QNAP TVS-675 review: NAS met bijzondere processor

© PXimport

QNAP TVS-675 review: NAS met bijzondere processor

Geplaatst: 29 oktober 2021 - 06:57

Aangepast: 18 november 2022 - 20:09

Edmond Varwijk

Met de TVS-675 introduceert QNAP niet alleen een nieuwe NAS, maar vooral ook een opvallende nieuwe processor. De Zhaoxin KaiXian KX-U6580 is een in China ontwikkelde én geproduceerde 64 bit x86-compatibele processor die de competitie aangaat met bekende NAS-processors van Intel, AMD en ARM. Hoe dat uitpakt lees je in deze QNAP TVS-675 review.

De TVS-serie is de spierballenserie van QNAP. NAS-apparaten met deze typeaanduiding beschikken zonder uitzondering over een krachtige processor, veel RAM-geheugen en heel veel interessante hardwaremogelijkheden. Dat het bedrijf juist in deze serie een NAS uitbrengt met een totaal onbekende processor is dan ook opvallend én gewaagd. 

In de QNAP TVS-675 zit namelijk geen Intel- of AMD-processor en ook geen snelle ARM-variant, maar de KaiXian KX-U6580-processor van het Chinese staatsbedrijf Zhaoxin. Dit is een x86-compatibele processor met acht cores en acht threads op 2,5 GHz, waarbij hyperthreading ontbreekt. Er is 8 MB L2-cache en de geheugencontroller ondersteunt maximaal 64 GB DDR4-geheugen via twee geheugenkanalen. 

Er is volgens de specificaties van Zhaoxin realtime H.264- en H.265-transcoding, hardwareversnelde AES-NI-encryptie en ondersteuning voor virtualisatie. Tot slot beschikt de KX-U6580 over een geïntegreerde grafische processor, aangeduid met het typenummer C 960. Deze ondersteunt DirectX 11.1, maar is verder net zo onbekend als de rest van de processor.

 

© PXimport

Razendsnelle opmars

Chipproducent Zhaoxin is een samenwerkingsverband van de Chinese stad Shanghai en het Taiwanese VIA Technologies. Die laatste was vooral bekend van de S3-videokaarten en andere randapparatuur, maar daarvan is de ontwikkeling inmiddels allemaal gestopt. Het bedrijf richt zich al enkele jaren exclusief op processors voor mobiele apparaten. 

VIA heeft echter in een ver verleden de processorfabrikanten Cyrix en Centaur Technology overgenomen en beschikt dankzij die overnames als een van vier bedrijven wereldwijd over een licentie om x86-processors te mogen maken. De markt voor x86-processors, de processorarchitectuur waar eigenlijk alle pc’s, notebooks en servers gebruik van maken, wordt door de Intel en AMD al decennia angstvallig afgeschermd, nieuwe licenties worden gewoon niet vergeven. 

 

© PXimport

Dat VIA Technologies over een dergelijke licentie beschikt, maakte het bedrijf in 2013 tot de gedroomde partner van de Chinese overheid. China heeft namelijk de ambitie alle hardware die overheidsinstanties en onderzoeksinstellingen gebruiken, te vervangen door producten die in China zelf gemaakt worden. Een essentieel onderdeel om deze ambitie waar te maken, is het hebben van een eigen x86-processor. Die ontbrak nog en ging er zonder de VIA-licentie ook niet komen.

Acht jaar na de oprichting van Zhaoxin brengt het nu dus deze KaiXian KX-U6580-processor op de markt. Deze KX-U6580 wordt niet bij Zhaoxin zelf, maar in een van de fabrieken van TSMC in China geproduceerd, en dit gebeurt volgens een ouder 16nanometer-procedé. Ter vergelijking, Intel produceert haar processors op 14 en 10 nanometer, terwijl AMD dat zelfs al op 7 nanometer doet.

Hierin stappen maken is bewezen complex, maar is wel echt een voorwaarde om, behalve moderne prestaties, ook een lager energieverbruik en geringere warmteproductie te bereiken. Wat dat betreft doet de 16 nm van de Zhaoxin KaiXian KX-U6580 het ergste vrezen.

Veel opties voor opslag

Door alle aandacht voor de processor zou je bijna vergeten dat de TVS-675 ook nog gewoon een NAS is, bedoeld om bestanden te bewaren en delen, back-ups op te slaan en media te streamen. De NAS heeft dan ook alle functies in huis die van belang zijn voor de beoogde inzet van het apparaat. 

De TVS-675 biedt hiertoe zes vrije SATA-sloten waar evenveel harde schijven in geplaatst kunnen worden. De opslagcapaciteit kan via Opslag en snapshots, QNAP’s eigen opslagmanager, op tal van manieren worden ingericht. Natuurlijk als één groot volume, maar ook met meerdere opslagpools waarin een aantal van de schijven samenwerken en ruimte bieden aan één of meer volumes. 

