Zo kun je snel bestanden zippen in Windows 11 en Windows 10

© Andreas Prott - stock.adobe.com

Zo kun je snel bestanden zippen in Windows 11 en Windows 10

Geplaatst: 10 januari 2023 - 09:02

Aangepast: 11 januari 2023 - 17:18

Dirk Schoofs

Om een heleboel foto’s of bestanden te versturen, kun je ze het best verkleinen en verpakken als één pakket. We noemen dit comprimeren of zippen. Vandaar dat je zo’n gezipt bestand herkent aan de rits (zipper) in het pictogram. In Windows 10 en Windows 11 zit zo’n compressie-tool al ingebouwd.

Zippen in Windows 10 via Delen

In Windows 10 selecteer je de bestanden en mappen die je wilt verkleinen en kies je bovenaan het tabblad Delen en vervolgens Comprimeren. Bij het zippen gaat geen informatie verloren, want deze bestandsindeling is ‘lossless’, zonder gegevensverlies. Handig is dat door te zippen alle geselecteerde bestanden verpakt worden als één bestand. Hoewel het ook de bedoeling is om de bestanden te comprimeren, kun je bij bestanden die zelf al gecomprimeerd zijn nauwelijks of geen winst behalen. Als je bijvoorbeeld jpg-afbeeldingen of mp3-muziek zipt, zul je merken dat je door te zippen geen ruimtewinst behaalt. Word-bestanden of programmabestanden laten zich dan weer wel fors verkleinen. Zip verdient zijn naam omdat het zijn werk razendsnel uitvoert. Unzippen is een kwestie van dubbelklikken op het gezipte bestand.

Zo kun je snel bestanden zippen in  Windows 11 en Windows 10-24837292

In het tabblad Delen zit de knop Comprimeren.

Zippen in Windows 11 via de drie puntjes

In Windows 11 kun je op twee manieren bestanden zippen. Selecteer in Verkenner de bestanden die je wilt comprimeren en daarna gebruik je de knop met de drie stippen rechtsboven in het venster. Daar selecteer je de optie Comprimeren naar zip-bestand en geef je dit zip-bestand een naam. Als je dit bestand opent, zul je de gecomprimeerde bestanden herkennen. Een andere manier is dat je in Windows Verkenner rechtsklikt op een lege plaats. Dan kies je Nieuw / Gecomprimeerde (gezipte) map en geef je deze map een naam. Vervolgens sleep je alle bestanden die je wilt comprimeren in deze map. Het systeem plaatst gezipte kopieën van deze bestanden in deze map. Om een zip-bestand te extraheren, selecteer je het bestand in Verkenner en gebruik je de opdracht Alles uitpakken.

Zo kun je snel bestanden zippen in  Windows 11 en Windows 10-24837295

In Windows 11 zit de opdracht om te zippen onder de drie puntjes.

 

7Zip gebruiken

Net iets veelzijdiger is de freeware 7Zip. Met deze externe tool comprimeer je vanuit het contextueel menu bestanden in het .7z-formaat. Hiermee kun je versleutelde en met wachtwoord beveiligde zipjes maken alsmede gezipte bestanden die zichzelf uitpakken. Het 7z-formaat levert meestal nog kleinere uitvoerbestanden op dan het gewone zip-formaat. Een nadeel is dat ook de ontvanger 7Zip op zijn computer moet hebben.

Zo kun je snel bestanden zippen in  Windows 11 en Windows 10-24837296

7Zip kun je bereiken via het contextueel menu

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten