ID.nl logo
Wat is de beste temperatuur voor je vriezer?
© PXimport
Huis

Wat is de beste temperatuur voor je vriezer?

Denk je erover na om een nieuwe vriezer te kopen? Kieskeurig.nl snapt dat je door het grote aanbod vriezers niet altijd meteen weet wat de beste koop is. Natuurlijk helpen we je graag met het vergelijken van (goedkope) vriezers. We geven je in onze artikelen echter ook altijd nog wat extra tips mee. In dit artikel gaan we in op de beste temperatuur voor je vriezer. Er zijn namelijk nogal wat vragen over de beste vriezer-temperatuur. We benoemen echter niet alleen de beste temperatuur voor de vriezer, maar gaan ook in op de maximum en minimum temperatuur, het meten van de temperatuur en manieren om energie besparen.

De beste vriezer-temperatuur

Hoe koud is een vriezer? Of beter gezegd: hoe koud moet een vriezer zijn? De beste temperatuur om je vriezer op in te stellen is -18 °C. Op deze temperatuur stopt namelijk de bacterievorming en kun je voedsel langdurig bewaren. Vriezers kunnen vaak nog kouder, maar dat is eigenlijk overbodig. Een lagere temperatuur zorgt er namelijk niet voor dat je etenswaren langer houdbaar blijven. Je vriezer kouder zetten,zorgt ook nog eens voor een hoger energieverbruik. Met elke graad lager verbruik je zelfs zo’n vijf procent meer energie.

Vriezers werken met een sterrensysteem. Hiermee wordt aangegeven wat de minimale temperatuur in de vriezer is. Het aantal sterren loopt op tot en met vier sterren. Een vriezer met vier sterren is het koudst en een vriezer met nul sterren is het minst koud. Hoe meer sterren je vriezer heeft, hoe langer je ingevroren producten kunt bewaren. Het antwoord op de vraag ‘Hoeveel graden moet een vriezer zijn’ is dus geheel afhankelijk van je doel. Mocht je producten drie maanden willen bewaren, dan heb je een drie- of viersterren vriezer nodig.

De temperatuur meten

Veel vriezers hebben tegenwoordig een display om de temperatuur op af te lezen. Voor vriezers zonder display leggen we echter graag uit hoe je de temperatuur handmatig kunt meten. Ook als je twijfelt over de correctheid van de display kun je deze tips toepassen.

©PXimport

Het is sowieso altijd een goed idee om de temperatuur van je vriezer af en toe eens te controleren. Als je vriezer niet koel genoeg is, kunnen bacteriën en schimmels zich namelijk vermenigvuldigen. Om een betrouwbaar resultaat te krijgen, is het niet voldoende om de luchttemperatuur te meten. De luchttemperatuur is namelijk een stuk hoger dan de daadwerkelijke temperatuur van je vriezer. 

Je kunt de ware temperatuur van je vriezer meten door de thermometer tussen twee zakken groenten te plaatsen of in een glas met plantaardige olie te steken. Na een uurtje of acht kun je vervolgens de temperatuur aflezen.

Wordt je vriezer niet koud genoeg? Anders gezegd: je vriezer komt niet op temperatuur? Dit kan verschillende redenen hebben. 

Om te beginnen raden we je aan de vriezer-standen of de temperatuurinstellingen te controleren. Wellicht staat je vriezer niet goed afgesteld. Mocht dit geen uitkomst bieden dan kun je de vrije ruimte tussen de muur en de vriezer controleren. Als je vriezer te dicht bij de muur staat, koelt deze minder goed. 

Het is ook zaak om directe zon te vermijden, evenals een hittebron in de omgeving. Zet je vriezer bijvoorbeeld liever niet vlak naast je fornuis of wasdroger. Verder kun je de deuren of klep controleren. Als deze niet goed sluiten, loopt de temperatuur in je vriezer ook op. Vergeet daarbij ook de rubbers niet. Ten slotte kan het plaatsen van teveel producen in je vriezer ook een negatief effect op de temperatuur hebben, evenals teveel ijsvorming. Hierdoor kan de koude lucht namelijk niet goed genoeg circuleren. Zorg er in ieder geval altijd voor dat de ventilatoren vrij zijn.

