De beste goedkope routers getest

Hoe sterk moet je inboeten op snelheid en features als je aankoopbudget voor een router beperkt is is? We hebben zeven van de beste goedkope routers van merken als Netgear, Asus en AVM voor je getest om daar achter te komen.

Voor een topmodel wifi-router betaal je soms tot wel 400 euro of méér. Dat betreft dan apparaten met meerdere antennes en ondersteuning voor meerdere zend- en ontvangstkanalen, die de nieuwste technieken gebruiken om zo hoog mogelijke draadloze doorvoersnelheden te bereiken en die beschikken over krachtige cpu’s en massa’s ram.

Al die kracht kan nuttig zijn in een omgeving met heel veel draadloze apparaten die veelvuldig tegelijkertijd gebruikmaken van het netwerk. In veel situaties is al die draadloze netwerkkracht echter overkill. De meeste laptops, smartphones, tablets en streamers hebben immers maar één of twee zend- en ontvangstantennes en een router met meer zend- en ontvangstkanalen helpt dan niet.

Zulke krachtige wifi-routers kunnen uiteraard tegelijkertijd wel méér draadloze apparaten bedienen dan een exemplaar met minder ‘streams’ en een zwakkere processor. Maar in een situatie waar er typisch slechts een handvol draadloze apparaten tegelijk actief is, volstaat een minder krachtige, goedkopere router. Denk aan een klein kantoor, kleine woning, appartement, studentenkamer, of bijgebouw.

Wij hebben zeven van dergelijke budgetrouters getest die tussen de 90 en 120 euro kosten. Het zijn allemaal dualband-wifi-routers met mu-mimo ‘beamforming’-antennes die tegelijk de 2,4GHz- en 5GHz-wifi-frequenties bedienen. Sommige van deze routers verwerken in één keer twee zend- en twee ontvangst-kanalen. Andere doen er tegelijkertijd zelfs drie.

We beoordelen de functionaliteit, draadloze netwerksnelheid, gewone netwerksnelheid, draadloos bereik en, indien van toepassing, de usb-snelheid.

© PXimport

ASUS RT-AC58U

© PXimport

De ASUS RT-AC58U is bijna even compact als de ZyXEL NBCG6617, maar heeft vier in plaats van twee vast gemonteerde positioneerbare antennes, netjes verdeeld over de achter- en zijkanten. Op een apart papiertje raadt ASUS je aan om de antennes aan de zijkanten 45° open te zetten voor een beter bereik. Ze klikken trouwens in die positie vast, zodat je niet hoeft te raden wat precies 45 graden is. De bruto wifi-snelheid bedraagt 867 + 400 Mbit/s, door ASUS naar boven toe afgerond tot AC1300.

De enige usb 3.0-poort bevindt zich vooraan. De geel en blauw gekleurde gigabit lan- en wan-poorten bevinden zich achteraan, samen met een grote drukknop voor de stroom en een piepklein exemplaar voor wps. Er is geen aparte knop om het wifi-signaal fysiek uit te schakelen. Bovenop zien we zes blauwe status-leds. De vier lan-poorten hebben geen status-leds, ook niet achteraan.

Op de onderkant zijn alleen de default-waarden voor het beheer geprint, niet die voor het wifi-signaal. Dat hoeft ook niet, want beide wifi-frequenties staan standaard open. De Quick Start-gids is uiterst beknopt, maar wat visueel in het Engels wordt getoond op twee kleine pagina’s wordt verderop in het boekje nog eens zeer kort tekstueel herhaald in verschillende talen, inclusief het Nederlands.

Je start het gebruik door te surfen naar router.asus.com. Probleem: bij ons verschijnt het beheer dan in het Chinees! Gelukkig zien we rechts bovenaan een uitklapmenu waarmee we een andere taal kunnen selecteren. Helaas ontbreekt het Nederlands. Nadat we overschakelen op het Engels wordt ons eerst gevraagd het standaardwachtwoord in iets unieks te wijzigen. Opnieuw ‘admin’ kiezen mag gelukkig niet.

Vervolgens wordt gevraagd om wifi-wachtwoorden en eventueel nieuwe ssid’s voor beide frequenties te kiezen. Als we het wachtwoord leeg proberen te laten, krijgen we een waarschuwing dat dit een slecht idee is, maar als we per se willen kunnen we wél doorgaan. We kiezen toch maar voor een veilig uniek wachtwoord … Daarna checkt de wizard op nieuwe firmware en wordt die eventueel toegepast. Dit duurt ongeveer drie minuten.

Het beheer is aangepast aan mobiele browsers en is ingedeeld in menu’s, tabs en pictogrammen. De instellingenlijst is erg uitgebreid, maar bij de meeste opties krijg je een beetje uitleg. Behalve als dlna upnp- kan deze router ook als ITunes-mediaserver optreden.

ASUS RT-AC58U

Prijs: € 109,-
Website: asus.com9Score90

 • Pluspunten

 • Compact

 • Uitgebreid beheer

 • Snel

 • Minpunten

 • Wifi niet fysiek uit te schakelen

 • Ingebruikname initieel Chinees

 • Geen gebruiksklare alternatieve firmware

AVM FRITZ!Box 4040

© PXimport

De rood-grijze AVM Fritz!Box 4040 levert bruto snelheden tot 400 Mbit/s in de 2,4GHz- en tot 886 Mbit/s in de 5GHz-frequenties, ofwel AC1300 gecombineerd. Deze compacte wifi-router heeft achteraan twee ‘vinnen’, uitsteeksels met daarin intern gemonteerde antennes. Desondanks heeft deze Fritz!Box het beste bereik van alle geteste routers.

Vooraan heeft het volledig van kunststof vervaardigde apparaatje vijf status-leds. Bovenaan zijn er drukknoppen voor wps en het in- of uitschakelen van wifi. Op de zijkant is er een zwarte usb 2.0-poort en achteraan een blauw usb 3.0-exemplaar. Achteraan bevinden zich ook de blauwe gigabit ethernet wan-aansluiting waarop je de internetmodem aansluit en vier gele gigabit ethernet lan-poorten.

Via het beheer kun je één of meer van de netwerkpoorten in een energiezuinige groene modus zetten. Dat beperkt de maximale doorvoersnelheid helaas wel tot 100 Mbit/s. Aan de onderkant zijn er uitsparingen om deze router met haakjes aan een wand te bevestigen. De default waarden voor ssid en wpa2-wachtwoord zijn samen met het standaard beheeradres en uniek beheerwachtwoord afgedrukt op de onderkant. Die informatie vind je ook terug op een kaartje in de doos.

De ingebruikname is simpel: kabels aansluiten, router aanzetten en naar het beheeradres surfen via fritz.box. Dat alles vind je visueel en tekstueel terug in de starthandleiding. Het beheer is helaas niet Nederlandstalig. Na het kiezen van een taal en het land waar de router gebruikt wordt, herstart het apparaat. Na ongeveer twee minuten kun je dan het beheer openen.

AVM heeft verschillende mobiele apps, onder andere om de status van de verbinding te controleren en de snelheid te testen, of om de router en bepaalde netwerkonderdelen veilig via het internet te gebruiken. Overigens werkt de klassiek ogende, volledig menu- en tabgestuurde webinterface perfect op een mobiel. Je kunt er rechtstreeks naartoe surfen, of je gebruikt de MyFRITZ!app. Met FRITZ!App Fon verbind je smartphones via wifi met de FRITZ!Box en gebruik je ze als voip-telefoon.

AVM FRITZ!Box 4040

Prijs: € 90,-
Website: nl.amv.de8Score80

 • Pluspunten

 • Gebruiksvriendelijk beheer

 • Usb 3.0

 • Beveiligd vanaf de start

 • Minpunten

 • Geen Nederlands

 • Traag in usb-benchmark

 • Geen gebruiksklare alternatieve firmware

D-Link DIR-859

© PXimport

De D-Link DIR-859 levert bruto doorvoersnelheden tot 450 Mbit/s in de 2,4GHz- en 1300 Mbit/s in de 5GHz-frequentiebanden, ofwel AC1750 gecombineerd. Het is een kleine router, in een blinkend zwart kunststoffen kastje met drie forse, positioneerbare externe antennes die vast op de achterzijde gemonteerd zijn. Behalve één gele wan- en vier zwarte gigabit lan-poorten heeft dit routertje geen aansluitingen. Bovenop zijn er acht status-leds, waaronder leds voor elke lan-poort.

De piepkleine wps-knop zit achteraan en ietwat onhandig gepositioneerd, namelijk heel dicht bij de grotere aan-uitknop. Aan de andere kant bevindt zich één van de antennes. Voor iemand met dikkere vingers is het daardoor moeilijk om de wps-knop in te drukken zonder per ongeluk ook de stroomknop te raken. Onderaan heeft dit routertje twee bevestigingen waarmee je het tegen een wand of muur schroeft.

De standaardwaarden voor ssid en wpa2-wachtwoord zijn samen met het standaardbeheeradres op de onderkant afgedrukt. Die informatie vind je ook terug op een los stickertje dat je zelf ergens kunt bevestigen én nog een keer op een ‘D-Link Wi-Fi Configuration Card’. Een kleurrijk a4-tje leidt je visueel door de ingebruikname. Daarnaast is de volledige manual op cd meegeleverd. Het beheer open je door je browser naar dlinkrouter.local te richten.

Jammer genoeg verplicht de software je niet om het lege admin-wachtwoord in iets unieks te wijzigen. Te vrezen valt dat veel gebruikers dit zo zullen laten, wat bijzonder onveilig is. Er is wel een installatiewizard die ook het routerwachtwoord wijzigt, maar die start niet vanzelf op. Die wizard heb je meestal ook niet nodig, want de router werkt direct na aansluiten. Merkwaardig: alle firewall-instellingen zijn standaard uitgeschakeld.

Het beheer werkt zowel op een gewone als op een mobiele browser, maar beide interfaces verschillen van elkaar. De mobiele weergave is eenvoudiger dan de desktopinterface. In beide gevallen zitten de geavanceerde opties weggestopt achter extra menu’s. Daarnaast kun je ook de D-Link Wi-Fi app gebruiken.

D-Link DIR-859

Prijs: € 98,-
Website: dlink.com6Score60

 • Pluspunten

 • Gebruiksvriendelijk beheer

 • Ondersteuning DD-WRT firmware

 • Minpunten

 • Geen usb

 • Geen Nederlands

 • Firewall standaard uitgeschakeld

ZyXEL NBCG6617

© PXimport

De ZyXEL NBCG6617 is met voorsprong de kleinste en lichtste router in deze test. Het matgrijze kunststof kastje is aan de zijkanten afgewerkt met een goudkleurig biesje. Het blijft natuurlijk een router, maar dit is wél een stijlvol exemplaar. De bruto doorvoersnelheid bedraagt 867 Mbit/s in de 5GHz- en 400 Mbit/s in de 2,4GHz-wifi-frequenties. Onderaan zijn er uitsparingen waarmee je het apparaatje aan een wand kunt schroeven.

Alle poorten vind je samen met beide vast gemonteerde positioneerbare antennes aan de achterkant. Het zijn de gebruikelijke gele gigabit lan- en blauwe gigabit wan-poorten, samen met stroom- en wifi-drukknoppen. De enige usb3.0-poort bevindt zich rechts opzij. Bovenaan zijn er elf, via het beheer uitschakelbare status-leds, daarbij één voor elke lan-poort. De uiterst rechtse led is tegelijk een wps-drukknop.

Alle standaard inloginformatie staat op de onderkant afgedrukt. Deze informatie wordt compleet met aparte qr-codes voor Android en iOS bovendien herhaald op een sticker die in de doos is geplakt. Ten overvloede zit er ook nog eens een losse sticker met deze informatie in de doos. De visuele Quick Start Guide heeft geen Nederlands gedeelte.

Via deze pagina roep je het beheer op. De installatiewizard vraagt je allereerst om een uniek beheerwachtwoord te kiezen. Helaas kun je deze stap in de initiële firmware overslaan en dan blijft het onveilige ‘1234’ staan. De nieuwste firmware laat dit terecht niet meer toe, en ook kun je dan niet opnieuw ‘1234’ invullen. Zo hoort het.

Vervolgens start de ‘eaZy 123 Setup’-wizard. Ook dit kun je eventueel overslaan; sowieso helpt die wizard je alleen bij het configureren van wifi. Uiteindelijk kom je terecht in het visuele, van veel pictogrammen voorziene ‘Easy Mode’-webbeheer waarmee je de basisinstellingen snel configureert en dat ook op een mobieltje perfect functioneert.

Er is ook een ‘Expert Mode’ die er iets klassieker uitziet, compleet met tabs onderaan en een gewoon tekstmenu aan de linkerkant. Daarin zijn alle geavanceerde routeropties terug te vinden. Daarnaast kun je ook de nieuwe, erg overzichtelijke ZyXEL One Connect app gebruiken om deze router mee te beheren. Die bevat echter nog niet alle instellingen die er in het webbeheer te vinden zijn. Nederlands is helaas niet van de partij.

ZyXEL NBG6617 AC1300 MU-MIMO Dual-Band Wireless Gigabit Router

Prijs: € 120,-
Website: origin-eu.zyxel.com7Score70

 • Pluspunten

 • Stijlvol

 • Compact

 • Gebruiksvriendelijk beheer

 • Minpunten

 • Geen Nederlands

 • Duur voor het gebodene

 • Geen gebruiksklare alternatieve firmware

TP-Link Archer C7

© PXimport

De TP-Link Archer C7 haalt bruto doorvoersnelheden tot 450 Mbit/s in de 2,4GHz- en tot 1.300 Mbit/s in de 5GHz-wifi-frequenties, ofwel AC1750. Het compacte zwarte chassis bestaat volledig uit kunststof. De drie antennes achteraan kun je verwijderen en dankzij de gouden ‘rp-sma’-coaxconnectoren eventueel door krachtigere exemplaren vervangen.

Alle aansluitingen bevinden zich op de achterkant: blauwe gigabit wan-, vier gele gigabit lan- en twee witte usb 2.0-poorten. Ook de stroomdrukknop, het schuifschakelaartje waarmee je het wifi-signaal in- of uitschakelt en de piepkleine wps-drukknop bevinden zich aan de achterzijde. Vooraan vind je alleen acht status-leds terug, waarbij vier leds die de status van de lan-poorten tonen.

De fabrieksinloggegevens en het standaard wifi-wachtwoord vind je onderaan op een sticker. De brochure met installatie-instructies bevat ook een Nederlands deel, maar is zeer beknopt. Een uitgebreidere manual vind je op de meegeleverde mini-cd. De installatie-instructies gaan uit van een ingebruikname via lan, waarbij je de Setup Assistant op de meegeleverde mini-cd moet uitvoeren. Dat lijkt ons niet meer van deze tijd.

Trouwens wie heeft er nog een cd-station (en dan nog een waarin een mini-cd past)? Gelukkig kun je de installatie ook starten door met je browser tplinklogin.net te openen. Helaas verplicht TP-Link je niet om de standaard login admin/admin direct te wijzigen, wat wel zeer aan te raden valt.

De eigen, klassiek vormgegeven TP-Link-interface is overzichtelijk en eenvoudig, met links een menu en bovenaan de keuze tussen basis- en geavanceerde instellingen. Een en ander is wel niet specifiek mobielvriendelijk gemaakt, maar op een iets groter tabletscherm is het redelijk bruikbaar. Firmware-updates dien je handmatig te downloaden van de website; de router kan ze zelf niet binnenhalen.

De TP-Link Tether app vond de router niet, hoewel de app volgens de compatibiliteitslijst wel zou moeten werken met de Archer C7. Een eigenaardigheid is dat je wel gelijktijdig via de 2,4- en 5GHz-frequenties kunt werken met hetzelfde ssid, maar dat het niet mogelijk is voor elke frequentie een apart ssid in te stellen. Bij alle andere geteste routers kan dit wel. Als je wilt wisselen tussen beide frequenties dan moet je de router telkens opnieuw te starten, wat ongeveer anderhalve minuut duurt.

TP-Link Archer C7 AC1750 Wireless Dual Band Gigabit Router (ver. 2.0)

Prijs: € 90,-
Website: tp-link.com7Score70

 • Pluspunten

 • OpenWrt alternatieve firmware mogelijk

 • Verwisselbare antennes

 • Scherpe prijs

 • Minpunten

 • Ouderwets webbeheer

 • Installatieprocedure kon gebruiksvriendelijker

 • Mobiele app werkt niet altijd

Netgear R6400

© PXimport

De Netgear R6400 haalt maximale doorvoersnelheden van 450 Mbit/s in de 2,4GHz- en van 1.300 Mbit/s in de 5GHz-wifi-frequenties, ofwel AC1750. Deze vrij forse, volledig van kunststof vervaardigde zwarte router heeft hetzelfde design als de duurdere Nighthawk (zie hierna), maar de bouwkwaliteit is wel minder. De drie positioneerbare externe antennes zijn vast aan de achterzijde gemonteerd.

De R6400 heeft twee usb-poorten: achteraan met 2.0-snelheid, bedoeld voor printers, en vooraan met 3.0-snelheid, bedoeld voor opslagapparaten. Achteraan zitten de gebruikelijk vier zwarte gigabit lan- en enkele gele gigabit wan-poorten. Bovenaan zijn er maar liefst twaalf status-leds die wel héél fel wit branden en knipperen. Gelukkig kun je die in het beheer schakelen, maar helaas niet dimmen.

Vier leds tonen de status van elke lan-poort. De twee meest rechtse leds zijn tegelijk drukknoppen voor het uitschakelen van wifi en het initiëren van een wps-verbinding. Onderaan zijn er uitsparingen om de router aan een wand te schroeven.

