WhatsApp-fraude voorkomen doe je zo

© PXimport

WhatsApp-fraude voorkomen doe je zo

Geplaatst: 26 juni 2020 - 02:01

Aangepast: 25 november 2022 - 10:26

Robert Zomers

Internetcriminelen richten zich in de meeste gevallen op je bankrekening, om zo snel geld buit te maken. We weten phishing-mailtjes uit naam van de bank inmiddels goed te herkennen. Maar wat als een 'bekende' je ineens om geld vraagt op WhatsApp? Telkens meer mensen worden hier slachtoffer van. WhatsApp-fraude voorkomen doe je zo.

Nu weten de meeste mensen inmiddels wel dat een appje of sms’je van hun bank niet te vertrouwen is en daarom verzinnen oplichters steeds nieuwe manieren om je geld te ontfutselen. Een veelgebruikte manier is via WhatsApp vragen om een overschrijving via een link. Natuurlijk maakt niemand zomaar geld over naar een vreemde en daarom doen de oplichters zich voor als een bekende, bijvoorbeeld een goede vriend of kind.

De crimineel zoekt online naar de gegevens van een bekende en kopieert de naam en profielfoto. Vervolgens maakt hij in WhatsApp een profiel aan met de foto en naam van je bekende. Het gesprek begint met een smoes. De bekende is namelijk zijn smartphone verloren en heeft een nieuw nummer. Dan volgt er een verzoek om geld. Bijvoorbeeld een kind vraagt om 1200 euro om de energierekening te kunnen betalen of een goede vriend die op vakantie is, zegt geld nodig te hebben voor een vliegticket terug naar huis.

Er is haast bij, dus vraagt de ‘bekende’ of het geld snel overgemaakt kan worden. Uiteraard wordt alles netjes terugbetaald. Om de druk nog even op te voeren, belt de oplichter via WhatsApp en hangt op voordat het slachtoffer kan opnemen en toont WhatsApp gemiste spraakoproepen. Hierdoor lijkt het alsof het allemaal nog dringender is.

WhatsApp-fraude voorkomen doe je zo-18633806

© PXimport

Veel slachtoffers van deze truc denken er niet lang over na om geld over te maken, omdat het immers om een bekende gaat. Als later blijkt dat de bekende in kwestie helemaal geen contact op heeft genomen, wordt pas duidelijk dat het geld is verdwenen.

Het advies is dan ook om altijd even te bellen met degene die zo dringend geld nodig heeft of met hem of haar in persoon af te spreken. Wanneer je aandringt op bellen, haken de oplichters meestal snel af, want op het moment dat ze de telefoon opnemen, is hun digitale vermomming weg.

Betaalverzoeken via WhatsApp

Niet alleen doen oplichters via WhatsApp betaalverzoeken door zich voor te doen als een bekende, ook de Marktplaatskoper is een populaire identiteit die oplichters aannemen. Ze vinden je via de tweedehandsverkoopsite en bieden meestal meteen de vraagprijs voor het voorwerp dat je te koopt hebt staan.

Wel willen ze zogenaamd even je identiteit verifiëren, want er zijn nu eenmaal veel oplichters actief op Marktplaats. Daarom wil de koper - ironisch genoeg - graag dat je 0,01 eurocent overmaakt, zodat 'ie checken of jij wel bent wie je zegt te zijn.

WhatsApp-fraude voorkomen doe je zo-18633807

© PXimport

De oplichter stuurt meestal meteen een betaallinkje mee, waarmee je het onschuldig ogend bedrag van 0,01 eurocent kunt overmaken. De link leidt naar een website die nauwelijks te onderscheiden is van die van je bank en je kunt zonder enige moeite de 0,01 eurocent overmaken.

Wat er in werkelijkheid gebeurt, is dat de oplichter via de site je bankgegevens steelt en nu bij jouw rekening kan. Vervolgens kan de dief zonder problemen geld van je rekening halen.

Om dit te voorkomen moet je nooit zomaar op een betaallinkje klikken. Bij iemand die je niet kent, is het beter om helemaal niet met betaallinkjes te werken, maar een gewone bankoverschrijving te doen of contant af te rekenen bij een verkoop via Marktplaats.

Aangifte doen bij WhatsApp-fraude

Ben je toch slachtoffer geworden? Dan kun je aangifte doen van WhatsApp-fraude op de site van de Nederlandse politie. Omdat het zo vaak voorkomt, heeft men er daar een apart plekje voor ingericht. De kans dat je je geld terugziet is klein, maar op deze manier help je wel het grotere probleem in kaart te brengen. Wat de bestrijding van deze vorm van cybercrime weer een stukje verder helpt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten