ID.nl logo
Zippen, unippen en veel meer met 7-Zip
© PXimport
Huis

Zippen, unippen en veel meer met 7-Zip

Zippen en unzippen is een van die veel voorkomende klusjes op een computer. En een verdraaid handig programma daarvoor is het kosteloze 7-Zip. En behalve zippen en unzippen kan dat nog veel meer!

Natuurlijk: je kunt bestanden en mappen ook zippen met Windows 10, net als unzippen. Maar als je echt het onderste uit de kan wil halen wat compressiemogelijkheden betreft is een speciaal daarvoor bedoelde tool altijd beter. Zoals 7-Zip. Deze alleen voor Windows bestaande open source tool kost je geen cent. Qua unzippen ondersteunt het niet alleen het welbekende .zip compressieformaat, maar ook een scala aan andere soortgelijke formaten. Denk aan RAR, ARJ, LZH en vele anderen. Alleen dat maakt het al een must-have stukje gereedschap om altijd achter de hand te hebben.

Het huiseigen .7z-compressieformaat kent nog wat extra aardigheidjes. Het is vaak net iets beter dan .zip en kent ook de optie om bestanden en mappen in een archief stevig te versleutelen. De sterkte van die versleuteling is eigenlijk alleen afhankelijk van de sterkte van je wachtwoord. Je kunt 7-Zip alhier downloaden, pak de meest recente stabiele release en installeer het programma door het .exe-bestand uit te voeren.

Waarom eigenlijk ‘zippen’...?

We beginnen bij het begin. Stel je hebt een map onderverdeeld in submappen met daarin weer diverse bestanden. En die hele handel wil je mailen. Normaal gesproken betekent dat elk bestand apart als bijlage toevoegen; de oorspronkelijke mappenstructuur gaat daarbij verloren. Wil je de mappenstructuur behouden, dan heb je alvast één goede reden om een bestanden- en mappenset te comprimeren naar (bijvoorbeeld) een .zip-bestand. De ontvanger kan het gezipte setje simpelweg unzippen en ervoor kiezen de mappenstructuur te behouden.

Dé reden voor zippen (of met een ander formaat comprimeren) is natuurlijk bestandsverkleining. Hoewel we tegenwoordig allemaal over razendrappe breedband-internetverbindingen beschikken is er meestal nog altijd een limiet aan de te uploaden bestandsgrootte. Met name dingen als Worddocumenten, Excel-sheets en dergelijk lenen zich bij uitstek voor compressie, je kunt dan heel veel winst behalen. Minder goed tot niet gaat comprimeren van .jpg-afbeeldingen. Die zijn immers al gecomprimeerd, natuurlijk. Maar onder de streep geldt dat een mix van verschillende bestandssoorten altijd flink veel minder ruimte inneemt in gezipte vorm dan ‘los’.

Instellingen en zippen

Heb je 7-Zip eenmaal geïnstalleerd, dan heb je er in het contextmenu in Verkenner (of op je bureaublad) een paar extra functies bij. Kopieer om te beginnen maar eens wat (niet al te grote) testbestanden naar je bureaublad om mee te experimenteren. Start nu eerst 7-Zip (of meer precies de 7-Zip File Manager, te vinden in het menu Start. Klik in het menu Extra daarvan op Opties. In principe staan de standaardinstellingen voor de meeste gebruikers goed. Mocht je bepaalde archiefformaten aan de File Manager willen koppelen, dan kan dat op de tab Systeem. Dubbelklik je dan op bijvoorbeeld een .zip-bestand, dan wordt dat geopend in 7-Zip.

Nodig is dat niet, want je zult veelal unzippen middels de rechter muisknop. Maar je weet nu in ieder geval de instellingsopties te vinden voor als je dingen wilt tweaken! Sluit het venster Opties en ook de File Manager. Blader naar de map waarin je de testbestanden hebt geplaatst. Selecteer er een paar (of allemaal) en klik met de rechter muisknop op deze selectie. In het contextmenu zie je de (nieuwe) groep 7-Zip, met daaronder allerlei opties.

Om een zip te creëren waarbij je alles handmatig instelt klik je op de eerste optie Toevoegen aan archief… In het geopende venster geef je in het bovenste veld een archiefnaam op. Kies als archiefformaat voor het universele .zip, daar kan iedereen mee overweg. Het compressieniveau bepaalt de mate van compressie, Ultra is het best maar ook het langzaamst qua zippen (wat unzippen betreft maakt het weinig uit). Langzaam is op de huidige snelle pc’s bovendien relatief!

©PXimport

Als je onder Codering een wachtwoord in de daarvoor bestemde velden invoert, kun je je zipje ook stevig versleutelen. Kies dan achter codeermethode wel voor AES-256, dat is – in combinatie met een sterk wachtwoord – onkraakbaar. Als je niks wilt versleutelen laat je de wachtwoordvelden simpelweg leeg. Alles naar wens ingesteld? Klik dan op OK en het zipje wordt gemaakt.

Unzippen (aka uitpakken)

Verwijder de testbestanden behalve het gemaakte zipje. Om dit zip-bestand weer te unzippen, klik je er met de rechter muisknop op. En dan in het contextmenu onder 7-Zip op (bijvoorbeeld) Uitpakken (hier). Heb je net bij het zippen een wachtwoord ingesteld, dan wordt hierom gevraagd. Er gebeurt trouwens iets grappigs als je het verkeerde wachtwoord intikt. Het unzippen lijkt dan gewoon gewerkt te hebben, maar geen van de uitgepakte bestanden is te openen!

Dat is een tekortkoming van het .zip-formaat, zo lijkt het. Je kunt bestandsnamen namelijk niet versleutelen bij .zip. Hou dat wel in je achterhoofd, want een kwaadwillende kan ook aan de bestandsnamen al achterhalen of een een versleuteld bestand de moeite van een ‘brute force’-kraak waard is. De kans dat die met een simpel wachtwoord slaagt is groot, dus kies echt een veilig wachtwoord hierboven!

©PXimport

Extra veiligheid met .7z

Kies je bij het maken van een archief voor het huiseigen 7-Zip bestandsformaat, dan zijn bestandsnamen overigens wél te versleutelen! Dat maakt het een stuk veiliger. Een ander voordeel van .7z is dat je er desgewenst ook een zelfuitpakkend archief van kunt maken. Ofwel: aan het .7z-bestand wordt een klein stukje uitvoerbare code met de uitpakker toegevoegd. Zo kan iedereen zonder 7-Zip zo’n archief toch openen door simpelweg het resulterende .exe-bestand uit te voeren.

Een nadeel is er ook: .exe-bestanden worden door veel mailproviders geweigerd. Dus mailen zal waarschijnlijk niet lukken. Bovendien is het wellicht beter om mensen maar niet meer te leren op .exe-bestanden in mailbestanden of via file transfers overgehevelde zaken te klikken… Maar goed: het kán! En als je het zo wilt, schakel je simpelweg de optie SFX archief maken in.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Nederlanders spenderen bijna 30 euro per maand aan streamingdiensten
© Alexander Kirch | AA+W - stock.adobe.com
Huis

Nederlanders spenderen bijna 30 euro per maand aan streamingdiensten

Streamingdiensten zijn niet meer weg te denken uit Nederlandse huishoudens. Volgens onderzoek van Slimster.nl onder 1066 volwassenen heeft ruim driekwart van de Nederlanders van 18 jaar en ouder minstens één abonnement op een streamingsdienst. Meestal blijft het daar niet bij: veel mensen combineren meerdere platforms. Netflix en Videoland zijn het populairst. Gemiddeld gaat er per persoon 29,56 euro per maand naar deze abonnementen.

Dat bedrag valt op, zeker in een tijd waarin de kosten voor levensonderhoud blijven stijgen. Slimster rekent het voor: wie op zijn twintigste begint met streamen en dat volhoudt tot zijn zeventigste, tikt in totaal zo'n 18.000 euro af. Voor bijna één op de tien Nederlanders loopt het maandbedrag zelfs op tot boven de 50 euro.

Bron: Slimster

Meerdere abonnementen, dus dat tikt aan

Twee derde van de gebruikers heeft meer dan één streamingdienst in huis. Vaak gaat het om twee of drie abonnementen, maar er is ook een kleine groep van zes procent die zich op vijf of meer platforms heeft geabonneerd. Als het op bezuinigen aankomt, moet Viaplay het als eerste ontgelden. Bijna de helft van de mensen met meerdere abonnementen noemt Viaplay als eerste die zij zouden opzeggen bij financiële druk. SkyShowtime en HBO Max volgen met respectievelijk 38 en 35 procent. Opvallend: ook Netflix is, met 29,3% absoluut een kandidaat voor een financiële bezuinigingsronde.

Geen afscheid voor altijd

Volgens Slimster betekent opzeggen lang niet altijd dat gebruikers definitief afhaken. Veel mensen schakelen tussen platforms, afhankelijk van wat er op dat moment te zien is. Wie nu naar HBO Max gaat voor 'The Last of Us', stapt later misschien weer over op Disney+ als daar een nieuwe Marvel-serie verschijnt. Omdat je de meeste abonnementen maandelijks kunt opzeggen, is flexibel gebruik heel normaal geworden.

Wij schreven al eerder dit artikel: Zo bespaar je op je abonnement voor streamingdiensten


▼ Volgende artikel
Airfryer voor 3 personen nodig? Zo vind je de beste
© Sutthisak
Huis

Airfryer voor 3 personen nodig? Zo vind je de beste

Heb je een klein gezin of zijn jij en je partner grote eters? Dan is de capaciteit van een instapmodel airfryer vaak niet genoeg. Je wilt een formaat waarin je genoeg friet of kip past voor drie borden, zonder alles in etappes te moeten bakken. Tegelijk hoeft het geen enorm apparaat te zijn dat je aanrecht domineert. In dit artikel lees je waar je op moet letten als je een airfryer voor drie personen zoekt.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste punten waar je op moet letten bij de aanschaf van een airfryer voor drie personen.

  • Waarom een airfryer een goede keus is
  • Waarop je moet letten bij een airfryer voor drie personen

Lees ook: Zo komt je eten superkrokant uit de airfryer

Hierom is een airfryer een goede keus

Een airfryer heeft een aantal duidelijke voordelen ten opzichte van zowel de traditionele friteuse als de oven. Dat weet je waarschijnlijk allang – ze zijn inmiddels niet meer weg te denken uit veel keukens. Maar voor de enkeling die het nog niet weet: een airfryer gebruikt hete lucht in plaats van olie om eten te garen. Daardoor zijn de gerechten minder vet en bevatten ze minder calorieën dan bij frituren. Tegelijk zorgt die circulerende lucht voor een knapperige textuur, waardoor veel mensen het net zo lekker of zelfs lekkerder vinden dan klassiek gefrituurd eten.

Vergeleken met een oven is een airfryer vaak net wat praktischer én zuiniger. Omdat hij compacter is, warmt hij sneller op en verbruikt hij minder energie. Ideaal als je snel een maaltijd of snack op tafel wilt zetten. Ook het schoonmaken gaat meestal een stuk makkelijker dan bij een oven of friteuse.

©narokzaad

Waar moet je op letten bij een airfryer voor drie personen?

Bij het kiezen van een airfryer voor drie personen let je vooral op de capaciteit, het vermogen en een paar slimme extra's. Voor een huishouden van drie is een inhoud van rond de 3 liter meestal precies goed. Daarmee bak je in één keer zo'n 600 gram diepvriesfriet of drie kipfilets – zonder dat je hoeft te stapelen of in rondes werkt.

Let ook op het vermogen. Kies bij voorkeur een model van minstens 1500 watt. Dat zorgt voor snelle opwarming en een goede luchtcirculatie, zodat alles gelijkmatig gaart. Extra's zoals een antiaanbaklaag, automatische uitschakeling en voorgeprogrammeerde programma's maken het gebruik net wat makkelijker. Kijk ook naar bijpassende accessoires waarmee je de mogelijkheden van je airfryer nog verder uitbreidt.

Mand of lade?

Airfryers zijn er grofweg in twee uitvoeringen: met een mand of met een uitschuifbare lade. Beide hebben hun voor- en nadelen. Een lade is vaak net wat makkelijker in gebruik, zeker als je tussendoor wilt schudden of iets wilt toevoegen. Een mand daarentegen is vaak wat dieper, waardoor je iets meer kwijt kunt, maar het is lastiger om de inhoud gelijkmatig te garen als je te veel tegelijk bakt. Kijk dus niet alleen naar het aantal liters, maar ook naar de vorm en indeling van de binnenruimte.

Dubbele zones: handig of overdreven?

Voor drie personen is een airfryer met dubbele bakzone misschien niet per se nodig, maar het kan wel handig zijn. Je kunt bijvoorbeeld friet en snacks tegelijk bakken, of kip en groenten apart houden. Sommige modellen hebben zelfs verschillende temperaturen per zone, wat handig is als je twee gerechten met verschillende bereidingstijden wilt combineren. Nadeel is dat deze airfryers vaak groter en duurder zijn. Gebruik je die tweede zone maar zelden, dan ben je waarschijnlijk beter af met een enkelvoudig model met iets meer inhoud.

Met deze punten in je achterhoofd vind je sneller een airfryer die past bij jullie eetmomenten. Een model dat niet te groot of duur is, maar wel genoeg aankan. Want eerlijk is eerlijk: niemand wil ruzie om die laatste kipnugget!

Ook interessant: Van airfryer-groentje naar airfryer-pro in 9 stappen