Automatische fotobewerking: Nero AI Denoiser verwijdert ruis

© Kjekol

Automatische fotobewerking: Nero AI Denoiser verwijdert ruis

Geplaatst: 19 juni 2024 - 07:29

Dirk Schoofs

Hoewel de camera’s alsmaar beter worden, bevatten digitale foto’s toch regelmatig korrelige vlekken. Deze peper-en-zout-verstoring kennen we onder de naam ruis. De meest voorkomende oorzaak van ruis zijn omstandigheden met weinig of slecht licht. Je kunt deze vlekken wegtoveren met de online Nero AI Denoiser.

Stap 1: Beginnen

Nero AI Denoiser is een gratis tool om ruis weg te poetsen met behulp van AI zonder dat er een watermerk op de foto verschijnt. Dit is waarschijnlijk de gemakkelijkste en snelste beeldruisonderdrukker die op het internet te vinden is. De tool werkt in de browser. Er is dus geen installatie vereist. Je hoeft je evenmin aan te melden of te registeren.

Eerst moet je de afbeelding naar de Nero AI-servers versturen. Daarom klik je op de knop Afbeelding uploaden. De tool ondersteunt heel veel verschillende soorten indelingen, zoals jpg, png, bmp, webp, jfif, … Je kunt ook een afbeeldingsbestand slepen naar het rechthoekige gebied waar de upload-knop staat. Volgens Nero werken foto’s met slechts een beetje ruis het beste. Nadat de afbeelding is geüpload, zie je de grootte in pixels en in MB. Klik op de knop Beginnen.

Automatische fotobewerking: Nero AI Denoiser verwijdert ruis-Vrr5aW5KR6CdDCAZmBipYw

Je kunt slechts één foto tegelijk verbeteren.

Hebben veel van je foto's last van ruis?

Een statief kan de oplossing zijn!

Stap 2: In het kleine scherm

Na enkele seconden, afhankelijk van de grootte van het bestand, zie je de afbeelding zonder ruis in het voorvertoningsvak. Je leest bovendien de beeldgrootte van het bestand voor- en nadat de ruis is verwijderd. Op de voorvertoning is er een verticale indicatielijn die je kunt verslepen om een vergelijking te zien van de oorspronkelijke en aangepaste foto. Het weergavevenster is veel te klein om de ruis goed te kunnen beoordelen. Gelukkig vind je onderaan het zoomniveau. Met een schuifregelaar pas je de weergave aan. Om een goed beeld te krijgen, moet je tot 100% inzoomen. In die instelling komt één pixel van het afbeeldingsbestand overeen met één pixel van het beeldscherm van de computer. Via het pijltje naast de zoomknop kun je in één keer vergroten tot 100%.

Automatische fotobewerking: Nero AI Denoiser verwijdert ruis-Fo_zHLVeRxqHHj6H13HLyQ

Vergelijk beide versies op 100%-weergave.

Lees zeker ook dit artikel over AI: AI: vloek of zegen?

Stap 3: Schermvullend

Vind je die weergave nog te klein, omdat je het gevoel hebt alsof je door een venstertje naar een grote foto zit te kijken? Klik dan op de knop Weergave op volledig scherm die rechtsboven in het miniatuur staat en vergroot dan de weergave naar 100%. Ben je tevreden over de ruisreductie, druk dan op Esc om terug te keren naar het vorige scherm. Via de knop Downloaden haal je de afbeelding binnen op de pc.

Automatische fotobewerking: Nero AI Denoiser verwijdert ruis-e3ai8BZFQ36tmffqmZUgkg

Beoordeel het resultaat in een schermvullende weergave.

Kun je het niet goed zien?

Misschien heb je dan wat aan deze loepbril

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten