ASUS ZenWiFi Pro ET12 - Ultiem mesh-systeem voor liefhebbers?

ASUS ZenWiFi Pro ET12 - Ultiem mesh-systeem voor liefhebbers?

Geplaatst: 5 januari 2023 - 08:29

Stephan Overbeeke

De nieuwste wifi-mesh-systemen staan in het teken van wifi 6E, multigigabit-aansluitingen voor de snelste thuisnetwerken en vooral nóg grotere kastjes met nóg hogere snelheden. ASUS doet een gooi naar de titel met de nieuwste ET12 die voorzien is van alle toeters en bellen die je kunt bedenken.

10

Ons oordeel

ASUS ZenWiFi Pro ET12

Pluspunten

Uitstekende prestaties

Wifi 6E

Multigigabit WAN en LAN

Uitgebreide firmware

Minpunten

Extreme prijs

Conclusie

De ASUS ZenWiFi Pro ET12 doet zijn “Pro” naam oprecht eer aan: hij is extreem snel, heeft een uitstekende backhaul en houdt goed stand op langere afstanden. Daarbij zijn de uitgebreide mogelijkheden en firmware aantrekkelijker dan die van de concurrenten. Dit is een set voor iedereen die graag alle fine-tuning-opties wilt behouden en niet geknepen wilt worden onder de noemer gebruiksvriendelijkheid. Helaas is prijs wel echt extreem, waarmee de doelgroep van deze set sterk afneemt. Maar voor vermogenden die prestaties én volwaardige routermogelijkheden willen hebben is de ZenWiFi Pro ET12 wel de beste optie die je momenteel kunt kopen....
Lees meer

Dat ASUS met de ZenWiFi Pro ET12 voor het hoge segment gaat zien we niet alleen aan de prijs (een adviesprijs van 900 euro voor een setje van twee mesh-satellieten is niet mals), maar ook aan de functionaliteit en de kastjes zelf. Opvallend zijn de forse maar keurig afgewerkte zwarte nodes met transparante bovenzijde waarbij enkele van de antennes intern zichtbaar zijn. Het is een opvallende verschijning in een markt met vooral eenvoudige witte kastjes.

Lees ook: Dit moet je weten over wifi 6E

 

De Asus wifi-mesh-systemen ZenWiFi Pro ET12, ZenWiFi Pro XT12  en ZenWiFi XT8.

De ASUS ZenWiFi Pro ET12 (links) heeft hetzelfde opvallende uiterlijk als de ZenWiFi Pro XT12 (rechts).

De mogelijkheden zijn voorspelbaar voor de prijs: tri-Band inclusief één wifi 6E-band om gebruik te maken van de nieuwste en snelste 6GHz-band en een 2,5Gbit/s-netwerkaansluiting voor een extra snel thuisnetwerk. De twee gigabit LAN-poorten kunnen ook gebundeld worden als dat in jouw netwerk beter uitkomt. Daarbij is hij compatibel met Google Home of Amazon Alexa.

 

Software en Installatie

Het is echter de software, of eigenlijk firmware, waar ASUS de “Pro” naam van de ZenWiFi Pro ET12 echt eer aan doet. Waar concurrenten als Netgear en TP-Link zich vooral op eenvoud richten en geavanceerde mogelijkheden wegstrippen om gebruikers niet af te schrikken, houdt ASUS juist vast aan hun routerroots. De ZenWiFi-sets zijn de enige waarbij je echt volledige controle houdt over elke eigenschap en instelling, tot in extreem detail aan toe. Via de uitgebreide webinterface kun je, mocht je dat willen, uren spenderen aan het fine-tunen van alle instellingen of gebruik maken van extra’s zoals meerdere VPN-functies of meerdere gastnetwerken.

 

Mocht je daar geen trek in hebben, dan hoef je daar niet in te komen. De basisinstallatie van het systeem is zo gepiept en ook ASUS heeft een app als dat je voorkeur heeft. Al verwachten we gezien de prijs dat een gebruiker die geen beheofte heeft aan geavanceerde mogelijkheden deze set niet 1-2-3 zal overwegen.

 

Testprotocol

De testlocatie waar we deze set getest hebben betreft een jong vrijstaand woonhuis waarbij geen sprake is van storing vanuit wifi-verbindingen uit de buurt. De vloeren zijn echter wel van beton wat een uitdaging vormt voor routers en mesh-oplossingen. We testen over drie woonlagen.

 

We testen met twee computers voorzien van Wifi 6E. Als testserver gebruiken we een server met een multi-gigabit-netwerkaansluiting die we bedraad op het mesh-systeem aansluiten. Dit legt de bottleneck bij het te testen product. (Let op: de meeste routers, switches en computers zijn beperkt tot 1 gigabit, de hogere snelheden die je in sommige van onze testen ziet zijn enkel haalbaar in combinatie met multi-gigabit apparatuur. Ook mesh-oplossingen zonder 2,5- of 10Gbit/s-poorten zullen tot deze 1 Gbit/s worden beperkt).

 

We hebben gekozen voor drie specifieke testscenario’s. Test 1 richt zich puur op de maximaal haalbare snelheid (capaciteit van de antennes) van elke individuele unit. Deze test voeren met uit met onze laptops op enkele meters van en met direct zicht op de hoofdunit op een kastje in de woonkamer. Dit is dus tevens wat je grofweg mag verwachten wanneer je kiest om een satelliet elders in huis wél bedraad aan te sluiten, bijvoorbeeld als je op één locatie in huis echt de maximale snelheid wilt zien op je laptop.

 

Voor test 2 en 3 richten we ons specifiek op de mesh-prestaties en de kwaliteit van de verbinding tussen de satellieten onderling. We plaatsen een tweede satelliet in de hal één verdieping hoger. Voor test 2 testen we de twee apparaten in de nabijheid van deze tweede satelliet, hierdoor zien we vooral wat de onderliggende backhaul van een mesh-systeem in huis heeft.

 

Voor test 3 nemen we beide laptops wederom één verdieping hoger en testen we wederom via de satelliet op de eerste verdieping. Hier leunen we dus zowel op de backhaul van het mesh-systeem, als de signaalsterkte per satelliet op iets langere afstand en met hinder van muren en plafond.

 

We hebben de wifi-mesh-systemen in een woning over drie verdiepingen getest.

We hebben de wifi-mesh-systemen in een woning over drie verdiepingen getest.

Prestaties

De ASUS ZenWiFi Pro ET12 blijkt ook in de praktijk razendsnel. Een resultaat van 1815 Mbit/s maakt deze set tot één van de allersnelste wifi-oplossingen die je kunt kopen. Daar blijft een verdieping hoger via één hop nog 801 Mbit/s van over. De meeste mid-range sets scoren hier zo rond de 500 à 600 Mbit/s. De enige set die op deze twee testpunten nog net hoger scoort is de nog driehonderd euro duurdere Netgear Orbi RBKE96x, vermoedelijk door de vierde frequentieband die die set heeft.

 

Op zolder en wat langere afstand houdt de ET12 echter het beste stand van allemaal, met 585 Mbit/s houdt hij zowel de eveneens exorbitant dure Netgear Orbi RBKE96x (556 Mbit/s) net achter zich, evenals goedkopere oplossingen als de Deco XE75 PRO (422 Mbit/s). Het is een duidelijke indicatie dat over langere afstanden de ET12 minder verval toont in zijn snelheden. Ideaal voor situaties waar je vaker op langere afstand van je satellieten zit. Mocht je twijfelen tussen deze ET12 (wifi 6E) en de goedkopere XT12 (wifi 6), dan is de keuze wat ons betreft eenvoudig. De ET12 is structureel sneller ondanks de verder ogenschijnlijk vergelijkbare specificaties. Als je al meer dan 1200 euro uit wilt geven aan de XT12, ga dan nog één stapje verder met de ET12.

 

Conclusie

De ASUS ZenWiFi Pro ET12 doet zijn “Pro” naam oprecht eer aan: hij is extreem snel, heeft een uitstekende backhaul en houdt goed stand op langere afstanden. Daarbij zijn de uitgebreide mogelijkheden en firmware aantrekkelijker dan die van de concurrenten. Dit is een set voor iedereen die graag alle fine-tuning-opties wilt behouden en niet geknepen wilt worden onder de noemer gebruiksvriendelijkheid. Helaas is prijs wel echt extreem, waarmee de doelgroep van deze set sterk afneemt. Maar voor vermogenden die prestaties én volwaardige routermogelijkheden willen hebben is de ZenWiFi Pro ET12 wel de beste optie die je momenteel kunt kopen.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten