Microsoft Word: beveilig je documenten met een sterk wachtwoord

© Andreas Prott - stock.adobe.com

Microsoft Word: beveilig je documenten met een sterk wachtwoord

Geplaatst: 15 maart 2023 - 09:48

Dirk Schoofs

Microsoft Word is nog steeds de meestgebruikte toepassing om documenten op te stellen. Dankzij wachtwoordbeveiliging voorkom je dat de inhoud van gevoelige teksten zomaar op straat belanden. Bovendien kun je verhinderen dat anderen (met wie je documenten deelt) tekstdelen kunnen wijzigen.

PowerPoint vereist een Office-abonnement

Nog geen Office 365 abonnement?

Stap 1: In Windows 

We gebruiken een document dat we hebben aangemaakt in de desktopversie van Word 365. Houd er rekening mee dat de webversie van Microsoft Word deze functie niet ondersteunt. Nadat je het document hebt geopend, ga je naar het menu Bestand. Vervolgens klik je in het menu links op Info. In het middelste gedeelte zie je de optie Document beveiligen. Als je op deze knop klikt, zie je vijf manieren om een document te beveiligen: kies de optie Versleutelen met wachtwoord. Vervolgens vraagt Word om een wachtwoord te typen en om dat te bevestigen. Sla het document daarna op.

Als iemand dit bestand probeert te openen, verschijnt er een geel gekleurd vakje met de tekst Er is een wachtwoord vereist om het document te openen. Nadat die persoon het wachtwoord heeft ingevoerd, is het document niet langer met een wachtwoord beveiligd. 

Wachtwoord in Word

Kies Document beveiligen uit de opdracht Info. 

Stap 2: In macOS 

Ook in de macOS-versie van Microsoft Word kun je zo’n bestand versleutelen. Daarvoor gebruik je het tabblad Controleren. In dit tabblad vind je rechts bovenaan de knop Beveiligen. Ook hier zijn enkele mogelijkheden. Kies de optie Document beveiligen, waarna je ook hier een wachtwoord toevoegt. Je herhaalt het wachtwoord en klaar is Kees.

Je kunt via dezelfde weg om een wachtwoord laten vragen om het document te mogen wijzigen. Wil je later de beveiliging weer verwijderen, dan volg je dezelfde stappen, maar selecteer je uiteindelijk het wachtwoord dat je eerder hebt toegevoegd en druk je op de Delete- of Backspace-toets. 

Wachtwoord in Word

In macOS kun je het document beveiligen tegen lezen en tegen wijzigen. 

Stap 3: Bewerkingen beperken 

Het is ook mogelijk om alleen bepaalde delen van een document te vergrendelen, zodat anderen die delen wel kunnen lezen, maar niet kunnen wijzigen. Selecteer de tekst die je wilt beveiligen. Ga naar het tabblad Controleren en kies onder de knop Beveiligen voor Bewerking beperken. In de balk rechts plaats je een vinkje bij Bewerkingsbeperkingen en selecteer je in de vervolgkeuzelijst de optie Geen wijzigingen (alleen-lezen). Daarna klik je op Ja, afdwingen van beveiliging starten. Vervolgens krijg je opnieuw een pop-up waarin je een wachtwoord invoert dat nodig is om deze beveiliging uit te schakelen. 

Wachtwoord in Word

Alleen met dit wachtwoord kan men de geselecteerde tekst wijzigen. 

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000