De standaardwaarden voor ssid en wifi-wachtwoord vind je onderaan en nog een keer op een sticker aan de bovenkant. Onderaan vind je verder de standaard inloggegevens voor het beheer. De Quick Start-gids wordt in allerlei talen meegeleverd, maar het Nederlands ontbreekt. Op een meegeleverde cd vind je een manual. Na de verbinding surf je naar routerlogin.net. Dan start automatisch de Netgear Genie-wizard.

Na het beantwoorden van enkele vragen, stelt het apparaat zichzelf volautomatisch in. Positief is dat de wizard je verplicht om het standaard admin-wachtwoord te wijzigen. Als geheugensteuntje bij eventueel verlies of vergeetachtigheid dien je ook twee persoonlijke veiligheidsvragen te beantwoorden waarmee je je wachtwoord kunt herstellen. Minder positief is dat je gewoon het default wachtwoord ‘password’ opnieuw kunt invullen …

Het beheer oogt erg klassiek, met een menu links, informatie in het midden en bovenaan de keuze tussen basis- en geavanceerde instellingen. Het werkt op zich allemaal overzichtelijk, ook in het Nederlands. Wel is het webbeheer niet aangepast aan mobiele browsers.

Op het grotere scherm van een tablet is het min of meer bruikbaar, maar op een mobiel kun je ook de Genie-app gebruiken, al is die minder uitgebreid. Met de gratis ReadyShare Vault-pc-software maak je automatische back-ups naar een aangesloten usb-opslagapparaat. Naast dlna- kan deze router ook als ITunes-mediaserver optreden, maar dit laatste alleen voor muziek.

Netgear AC1750 Smart WiFi Router R6400

Prijs: € 89,-
Website: netgear.com8Score80

 • Pluspunten

 • Mooi design

 • Scherpe prijs

 • Ondersteuning DD-WRT en Tomato alternatieve firmware

 • Minpunten

 • Ouderwets webbeheer

 • Webbeheer niet mobielvriendelijk

 • Redelijk groot

Netgear Nighthawk R7000

© PXimport

De Netgear R7000 is een AC1900 router, dus met een bruto snelheid van 600 Mbit/s in de 2,4GHz- en van 1300 Mbit/s in de 5GHz-frequentieband. Uiterlijk lijkt het apparaat als twee druppels water op de Netgear R6400, maar dit is dus een echt Nighthawk-model uit het hogere gamma van Netgear.

Dat merk je aan de iets stevigere, van zwart aluminium gemaakte kast en de drie verwisselbare antennes achteraan, die je dankzij de standaard ‘rp-sma’-coaxconnectoren, afgewerkt in goud overigens, desgewenst door grotere exemplaren kunt vervangen. Ook de dualcore-soc is een iets krachtiger exemplaar, al is het verschil met de R6400 niet bijzonder groot.

Niet alleen het uiterlijk, maar ook het aantal en de posities van de poorten en leds zijn identiek aan de R6400. Hetzelfde geldt voor de manier van installeren en voor het beheer en de mogelijkheden. We verwijzen je voor alle details naar de beschrijving van de R6400.

Netgear Nighthawk AC1750 Smart WiFi Router R7000

Prijs: € 119,-
Website: netgear.com9Score90

 • Pluspunten

 • Mooi design

 • Bouwkwaliteit

 • Ondersteuning DD-WRT, OpenWrt en Tomato

 • Minpunten

 • Ouderwets webbeheer

 • Webbeheer niet mobielvriendelijk

 • Redelijk groot

Conclusie

Met een budget van tussen de 90 en 120 euro krijg je redelijk wat waar voor je geld, met routers die functioneel nauwelijks onderdoen voor duurdere exemplaren. Ook wat de snelheid betreft scoren de geteste budgetrouters goed. De snelste router in onze testdatabase (het EA9500 Max-Stream AC5400-topmodel van Linksys) presteert in dezelfde draadloze snelheidstest bijvoorbeeld ‘maar’ 22% beter dan de snelste routers in deze budgetroutertest, de ASUS RT-AC53 en de Netgear Nighthawk R7000. Deze twee ontlopen elkaar qua snelheden maar weinig.

Er kan er echter maar één het keurmerk Best Getest verdienen en dat is wat ons betreft de Netgear R7000, aangezien deze qua allround specificaties en potentie meer te bieden heeft. De eveneens dicht bij elkaar scorende AVM Fritz!Box 4040 en Netgear R6400 verdienen beide het keurmerk Beste Koop, omdat ze in verhouding tot hun prijs net even wat betere prestaties leveren dan de resterende geteste apparaten. De Fritz!Box 4040 verdient trouwens een extra pluim vanwege zijn goede draadloze bereik.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000