© PXimport

De beste routers van ASUS

Netwerk

Geplaatst: 13 juni 2022 - 06:20

Aangepast: 16 november 2022 - 09:32

Partnerredactie

Of je nu aan het streamen bent op Netflix of Disney+, een groot deel van je dag in de weer bent met videovergaderingen of simpelweg heel wat uurtjes gamend achter je pc doorbrengt: een goede verbinding is onmisbaar. Op zoek naar de juiste router? Dat komt goed uit: met het aanbod splinternieuwe routers van ASUS is er altijd wel eentje die bij je past.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met ASUS.

© CIDimport

Beste gaming router van ASUS: RT-AX86S

Voor veel gamers telt elke seconde: een haperende of trage verbinding zet je direct op een achterstand. Het is dan ook verstandig om een router te kiezen die ook streeft naar de hoogste prestaties. De RT-AX86S is hiervan een goed voorbeeld. Deze router maakt onder meer gebruik van de rappe 802.11ax-standaard. De ASUS RT-AX86S biedt een netwerksnelheid tot 5700 Mbps. Die snelheid wordt aangevuld met slimme extra’s om de verbinding een extra ‘boost’ te geven. Zo kent de RT-AX86S een Mobile Game Mode. De modus zorgt ervoor dat de verbinding wordt geoptimaliseerd voor mobiele games en er zo min mogelijk vertraging op het netwerk plaatsvindt.

Als gamer sluit je je apparaten (zoals spelconsole en computer) mogelijk liever bekabeld aan. Ook dat is geen probleem. Draaien we de RT-AX86S om, dan zien we vier Gigabit LAN-poorten. Je kunt hiermee dus even vooruit en ook andere apparaten – zoals een mediaspeler of NAS – op de hoogste versnelling gebruiken. De router beschikt bovendien over een speciale gaming-poort. Een apparaat dat je hierop aansluit, krijgt altijd voorrang ten opzichte van de andere apparaten. Dat zien we graag. Over voorrang gesproken: met de functie Gear Accelerator kun je apparaten aanwijzen die je in de praktijk graag voorrang geeft. Bijvoorbeeld een NAS of telefoon. Ook als je relatief veel (spel)apparaten in het netwerk opneemt, hoef je je nog geen zorgen te maken over je favoriete games. Met de optie Dynamic Frequency Selection worden automatisch de 15 minst drukke kanalen van de 5 GHz-verbinding beschikbaar gemaakt voor gaming. Een beetje voordringen mag best.

Beste gaming router van ASUS: RT-AX86S

Ontdek

© CIDimport

Beste wi-fi 6 router van ASUS: RT-AX53U

Is een snelle (internet)verbinding een eerste levensbehoefte, dan zoek je naar een betaalbare en stabiele router mét hoge snelheden. Heb je de ASUS RT-AX53U al gezien? Het gaat hier om een WiFi 6-router. Het model kan je snelheden bieden tot 1800 Mpbs (547 Mbps als je van 2,4 GHz gebruik maakt en 1201 Mbps als je de 5 GHz-band gebruikt). Ook aan boord: OFDMA-ondersteuning. Dat leggen we even uit: die OFDMA-ondersteuning zorgt ervoor dat elk draadloos kanaal in kleinere subkanalen wordt verdeeld. Hierdoor kunnen signalen van meerdere apparaten met elkaar worden gebundeld én tegelijkertijd worden verstuurd. Het gevolg: er treedt minder vertraging op en de apparaten op je draadloos netwerk hebben minder ‘last’ van elkaar.

Verder vinden we op de RT-AX53U een paar andere slimme extra’s: zo heeft de router Target Wake Time (TWT) in huis. Met die slimme technologie wordt data op vooraf bepaalde ‘tijdstippen’ naar de apparaten verstuurd. De rest van de tijd kunnen de apparaten in een stroombesparende slaapstand schakelen. Die aanpak zorgt ervoor dat het stroomverbruik van je mobiele apparaten tot 7x lager wordt.

Beste wi-fi 6 router van ASUS: RT-AX53U

Ontdek

© CIDimport

De snelste router van ASUS: ROG Rapture GT-AX6000  

Baas boven baas: dat laat de ROG Rapture GT-AX6000 goed zien. Deze router kent een maximale snelheid van 6000 Mbps. Om al het verkeer in goede banen te leiden, is de router uitgerust met een krachtig ‘hart’: zo vinden we een snelle 2.0 GHz quadcore 64-bit processor onder de motorkap. Die rekenkracht is ook wel nodig, als je bedenkt dat de router ook is uitgerust met twee 2,5 Gbps LAN-poorten. Die poorten bieden bovendien ondersteuning voor link-aggregatie en load balancing. Die slimme trucs geven je de mogelijkheid om zoveel mogelijk bandbreedte aan de apparaten in je netwerk te geven en optimaal gebruik te maken van snelle internetverbindingen. Zo kun je twee 1 Gbps LAN-poorten om tot een 2 Gbps-thuisnetwerkverbinding te komen. Heb je bovendien een snelle internetverbinding, dan kun je een 2.5 Gbps-aansluiting combineren met een 1 Gbps-aansluiting. Dat betekent dat je een internetverbinding van 3.5 Gbps met gemak aankunt. Nu je internetprovider nog!

Aan beveiliging is ook gedacht. De ROG Rapture GT-AX6000 heeft VPN Fusion in huis. Hiermee kun je een VPN-verbinding actief laten zijn naast je gewone internetverbinding. Je hoeft dus niet meer te kiezen: een deel van de gebruikers verbindt via een VPN, terwijl een ander deel voor de volledige snelheid gaat zonder VPN (handig tijdens het gamen!).

De snelste router van ASUS: ROG Rapture GT-AX6000

Ontdek

© CIDimport

Beste wi-fi 6 mesh systeem van ASUS: ZenWiFi AX (XT8)  

Een stabiel draadloos signaal is in de praktijk helaas nog geen vanzelfsprekendheid. Vooral bij een grote woning (of kantoor) met meerdere verdiepingen is het verstandig om extra aandacht te besteden aan het bereik. De ASUS ZenWiFi AX (XT8) is een mesh-systeem. Een mesh-systeem bestaat uit meerdere zenders verspreid door de ruimte. In het geval van de ZenWiFi AX (XT8) haal je hiermee een dekking tot maar liefst 410 vierkante meter of ongeveer 6 kamers. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van de moderne WiFi 6-standaard. Ook hebben de makers 45 graden-antennes ingezet. Die hoek zorgt voor een optimale dekking in woningen met meerdere verdiepingen. Alles bij elkaar behaalt de router een snelheid tot 6600 Mbps. Een globale vergelijking: dat is tot ongeveer 2,2x sneller dan een vergelijkbaar systeem met de WiFi 5-standaard. Met andere woorden: met deze router ben je ook voorbereid op de toekomst.

Lijkt het instellen van een mesh-netwerk lastig? Gelukkig valt dat mee. Zo kun je de ZenWiFi AX (XT8) configureren met de bijbehorende ASUS Router-app. De app helpt je bij het configureren van het netwerk, zoals het geven van een geschikte naam en het aanmaken van een beheerdersaccount.

Beste wi-fi 6 mesh systeem van ASUS: ZenWiFi AX (XT8)

Ontdek

Voortaan altijd de beste verbinding  

Voortaan altijd de beste verbinding Je ziet: het aantal routers is divers. Als consument profiteren we hiervan. Je kunt immers een router kiezen die naadloos aansluit op je wensen en de toepassingen waarvoor je een draadloze netwerkverbinding nodig hebt.  

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000