Beste wifi 6-routers getest: Draadloos internet op topsnelheid

© PXimport

Beste wifi 6-routers getest: Draadloos internet op topsnelheid

Netwerk

Geplaatst: 25 mei 2021 - 06:16

Aangepast: 25 november 2022 - 10:57

Redactie

Wifi 6 haalt theoretisch draadloze snelheden die gigabit-ethernet evenaren. Ook wordt het signaal beter verdeeld over de verbonden apparaten, die wel geschikt moeten zijn voor deze nieuwe standaard. We onderzoeken wat de beste wifi 6-router van het moment is en of het al de investering waard is.

Voordat we bij de routers komen, eerst even een woordje over wifi 6 zelf. Wifi 6 is de korte naam van de nieuwe draadloze standaard IEEE 802.11ax. De oudere IEEE 802.11ac-standaard wordt voortaan aangeduid als wifi 5. Wifi 4 slaat dan logischerwijze op het nog oudere IEEE 802.11n-wifiprotocol. 

De logica van de namen zit hem in het frequentiespectrum waarin deze draadloze netwerkprotocollen opereren: 2,4 GHz voor wifi 4, 5 GHz voor wifi 5 en 6 GHz voor wifi 6. Klein probleempje: de 6GHz-frequentie is nog niet overal vrijgegeven, dus de eerste versie of ‘wave’ van wifi 6 gebruikt dezelfde frequentieband als wifi 5, namelijk 5 GHz. Dat geldt dus ook voor de vijf routers die we hier testen.

Op de verpakking en in de documentatie van al die routers is trouwens duidelijk vermeld dat ze de ‘voorlopige’ standaard ondersteunen; er is geen garantie dat ze eventuele wijzigingen in de definitief goedgekeurde standaard ook zullen ondersteunen.

Zodra het 6GHz-spectrum wordt vrijgegeven, volgt wifi 6E met nog betere presterende IEEE 802.11ax-modems die de nieuwe frequentie gebruiken. Maar dat vergt nieuwe hardware aan zowel de router- als de clientkant.

Wifi 6 haalt toch hogere draadloze snelheden dan wifi 5 dankzij een efficiëntere modulatietechnologie die (MU-)ODFMA heet en gebaseerd is op gsm-technologie. Het belangrijkste voordeel, naast hogere draadloze doorvoersnelheden op zich, is de mogelijkheid om meerdere clients tegelijk van die hogere doorvoersnelheden te laten profiteren. 

Er is wel één belangrijke voorwaarde: dit voordeel heb je alleen op als alle apparaten over wifi 6 beschikken. Dat zal nog wel een hele tijd duren, al zijn de meeste nieuwe laptops en smartphones (behalve budgetmodellen) intussen met wifi6-chipsets uitgerust.

Nu weet je wat wifi 6 precies inhoudt en wat je er aan hebt. Bekijk hieronder alle testresultaten (klik op de afbeelding voor groter beeld), daarna gaan we op de individuele routers in. 

© PXimport

ASUS RT-AX88U

© PXimport

De RT-AX88U heeft vier verwisselbare, richtbare antennes. Alle aansluitingen en knoppen bevinden zich aan de achterzijde. Met zijn acht 1Gbit/s-netwerkpoorten vervangt deze router een netwerkswitch. Een usb3.0-poort zit er ook op. Op de voorkant zit een grote drukknop waarmee je het draadloze netwerk in- en uitschakelt. Deze router ondersteunt vier gelijktijdige streams met een gecombineerde snelheid van 6000 Mbit/s. 

Installeren gebeurt op de traditionele manier, via een webbrowser. Monteer de antennes, sluit de netwerkkabels aan en surf naar het ip-adres van de router, die je een Engelstalig welkomstscherm toont met de optie om een nieuw netwerk te creëren aan de hand van een wizard of direct zelf de configuratie onder handen te nemen door op Advanced settings te klikken. Wij doorliepen de wizard. Standaard stelt die aparte 2,4GHz- en 5GHz-netwerken in, maar omdat deze router ook ‘seamless roaming’ heeft, kun je net zo goed één draadloos netwerk creëren door de optie Separate 2,4 GHz and 5 GHz uit te vinken.

Het webbeheer is zeer uitgebreid, heeft een app-achtig design, dat ook beschikbaar is in identiek ogende app-vorm (ASUS Router). Gevorderde gebruikers vinden er zaken terug zoals OpenVPN-ondersteuning, een redelijk uitgebreide firewall, mogelijkheid om apparaten via triggers te manipuleren, mesh-ondersteuning, IFTTT-koppeling, ingebouwde bescherming tegen malware en uitgebreide blokkeringsopties, gebaseerd op Trend Micro-technologie. 

De nieuwste firmware ondersteunt wél Nederlands en voegt nieuwigheden toe, zoals verkeersanalyse, specifieke game-instellingen en adaptieve QoS. De RT-AX88U biedt veel instelmogelijkheden, presteert snel en heeft een uitstekend bereik.

ASUS RT-AX88U

9Score90

 • Pluspunten

 • Uitgebreide instelmogelijkheden

 • Acht lan-poorten

 • Usb 3.0

 • Minpunten

 • Prijzig

AVM Fritz!Box 6660

© PXimport

De Fritz!Box 6660 is AVM’s eerste router met wifi 6. Een DOCSIS3.1-kabelmodem (1 Gbit/s) is ingebouwd, maar deze router werkt ook met externe internetmodems. Die koppel je dan aan de eerste ethernetpoort, die je via het beheer als wan-poort configureert. Dat is trouwens een 2,5Gbit/s-poort; de vier andere ethernetpoorten op de achterkant zijn 1Gbit/s-aansluitingen. 

Zoals meestal bij AVM is ook een telefooncentrale aanwezig, met één analoge telefonieaansluiting en een ingebouwde DECT-server die tot zes draadloze telefoons ondersteunt, compleet met digitaal antwoordapparaat. Daarnaast kun je er smarthome-stekkers van AVM en andere fabrikanten mee besturen en hem gebruiken als server of client in een draadloos AVM-mesh-netwerk.

Installatie en beheer zijn identiek aan alle andere AVM-routers, die in essentie allemaal hetzelfde geavanceerde Fritz!OS draaien, compleet met cloudfuncties en ondersteuning voor verschillende apps. Je kunt hiermee bijvoorbeeld lokale media ook onderweg op een veilige manier benaderen. 

Gebruik je de Fritz!Box 6660 niet als kabelrouter, maar als traditionele router, dan werkt de installatiewizard niet helemaal zoals verwacht. Die gaat ervan uit dat je wel degelijk een kabelverbinding gebruikt; je dient de wizard te onderbreken en komt dan terecht in het gewone beheer, waar je vervolgens handmatig bij Internet, Toegangsgegevens de wan-verbinding op poort 1 selecteert; daar hang je dan een internetmodem aan.

Een bestaande internetverbinding gebruiken of de 6660 als mesh-client inschakelen, kan uiteraard ook. Als je dit leest, is de Fritz!Box 7530 AX beschikbaar, de tweede wifi6-router van AVM, nu met xDSL-modem, maar zonder 2,5Gbits/s-poort en met een maximale AC2400-doorvoersnelheid in plaats van AC3000.

AVM Fritz!Box 6660

 • Pluspunten

 • Veel functies

 • 2,5Gbit/s-poort

 • Minpunten

 • Usb 2.0

 • Wizard gaat ervan uit dat je kabelmodem gebruikt

D-Link DIR-X5460

© PXimport

De DIR-X5460 ondersteunt zes gelijktijdige streams met een gecombineerde draadloze snelheid tot 5400 Mbit/s. Van de zes verstelbare externe antennes zijn er twee verwisselbaar. Van de twee usb-a-poorten ondersteunt er eentje 5 Gbit/s usb3.0-snelheden. Je gebruikt de D-Link WiFi-app (Android en iOS) om de router in gebruik te nemen, al kan het ook op de traditionele manier via webbeheer. Maar de app werkt eenvoudiger: het volstaat de QR-code onderaan te scannen om een Nederlandstalige wizard te starten die je door de configuratie loodst.

De Nederlandstalige app en het Engelstalige webbeheer verschillen gedeeltelijk. Met de standaardconfiguratie die actief wordt na het doorlopen van de wizard werkt de router probleemloos. Maar wil je bepaalde instellingen toch wijzigen, dan heb je zowel de app als de webinterface nodig. Zo werkt de QuickVPN-configuratie alleen via de browser, terwijl het koppelen van de router aan Amazon Alexa of Google Assistent uitsluitend via de app verloopt.

Ouderlijke controle, een onderdeel van de app, blijkt de mogelijkheid te bieden om de verbinding van bepaalde apparaten in het netwerk op gezette tijdstippen uit te schakelen. Wil je websites filteren, dan kan dat alleen via de webinterface. De verschillende interfaces en de afwijkende mogelijkheden maken het geavanceerde beheer nodeloos moeilijker en ingewikkelder.

De DIR-X5460 werkt met mesh-extenders die voldoen aan de Wi-Fi Alliance EasyMesh-standaard, zoals recente COVR-modules van D-Link zelf. Deze router haalt vrij hoge doorvoersnelheden. Het bereik is oké, maar verzwakt merkbaar over grotere afstanden.

D-Link DIR-X5460

8Score80

 • Pluspunten

 • Betaalbaar

 • Usb 3.0

 • EasyMesh

 • Minpunten

 • Sommige instellingen alleen via webbeheer

Linksys Velop MX4200

© PXimport

Linksys Velop MX4200 bestaat uit kits met één tot drie triband Linksys Velop AX4200-modules met een gecombineerde draadloze snelheid tot 4200 Mbit/s. Elke module heeft drie gigabit-lan-poorten en één gigabit-wan-poort voor een internetmodem. Een usb3.0-aansluiting van 5 gigabit is eveneens aanwezig. De witte modules zijn erg fors: 11 centimeter omtrek bij 24 centimeter hoogte en dit met een gewicht van bijna een kilo. 

Ingebruikname gebeurt met behulp van de Linksys Velop-app. Je selecteert welk Linksys-systeem je gaat installeren, maar daarna is de installatie heel gebruiksvriendelijk en vooral snel: in enkele minuten is de klus geklaard. Het beheer via het Velop-dashboard (in de app of een webbrowser) is gebruiksvriendelijk, maar dat komt ook door het beperkte aantal configuratieopties. Het beheer is beperkt tot het instellen van gasttoegang, het configureren van regels voor ouderlijk toezicht (onderbrekingen plannen en bepaalde websites blokkeren) en apparaten prioriteit geven. 

Daarnaast is het mogelijk om een beperkt aantal geavanceerde instellingen te wijzigen: wifi- en ip-configuratie, MAC-filters, poorten doorschakelen of een wachtwoord instellen voor externe geheugens. Firmware-updates worden ‘s nachts automatisch doorgevoerd, tenzij je dit wijzigt in het dashboard. Bij de ingebruikname krijg je wel de kans om een eventuele nieuwe firmware direct toe te passen.

Vlak bij de router is er geen snelheidsverschil tussen een bekabelde en draadloze verbinding! Over het algemeen zijn de prestaties uitstekend, met een behoorlijk bereik, dat uiteraard afhankelijk is van het aantal modules. Eén module bedient een locatie tot 260 vierkante meter.

Linksys Velop MX4200

8Score80

 • Pluspunten

 • Usb 3.0

 • Eenvoudige installatie

 • Gebruiksvriendelijk

 • Minpunten

 • Hoge module

 • Beperkte configuratiemogelijkheden

Netgear Nighthawk RAX200

© PXimport

De RAX200 heeft drie wifi6-modems met een gecombineerde draadloze snelheid van 11.000 Mbit/s. De acht interne antennes zijn gemonteerd in twee grote vleugels die bij het uitpakken plat op de behuizing liggen. Die dien je eerst open te klappen. Het resultaat is een redelijk forse en zware router met het uiterlijk van een Amerikaans stealth-vliegtuig. Ook de externe voeding is behoorlijk fors.

Bovenaan tussen de twee antennevleugels bevindt zich een metalen gaas met daaronder een kleine, af en toe hoorbare, ventilator. Alle aansluitingen en knoppen vind je achteraan: daarbij ook een gecombineerde ‘multigig’-aansluiting (zowel 1 als 2,5 Gbit/s) die naar keuze in wan- of lan-modus functioneert.

Installeren gebeurt met de Netgear Nighthawk-app of op de traditionele manier met een webbrowser. Bij gebruik van de app, die in tegenstelling tot het webbeheer niet in het Nederlands werkt, log je eerst in bij je Netgear-account of creëer je een nieuw account. Standaard worden drie aparte wifi-netwerken gecreëerd; achteraf kan je Smart Connect activeren om de drie netwerken onder één ssid te bundelen.

Met de gebruiksvriendelijke, maar helaas Engelstalige Nighthawk-app regel je de basisinstellingen die voor de meeste gebruikers volstaan. Daarbij ook uitgebreidere opties voor beveiliging en ouderlijke controle via de in de RAX200 geïntegreerde Armor- en Circle-apps. Deze zijn jammer genoeg niet gratis. Amor is gebaseerd op Bitdefender-beveiligingssoftware, terwijl Circle zorgt voor het blokkeren van ongewenste websites of het controleren en beperken van de surftijd van huisgenoten. 

Gelukkig zijn er ook aparte gratis opties, uitsluitend instelbaar via het (wel Nederlandstalige) webbeheer, om sites en services te blokkeren, eventueel volgens schema. Het enige nadeel is dat dit handmatig per site en/of service per service functioneert. De doorvoersnelheden en vooral het bereik zijn goed.

Netgear Nighthawk RAX200

8Score80

 • Pluspunten

 • Zes lan-poorten

 • Usb 3.0

 • 2.5G-ethernet

 • Minpunten

 • App Engelstalig

 • Zeer prijzig

 • Betalen voor extra beveiliging

Conclusie

Met alle geteste routers haal je hoge draadloze doorvoersnelheden die, als je dicht bij de router werkt, de snelheden deze van een gigabit-ethernetkabelverbinding benaderen. De voorwaarde is wel dat ook het clientapparaat wifi 6 ondersteunt; anders val je terug op wifi5- of zelfs wifi4-snelheden, afhankelijk van de chipset van het gebruikte apparaat. 

De D-Link DIR-X5460 is de goedkoopste wifi6-router in deze test, dit met puike prestaties en behoorlijke configuratiemogelijkheden. Het is de verdiende winnaar van ons Slimme Koop-keurmerk.

Wil je de allersnelste router met de uitgebreidste configuratiemogelijkheden, dan kies je voor het apparaat met het keurmerk Best Getest, de ASUS RT-AX88U. Maar de andere routers zijn ook goed als je ze voor een scherpe prijs vindt.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000