Bestand kwijt? Zoek de schaduwkopie

© PXimport

Bestand kwijt? Zoek de schaduwkopie

Geplaatst: 8 juni 2018 - 06:21

Aangepast: 14 december 2022 - 11:32

Redactie

Het kan iedereen overkomen: je werkt aan een document en plotseling heb je te maken met een defect bestand. Ook het per ongeluk opslaan van een verkeerde bestandsversie kan leiden tot gegevensverlies. En nu? Wacht nog even met opnieuw typen, ook als je geen back-up hebt. Geen paniek: zoek de schaduwkopie.

VSS

Een trukendoos die schuilgaat achter de naam ‘schaduwkopie’ maakt het mogelijk om een momentopname te maken van gegevens. Andere benamingen zijn Shadow Copy, VSS, Volume Snapshot Service en Volume Shadow Copy Service. De techniek wordt onder andere gebruikt door Windows Systeemherstel. De instellingen van dit Windows-onderdeel vind je via Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Systeem / Systeembeveiliging. Dankzij Windows Systeemherstel krijg je bij een storing of computercrash een tweede kans. Je kunt je systeem herstellen naar een eerder moment. Dit terugschakelen naar een momentopname is een ingrijpend proces dat je alleen in noodsituaties mag gebruiken. Als je één bestand of een bepaalde map kwijt bent, kun je met Z-VSScopy je schaduwkopieën bekijken. Met een beetje geluk haal je op deze manier een eerdere versie van een belangrijk bestand terug.

© PXimport

Z-VSScopy

Download en installeer Z-VSScopy en start het programma. Je ziet in het tabblad Settings hoeveel schijfruimte het extra vangnet op dit moment in beslag neemt. De ruimte kun je inperken of juist uitbreiden. Met de knop System spring je direct naar de instellingen van Windows Systeemherstel. Krijg je Z-VSScopy niet goed aan de praat? Controleer dan de instellingen in het tabblad Service. Hier zie je of Z-VSScopy correct werkt en of de benodigde Windows-onderdelen actief zijn.

© PXimport

Herstellen

Ga naar het tabblad Shadow copies om te zien welke momentopnames er bestaan op jouw computer. Elke momentopname heeft een datum en tijd. Ook zie je van welke schijf de momentopname gemaakt is. Dubbelklik op een momentopname om deze te openen. Je ziet de mappenstructuur zoals je deze ook gewend bent in Windows Verkenner. Blader door de mappen om het bestand (of de bestanden) te vinden die je wilt terugzetten. Gebruik eventueel de zoekfunctie via de knop Search. Met File / Export bewaar je de bestand(en) op een locatie naar keuze.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000