Een volume kan daarbij statisch zijn, dan heeft het een vaste grootte en is minder flexibel maar levert het wel de beste prestaties, of als Thick Volume of Thin Volume waarbij de prestaties iets afnemen maar het volume met het gebruik meegroeit.

 

© PXimport

Met zes schijven ondersteunt de TVS-675 nagenoeg elke denkbare RAID-configuratie (0/1/5/6/10/50/JBOD/Single-disk) en je kunt zelfs een schijf als Hot Spare instellen. Die staat dan klaar om een defecte schijf in een van de RAID-groepen direct te vervangen. Kortom, als het gaat om veilige opslag van heel veel gegevens laat de TVS-675 weinig te wensen over. 

Om de snelheid van het lezen en eventueel ook schrijven te versnellen, kunnen er twee M.2-NVMe-ssd’s worden geplaatst. Helaas wordt alleen gen 3 x1 of het voordelige SATA 6 Gb/s ondersteund, dus het is niet nodig de allersnelste ssd’s erin te zetten.

Op hardware niet bezuinigd

Op de verdere hardware is niet bezuinigd. Zo is er 8 GB werkgeheugen en dit is uit te breiden tot 64 GB. Er zijn twee 2,5Gbit-netwerkpoorten die elk voor zich, maar zeker samengevoegd, voldoende netwerksnelheid bieden. Er zijn vier usb-poorten, tweemaal usb 3.2 gen 1 en tweemaal het extra snelle usb 3.2 gen 2 met een maximale doorvoersnelheid van 10 Gbit/s. Ideaal voor het aansluiten van externe opslag om bijvoorbeeld een back-up te maken

Zoals bij veel QNAP NAS-apparaten is er een HDMI 2.0-uitgang (3840 x 2160 bij 60 Hz) waarmee beeld van de NAS op een direct aangesloten monitor kan worden weergegeven. Mogelijke toepassingen zijn bijvoorbeeld Linux Station, waarbij de NAS als Ubuntu-pc te gebruiken is, en HybridDesk Station, waarbij de NAS op een aangesloten monitor of tv gebruikt kan worden als mediaspeler of simpele internet-pc met Chrome, Firefox en zelfs LibreOffice. 

Opvallend zijn de drie enorme koelfans aan de achterzijde van de NAS, met daarnaast nog een kleine vierde koeling voor de interne voeding. Met de behuizing geopend valt bovendien op dat in de NAS een enorme luchtgeleider is geplaatst om de lucht van de fans langs een al even opvallend koelblok te voeren dat boven op de processor is geplaatst. 

 

© PXimport

Volgens QNAP is dit grote koelblok nodig om de processor optimaal te koelen, en hoewel het – zoals al verwacht – veel zegt over in ieder geval de warmteproductie van de processor, werkt het wel. Want ook onder zware belasting lukt het niet de temperatuur van de processor boven de honderd graden te krijgen. Het geluid dat de fans maken valt mee, maar is te hoog om de NAS in de woonkamer te plaatsen of in de directe nabijheid van de werkplek. 

Aan de voorzijde van het ruim zes kilo zware zakelijke design van zwart metaal, bevindt zich over de hele breedte boven de schijven een groot plat vlak. Hoewel het beschermende folie doet vermoeden dat het een lcd-display is, is er behalve de vier minuscule status-ledjes helemaal links op het paneel verder niets te zien.

Twee besturingssystemen, veel apps

Behalve de al genoemde toepassingen die de HDMI-poort gebruiken, zijn er ook nog bijna 120 apps in het App Center op de NAS waarmee functionaliteit aan het apparaat kan worden toegevoegd. Bijvoorbeeld QVR Pro, de opvolger van Surveillance Station, voor het opslaan en analyseren van de beelden van een of meer bewakingscamera’s. Of Hybrid Mount, waarmee de opslag van de NAS en bekende clouddiensten tot één virtuele opslagcapaciteit kan worden samengevoegd. 

Zo ook Hybrid Backup Sync, dat een van de meest uitgebreide back-upoplossingen is, en ook ondersteuning biedt voor opslag op de NAS en in de cloud, bijvoorbeeld bij Amazon, Azure, Microsoft OneDrive, Google Drive en WebDav. Al deze toevoegingen werken prima op de TVS-675, ook met de nieuwe processor.

Teleurstellend is de toepassing Virtualization Station. Anders dan we gewend zijn van andere NAS-apparaten, waaronder ook die van QNAP zelf, is de 8 GB RAM van de TVS-675 niet voldoende om twee virtuele machines tegelijk te draaien. Zelfs niet wanneer de NAS op dat moment niet specifiek wordt belast. Bijna altijd komt een van de virtuele machines tot stilstand of wordt onbruikbaar traag.

Mogelijk wreekt zich hier het ontbreken van PCIe-passthrough en het daarmee verwante SR-IOV in de KX-U6580-processor, functies die voorbehouden zijn aan de high-end Intel en AMD-processors.

