Hoelang kun je eten bewaren in de vriezer?
Houd je regelmatig restjes over of wil je graag wat meer (gekookt) eten op voorraad hebben? Dan is invriezen de ideale oplossing. Er zijn namelijk allerlei voedingsproducten die goed kunnen worden ingevroren. Vlees, vis, brood, fruit en groente: je kunt ze prima bewaren in de vriezer. Wel is het zo dat ze niet allemaal even lang bewaard kunnen blijven. Hoe dat zit, leggen we je uit in dit artikel.
Een vriezer is natuurlijk heel handig om de houdbaarheid van eten te verlengen, maar ook dat heeft een limiet. Dit komt doordat bij het bevriezen van voeding ijskristallen ontstaan. Deze ijskristallen prikken de cellen van etenswaren lek, waardoor enzymen van buitenaf de kans krijgen om binnen te dringen. Deze enzymen zorgen ervoor dat de voedingswaarde en de smaak achteruitgaan. Met name vlees kan sterk beïnvloed worden door dit proces.
De juiste manier om eten in te vriezen
Wil je de vriezer gebruiken om de houdbaarheid van etenswaren te verlengen? Dan zijn er een aantal tips om je producten zo vers mogelijk te houden. Vries etenswaren, met name vlees en vis, zo snel mogelijk na aankoop in. Hoe verser het product, hoe beter. Zo krijgen bacteriën minder kans zich te ontwikkelen. Daarnaast is het belangrijk om gekookte etenswaren altijd eerst goed te laten afkoelen. Doe je dat niet, dan zorgt het warme eten ervoor dat de temperatuur in de vriezer stijgt waardoor ook andere voedingsmiddelen kunnen ontdooien en bederven.
Houdbaarheid versus te gebruiken tot
Om de houdbaarheid van etenswaren uit te drukken, worden verschillende termen met andere betekenissen gebruikt, die je terugvindt op het etiket of de verpakking. Het gaat om TGT en THT. Met TGT wordt 'te gebruiken tot' bedoeld. Je ziet TGT vaak terug op producten die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten en verse vruchtensappen. De gegeven datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt eten. Als je producten met zo'n TGT-datum bij thuiskomst meteen invriest, kun je de houdbaarheid echter verlengen tot (ver) na de TGT-datum.
THT staat voor 'ten minste houdbaar tot'. Een THT-datum wordt vaak gebruikt voor lang houdbaar voedsel. Producten met dit type datum kun je vaak goed invriezen. De aanduiding 'ten minste' in deze term houdt in dat producten met een THT-datum vaak ook nog gegeten kunnen worden ná de aangegeven datum. Bekijk de etenswaren dan alleen vooraf wel goed en ruik er even aan. Als een product niet meer goed is, merk je dat namelijk vaak aan de kleur of geur. Twijfel je toch? Een klein stukje proeven geeft vaak ook uitsluitsel.
Of je producten nou een TGT- of een THT-datum hebben, de kans is groot dat je ze kunt invriezen om de houdbaarheid te verlengen. Maar voor hoe lang en hoe weet je dan nog of het over datum is?
Vergelijk vriezers op Kieskeurig.nl
Vlees en vis invriezen
We beschreven hierboven al dat het vooral uitkijken is met vlees. Ingevroren vlees kan na verloop van tijd ranzig worden, wat inhoudt dat het in het eerste stadium van bederf verkeert. Daarbij zit er nogal een verschil in de houdbaarheid van verschillende soorten vlees. De vraag 'hoe lang kun je vlees in de vriezer bewaren' is dan ook niet zomaar te beantwoorden. Datzelfde geldt overigens voor vis. Hieronder zetten we een aantal richtlijnen op een rij voor de gemiddelde houdbaarheid van diverse soorten vlees en vis. We gaan er daarbij wel van uit dat je de producten invriest op dezelfde dag als je ze koopt.
Gemiddelde houdbaarheid van vlees en vis:
- Kip: 6 tot 9 maanden
- Varkensvlees: 4 maanden
- Gehakt: 3 maanden
- Rundvlees: 6 tot 12 maanden
- Vis: 2 tot 3 maanden
©brebca
Vlees kun je minimaal een paar maanden bewaren in de vriezer.
Overig voedsel invriezen
Zoals je net hebt kunnen lezen, is er nogal een verschil tussen de houdbaarheid van verschillende etenswaren. Dat geldt niet alleen voor vlees en vis. Hieronder geven we daarom ook een aantal richtlijnen voor de gemiddelde houdbaarheid van andere uiteenlopende etenswaren. Dus wil je groenten invriezen, fruit bewaren in de vriezer of weten hoelang je boter en yoghurt kunt bewaren in de vriezer? Gebruik dan dit lijstje als hulpmiddel.
Gemiddelde houdbaarheid van overige etenswaren:
- Brood: 2 tot 4 weken
- Zuivel (margarine, roomboter en melk): tot 2 maanden
- Groenten: 6 tot 12 maanden
- Fruit: 10 tot 12 maanden
- Yoghurt: tot 2 maanden
- Gekookte aardappelen: 1 tot 2 maanden
- Hutspot en stamppot: 1 tot 2 maanden
- Risotto: 1 tot 2 maanden
©Vladdeep
Je kunt meer invriezen dan je misschien denkt: zelfs boter, yoghurt en gekookte aardappelen kun je in de vriezer bewaren!
Houdbaarheid na ontdooien
Nu je weet hoe lang je etenswaren gemiddeld kunt invriezen, is het ook belangrijk te weten wat de houdbaarheid van etenswaren is na het ontdooien. Vooral over het ontdooien van vlees en vis zijn er vaak veel vragen. Bijvoorbeeld: hoe lang is kip uit de vriezer houdbaar? Om daar maar meteen antwoord op te geven: de houdbaarheid van kip na ontdooien is erg beperkt. Dat geldt overigens voor vrijwel alle producten. Houd daarom de volgende richtlijnen aan bij het ontdooien van etenswaren uit de vriezer.
Vergelijk vriezers op Kieskeurig.nl
De beste manier om eten te ontdooien
Het is het beste om ingevroren eten rustig te laten ontdooien en bij voorkeur laat je het in de koelkast ontdooien. Leg de etenswaren in een bord of schaal en dek ze af, bijvoorbeeld met aluminiumfolie. Het beste is om de voedingsproducten al de avond voordat je ze nodig hebt uit de vriezer te halen. Het duurt namelijk tot wel 18 uur voordat de producten voldoende ontdooid zijn.
Heb je een product snel nodig? Dan kun je ook gebruikmaken van de magnetron. Kies in dat geval voor de ontdooistand. Laat je etenswaren liever niet op het aanrecht of op de verwarming ontdooien. De omgevingstemperatuur is dan al snel te hoog, waardoor bacteriën alle kans krijgen en het eten sneller kan bederven. Ook het ontdooien in warm water wordt daarom afgeraden. Als laatste is het ook niet verstandig bevroren eten direct in de pan te gooien, omdat dan de binnenkant niet altijd gaar wordt.
Als de etenswaren ontdooid zijn, zijn ze over het algemeen nog beperkt houdbaar. Je kunt de producten dan ook het beste dezelfde dag nog gebruiken. Wacht in ieder geval nooit langer dan een paar dagen. Mocht je twijfelen aan de houdbaarheid, gebruik dan je neus. En mocht je een product door omstandigheden toch niet nodig hebben, dan zit er echt maar één ding op: weggooien. Dat is natuurlijk enorm zonde, maar als voedsel ontdooid is, mag je het nooit opnieuw invriezen.