ID.nl logo
Beste wifi 6-routers getest: Draadloos internet op topsnelheid
© PXimport
Huis

Beste wifi 6-routers getest: Draadloos internet op topsnelheid

Wifi 6 haalt theoretisch draadloze snelheden die gigabit-ethernet evenaren. Ook wordt het signaal beter verdeeld over de verbonden apparaten, die wel geschikt moeten zijn voor deze nieuwe standaard. We onderzoeken wat de beste wifi 6-router van het moment is en of het al de investering waard is.

Voordat we bij de routers komen, eerst even een woordje over wifi 6 zelf. Wifi 6 is de korte naam van de nieuwe draadloze standaard IEEE 802.11ax. De oudere IEEE 802.11ac-standaard wordt voortaan aangeduid als wifi 5. Wifi 4 slaat dan logischerwijze op het nog oudere IEEE 802.11n-wifiprotocol. 

De logica van de namen zit hem in het frequentiespectrum waarin deze draadloze netwerkprotocollen opereren: 2,4 GHz voor wifi 4, 5 GHz voor wifi 5 en 6 GHz voor wifi 6. Klein probleempje: de 6GHz-frequentie is nog niet overal vrijgegeven, dus de eerste versie of ‘wave’ van wifi 6 gebruikt dezelfde frequentieband als wifi 5, namelijk 5 GHz. Dat geldt dus ook voor de vijf routers die we hier testen.

Op de verpakking en in de documentatie van al die routers is trouwens duidelijk vermeld dat ze de ‘voorlopige’ standaard ondersteunen; er is geen garantie dat ze eventuele wijzigingen in de definitief goedgekeurde standaard ook zullen ondersteunen.

Zodra het 6GHz-spectrum wordt vrijgegeven, volgt wifi 6E met nog betere presterende IEEE 802.11ax-modems die de nieuwe frequentie gebruiken. Maar dat vergt nieuwe hardware aan zowel de router- als de clientkant.

Wifi 6 haalt toch hogere draadloze snelheden dan wifi 5 dankzij een efficiëntere modulatietechnologie die (MU-)ODFMA heet en gebaseerd is op gsm-technologie. Het belangrijkste voordeel, naast hogere draadloze doorvoersnelheden op zich, is de mogelijkheid om meerdere clients tegelijk van die hogere doorvoersnelheden te laten profiteren. 

Er is wel één belangrijke voorwaarde: dit voordeel heb je alleen op als alle apparaten over wifi 6 beschikken. Dat zal nog wel een hele tijd duren, al zijn de meeste nieuwe laptops en smartphones (behalve budgetmodellen) intussen met wifi6-chipsets uitgerust.

Compatibiliteit met wifi 4 en 5 Waarom kiezen voor een wifi6-systeem dat ook een aparte wifi5-modem bevat (zoals de niet-geteste Linksys Velop MX5300, die voor de rest grotendeels identiek is aan de wel geteste MX4200)? Wifi6-modems zijn immers achterwaarts compatibel met de oudere wifi-standaard. Dan is een extra modem met oudere technologie toch ‘overkill’?  Helaas ligt er een probleem met de achterwaartse compatibiliteit van clientapparatuur. De wifi5-laptopchipsets van Intel (alles vanaf AC 3165 tot AC9560) werken bijvoorbeeld niet (goed) samen met pure 802.11ax-modems, tenzij je de clientdriver bijwerkt naar Intel PROSet/Wireless WiFi Software-versie 20.70.0 of later. Hetzelfde geldt mogelijk ook voor wifi4- en wifi5-chips van andere fabrikanten en voor oudere chipsets gebruikt in smartphones, media-apparatuur enzovoort.  Niet iedereen weet dat, en de driver updaten kan ook niet in alle gevallen. Dan is een wifi6-router met een extra wifi5-modem een handig apparaat om op terug te vallen. Vooral in omgevingen met veel externe gebruikers kan het interessant zijn om een wifi6-ax-router te kiezen die nog een aparte wifi5-ac-modem bevat. Dat voorkomt het scenario waarin je je oude wifi5-router moet blijven gebruiken samen met een nieuwe wifi6-router, alleen om oudere apparatuur te bedienen.

Nu weet je wat wifi 6 precies inhoudt en wat je er aan hebt. Bekijk hieronder alle testresultaten (klik op de afbeelding voor groter beeld), daarna gaan we op de individuele routers in. 

©PXimport

ASUS RT-AX88U

©PXimport

De RT-AX88U heeft vier verwisselbare, richtbare antennes. Alle aansluitingen en knoppen bevinden zich aan de achterzijde. Met zijn acht 1Gbit/s-netwerkpoorten vervangt deze router een netwerkswitch. Een usb3.0-poort zit er ook op. Op de voorkant zit een grote drukknop waarmee je het draadloze netwerk in- en uitschakelt. Deze router ondersteunt vier gelijktijdige streams met een gecombineerde snelheid van 6000 Mbit/s. 

Installeren gebeurt op de traditionele manier, via een webbrowser. Monteer de antennes, sluit de netwerkkabels aan en surf naar het ip-adres van de router, die je een Engelstalig welkomstscherm toont met de optie om een nieuw netwerk te creëren aan de hand van een wizard of direct zelf de configuratie onder handen te nemen door op Advanced settings te klikken. Wij doorliepen de wizard. Standaard stelt die aparte 2,4GHz- en 5GHz-netwerken in, maar omdat deze router ook ‘seamless roaming’ heeft, kun je net zo goed één draadloos netwerk creëren door de optie Separate 2,4 GHz and 5 GHz uit te vinken.

Het webbeheer is zeer uitgebreid, heeft een app-achtig design, dat ook beschikbaar is in identiek ogende app-vorm (ASUS Router). Gevorderde gebruikers vinden er zaken terug zoals OpenVPN-ondersteuning, een redelijk uitgebreide firewall, mogelijkheid om apparaten via triggers te manipuleren, mesh-ondersteuning, IFTTT-koppeling, ingebouwde bescherming tegen malware en uitgebreide blokkeringsopties, gebaseerd op Trend Micro-technologie. 

De nieuwste firmware ondersteunt wél Nederlands en voegt nieuwigheden toe, zoals verkeersanalyse, specifieke game-instellingen en adaptieve QoS. De RT-AX88U biedt veel instelmogelijkheden, presteert snel en heeft een uitstekend bereik.

ASUS RT-AX88U

9Score90

  • Pluspunten

  • Uitgebreide instelmogelijkheden

  • Acht lan-poorten

  • Usb 3.0

  • Minpunten

  • Prijzig

AVM Fritz!Box 6660

©PXimport

De Fritz!Box 6660 is AVM’s eerste router met wifi 6. Een DOCSIS3.1-kabelmodem (1 Gbit/s) is ingebouwd, maar deze router werkt ook met externe internetmodems. Die koppel je dan aan de eerste ethernetpoort, die je via het beheer als wan-poort configureert. Dat is trouwens een 2,5Gbit/s-poort; de vier andere ethernetpoorten op de achterkant zijn 1Gbit/s-aansluitingen. 

Zoals meestal bij AVM is ook een telefooncentrale aanwezig, met één analoge telefonieaansluiting en een ingebouwde DECT-server die tot zes draadloze telefoons ondersteunt, compleet met digitaal antwoordapparaat. Daarnaast kun je er smarthome-stekkers van AVM en andere fabrikanten mee besturen en hem gebruiken als server of client in een draadloos AVM-mesh-netwerk.

Installatie en beheer zijn identiek aan alle andere AVM-routers, die in essentie allemaal hetzelfde geavanceerde Fritz!OS draaien, compleet met cloudfuncties en ondersteuning voor verschillende apps. Je kunt hiermee bijvoorbeeld lokale media ook onderweg op een veilige manier benaderen. 

Gebruik je de Fritz!Box 6660 niet als kabelrouter, maar als traditionele router, dan werkt de installatiewizard niet helemaal zoals verwacht. Die gaat ervan uit dat je wel degelijk een kabelverbinding gebruikt; je dient de wizard te onderbreken en komt dan terecht in het gewone beheer, waar je vervolgens handmatig bij Internet, Toegangsgegevens de wan-verbinding op poort 1 selecteert; daar hang je dan een internetmodem aan.

Een bestaande internetverbinding gebruiken of de 6660 als mesh-client inschakelen, kan uiteraard ook. Als je dit leest, is de Fritz!Box 7530 AX beschikbaar, de tweede wifi6-router van AVM, nu met xDSL-modem, maar zonder 2,5Gbits/s-poort en met een maximale AC2400-doorvoersnelheid in plaats van AC3000.

AVM Fritz!Box 6660

  • Pluspunten

  • Veel functies

  • 2,5Gbit/s-poort

  • Minpunten

  • Usb 2.0

  • Wizard gaat ervan uit dat je kabelmodem gebruikt

D-Link DIR-X5460

©PXimport

De DIR-X5460 ondersteunt zes gelijktijdige streams met een gecombineerde draadloze snelheid tot 5400 Mbit/s. Van de zes verstelbare externe antennes zijn er twee verwisselbaar. Van de twee usb-a-poorten ondersteunt er eentje 5 Gbit/s usb3.0-snelheden. Je gebruikt de D-Link WiFi-app (Android en iOS) om de router in gebruik te nemen, al kan het ook op de traditionele manier via webbeheer. Maar de app werkt eenvoudiger: het volstaat de QR-code onderaan te scannen om een Nederlandstalige wizard te starten die je door de configuratie loodst.

De Nederlandstalige app en het Engelstalige webbeheer verschillen gedeeltelijk. Met de standaardconfiguratie die actief wordt na het doorlopen van de wizard werkt de router probleemloos. Maar wil je bepaalde instellingen toch wijzigen, dan heb je zowel de app als de webinterface nodig. Zo werkt de QuickVPN-configuratie alleen via de browser, terwijl het koppelen van de router aan Amazon Alexa of Google Assistent uitsluitend via de app verloopt.

Ouderlijke controle, een onderdeel van de app, blijkt de mogelijkheid te bieden om de verbinding van bepaalde apparaten in het netwerk op gezette tijdstippen uit te schakelen. Wil je websites filteren, dan kan dat alleen via de webinterface. De verschillende interfaces en de afwijkende mogelijkheden maken het geavanceerde beheer nodeloos moeilijker en ingewikkelder.

De DIR-X5460 werkt met mesh-extenders die voldoen aan de Wi-Fi Alliance EasyMesh-standaard, zoals recente COVR-modules van D-Link zelf. Deze router haalt vrij hoge doorvoersnelheden. Het bereik is oké, maar verzwakt merkbaar over grotere afstanden.

D-Link DIR-X5460

8Score80

  • Pluspunten

  • Betaalbaar

  • Usb 3.0

  • EasyMesh

  • Minpunten

  • Sommige instellingen alleen via webbeheer

Linksys Velop MX4200

©PXimport

Linksys Velop MX4200 bestaat uit kits met één tot drie triband Linksys Velop AX4200-modules met een gecombineerde draadloze snelheid tot 4200 Mbit/s. Elke module heeft drie gigabit-lan-poorten en één gigabit-wan-poort voor een internetmodem. Een usb3.0-aansluiting van 5 gigabit is eveneens aanwezig. De witte modules zijn erg fors: 11 centimeter omtrek bij 24 centimeter hoogte en dit met een gewicht van bijna een kilo. 

Ingebruikname gebeurt met behulp van de Linksys Velop-app. Je selecteert welk Linksys-systeem je gaat installeren, maar daarna is de installatie heel gebruiksvriendelijk en vooral snel: in enkele minuten is de klus geklaard. Het beheer via het Velop-dashboard (in de app of een webbrowser) is gebruiksvriendelijk, maar dat komt ook door het beperkte aantal configuratieopties. Het beheer is beperkt tot het instellen van gasttoegang, het configureren van regels voor ouderlijk toezicht (onderbrekingen plannen en bepaalde websites blokkeren) en apparaten prioriteit geven. 

Daarnaast is het mogelijk om een beperkt aantal geavanceerde instellingen te wijzigen: wifi- en ip-configuratie, MAC-filters, poorten doorschakelen of een wachtwoord instellen voor externe geheugens. Firmware-updates worden ‘s nachts automatisch doorgevoerd, tenzij je dit wijzigt in het dashboard. Bij de ingebruikname krijg je wel de kans om een eventuele nieuwe firmware direct toe te passen.

Vlak bij de router is er geen snelheidsverschil tussen een bekabelde en draadloze verbinding! Over het algemeen zijn de prestaties uitstekend, met een behoorlijk bereik, dat uiteraard afhankelijk is van het aantal modules. Eén module bedient een locatie tot 260 vierkante meter.

Linksys Velop MX4200

8Score80

  • Pluspunten

  • Usb 3.0

  • Eenvoudige installatie

  • Gebruiksvriendelijk

  • Minpunten

  • Hoge module

  • Beperkte configuratiemogelijkheden

Netgear Nighthawk RAX200

©PXimport

De RAX200 heeft drie wifi6-modems met een gecombineerde draadloze snelheid van 11.000 Mbit/s. De acht interne antennes zijn gemonteerd in twee grote vleugels die bij het uitpakken plat op de behuizing liggen. Die dien je eerst open te klappen. Het resultaat is een redelijk forse en zware router met het uiterlijk van een Amerikaans stealth-vliegtuig. Ook de externe voeding is behoorlijk fors.

Bovenaan tussen de twee antennevleugels bevindt zich een metalen gaas met daaronder een kleine, af en toe hoorbare, ventilator. Alle aansluitingen en knoppen vind je achteraan: daarbij ook een gecombineerde ‘multigig’-aansluiting (zowel 1 als 2,5 Gbit/s) die naar keuze in wan- of lan-modus functioneert.

Installeren gebeurt met de Netgear Nighthawk-app of op de traditionele manier met een webbrowser. Bij gebruik van de app, die in tegenstelling tot het webbeheer niet in het Nederlands werkt, log je eerst in bij je Netgear-account of creëer je een nieuw account. Standaard worden drie aparte wifi-netwerken gecreëerd; achteraf kan je Smart Connect activeren om de drie netwerken onder één ssid te bundelen.

Met de gebruiksvriendelijke, maar helaas Engelstalige Nighthawk-app regel je de basisinstellingen die voor de meeste gebruikers volstaan. Daarbij ook uitgebreidere opties voor beveiliging en ouderlijke controle via de in de RAX200 geïntegreerde Armor- en Circle-apps. Deze zijn jammer genoeg niet gratis. Amor is gebaseerd op Bitdefender-beveiligingssoftware, terwijl Circle zorgt voor het blokkeren van ongewenste websites of het controleren en beperken van de surftijd van huisgenoten. 

Gelukkig zijn er ook aparte gratis opties, uitsluitend instelbaar via het (wel Nederlandstalige) webbeheer, om sites en services te blokkeren, eventueel volgens schema. Het enige nadeel is dat dit handmatig per site en/of service per service functioneert. De doorvoersnelheden en vooral het bereik zijn goed.

Netgear Nighthawk RAX200

8Score80

  • Pluspunten

  • Zes lan-poorten

  • Usb 3.0

  • 2.5G-ethernet

  • Minpunten

  • App Engelstalig

  • Zeer prijzig

  • Betalen voor extra beveiliging

Conclusie

Met alle geteste routers haal je hoge draadloze doorvoersnelheden die, als je dicht bij de router werkt, de snelheden deze van een gigabit-ethernetkabelverbinding benaderen. De voorwaarde is wel dat ook het clientapparaat wifi 6 ondersteunt; anders val je terug op wifi5- of zelfs wifi4-snelheden, afhankelijk van de chipset van het gebruikte apparaat. 

De D-Link DIR-X5460 is de goedkoopste wifi6-router in deze test, dit met puike prestaties en behoorlijke configuratiemogelijkheden. Het is de verdiende winnaar van ons Slimme Koop-keurmerk.

Wil je de allersnelste router met de uitgebreidste configuratiemogelijkheden, dan kies je voor het apparaat met het keurmerk Best Getest, de ASUS RT-AX88U. Maar de andere routers zijn ook goed als je ze voor een scherpe prijs vindt.

▼ Volgende artikel
Zo deel je je keuken handig en logisch in
© Andy Dean Photography
Huis

Zo deel je je keuken handig en logisch in

Of je nu graag uitgebreid kookt of elke avond snel klaar wilt zijn: een slimme keukenindeling maakt het verschil. Alles moet logisch op zijn plek staan, zodat je moeiteloos overal bij kunt en na afloop ook weinig tijd kwijt bent aan opruimen.

Je keuken slim indelen? Wij hebben tips voor:
  • Vaatwasser, gootsteen en vuilnisbak
  • Werkblad en kookplaat
  • Koelkast
  • Neem de keuken-driehoek als uitgangspunt
  • Kies de optimale werkhoogte
  • Opbergruimte

Lees ook: Fornuis op maat: kies het aantal pitten dat bij je past

Vaatwasser, gootsteen en vuilnisbak

Heb je plannen voor een nieuwe keuken? Denk dan nu al na over welke slimme keuzes je kunt maken met de indeling. Plaats bijvoorbeeld de vaatwasser, de spoelbak en de afvalemmer dicht bij elkaar. Je hoeft dan nooit ver te lopen met vieze borden en je kunt ze makkelijk leegschrapen, eventueel afspoelen en direct inruimen. Staat de afvalbak in een kastje direct naast de vaatwasser? Let er dan op dat je het deurtje nog goed kunt openen als de deur van de vaatwasser omlaag staat. Dat werkt makkelijker bij het inruimen. Plaats verder de vaatwasser niet direct tegen een zijmuur. Tijdens het inruimen loop je dan sneller kans op spetters tegen de muur.

Werkblad en kookplaat

Het werkblad is meer dan alleen een plek om iets op te zetten. Je gebruikt het om te snijden, te mixen, spullen neer te leggen en borden op te scheppen. Zorg daarom dat je voldoende vrije werkruimte overhoudt – dus niet alles volbouwen met apparatuur. Plaats de spoelbak of kookplaat liever niet op een hoek. Je hebt aan beide kanten plek nodig, zodat je je handen vrij kunt houden en spetters opvangt. Reken aan weerszijden minimaal veertig centimeter. Dat oogt niet alleen rustiger, het werkt ook prettiger. Handig om te weten: bij je keukenspecialist wordt hiervoor vaak de term aflegruimte gebruikt. En nog even over de kookplaat: plaats die bij voorkeur niet pal naast de koelkast of een hoge kast; dat geeft weinig bewegingsvrijheid en maakt het lastig om met meerdere mensen tegelijk in de keuken te staan.

©Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy

Koelkast

Een koelkast gebruik je vaker dan je denkt – gemiddeld zo'n 35 keer per dag. Zet 'm daarom op een plek waar je er makkelijk bij kunt, ook als je vanuit de woonkamer even snel iets wilt pakken. Zet de koelkast liever niet helemaal achterin of op een plek waar je niet vanzelf langsloopt; dat is al snel onhandig in het dagelijks gebruik. Let ook op de temperatuur rondom de koelkast. Zet hem niet naast een oven, radiator of op een plek waar veel zonlicht komt. Kan het echt niet anders, zorg dan voor een isolerende tussenplaat en houd minstens drie centimeter ruimte vrij tussen warmtebron en koelkast.

Gebruik de keuken-driehoek

In de basis draait een keuken om drie functies: koken, spoelen en koelen. Je fornuis, gootsteen en koelkast vormen samen een denkbeeldige driehoek. Als de afstanden tussen deze drie goed gekozen zijn, werk je prettiger. Staan ze te ver van elkaar, dan loop je onnodig veel. Staan ze te dicht bij elkaar, dan dan wordt het al snel krap en onhandig. Een keukenspecialist kan helpen bij het vinden van een goede verhouding, maar je merkt het zelf vaak ook al als iets net niet lekker werkt.

Optimale werkhoogte

Ook de hoogte van je werkplekken telt mee. Een oven op armhoogte is een stuk prettiger dan op kniehoogte, zeker als je vaak bakt. Het voorkomt bukken. Heb je een kleine keuken? Kies dan voor een compacte oven of voor een fornuis met geïntegreerde oven. Datzelfde geldt voor de vaatwasser: als je die wat hoger plaatst, spaar je je rug en knieën. Voor de kookplaat geldt een andere regel: meet de afstand van je onderarm tot het werkblad. Is die ongeveer twaalf centimeter, dan zit je goed qua houding en belast je je schouders niet onnodig.

Apparatuur wat hoger plaatsen (als dat kan) heeft nog een voordeel. Wanneer je kleine kinderen hebt rondlopen, kunnen die er minder makkelijk bij. Wel zo veilig!

©lev dolgachov

Opbergruimte

Tot slot: denk na over hoe je spullen opbergt. Onderkastjes bieden veel ruimte, maar vragen vaak veel van je rug. Bovenkastjes kunnen juist weer te hoog zijn. Een buffetkast biedt uitkomst: wat je dagelijks gebruikt zet je op ooghoogte, wat minder vaak nodig is kan best wat lager of juist hoger.

Slim indelen = een fijnere keuken!

Een goede keuken draait niet alleen om de juiste apparatuur, maar vooral ook om slimme keuzes die het koken makkelijker maken. Denk na over looproutes, werkhoogtes en voldoende bewegingsruimte. Positioneer alles op logische plekken, zorg voor een werkblad met voldoende vrije ruimte en let op kleine details zoals de draairichting van kastdeurtjes. Daarmee wordt de keuken (nog meer) het hart van je huis!

▼ Volgende artikel
Cool artikel: zelf ijskoffie en ijsthee maken
© xMarshall
Huis

Cool artikel: zelf ijskoffie en ijsthee maken

Warm! Dorst! Hoog tijd dus voor ijskoffie en ijsthee. Je hoeft er niet eens voor naar de winkel: je kunt het binnen een paar minuten zelf maken, vaak gewoon met wat je al in huis hebt. Lekker verfrissend, en meestal ook gezonder én goedkoper dan wat je in de supermarkt vindt. In dit artikel lees je precies hoe je dat doet. Proost!

🧊 ➕ ☕ 🟰 😋
  • Zelf ijskoffie maken
    • Koud zetten
    • Met warme koffie
  • Extra luxe: affogato
  • Zelf ijsthee maken
  • 5x varieertips voor ijskoffie
  • 5x varieertips voor ijsthee

Lees ook: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken? Natuurlijk kan dat! 

Wie van koffie houdt, kan met ijskoffie alle kanten op. Je kunt koffie koud zetten (cold brew), of juist warme koffie gebruiken en die laten afkoelen.

In beide gevallen begint het met sterke koffie. Hoe sterker, hoe beter, want ijsblokjes verdunnen de smaak. Zet bijvoorbeeld een dubbele espresso of gebruik een koffiemachine op de hoogste intensiteit. Laat de koffie afkoelen, giet 'm over een glas vol ijsblokjes en voeg melk of plantaardige drink (haver, amandel of soja) toe als je dat lekker vindt.

Liever iets milders? Dan is cold brew een goed alternatief. Meng grofgemalen koffie met koud water in een kan of fles. Je moet er wel de tijd voor nemen, want je moet het daarna zo'n twaalf uur in de koelkast laten trekken. Daarna filter je het koffiedik eruit met een zeef of koffiefilter. Het resultaat is een zachte, cafeïnerijke drank die minder bitter is dan je zou verwachten – ideaal voor wie gewone zwarte koffie te scherp vindt. Verdun het naar smaak met melk, water of siroop, bijvoorbeeld vanillesiroop of hazelnootsiroop. Tip: je kunt ook wat meer maken dan je nodig hebt en dat in de koelkast bewaren (maximaal drie dagen). Heb je op een later tijdstip dan trek in ijskoffie, dan hoef je niet eerst twaalf uur te wachten.

Gebruik je een espressomachine, dan heb je meer controle over de smaak. Voor een krachtige ijskoffie kies een Arabica/Robusta-blend. Door de Robusta-bonen in deze melanges krijg je een pittige smaak en een stevige crèmelaag – ook lekker in ijskoffie.

Liever iets zachters of fruitigers? Ga dan voor 100% Arabica-bonen. Die zijn milder en hebben vaak meer nuance. Zulke bonen geven je ijskoffie een verfijnde smaak, soms met citrus- of bloemtonen.

Ook decafé werkt prima, bijvoorbeeld als je 's avonds nog iets kouds wilt drinken zonder daarna klaarwakker te liggen.

©annapustynnikova

IJskoffie of dessert? Wat maakt het uit: affogato ☝🏼is altijd lekker!

Traditionele ijskoffie maak je met ijsblokjes. Heb je zin in een luxe update? Dan is affogato echt iets voor jou. Schenk hiervoor een warme espresso over een bolletje vanille-ijs. Het ijs smelt deels, de koffie wordt iets zachter van smaak en samen vormen ze een combinatie om je vingers bij af te likken. Je serveert affogato in een glas of klein schaaltje, eventueel met wat geraspte pure chocolade, amandelschaafsel of een scheutje likeur erbij.

IJsthee: verkoelende dorstlesser

Ook ijsthee maak je in een paar simpele stappen. Gebruik losse thee of gewone theezakjes, maar zet het sterker dan je normaal zou doen. De thee wordt namelijk verdund zodra je er ijs aan toevoegt. Zwarte thee is een klassieker, maar groene thee, kruidenmengsels of gearomatiseerde soorten werken net zo goed. Let wel op: groene thee en kruideninfusies zijn gevoeliger voor een bittere nasmaak als je ze te lang laat trekken. Hou de trektijd dus korter dan bij zwarte thee. Hieronder lees je welke watertemperatuur je moet gebruiken en hoe lang je het mengsel moet laten trekken.

Zwarte thee: 95–100 °C, 4–5 minuten
Groene thee: 70–80 °C, 2–3 minuten
Kruideninfusies/rooibos: 95–100 °C, 5–6 minuten

©shersor

Laat de thee eerst een beetje afkoelen, of gebruik niet te veel ijs in één keer. Zo blijft de smaak in balans en voorkom je dat je thee bitter of waterig wordt. Je kunt de thee ook helemaal laten afkoelen op het aanrecht en daarna in de koelkast zetten – dan krijg je een heldere, frisse ijsthee zonder smaakverlies.

Voeg daarna eventueel smaakmakers toe zoals schijfjes citroen, munt of een beetje honing. Suiker los je het best op in de thee als die nog warm is, anders blijft het onder in je glas liggen. Houd je liever van minder zoet, dan kun je het ook bij een paar druppels citroen of een scheutje appelsap houden. Gebruik je verse vruchten zoals perzik of sinaasappel, snijd die dan in dunne plakjes en laat ze even meetrekken.

Gooi je ijsthee niet direct vol ijs, zeker niet als je hem lang wilt bewaren. Door de ijsklontjes vlak voor het serveren toe te voegen, blijft de smaak beter behouden. En als je slim bent, vries je wat van de thee zelf in als ijsklontjes. Zo wordt je drankje koud, zonder dat het verwatert.

Tot slot: experimenteren en bewaren

Het fijne aan zelf ijskoffie of ijsthee maken, is dat je eindeloos kunt variëren. Wissel af met kruiden, citrus, melksoorten of zoetmakers. Probeer eens een koude espresso met gecondenseerde melk of een groene ijsthee met gember en limoen. Hieronder hebben we zowel voor ijskoffie als ijsthee vijf smaakvariaties voor je verzameld.

Maak in één keer een grotere hoeveelheid en bewaar die in een afsluitbare fles in de koelkast. Zo heb je altijd iets klaarstaan als je behoefte hebt aan iets verfrissends én lekkers te drinken. Let er wel op dat vers gemaakte ijsthee en cold brew koffie maar een paar dagen houdbaar zijn. Drink het binnen drie dagen op, dan is de smaak op z'n best.  

©vikakurylo81 - stock.adobe.com

5 bijzondere ijskoffievariaties

Kokos-kardemom: kokosmelk, gemalen kardemom, honing
Sinaasappel-kaneel: geraspte sinaasappelschil, kaneelpoeder, ahornsiroop
Hazelnoot-salted caramel: hazelnotenmelk, karamelsiroop, snufje zeezout
Chocolade-chili: cacaopoeder, cayennepeper, bruine suiker
Rozemarijn-citroen: verse rozemarijn, citroensap, agavesiroop

5 bijzondere ijstheevariaties

Watermeloen-munt: watermeloensap, verse munt, limoen
Perzik-basilicum: verse perzik, basilicumblaadjes, honing
Hibiscus-granaatappel: hibiscusbloemen, granaatappelsap, stevia
Komkommer-dille: komkommer, verse dille, snufje zeezout
Ananas-tijm: ananasblokjes, tijmblaadjes, kokoswater

Smaakvariaties: hoe & wat

Tijdens het trekken (in de hete koffie/thee):

• Kruiden zoals kardemom, kaneel, rozemarijn, basilicum, dille, tijm
• Citrusschil (sinaasappel)
• Hibiscusbloemen

Na het afkoelen toevoegen:

• Verse sappen (watermeloen, granaatappel, citroensap)
• Verse stukjes fruit (perzik, ananas, komkommer)
• Melksoorten (kokosmelk, hazelnotenmelk, amandelmelk)
• Zoetmakers (honing, stroop, stevia)
• Verse kruiden die snel bitter worden (munt)

Extra smaakmakers:

• Cacaopoeder: eerst mengen met beetje heet water, dan toevoegen
• Zeezout: altijd op het laatst, naar smaak

Maak je ijskoffie

nóg lekkerder met een scheutje koffiesiroop