ASUS ZenWiFi XT8 – Mesh-systeem met hoog nerdgehalte
De ASUS ZenWifi XT8 was in 2021 één van de allerbeste wifi 6 mesh-systemen op de markt. Inmiddels zien we wifi 6E-systemen echter hun intrede maken, iets wat op de XT8 ontbreekt. Is de XT8 in 2022 nog de goede investering die hij een jaar geleden was?
Eén van de beste sets uit 2021 presteert nog altijd goed, maar wordt net als andere wat oudere modellen hier en daar voorbij gestreefd door de mesh-sets met wifi 6E en multi-gigabit LAN-aansluitingen. Hierdoor kun je voor iets minder geld grofweg dezelfde prestaties in huis halen. ASUS is echter wel uniek in het bieden van een uitgebreide, netwerk-nerd waardige, firmware wat hem een opvallend voordeel geeft in een productcategorie rijkelijk gevuld met producten die vooral gewoon prima dekking bieden. Als je dat belangrijker vindt dan wifi 6E of snellere LAN-poorten is de XT8 een interessant alternatief.
- Objectief goede prestaties
- Multi-gigabit WAN
- Uitgebreide firmware
- Sommige goedkopere nieuwere sets sneller
- Geen wifi 6E
- Geen multi-gigabit LAN
De ZenWiFi XT8 is een tri-band AX6000 klasse mesh-systeem, wat hem in het hogere segment plaatst. In tegenstelling tot de meeste fabrikanten geeft ASUS je wel de optie om voor een witte XT8 of zwarte XT8 set te gaan. De meeste alternatieven komen enkel in het wit. In de wetenschap dat veel sets erg vergelijkbaar presteren, vinden we de optie om een kleur te kiezen die het beste bij jouw (huis)kamer past een leuk pluspunt.
De ZenWifi XT8-torentjes zijn met een afmeting van 16 x 16 x 7 centimeter niet bijster groot. Zeker vergeleken met de nieuwere ZenWiFi Pro XT12/ET12 die nog flink groter zijn, is de XT8 een relatief elegante en onopvallende verschijning. De set is voorzien van vier LAN-aansluitingen.
Net als andere modellen die al in 2021 (of eerder) uitkwamen, heeft de XT8 wel een achterstand op enkele 2022-modellen. Zo ontbreekt de 6 GHz wifi 6E-band, en waar multi-gigabit LAN gangbaar is op jongere high-end alternatieven ontbreekt deze hier. Het is theoretisch mogelijk om de 2,5 Gbit/s WAN-aansluiting die op de hoofdunit zit als LAN-poort te gebruiken, maar in de praktijk lijkt dat niet altijd te werken. In onze testopstelling blijft de linksnelheid beperkt tot 1 gigabit. Desondanks is de XT8 een optie als je internetverbinding sneller dan 1 gigabit is, hoe zeldzaam die verbindingen ook zijn.
Lees ook: Wat is wifi 6 en de eerste ervaringen
Software en Installatie
Wat hun software, of eigenlijk hun firmware, betreft is ASUS een beetje de vreemde eend in de bijt. Waar concurrenten als Netgear en TP-Link zich vooral op eenvoud richten en enkele instellingen wegstrippen om gebruikers niet af te schrikken, houdt ASUS juist vast aan hun routerroots. De ZenWiFi-sets zijn de enige waarbij je echt volledige controle houdt over elke eigenschap en instelling, tot in extreem detail aan toe. Via de uitgebreide webinterface kun je, mocht je willen, uren spenderen aan het fine-tunen van alle instellingen of gebruik maken van extra’s zoals meerdere VPN-functies of meerdere gastnetwerken.
Mocht je daar geen trek in hebben, dan hoef je daar niet aan te komen. De installatie van het systeem is zo gepiept en ook ASUS heeft een app als dat je voorkeur heeft. ASUS vraagt tijdens de installatie weliswaar iets meer informatie dan andere fabrikanten, bijvoorbeeld om je wifi-netwerken te scheiden zonder leken goed uit te leggen wat de voor- en nadelen zijn. Als je enige affiniteit hebt, is dat een klein nadeel als jij van mening bent dat de meeste mesh-sets net wat te “consumer” zijn.
