Beste 2bay-nas'en getest: Netgear, Synology en meer

© PXimport

Beste 2bay-nas'en getest: Netgear, Synology en meer

Geplaatst: 28 juni 2021 - 06:39

Aangepast: 17 november 2022 - 08:56

Redactie

We testen vijf compacte nas-torentjes met ruimte voor twee schijven. Je centraliseert er opslagfuncties mee in je thuisnetwerk, maar ze zijn ook krachtig genoeg voor het streamen van multimedia en als back-up voor al je foto's.Ben je op zoek naar de beste 2bay-nas van het moment, lees dan verder.

We vroegen nas-fabrikanten om ons voor deze groepstest kleine, stille nas-torentjes te bezorgen die voldoende krachtig zijn om er allerlei multimediafuncties te centraliseren in het thuisnetwerk. Daarnaast zijn deze centrale opslagapparaten ook geschikt voor de andere functies, zoals het centraliseren van bestandsfuncties, automatiseren van back-ups, centraal aansturen van een netwerk van bewakingscamera’s en/of het draaien van allerlei internetapplicaties.

Elke fabrikant mocht zowel een topmodel als een betaalbaar model insturen. We ontvingen twee nas’en van QNAP en telkens één van Netgear, Synology en WD. Netgear en WD leveren hun nas’en naar keuze leeg of gevuld met harde schijven. QNAP en Synology verkopen ze in principe leeg.

Functioneel verschillen deze kleine nas’en niet van hun duurdere collega’s met ruimte voor vier of meer schijven: de besturingssystemen zijn dezelfde. Uiteraard bestaan er verschillen op het vlak van capaciteit, aansluitingen en snelheid. Maar voor veel thuisgebruikers volstaat een kleine, stille nas met plaats voor twee schijven. Er bestaan tegenwoordig exemplaren voor nas-gebruik met een capaciteit van 18 TB. Installeer je er twee, dan levert je dit een bruto-opslagcapaciteit op van 36 TB.

Uiteraard halveert die ruimte als je de aanbevolen RAID1-gegevenbescherming met spiegeling van data inschakelt, maar dan kun je er ook op vertrouwen dat je waardevolle gegevens niet verloren gaan als één schijf onverhoopt de geest geeft. Je hoeft trouwens niet direct te kiezen voor die grotere en duurdere schijven. Alle nas’en bieden immers de mogelijkheid om achteraf met behoud van alle gegevens kleinere schijven door grotere te vervangen.

Uiteraard blijft het noodzakelijk om back-ups te maken van alle belangrijke gegevens die op de nas worden bewaard. Dat kan op een tweede nas (kostbaar) of op een externe usb-schijf met voldoende capaciteit (betaalbaar). Alle nas’en hebben usb-poorten van 5 Gbit/s en automatische back-up- en synchronisatiesoftware, zodat er geen excuus is om het maken van externe back-ups over te slaan.

© PXimport

Netgear ReadyNAS 212

© PXimport

De Netgear ReadyNAS 212 wordt leeg of gevuld verkocht met tot 24 TB brutocapaciteit. De bouwkwaliteit is opvallend stevig. Netgear is een van de weinige fabrikanten die expliciet de MTBF (falingsgraad) van zijn apparatuur vermeldt; voor de RN212 is dit 1,9 miljoen uur continu werken bij 25 graden Celsius. 

Vooraan vinden we vier status-led’s (stroom, netwerkactiviteit en werking van de schijven), met eronder een instelbare back-upknop om gegevens snel naar de nas te kopiëren vanaf een camera of usb-geheugen dat je aan de usb 3.2 gen 1 (5Gbit/s-)poort koppelt. Maar exFAT wordt daarbij niet ondersteund. Alle andere aansluitingen bevinden zich achteraan. 

De eSATA-poort dient om een optionele expansie-eenheid met ruimte voor extra schijven te koppelen. De quadcore-ARM-processor is voldoende krachtig om meerdere HD-videostreams naar verschillende apparaten te verzenden, eventueel in een direct getranscodeerde lagere resolutie. Dit ondanks het beperkte, niet-uitbreidbare werkgeheugen van 2 GB.

Alle functies van het Linux-gebaseerde Netgear ReadyNAS-besturingssysteem zijn beschikbaar bij deze kleine nas, voor zover zijn beperkte geheugen dit toelaat. Als je bijvoorbeeld vooral virtualisatietoepassingen wilt gebruiken, kijk je beter naar een krachtiger model.

ReadyNAS zit intussen bij versie 6.14 (met 6.15 in bèta), maar heeft nog steeds een klassieke, menugestuurde interface. Alles is wel heel overzichtelijk. Het app-aanbod is iets beperkter dan bij Synology en QNAP, maar alle essentiële zaken zijn beschikbaar. Ook de mobiele app- en cloudondersteuning zijn uitgebreid en sterk beveiligd. Netgear heeft geen eigen multimedia-apps, maar gebruikt standaardtoepassingen zoals Plex (voor video), LMS (voor muziek) en Piwigo (voor foto’s).