 

© PXimport

De ruime keuze aan software gaat nog verder, want behalve het QTS-besturingssysteem kun je de NAS ook voorzien van QuTS Hero. Dit is de zakelijke variant van QTS met extra opties voor gegevensreductie en gebruik van het 128bit-ZFS-bestandssysteem voor grotere volumes en een hogere betrouwbaarheid. 

De twee besturingssystemen lijken erg op elkaar en ook de apps in het App Center blijven nagenoeg hetzelfde. De Plex mediaserver verdwijnt bijvoorbeeld wel, maar kan handmatig alsnog worden toegevoegd. Wisselen tussen QTS en QuTS Hero is mogelijk, maar daarvoor moet je de NAS compleet herinitialiseren en de schijven wissen.

Prestaties

Om de prestaties van de processor en vooral ook de NAS te meten, zijn er diverse snelheidsmetingen uitgevoerd op een statisch volume op een opslagpool van twee schijven in RAID1. Daarbij is de TVS-675 vergeleken met eerder dit jaar geteste 4-bay QNAP-systemen met Intel Celeron-processors. Bij een identieke netwerkconfiguratie blijken de lees- en schrijfprestaties van de TVS-675 prima mee te komen en soms zelfs iets boven die van de 4-bays liggen. 

Minder goed zijn de prestaties als het gaat om de multimediafuncties, en meer specifiek het transcoderen van filmbestanden. Vooral bij het on-the-fly transcodering van 4K-beelden komt de processor tekort. Het afspelen van het beeld stokt regelmatig, doordat de processor meer tijd nodig heeft voor het rekenwerk dan er tijd is bij het afspelen. Hier laat de processor zien nog niet het niveau te hebben van de Intel-concurrentie.

 

© PXimport

Volgens QNAP wordt het afspelen van 4K-beelden en on-the-fly transcoding ook alleen ondersteund bij afspelen via de HDMI-poort, maar van een NAS van dit postuur en deze prijs mag verwacht worden dat dit altijd vloeiend werkt. Zeker ook omdat de Zhaoxin KaiXian KX-U6580 in de PassMark CPU Mark 3066 punten scoort tegen 2928 punten voor de Intel Celeron J4105 en 2719 punten voor de Intel Celeron J4115 in de 4-bays. 

In vergelijking tot andere QNAP NAS’en met zes schijven zal het verschil nog groter zijn, omdat die zijn uitgerust met Intel Core i5-processors die al snel (meer dan) 7000 punten scoren in de CPU Mark.

Vertrouwen

Als het aan QNAP ligt, wordt Zhaoxin een van haar vaste processorleveranciers. Voor het bedrijf is het erg waardevol om minder afhankelijk te zijn van de levering van processors door Intel en AMD en een drukmiddel te hebben in de prijsonderhandelingen. De vraag is of de NAS-kopers hier net zo makkelijk in meegaan. De reputatie van China en Chinese hardware is, zeker in het westen, niet goed.

Aangespoord door beveiligingsinstanties, zoals ons eigen Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) dat China al jaren in de top van landen “met grootste digitale dreiging in de vorm van spionage, verstoring en sabotage” plaatst. De vraag of je hardware van een staatsbedrijf uit China in je infrastructuur wilt hebben, is aan consumenten en bedrijven om zelf te beantwoorden. Voor overheden wordt die vaak beantwoord, en dat is steeds vaker negatief.

Conclusie

QNAP neemt met de toepassing van de Zhaoxin KaiXian KX-U6580 een gok. Gaan de klanten hierin mee of zijn er te veel bezwaren? Zeker omdat de prestatie her en der nog te wensen overlaat, ligt het massaal omarmen van deze NAS niet voor de hand. Vooral bij virtualisatie en mediagebruik moet het echt nog wel een slag beter. Wel voldoet de TVS-675 ruimschoots aan elk gebruiksscenario waarbij de nadruk ligt op opslag en back-uppen.

Met de wetenschap dat bedenkingen tegen het gebruik van Chinese spullen in het hart van de infrastructuur bij veel kopers zullen verdwijnen als de prijs maar gunstig genoeg is, lijkt niets verdere toepassing van Zhaoxin-processors in de weg te staan. Maar doordat de prijs van de TVS-675 momenteel nog in het midden van het totale aanbod aan 6-bay NAS-modellen van QNAP en Synology samen ligt, kiezen wij voorlopig nog even voor het vertrouwde. Maar het is zeker een ontwikkeling om in de gaten te blijven houden, onze interesse is gewekt.

8,0

Ons oordeel

QNAP TVS-675

Pluspunten

Opties voor opslag

Ruime keuze apps

Twee besturingssystemen

Direct gebruik via HDMI

Minpunten

Onbekende processor

Minder geschikt voor media-streaming

Chinese hardware

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000