Testprotocol
De testlocatie waar we deze set getest hebben betreft een jong vrijstaand woonhuis waarbij geen sprake is van storing vanuit wifi-verbindingen uit de buurt. De vloeren zijn echter wel van beton wat een uitdaging vormt voor routers en mesh-oplossingen. We testen over drie woonlagen.
We testen met twee computers voorzien van Wifi 6E. Als testserver gebruiken we een server met een multi-gigabit-netwerkaansluiting die we bedraad op het mesh-systeem aansluiten. Dit legt de bottleneck bij het te testen product. (Let op: de meeste routers, switches en computers zijn beperkt tot 1 gigabit, de hogere snelheden die je in sommige van onze testen ziet zijn enkel haalbaar in combinatie met multi-gigabit apparatuur. Ook mesh-oplossingen zonder 2,5- of 10Gbit/s-poorten zullen tot deze 1 Gbit/s worden beperkt).
We hebben gekozen voor drie specifieke testscenario’s. Test 1 richt zich puur op de maximaal haalbare snelheid (capaciteit van de antennes) van elke individuele unit. Deze test voeren met uit met onze laptops op enkele meters van en met direct zicht op de hoofdunit op een kastje in de woonkamer. Dit is dus tevens wat je grofweg mag verwachten wanneer je kiest om een satelliet elders in huis wél bedraad aan te sluiten, bijvoorbeeld als je op één locatie in huis echt de maximale snelheid wilt zien op je laptop.
Voor test 2 en 3 richten we ons specifiek op de mesh-prestaties en de kwaliteit van de verbinding tussen de satellieten onderling. We plaatsen een tweede satelliet in de hal één verdieping hoger. Voor test 2 testen we de twee apparaten in de nabijheid van deze tweede satelliet, hierdoor zien we vooral wat de onderliggende backhaul van een mesh-systeem in huis heeft.
Voor test 3 nemen we beide laptops wederom één verdieping hoger en testen we wederom via de satelliet op de eerste verdieping. Hier leunen we dus zowel op de backhaul van het mesh-systeem, als de signaalsterkte per satelliet op iets langere afstand en met hinder van muren en plafond.
Prestaties
De ZenWifi XT8 blijft keurig wat prestaties betreft. Rondom de satelliet trekt hij de gigabit LAN-aansluiting grofweg vol, we meten 939 Mbit/s wat uitstekend is en waardoor je ook met een gigabit-internetverbinding daar volop gebruik van zou kunnen maken. Het toont echter ook aan dat een multi-gigabit LAN-poort op zijn plaats was geweest, iets wat de recentere ZenWiFi Pro XT12 en ET12 een groot voordeel geeft; er zit namelijk meer in dan de kabel achterop toestaat. Althans via LAN, want een multi-gigabit internetverbinding (WAN) kan deze set wel aan.
Op de eerste verdieping via één satelliet meten we nog een respectabele 574 Mbit/s en op zolder blijft daar zo’n 379 Mbit/s van over. Keurige resultaten, maar er zijn alternatieven die wat beter scoren dan de XT8 voor minder geld zoals de Deco XE75. Ook bijt het ASUS dat ze deze XT8 enkel als set van twee verkopen, voor een derde unit ben je onevenredig veel geld kwijt.
Conclusie: ASUS XT8 kopen?
Eén van de beste sets uit 2021 presteert nog altijd goed, maar wordt net als andere wat oudere modellen hier en daar voorbij gestreefd door de mesh-sets met wifi 6E en multi-gigabit LAN-aansluitingen. Hierdoor kun je voor iets minder geld grofweg dezelfde prestaties in huis halen. ASUS is echter wel uniek in het bieden van een uitgebreide, netwerk-nerd waardige, firmware wat hem een opvallend voordeel geeft in een productcategorie rijkelijk gevuld met producten die vooral gewoon prima dekking bieden. Als je dat belangrijker vindt dan wifi 6E of snellere LAN-poorten is de ASUS XT8 een interessant alternatief.