ID.nl logo
Beste wifi 6-routers getest: Draadloos internet op topsnelheid
© PXimport
Huis

Beste wifi 6-routers getest: Draadloos internet op topsnelheid

Wifi 6 haalt theoretisch draadloze snelheden die gigabit-ethernet evenaren. Ook wordt het signaal beter verdeeld over de verbonden apparaten, die wel geschikt moeten zijn voor deze nieuwe standaard. We onderzoeken wat de beste wifi 6-router van het moment is en of het al de investering waard is.

Voordat we bij de routers komen, eerst even een woordje over wifi 6 zelf. Wifi 6 is de korte naam van de nieuwe draadloze standaard IEEE 802.11ax. De oudere IEEE 802.11ac-standaard wordt voortaan aangeduid als wifi 5. Wifi 4 slaat dan logischerwijze op het nog oudere IEEE 802.11n-wifiprotocol. 

De logica van de namen zit hem in het frequentiespectrum waarin deze draadloze netwerkprotocollen opereren: 2,4 GHz voor wifi 4, 5 GHz voor wifi 5 en 6 GHz voor wifi 6. Klein probleempje: de 6GHz-frequentie is nog niet overal vrijgegeven, dus de eerste versie of ‘wave’ van wifi 6 gebruikt dezelfde frequentieband als wifi 5, namelijk 5 GHz. Dat geldt dus ook voor de vijf routers die we hier testen.

Op de verpakking en in de documentatie van al die routers is trouwens duidelijk vermeld dat ze de ‘voorlopige’ standaard ondersteunen; er is geen garantie dat ze eventuele wijzigingen in de definitief goedgekeurde standaard ook zullen ondersteunen.

Zodra het 6GHz-spectrum wordt vrijgegeven, volgt wifi 6E met nog betere presterende IEEE 802.11ax-modems die de nieuwe frequentie gebruiken. Maar dat vergt nieuwe hardware aan zowel de router- als de clientkant.

Wifi 6 haalt toch hogere draadloze snelheden dan wifi 5 dankzij een efficiëntere modulatietechnologie die (MU-)ODFMA heet en gebaseerd is op gsm-technologie. Het belangrijkste voordeel, naast hogere draadloze doorvoersnelheden op zich, is de mogelijkheid om meerdere clients tegelijk van die hogere doorvoersnelheden te laten profiteren. 

Er is wel één belangrijke voorwaarde: dit voordeel heb je alleen op als alle apparaten over wifi 6 beschikken. Dat zal nog wel een hele tijd duren, al zijn de meeste nieuwe laptops en smartphones (behalve budgetmodellen) intussen met wifi6-chipsets uitgerust.

Compatibiliteit met wifi 4 en 5 Waarom kiezen voor een wifi6-systeem dat ook een aparte wifi5-modem bevat (zoals de niet-geteste Linksys Velop MX5300, die voor de rest grotendeels identiek is aan de wel geteste MX4200)? Wifi6-modems zijn immers achterwaarts compatibel met de oudere wifi-standaard. Dan is een extra modem met oudere technologie toch ‘overkill’?  Helaas ligt er een probleem met de achterwaartse compatibiliteit van clientapparatuur. De wifi5-laptopchipsets van Intel (alles vanaf AC 3165 tot AC9560) werken bijvoorbeeld niet (goed) samen met pure 802.11ax-modems, tenzij je de clientdriver bijwerkt naar Intel PROSet/Wireless WiFi Software-versie 20.70.0 of later. Hetzelfde geldt mogelijk ook voor wifi4- en wifi5-chips van andere fabrikanten en voor oudere chipsets gebruikt in smartphones, media-apparatuur enzovoort.  Niet iedereen weet dat, en de driver updaten kan ook niet in alle gevallen. Dan is een wifi6-router met een extra wifi5-modem een handig apparaat om op terug te vallen. Vooral in omgevingen met veel externe gebruikers kan het interessant zijn om een wifi6-ax-router te kiezen die nog een aparte wifi5-ac-modem bevat. Dat voorkomt het scenario waarin je je oude wifi5-router moet blijven gebruiken samen met een nieuwe wifi6-router, alleen om oudere apparatuur te bedienen.

Nu weet je wat wifi 6 precies inhoudt en wat je er aan hebt. Bekijk hieronder alle testresultaten (klik op de afbeelding voor groter beeld), daarna gaan we op de individuele routers in. 

©PXimport

ASUS RT-AX88U

©PXimport

De RT-AX88U heeft vier verwisselbare, richtbare antennes. Alle aansluitingen en knoppen bevinden zich aan de achterzijde. Met zijn acht 1Gbit/s-netwerkpoorten vervangt deze router een netwerkswitch. Een usb3.0-poort zit er ook op. Op de voorkant zit een grote drukknop waarmee je het draadloze netwerk in- en uitschakelt. Deze router ondersteunt vier gelijktijdige streams met een gecombineerde snelheid van 6000 Mbit/s. 

Installeren gebeurt op de traditionele manier, via een webbrowser. Monteer de antennes, sluit de netwerkkabels aan en surf naar het ip-adres van de router, die je een Engelstalig welkomstscherm toont met de optie om een nieuw netwerk te creëren aan de hand van een wizard of direct zelf de configuratie onder handen te nemen door op Advanced settings te klikken. Wij doorliepen de wizard. Standaard stelt die aparte 2,4GHz- en 5GHz-netwerken in, maar omdat deze router ook ‘seamless roaming’ heeft, kun je net zo goed één draadloos netwerk creëren door de optie Separate 2,4 GHz and 5 GHz uit te vinken.

Het webbeheer is zeer uitgebreid, heeft een app-achtig design, dat ook beschikbaar is in identiek ogende app-vorm (ASUS Router). Gevorderde gebruikers vinden er zaken terug zoals OpenVPN-ondersteuning, een redelijk uitgebreide firewall, mogelijkheid om apparaten via triggers te manipuleren, mesh-ondersteuning, IFTTT-koppeling, ingebouwde bescherming tegen malware en uitgebreide blokkeringsopties, gebaseerd op Trend Micro-technologie. 

De nieuwste firmware ondersteunt wél Nederlands en voegt nieuwigheden toe, zoals verkeersanalyse, specifieke game-instellingen en adaptieve QoS. De RT-AX88U biedt veel instelmogelijkheden, presteert snel en heeft een uitstekend bereik.

ASUS RT-AX88U

9Score90

  • Pluspunten

  • Uitgebreide instelmogelijkheden

  • Acht lan-poorten

  • Usb 3.0

  • Minpunten

  • Prijzig

AVM Fritz!Box 6660

©PXimport

De Fritz!Box 6660 is AVM’s eerste router met wifi 6. Een DOCSIS3.1-kabelmodem (1 Gbit/s) is ingebouwd, maar deze router werkt ook met externe internetmodems. Die koppel je dan aan de eerste ethernetpoort, die je via het beheer als wan-poort configureert. Dat is trouwens een 2,5Gbit/s-poort; de vier andere ethernetpoorten op de achterkant zijn 1Gbit/s-aansluitingen. 

Zoals meestal bij AVM is ook een telefooncentrale aanwezig, met één analoge telefonieaansluiting en een ingebouwde DECT-server die tot zes draadloze telefoons ondersteunt, compleet met digitaal antwoordapparaat. Daarnaast kun je er smarthome-stekkers van AVM en andere fabrikanten mee besturen en hem gebruiken als server of client in een draadloos AVM-mesh-netwerk.

Installatie en beheer zijn identiek aan alle andere AVM-routers, die in essentie allemaal hetzelfde geavanceerde Fritz!OS draaien, compleet met cloudfuncties en ondersteuning voor verschillende apps. Je kunt hiermee bijvoorbeeld lokale media ook onderweg op een veilige manier benaderen. 