Netgear ReadyNAS 212

7Score70

 • Pluspunten

 • Bouwkwaliteit

 • Stil

 • Gevuld verkrijgbaar

 • Minpunten

 • Geen statusscherm

 • Geen hardware-encryptie

 • Geen HDMI-poort

QNAP TS-251D-2G

© PXimport

De QNAP TS-251D wordt standaard leeg verkocht. De familiegelijkenissen met de TS-253D zijn opvallend. Beschouw de TS-251D als een goedkopere variant met een iets minder krachtige processor, zonder 2,5 gigabit (hoewel je dit eventueel zelf toevoegt met behulp van een uitbreidingskaartje), maar met hetzelfde krachtige, Linux-gebaseerde QTS-besturingssysteem van alle QNAP nas’en, goedkope of dure. 

De kern van de TS-251D bestaat uit staal, maar de behuizing en de schijfsledes, die achter een ondoorzichtig plastic afdekplaatje verborgen zitten, zijn van stevige, glanzend witte kunststof. De strook vooraan rechts met daarin vijf status-leds (stroom, netwerk, snel kopiëren en een lampje voor elke schijfsleuf), een usb-a 3.2 poort van de eerste generatie, snelkopieerknop, stroomknop en infraroodsensor (voor de optioneel verkrijgbare QNAP RM-IR004 afstandsbediening) is zilverblauw. 

De vormgeving van deze TS-251D is dus iets gedurfder dan die van de eerder (saaie) duurdere TS-253D. Standaard is afhankelijk van de gekochte versie één latje van 2 GB (TS-251D-2G) of één van 4 GB RAM (TS-251D-4G) geïnstalleerd. Dit breid je zelf uit tot 8 GB.

QTS is een volwaardig besturingssysteem, met een grafische interface, duidelijke pictogrammen en menu’s en met verschillende bureaubladen. Standaard worden bijna geen apps voor je geactiveerd, je kiest helemaal zelf wat je nodig hebt. Er zijn wel lijsten met QTS Essentials en Aanbevolen Apps, die toch een zekere houvast bieden, ook voor wat betreft de uitgebreide multimediafuncties, met QNAP’s eigen apps, of met apps van derden zoals Plex en Twonky.

QNAP TS-251D-2G

7Score70

 • Pluspunten

 • Uitgebreide mogelijkheden

 • Stil

 • HDMI-poort

 • Minpunten

 • Plastic behuizing

 • Alleen status-leds

 • Goedkoopste versie met (te) beperkt RAM

QNAP TS-253D-4G

© PXimport

De QNAP TS-253D verschilt uiterlijk, op de kleur van de plastic behuizing na, niet van de TS-251D. Maar vanbinnen is er wel een verschil: een quadcore-processor, minstens 4 GB RAM (zelf uit te breiden tot 8 GB door in de tweede vrije geheugensleuf een 4GB-so-dimm-geheugenstaafje te monteren) en achteraan twee netwerkpoorten van 2,5 gigabit. 

Er zitten ook drie extra usb2.0-poorten op, voor bijvoorbeeld een console, want deze nas is krachtig genoeg om als Linux-pc te gebruiken met ondersteuning voor diverse Ubuntu-versies (QvPC). Vind je een volwaardige Linux te complex, dan tover je hem met de app HD Player om in een HDTV-entertainmentstation met directe toegang tot Facebook, Chrome, Spotify, Firefox, TuneIn Radio, Skype en andere populaire internettoepassingen.

De vele mogelijkheden lijken in het begin wat overweldigend, maar er is veel hulp beschikbaar, met inbegrip van videotutorials. Het grote app-aanbod is onderverdeeld in elf categorieën, van Backup/Sync tot Beveiliging. Wil je bijvoorbeeld een collectie van lokale video’s creëren, dan kan dat met behulp van Video Station. 

Om te streamen dien je de QNAP Media Streaming add-on te installeren. Direct converteren van videoformaten vereist de installatie van de CAYIN MediaSign Player. De Plus-versie met transcodering kost je wel additioneel 12 dollar. Maar je kunt even goed Plex, Twonky of nog andere videotoepassingen kiezen. QNAP biedt dus veel keuze, met in ruil daarvoor wel een zekere ingewikkeldheid voor beginnende gebruikers. Niets is voorgekauwd, je richt alles naar eigen smaak in.

QNAP TS-253D-4G

8Score80

 • Pluspunten

 • Uitgebreide mogelijkheden

 • Stil

 • HDMI-poort

 • Minpunten

 • Plastic behuizing

 • Alleen status-leds

Synology DiskStation DS220+

© PXimport

De Synology DS220+ heeft 2 GB vast gemonteerd RAM. Dat breid je eventueel zelf uit tot 6 GB. De gebruikte processor is een variant van die in de QNAP TS-251D en dus eveneens voorzien van Intel AES-NI hardware-encryptie. Gegevens kun je desgewenst onkraakbaar beveiligen zonder grote invloed op de prestaties.

Het grotendeels van plastic vervaardigde apparaat heeft twee usb3.2-poorten van de eerste generatie. Met die op de voorkant kopieer je snel gegevens naar een opslagvolume vanaf een camera of extern opslagapparaat. De daartoe voorzien fysieke drukknop configureer je in het beheer. Achteraan zijn er verder nog twee koppelbare gigabit-ethernet-aansluitingen en een poort voor de externe voeding. Vijf status-leds tonen informatie over stroom, beide lan-poorten en de twee schijfsleuven.

Synology DSM werkt met bureaubladen, ondersteunt multitasking en heeft een webinterface die naadloos functioneert met browsers op alle schermen, van smartphones tot desktops. Er is keuze uit vele apps in het Synology Package Center om de functionaliteit uit te breiden. Synology heeft verschillende eigen multimedia-apps die goed functioneren op alle platformen en met een uitgebreide functionaliteit, met inbegrip van het automatisch catalogiseren van foto’s, video’s en muziek en compatibiliteit met populaire streamingapparaten. Daarnaast zijn uiteraard ook de bekende multimedia-apps van derden, zoals Plex, beschikbaar.

De geavanceerde foto-app Moments, vergelijkbaar met QNAP’s QuMagie, verdient een speciale vermelding: die creëert automatisch een zekere orde in een grote, chaotische fotocollectie. Optioneel worden via patroon- en gezichtsherkenning geheel zelfstandig albums gecreëerd per gefotografeerde personen, onderwerpen en locaties.

Synology DiskStation DS220+

8Score80

 • Pluspunten

 • Uitgebreide mogelijkheden

 • Stil

 • Gebruiksvriendelijk

 • Minpunten

 • Plastic behuizing

 • Alleen status-leds

 • Geen HDMI-poort

WD My Cloud Pro PR2100

© PXimport

De WD My Cloud Pro PR2100 is zowel leeg als gevuld met WD Red nas-harde schijven verkrijgbaar met brutocapaciteiten van 4 TB (639,99 euro) tot 28 TB (1186,99 euro). Wij testten het op één na duurste 20TB-model (994 euro). Geconfigureerd in RAID1 heeft deze netwerkschijf in de praktijk 9,92 TB werkelijke vrije ruimte. 

De WD My Cloud Pro PR2100 is volledig van matzwart staal vervaardigd, behalve het bedieningspaneeltje vooraan; dat bestaat uit blinkende zwarte kunststof en de beschermrand rond de twee verwisselbare metalen schijfsleuven, die gemaakt is van matzwarte kunststof. Er zit geen scherm op. Je moet het doen met drie status-leds (voor stroom en voor beide schijven). De voorkant heeft verder een type usb-a 3.2 gen 1-poort, bruikbaar voor ‘one-touch copying’ via de (in het beheer vrij te configureren) drukknop er juist boven. 

exFAT wordt daarbij zonder bijbetaling ondersteund (QNAP en Synology vragen hiervoor een kleine extra bijdrage), zodat je een camera of externe harde schijf kunt inpluggen en automatisch alles kopiëren met één druk op de knop. Er is plaats om een tweede, nog aan te schaffen externe voeding (kostprijs tussen de 20 en 25 euro) aan te sluiten die als reserve voor de meegeleverde stroomblok functioneert.

Ons testexemplaar draaide nog WD My Cloud OS 3. Dit vernieuwden we naar v5 (een onomkeerbaar proces), gebaseerd op een recentere en veiligere Linux-distributie (Linux Debian 10 (Buster) 4.14 LTS). Uiterlijk is er weinig verschil met v3. Het besturingssysteem van WD blinkt uit door zijn eenvoud en gebruiksvriendelijkheid in vergelijking met de veel uitgebreidere, maar ook ingewikkeldere nas-besturingssystemen van Netgear en vooral Synology en QNAP. 

Het app-aanbod blijft beperkt in vergelijking met QNAP en Synology, maar de essentiële zaken zijn wel aanwezig, ook op multimediagebied (met onder meer Plex en Twonky).

WD My Cloud Pro PR2100

7Score70

 • Pluspunten

 • Gebruiksvriendelijk

 • Gevuld verkrijgbaar

 • Bouwkwaliteit

 • Minpunten

 • Weinig apps

 • Alleen status-leds

 • Geen HDMI-poort

Conclusie

De prestaties van de geteste nas’en verschillen weinig, zeker op het gebied van multimediasnelheid. Het Synology-apparaat blijkt wel fors sneller dan de andere voor wat betreft kopieeroperaties onder Windows. Alle nas’en zijn ze in elk geval in staat om meerdere videostreams tegelijk te verwerken en intussen nog andere taken uit te voeren. 

Om dit vlot te laten verlopen, is soms wel een uitbreiding van het geheugen tot minstens 4 GB nodig. Vooral voor de Intel-gebaseerde apparaten is 2 GB eigenlijk te weinig en kies je het best direct voor de versie met meer geheugen. De best presterende nas en winnaar van het keurmerk Best Getest is de Synology DiskStation DS220+. De QNAP TS-251D krijgt het keurmerk Slimme Koop, maar investeer als het kan direct in het model met 4 GB geheugen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000