nul sterren is het minst koud. Hoe meer sterren je vriezer heeft, hoe langer je ingevroren producten kunt bewaren. Het antwoord op de vraag ‘Hoeveel graden moet een vriezer zijn’ is dus geheel afhankelijk van je doel. Mocht je producten drie maanden willen bewaren, dan heb je een drie- of viersterren vriezer nodig.

De temperatuur meten

Veel vriezers hebben tegenwoordig een display om de temperatuur op af te lezen. Voor vriezers zonder display leggen we echter graag uit hoe je de temperatuur handmatig kunt meten. Ook als je twijfelt over de correctheid van de display kun je deze tips toepassen.

Media has no description

© PXimport

Het is sowieso altijd een goed idee om de temperatuur van je vriezer af en toe eens te controleren. Als je vriezer niet koel genoeg is, kunnen bacteriën en schimmels zich namelijk vermenigvuldigen. Om een betrouwbaar resultaat te krijgen, is het niet voldoende om de luchttemperatuur te meten. De luchttemperatuur is namelijk een stuk hoger dan de daadwerkelijke temperatuur van je vriezer. 

Je kunt de ware temperatuur van je vriezer meten door de thermometer tussen twee zakken groenten te plaatsen of in een glas met plantaardige olie te steken. Na een uurtje of acht kun je vervolgens de temperatuur aflezen.

Wordt je vriezer niet koud genoeg? Anders gezegd: je vriezer komt niet op temperatuur? Dit kan verschillende redenen hebben. 

Om te beginnen raden we je aan de vriezer-standen of de temperatuurinstellingen te controleren. Wellicht staat je vriezer niet goed afgesteld. Mocht dit geen uitkomst bieden dan kun je de vrije ruimte tussen de muur en de vriezer controleren. Als je vriezer te dicht bij de muur staat, koelt deze minder goed. 

Het is ook zaak om directe zon te vermijden, evenals een hittebron in de omgeving. Zet je vriezer bijvoorbeeld liever niet vlak naast je fornuis of wasdroger. Verder kun je de deuren of klep controleren. Als deze niet goed sluiten, loopt de temperatuur in je vriezer ook op. Vergeet daarbij ook de rubbers niet. Ten slotte kan het plaatsen van teveel producen in je vriezer ook een negatief effect op de temperatuur hebben, evenals teveel ijsvorming. Hierdoor kan de koude lucht namelijk niet goed genoeg circuleren. Zorg er in ieder geval altijd voor dat de ventilatoren vrij zijn.

Energie besparen

Weinig mensen realiseren zich dat een vriezer vrij veel energie verbruikt. Vooral oude vriezers gebruiken onnodig veel energie. De gebruikskosten van vriezers uit 1990 liggen zodoende vaak op meer dan 100 euro per jaar. Ter vergelijking: een nieuwe vriezer met A+++ energielabel kost je zo’n 32 euro per jaar. Door een nieuwe vriezer te kopen, kun je dus al flink wat energie besparen. Er zijn echter nog veel meer manieren om het energieverbruik van je vriezer naar beneden te brengen.

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle vriezers op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000