Gebruik je de Fritz!Box 6660 niet als kabelrouter, maar als traditionele router, dan werkt de installatiewizard niet helemaal zoals verwacht. Die gaat ervan uit dat je wel degelijk een kabelverbinding gebruikt; je dient de wizard te onderbreken en komt dan terecht in het gewone beheer, waar je vervolgens handmatig bij Internet, Toegangsgegevens de wan-verbinding op poort 1 selecteert; daar hang je dan een internetmodem aan.

Een bestaande internetverbinding gebruiken of de 6660 als mesh-client inschakelen, kan uiteraard ook. Als je dit leest, is de Fritz!Box 7530 AX beschikbaar, de tweede wifi6-router van AVM, nu met xDSL-modem, maar zonder 2,5Gbits/s-poort en met een maximale AC2400-doorvoersnelheid in plaats van AC3000.

AVM Fritz!Box 6660

  • Pluspunten

  • Veel functies

  • 2,5Gbit/s-poort

  • Minpunten

  • Usb 2.0

  • Wizard gaat ervan uit dat je kabelmodem gebruikt

D-Link DIR-X5460

©PXimport

De DIR-X5460 ondersteunt zes gelijktijdige streams met een gecombineerde draadloze snelheid tot 5400 Mbit/s. Van de zes verstelbare externe antennes zijn er twee verwisselbaar. Van de twee usb-a-poorten ondersteunt er eentje 5 Gbit/s usb3.0-snelheden. Je gebruikt de D-Link WiFi-app (Android en iOS) om de router in gebruik te nemen, al kan het ook op de traditionele manier via webbeheer. Maar de app werkt eenvoudiger: het volstaat de QR-code onderaan te scannen om een Nederlandstalige wizard te starten die je door de configuratie loodst.

De Nederlandstalige app en het Engelstalige webbeheer verschillen gedeeltelijk. Met de standaardconfiguratie die actief wordt na het doorlopen van de wizard werkt de router probleemloos. Maar wil je bepaalde instellingen toch wijzigen, dan heb je zowel de app als de webinterface nodig. Zo werkt de QuickVPN-configuratie alleen via de browser, terwijl het koppelen van de router aan Amazon Alexa of Google Assistent uitsluitend via de app verloopt.

Ouderlijke controle, een onderdeel van de app, blijkt de mogelijkheid te bieden om de verbinding van bepaalde apparaten in het netwerk op gezette tijdstippen uit te schakelen. Wil je websites filteren, dan kan dat alleen via de webinterface. De verschillende interfaces en de afwijkende mogelijkheden maken het geavanceerde beheer nodeloos moeilijker en ingewikkelder.

De DIR-X5460 werkt met mesh-extenders die voldoen aan de Wi-Fi Alliance EasyMesh-standaard, zoals recente COVR-modules van D-Link zelf. Deze router haalt vrij hoge doorvoersnelheden. Het bereik is oké, maar verzwakt merkbaar over grotere afstanden.

D-Link DIR-X5460

8Score80

  • Pluspunten

  • Betaalbaar

  • Usb 3.0

  • EasyMesh

  • Minpunten

  • Sommige instellingen alleen via webbeheer

Linksys Velop MX4200

©PXimport

Linksys Velop MX4200 bestaat uit kits met één tot drie triband Linksys Velop AX4200-modules met een gecombineerde draadloze snelheid tot 4200 Mbit/s. Elke module heeft drie gigabit-lan-poorten en één gigabit-wan-poort voor een internetmodem. Een usb3.0-aansluiting van 5 gigabit is eveneens aanwezig. De witte modules zijn erg fors: 11 centimeter omtrek bij 24 centimeter hoogte en dit met een gewicht van bijna een kilo. 

Ingebruikname gebeurt met behulp van de Linksys Velop-app. Je selecteert welk Linksys-systeem je gaat installeren, maar daarna is de installatie heel gebruiksvriendelijk en vooral snel: in enkele minuten is de klus geklaard. Het beheer via het Velop-dashboard (in de app of een webbrowser) is gebruiksvriendelijk, maar dat komt ook door het beperkte aantal configuratieopties. Het beheer is beperkt tot het instellen van gasttoegang, het configureren van regels voor ouderlijk toezicht (onderbrekingen plannen en bepaalde websites blokkeren) en apparaten prioriteit geven. 

Daarnaast is het mogelijk om een beperkt aantal geavanceerde instellingen te wijzigen: wifi- en ip-configuratie, MAC-filters, poorten doorschakelen of een wachtwoord instellen voor externe geheugens. Firmware-updates worden ‘s nachts automatisch doorgevoerd, tenzij je dit wijzigt in het dashboard. Bij de ingebruikname krijg je wel de kans om een eventuele nieuwe firmware direct toe te passen.

Vlak bij de router is er geen snelheidsverschil tussen een bekabelde en draadloze verbinding! Over het algemeen zijn de prestaties uitstekend, met een behoorlijk bereik, dat uiteraard afhankelijk is van het aantal modules. Eén module bedient een locatie tot 260 vierkante meter.

Linksys Velop MX4200

8Score80

  • Pluspunten

  • Usb 3.0

  • Eenvoudige installatie

  • Gebruiksvriendelijk

  • Minpunten

  • Hoge module

  • Beperkte configuratiemogelijkheden

Netgear Nighthawk RAX200

©PXimport

De RAX200 heeft drie wifi6-modems met een gecombineerde draadloze snelheid van 11.000 Mbit/s. De acht interne antennes zijn gemonteerd in twee grote vleugels die bij het uitpakken plat op de behuizing liggen. Die dien je eerst open te klappen. Het resultaat is een redelijk forse en zware router met het uiterlijk van een Amerikaans stealth-vliegtuig. Ook de externe voeding is behoorlijk fors.

Bovenaan tussen de twee antennevleugels bevindt zich een metalen gaas met daaronder een kleine, af en toe hoorbare, ventilator. Alle aansluitingen en knoppen vind je achteraan: daarbij ook een gecombineerde ‘multigig’-aansluiting (zowel 1 als 2,5 Gbit/s) die naar keuze in wan- of lan-modus functioneert.

Installeren gebeurt met de Netgear Nighthawk-app of op de traditionele manier met een webbrowser. Bij gebruik van de app, die in tegenstelling tot het webbeheer niet in het Nederlands werkt, log je eerst in bij je Netgear-account of creëer je een nieuw account. Standaard worden drie aparte wifi-netwerken gecreëerd; achteraf kan je Smart Connect activeren om de drie netwerken onder één ssid te bundelen.

Met de gebruiksvriendelijke, maar helaas Engelstalige Nighthawk-app regel je de basisinstellingen die voor de meeste gebruikers volstaan. Daarbij ook uitgebreidere opties voor beveiliging en ouderlijke controle via de in de RAX200 geïntegreerde Armor- en Circle-apps. Deze zijn jammer genoeg niet gratis. Amor is gebaseerd op Bitdefender-beveiligingssoftware, terwijl Circle zorgt voor het blokkeren van ongewenste websites of het controleren en beperken van de surftijd van huisgenoten. 

Gelukkig zijn er ook aparte gratis opties, uitsluitend instelbaar via het (wel Nederlandstalige) webbeheer, om sites en services te blokkeren, eventueel volgens schema. Het enige nadeel is dat dit handmatig per site en/of service per service functioneert. De doorvoersnelheden en vooral het bereik zijn goed.

Netgear Nighthawk RAX200

8Score80

  • Pluspunten

  • Zes lan-poorten

  • Usb 3.0

  • 2.5G-ethernet

  • Minpunten

  • App Engelstalig

  • Zeer prijzig

  • Betalen voor extra beveiliging

Conclusie

Met alle geteste routers haal je hoge draadloze doorvoersnelheden die, als je dicht bij de router werkt, de snelheden deze van een gigabit-ethernetkabelverbinding benaderen. De voorwaarde is wel dat ook het clientapparaat wifi 6 ondersteunt; anders val je terug op wifi5- of zelfs wifi4-snelheden, afhankelijk van de chipset van het gebruikte apparaat. 

De D-Link DIR-X5460 is de goedkoopste wifi6-router in deze test, dit met puike prestaties en behoorlijke configuratiemogelijkheden. Het is de verdiende winnaar van ons Slimme Koop-keurmerk.

Wil je de allersnelste router met de uitgebreidste configuratiemogelijkheden, dan kies je voor het apparaat met het keurmerk Best Getest, de ASUS RT-AX88U. Maar de andere routers zijn ook goed als je ze voor een scherpe prijs vindt.

▼ Volgende artikel
Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje
© Maikel Dijkhuizen
Huis

Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje

Op zoek naar een nieuwe e-reader met kleurenscherm? Goed nieuws, want er verschijnen steeds meer geschikte producten in de (digitale) winkelschappen. Een voorbeeld hiervan is de onlangs verschenen Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition. Is dit product zijn stevige prijskaartje van 299,99 euro waard?

Uitstekend
Conclusie

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel.

Plus- en minpunten
  • Compact formaat
  • Waterdichte behuizing
  • Vlotte configuratie
  • Reageert snel
  • Matte schermafwerking
  • Veel schermopties
  • Lange accuduur
  • Duur
  • Vereist Amazon-account
  • Fletse kleuren
  • Korrelige foto's en afbeeldingen

De hier besproken Signature Edition heeft een aantal extra's ten opzichte van de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition (269,99 euro). Zo bevat deze e-reader 32 GB (in plaats van 16 GB) opslagruimte. Bovendien is er ondersteuning voor draadloos opladen ingebakken. Vanwege het compacte touchscreen van 7 inch en de dunne schermranden is de behuizing ongeveer net zo groot als die van een normaal pocketboek, maar dan een stuk dunner. In combinatie met het bescheiden gewicht van 219 gram is de Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition een aangenaam leesapparaat voor thuis en onderweg. De achterzijde heeft een ruwe afwerking, waardoor het apparaat prettig in de hand ligt. Behalve de aan-uitknop telt de sober vormgegeven behuizing geen fysieke knoppen.

©Maikel Dijkhuizen

Naast de e-reader vind je in de productdoos een korte handleiding en usb-c-kabel.

Snelle configuratie

Zodra je op de aan-uitknop aan de onderzijde drukt, verschijnt binnen enkele ogenblikken het configuratiemenu. Na het kiezen van de Nederlandse taal stel je de e-reader verder in. Dat kan met behulp van een smartphone-app of op het apparaat zelf. Laatstgenoemde optie werkt snel genoeg. Heb je het wifi-wachtwoord en je Amazon-accountgegevens eenmaal ingevuld, dan verschijnt het hoofdvenster. Een korte rondleiding neemt je op sleeptouw. Zo zijn diverse schermopties via een handig snelmenu bereikbaar. De configuratie duurt slechts enkele minuten, zodat je snel kunt beginnen met lezen.

Je koopt nieuwe e-books rechtstreeks in de Kindle Store. Via de Send to Kindle-dienst kun je ook eigen bestanden naar de e-reader sturen, zoals digitale boeken in het populaire epub-formaat. Andere ondersteunde bestandsformaten zijn onder meer pdf, mobi, docx en jpeg. Je kunt ook nog luisterboeken afspelen. Koppel in dat geval een draadloze koptelefoon via bluetooth.

©Maikel Dijkhuizen

De configuratie van de Kindle Colorsoft Signature Edition is zo gepiept.

7inch-kleurenscherm

De hamvraag is natuurlijk of een kleurenscherm op dit Kindle-product de hoge aanschafprijs rechtvaardigt. Een lastige kwestie, want de huidige generatie e-ink-kleurenschermen oogt toch wat flets. Er is weliswaar een instelling om een levendige kleurenstijl te activeren, maar het verschil is minimaal. Wel ziet de bibliotheek met alle gekleurde boekenkaften er aantrekkelijker uit. Daarnaast komt een kleurenscherm goed van pas bij het lezen van stripboeken, tijdschriften en kranten. De Colorsoft Signature Edition geeft afbeeldingen en foto's in een redelijke kwaliteit weer, al zijn de beelden ietwat korrelig. Verder pas je naar eigen wens de warmte van het scherm aan. Hierbij houdt de e-reader op jouw verzoek rekening met de zonsondergang en -opgang. Tot slot zijn de hoge contrastwaarden van dit scherm een voordeel.

©Maikel Dijkhuizen

Bekijk boekenkaften in kleur!

Hoog leescomfort

Het scherm heeft een matte afwerking, zodat je comfortabel buiten kunt lezen. Zelfs met fel zonlicht vallen de weerspiegelingen erg mee. Lees je 's avonds, dan komt de automatische schermverlichting goed van pas. Deze functie zit overigens niet op de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition. Voor e-readerbegrippen navigeer je snel in boeken en het menu. Hiervoor tik of veeg je op het touchscreen. Een nieuwe bladzijde opent vrijwel zonder vertraging, zodat je vlot kunt doorlezen. Wil je ondertussen iets online opzoeken? Open dan gewoon de browser en typ een url in de adresbalk. Deze e-reader laadt websites behoorlijk rap.

Een pluspunt is dat dit product voldoet aan de IPx8-norm. Je kunt dus gerust e-books in bad lezen, want de behuizing is waterdicht. Dankzij de lange accuduur hoef je het apparaat waarschijnlijk pas na een paar weken of zelfs enkele maanden op te laden.

©Maikel Dijkhuizen

Dankzij de geïntegreerde browser kun je er ook websites mee bezoeken.

Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition kopen?

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel. Kortom, een aanrader!

▼ Volgende artikel
TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor
Huis

TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor

TP-Link heeft de Deco BE25 Outdoor aangekondigd, een weerbestendige Mesh wifi-router met wifi 7 die speciaal ontworpen is om het WiFi-netwerk eenvoudig uit te breiden naar de tuin. De router biedt een oplossing voor het probleem dat goed geïsoleerde ramen en muren het wifi-signaal vaak blokkeren, waardoor internetgebruik in de tuin vaak problematisch is.

De Deco BE25 Outdoor kan naadloos worden toegevoegd aan een bestaand Deco-netwerk, ongeacht of je al een wifi 5, 6 of 7-set gebruikt. Via de Deco-app is het apparaat met enkele klikken toe te voegen, waarna alle Deco apparaten één netwerk vormen met één naam en wachtwoord. Tot 10 Deco apparaten kunnen aan elkaar worden gekoppeld voor één groot WiFi-netwerk. Het apparaat is ook te gebruiken als losstaande router of als access point naast een bestaand netwerk van een ander merk.

De Deco-apparaten vormen samen één netwerk, met één naam en één wachtwoord, waardoor je in en om het huis stabiele wifi hebt. De router beschikt over een ingebouwde voeding en kan direct in een stopcontact worden gestoken of via Power over Ethernet (PoE) worden gevoed via een van de twee 2,5Gbps netwerkaansluitingen. De verbinding met een bestaand Deco-netwerk kan zowel via ethernetkabel als draadloos.

Met wifii 7 BE3600 haalt de router snelheden tot 3,6Gbps. Dankzij nieuwe wifi 7-technologieën zoals Multi Link Operation, 4K-QAM en 160Mhz brede kanalen levert het apparaat volgens TP-Link goede prestaties in de tuin. De router wordt geleverd met montagemateriaal en kan aan een muur of paal worden bevestigd of los worden neergezet.

Uiteraard ook met AI

De ingebouwde AI-Driven Mesh technologie stemt het wifi-netwerk automatisch af op de omgeving door patronen te herkennen, netwerkbelasting in kaart te brengen en gebruikers te verbinden met het optimale WiFi-punt. Voor de beveiliging maakt de router gebruik van WPA3 encryptie en TP-Link HomeShield, waarmee onder meer ouderlijk toezicht kan worden ingesteld.

Beschikbaarheid en prijzen

De TP-Link Deco BE25 Outdoor is direct beschikbaar voor een adviesprijs van 149 euro.