Quick Fix: hoe oud is mijn computer eigenlijk?

Quick Fix: hoe oud is mijn computer eigenlijk?

Geplaatst: 23 januari 2023 - 08:29

Aangepast: 10 maart 2023 - 10:31

Dirk Schoofs

Wil je weten hoe oud je computer is, dan ga je natuurlijk eerst op zoek naar de factuur. Soms is dat niet mogelijk, omdat je dat document niet meer hebt of omdat je de computer van iemand anders hebt overgenomen. ID.nl legt uit hoe je dan toch de leeftijd van je computer kunt controleren.

Windows-pc manier 1: BIOS-versie-datum 

Soms staat de productiedatums op de sticker van het serienummer gedrukt. Dat is dus het eerste wat je moet checken. Hou er rekening mee dat je deze sticker nooit mag verwijderen, want fabrikanten verklaren de garantie ongeldig wanneer ze merken dat er aan deze sticker is geprutst. Als je geen fabricagedatum kunt vinden, dan is er toch een alternatief dat werkt in Windows 10 en 11. Typ cmd in het zoekvak van Windows. Bij de zoekresultaten verschijnt Opdrachtprompt. Open deze applicatie en dan kom je in een zwart DOS-opdrachtvenster. Typ hierin systeminfo en druk op Enter. Wacht even tot de opdracht is voltooid. Dit levert een lijst op met gegevens. Scrol door de gegevens tot je bij de BIOS versie komt. De BIOS-versie-datum is niet de productiedatum, maar meestal komt hij heel dicht in de buurt. 

Quick Fix: hoe oud is mijn computer eigenlijk?-24881748

De datum van de BIOS komt dicht in de buurt van de productiedatum. 

Windows-pc manier 2: serienummer 

Bepaalde merken zoals Dell hebben een speciale ondersteuningswebsite om de productiedatum en de einddatum voor garantieondersteuning te achterhalen. Ook dan heb je het serienummer nodig. Als er geen stickertje op de computer plakt, dan haal je het serienummer alweer op via de opdrachtprompt. Typ in opdrachtprompt wmic bios get serialnumber en druk op Enter. Wanneer je die serienummer of servicetag kent, geef je die in op ondersteuningswebsite van het merk en dan verschijnen de productiedatum en de datum tot wanneer deze pc in garantie is/was. 

Quick Fix: hoe oud is mijn computer eigenlijk?-24881749

Nadat je het serienummer hebt achterhaald, kun je dit ingeven op de ondersteuningswebsite van het merk. 

 

Leeftijd van een Mac controleren 

Ook bij een Mac is de productiedatum gekoppeld aan het serienummer. Omdat de Mac volledig door Apple is gebouwd, is er een gestandaardiseerd proces om de datum van deze computer te vinden. Eerst moet je het serienummer kennen. Klik op het Apple-pictogram en daarna op Over deze Mac. Vervolgens kijk je op het tabblad Overzicht en daar lees je de serienummer. Noteer of kopieer deze gegevens en plak dit serienummer in de garantiepagina van Apple. Je moet dan nog even een code invoeren om aan te tonen dat je een mens bent en dan verschijnen de gegevens over het productiejaar en de garantie. 

Quick Fix: hoe oud is mijn computer eigenlijk?-24881752

Het serienummer vind je onder het Apple-menu bij de Mac. 

0

Powered by

logo

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten