Traag internet? Deze factoren spelen een rol

Traag internet? Deze factoren spelen een rol

Netwerk

Geplaatst: 1 oktober 2022 - 08:08

Justin Doornekamp

We hebben allemaal weleens te maken met een internetverbinding die niet lekker meewerkt. Zo is onze wifi-verbinding soms niet zo snel als we zouden willen en dat is lang niet altijd de schuld van de internetprovider. Er zijn namelijk heel wat meer factoren die een rol kunnen spelen.

Oude router

Hoewel je waarschijnlijk niet zit te wachten op het vervangen van een apparaat dat het in principe nog gewoon doet, ontkom je er niet aan dat je modem na verloop van tijd onherroepelijk veroudert. In de afgelopen jaren zijn netwerkapparaten steeds geavanceerder geworden, waardoor nieuwe routers makkelijker de gewenste internetsnelheid bereiken dan oudere modellen.

Als je merkt dat je internet steeds trager wordt kán het dus lonen om een nieuwe router te kopen. Vooral als je in de tussentijd veel nieuwe apparaten in huis hebt gehaald, die allemaal iets van je netwerkverbinding afsnoepen.

Waar zet je de router neer?

Een nieuwe router is leuk, maar als je deze op een ongunstige plek in huis neerzet, maak je er alsnog niet optimaal gebruik van. Waarschijnlijk kijk je in de woonkamer of slaapkamer naar je favoriete Netflix-series, terwijl je tussendoor nog wat appjes verstuurt vanuit de keuken als je snacks haalt. Dan ga je toch niet je router in de kelder zetten?

Breng in kaart waar in huis je het meeste internet gebruikt en zet je router daar in de buurt. Zorg dat je je router op een logische plek zet, dus niet in de boekenkast, in de buurt van een aquarium of bij spiegels - deze blokkeren het wifi-signaal namelijk. In nieuwere huizen kunnen betonnen muren ook een reden zijn waarom je in de ene kamer een beter signaal hebt dan in de andere.

Te veel verbonden apparaten

Steeds meer apparaten maken gebruik van je internetverbinding. Denk aan die slimme thermostaat, je PlayStation en misschien wel je wasmachine. Ook dan loont het om een nieuwere router aan te schaffen, aangezien deze ongetwijfeld beter overweg kan met meerdere verbonden apparaten.

Het gaat hier dus niet om het aantal gebruikers in huis dat op het internet zit, maar om het aantal apparaten. Zelfs apparaten die niet aanstaan kunnen op de achtergrond enorm veel internet verbruiken, dus het loont om deze apparaten eens tegen het licht te houden. Moet je PlayStation 5 bijvoorbeeld écht altijd verbonden zijn met het internet?   

Een PlayStation hoeft niet altijd verbonden te zijn met het internet.

© PXimport

Oude hardware

Niet alleen je router kan verouderd zijn, maar ook kabels en andere hardware. Heb je een verouderde Cat5-kabel of netwerkswitch, dan kun je dat merken aan je internetverbinding. Loop dus je kabels na en controleer of je minstens Cat5E-kabels hebt of liever Cat6-kabels. Heb je een oude 10 of 100 Mbit/s-switch, vervang deze dan voor een gigabit-switch.

Heb je een oude netwerkkabel? Snel vervangen!

Toe aan een nieuwe router? Bekijk het aanbod op Bol.com

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000