Energie besparen

Weinig mensen realiseren zich dat een vriezer vrij veel energie verbruikt. Vooral oude vriezers gebruiken onnodig veel energie. De gebruikskosten van vriezers uit 1990 liggen zodoende vaak op meer dan 100 euro per jaar. Ter vergelijking: een nieuwe vriezer met A+++ energielabel kost je zo’n 32 euro per jaar. Door een nieuwe vriezer te kopen, kun je dus al flink wat energie besparen. Er zijn echter nog veel meer manieren om het energieverbruik van je vriezer naar beneden te brengen.

Tip 1) Stel je vriezer niet te koud in. De beste temperatuur om je vriezer op in te stellen is -18 °C. Een lagere temperatuur is eigenlijk overbodig. Daarbij zorgt het kouder zetten van je vriezer ook nog eens voor een hoger energieverbruik. Met elke graad lager verbruik je zelfs zo’n vijf procent meer energie. Tip 2) Zorg voor voldoende afstand tussen de achterkant van je vriezer en de muur. Op die manier kan warmte goed afgevoerd worden. Houd hierom ook de ventilatieopeningen aan de achterkant van je vriezer stofvrij. Tip 3) Zet je vriezer niet vlak naast een warmtebron. Als de omgeving te warm is, zal je vriezer meer energie verbruiken. Ook doe je er verstandig aan direct zonlicht te vermijden. Tip 4) Laat de deur of de deksel niet onnodig openstaan. Hiermee zorg je ervoor dat je vriezer op de juiste temperatuur blijft. Laat om deze zelfde reden warme producten ook eerst eventjes afkoelen voordat je ze in je vriezer plaatst. Tip 5) Een vriezer werkt minder goed als er ijs op de koelelementen zit. Een laag ijs van enkele millimeters zorgt er bijvoorbeeld al voor dat je vriezer zo’n 10 procent meer energie verbruikt. IJs in een diepvries zonder no frost-functie is echter nooit helemaal te voorkomen. Zodoende is het zaak je vriezer af en toe te ontdooien.

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle vriezers op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!

▼ Volgende artikel
Excel-tabellen afdrukken: zo behoud je de rasterlijnen
© Andreas Prott - stock.adobe.com
Huis

Excel-tabellen afdrukken: zo behoud je de rasterlijnen

Op het scherm ziet een Excel-tabel er erg duidelijk uit. De kolommen en rijen worden immers van elkaar gescheiden door subtiele randen rondom de cellen die je niet handmatig hoeft toe te voegen. Standaard worden deze rasterlijnen echter niet afgedrukt, tenzij je dit expliciet instelt.

In dit artikel laten we zien hoe je rasterlijnen in Excel kunt afdrukken:

  • Via het tabblad Pagina-indeling
  • Via de Afdrukweergave

Altijd handig om te weten: Scrol-proof Excel: zo zet je rijen en kolommen vast

Stap 1: Rasterlijnen versus celranden

Er is een verschil tussen rasterlijnen en celranden. Wanneer je een leeg Excel-werkblad opent, zie je de rasterlijnen die de cellen afbakenen. Als je straks bij de afdruk aangeeft dat deze rasterlijnen ook op papier moeten komen, dan zal Excel zorgen dat dit fijne raster alleen te zien is rondom de cellen die je hebt ingevuld.

Voeg je nog extra gegevens toe of verwijder je de inhoud van cellen, dan zullen de rasterlijnen deze wijzigingen automatisch in de afdruk verwerken.

Anders zit het met celranden. Dat zijn randen die je handmatig toevoegt. De randen die je toepast, worden weergegeven als dikkere lijnen. Je kunt zelfs het type van de lijn en de kleur van de celranden aanpassen. Bij het afdrukken zal Excel ook lege cellen afdrukken die voorzien zijn van deze celranden.

De rasterlijnen zijn lichtgrijs, terwijl we een aantal celranden rood hebben gekleurd.

Werk je liever met pen en papier?

Deze ruitjesschriften bieden uitkomst

Stap 2: Instellen in het tabblad

Om rasterlijnen af te drukken, ga je naar het tabblad Pagina-indeling. In de groep Werkbladopties staat standaard een vinkje bij Rasterlijnen weergeven, maar niet bij Rasterlijnen afdrukken. Door die laatste aan te vinken, zullen ook de rasterlijnen op papier komen.

Om een preview te zien of om het blad af te drukken, ga je naar het tabblad Bestand en kies je Afdrukken. In deze voorvertoning zie je de rasterlijnen. Wil je de volledige werkmap met rasterlijnen afdrukken, dan moet je deze optie eerst bij elk afzonderlijk werkblad toepassen, zoals we net hebben uitgelegd.

In het tabblad Pagina-indeling vind je de optie Rasterlijnen afdrukken.

Stap 3: Instellen in het afdrukvoorbeeld

Ben je in de opdracht Afdrukken vergeten om de rasterlijnen op het tabblad Pagina-indeling aan te vinken, dan is het toch nog mogelijk om in het afdrukvoorbeeld de rasterlijnen toe te voegen. In het venster Afdrukken zie je onderaan een groene link Pagina-instellingen. Klik daarop. In het dialoogvenster Pagina-instelling zie je vier tabbladen. Open het vierde tabblad: Blad. Daar kun je bij de groep Afdrukken de optie Rasterlijnen aanvinken. Vervolgens verschijnen de rasterlijnen in het afdrukvoorbeeld van het spreadsheet.

In de Pagina-instelling van het afdrukvoorbeeld kun je ook de rasterlijnen activeren.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je een camper- of caravanbeziiter? Dan hebben we voor jou een selectie gemaakt van compacte 24-inch televisies voor in die caravan of camper (of elke andere plek met beperkte ruimte)!

Ook op vakantie wil je af en toe een film kunnen kijken of op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen via het nieuws op tv. Daarom kan een televisie in je camper of caravan best handig zijn. Maar welke moet je dan hebben? De ruimte is vaak wat beperkt, dus een 48-inch televisie zit er dan niet in. De helft daarvan blijkt echter een prima formaat, als het op het woongedeelte aankomt.

Salora CUBE24 

De Salora CUBE24 is een stijlvolle 24-inch HD Ready led-tv met Android TV. Met ingebouwde Chromecast en bluetooth biedt deze tv toegang tot streamingdiensten en draadloze connectiviteit. Dankzij HDR10-ondersteuning en Dolby-audio levert hij een helder beeld en rijk geluid. Drie HDMI-poorten en een slank ontwerp maken hem veelzijdig en geschikt voor diverse ruimtes. En dankzij Android TV kun je allerlei streaming-apps installeren, zoals Netflix of Disney+.

Philips 24PHS6808

Deze Philips 24-inch HD Ready-tv combineert eenvoud met slimme functies. Met Pixel Plus HD-technologie biedt hij scherpe beelden en levendige kleuren. De tv ondersteunt HDR10 en HLG, en beschikt over Dolby Atmos-geluid. Met drie HDMI-poorten en ingebouwde wifi is hij ideaal voor kleinere ruimtes.

Samsung UE24N4305AKXXC

Deze smart-tv van Samsung heeft een led-display en een helderheid van 400 cd/m. De tv beschikt over wifi, twee HDMI-poorten en een usb-aansluiting, en ondersteunt diverse digitale signalen. Dankzij het slimme besturingssysteem kun je op deze Samsung-tv ook al je favoriete streaming-apps installeren.

Thomson Google TV 24

Deze slimme tv van Thomson 24HG2S14C is een 24-inch HD Ready-televisie, voorzien van een lcd-display en direct-led-achtergrondverlichting. Hij ondersteunt meerdere digitale signalen en biedt zowel wifi- als ethernet-connectiviteit. Met een brede kijkhoek van 178 graden en een verversingssnelheid van 60 Hz levert hij goede beeldkwaliteit, zonder dat je voor dit toestel de hoofdprijs betaalt. Dankzij Google TV installeer je ook op deze televisie je favoriete (streaming-)apps. De televisie is geschikt voor het 12V-stroomnetwerk of de sigarettenaansteker in de caravan of camper.

Lenco DVL-2483BK

Deze veelzijdige Lenco DVL-2483BK is een HD Ready smart-tv met ingebouwde dvd-speler en 12V-adapter voor in de auto, waardoor deze tv ideaal is voor onderweg. Met HDR-ondersteuning, Dolby Digital Plus-geluid en een helderheid van 300 cd/m² biedt hij een prima kijkervaring. De tv draait op een Linux-besturingssysteem en is voorzien van diverse aansluitmogelijkheden. Ook hier is het erg prettig dat er een 12V-aansluiting aanwezig is, waardoor je deze televisie heel gemakkelijk op het interne stroomnetwerk van je caravan of camper of de sigarettenaansteker kunt aansluiten. Met de voorgeïnstalleerde apps van Amazon Prime, Deezer, Facebook, Netflix, Twitch en YouTube kun je bovendien meteen aan de slag.