KPN voert glasvezelsnelheid op naar 4Gbit/s, Delta gooit er een schepje bovenop

© corlaffra | Adobe Stock

KPN voert glasvezelsnelheid op naar 4Gbit/s, Delta gooit er een schepje bovenop

Geplaatst: 10 oktober 2023 - 11:21

Aangepast: 10 oktober 2023 - 18:01

Mark Gamble

Internet- en telecomprovider KPN gaat haar glasvezelnetwerk een flinke boost geven. Vanaf eind oktober is het mogelijk om bij het bedrijf een glasvezelinternetabonnement af te nemen met 4Gbit/s. Delta gaat nog een stapje verder.

Er is wel een kanttekening: deze hogere snelheid komt alleen beschikbaar voor woningen waar vanaf 2021 glasvezel is aangelegd. Huizen die vòòr die periode glasvezel hebben gekregen, kunnen deze hogere snelheid dus niet afnemen, althans niet bij KPN. Dat heeft alles te maken met het type glasvezelnetwerk dat in de wijk is aangelegd:  XSG-PON. Dit is een vernieuwde standaard die hogere snelheden tot 10 Gbit/s ondersteunt. Dit zogeheten Passive Optical Network (PON) is al sinds de jaren '90 beschikbaar, maar werd steeds verder doorontwikkeld tot de huidige versie die dus snelheden tot 10 Gbit/s aankan.

KPN heeft dit netwerk nu deels uitgerold in plaatsen die sinds 2021 via deze provider op de glasvezel zijn aangesloten. De hogere snelheid van 4 Gbit/s (en later dus ook hogere snelheden) kan dus alleen behaald worden op de netwerken die door KPN zelf zijn aangelegd.

KPN rekent voor een snelle glasvezelaansluiting van 4 Gbit/s een bedrag van € 67,50 per maand, en dat is exclusief eventuele televisie-abonnementen. Bestaande KPN-gebruikers die willen overstappen naar het snellere abonnement moeten dan ook een nieuw modem in bruikleen afnemen; het bestaande modem is niet afdoende om de nieuwe snelheid te behalen. De nieuwe snelheid komt vanaf 23 oktober beschikbaar bij KPN.

Delta gaat tot 5Gbit/s

Ondertussen zit glasvezelprovider Delta ook niet stil. Zij bieden vanaf 16 oktober abonnementen aan met een snelheid van 5Gbit/s. Welk bedrag je daar per maand moet voor gaan betalen maakt Delta op 16 oktober bekend. Zowel KPN als Delta boden al wel langer snellere internetverbindingen aan, maar die waren vooralsnog alleen beschikbaar voor zakelijke klanten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten