ID.nl logo
QNAP TVS-675 review: NAS met bijzondere processor
© PXimport
Huis

QNAP TVS-675 review: NAS met bijzondere processor

Met de TVS-675 introduceert QNAP niet alleen een nieuwe NAS, maar vooral ook een opvallende nieuwe processor. De Zhaoxin KaiXian KX-U6580 is een in China ontwikkelde én geproduceerde 64 bit x86-compatibele processor die de competitie aangaat met bekende NAS-processors van Intel, AMD en ARM. Hoe dat uitpakt lees je in deze QNAP TVS-675 review.

De TVS-serie is de spierballenserie van QNAP. NAS-apparaten met deze typeaanduiding beschikken zonder uitzondering over een krachtige processor, veel RAM-geheugen en heel veel interessante hardwaremogelijkheden. Dat het bedrijf juist in deze serie een NAS uitbrengt met een totaal onbekende processor is dan ook opvallend én gewaagd. 

In de QNAP TVS-675 zit namelijk geen Intel- of AMD-processor en ook geen snelle ARM-variant, maar de KaiXian KX-U6580-processor van het Chinese staatsbedrijf Zhaoxin. Dit is een x86-compatibele processor met acht cores en acht threads op 2,5 GHz, waarbij hyperthreading ontbreekt. Er is 8 MB L2-cache en de geheugencontroller ondersteunt maximaal 64 GB DDR4-geheugen via twee geheugenkanalen. 

Er is volgens de specificaties van Zhaoxin realtime H.264- en H.265-transcoding, hardwareversnelde AES-NI-encryptie en ondersteuning voor virtualisatie. Tot slot beschikt de KX-U6580 over een geïntegreerde grafische processor, aangeduid met het typenummer C 960. Deze ondersteunt DirectX 11.1, maar is verder net zo onbekend als de rest van de processor.

©PXimport

Razendsnelle opmars

Chipproducent Zhaoxin is een samenwerkingsverband van de Chinese stad Shanghai en het Taiwanese VIA Technologies. Die laatste was vooral bekend van de S3-videokaarten en andere randapparatuur, maar daarvan is de ontwikkeling inmiddels allemaal gestopt. Het bedrijf richt zich al enkele jaren exclusief op processors voor mobiele apparaten. 

VIA heeft echter in een ver verleden de processorfabrikanten Cyrix en Centaur Technology overgenomen en beschikt dankzij die overnames als een van vier bedrijven wereldwijd over een licentie om x86-processors te mogen maken. De markt voor x86-processors, de processorarchitectuur waar eigenlijk alle pc’s, notebooks en servers gebruik van maken, wordt door de Intel en AMD al decennia angstvallig afgeschermd, nieuwe licenties worden gewoon niet vergeven. 

©PXimport

Dat VIA Technologies over een dergelijke licentie beschikt, maakte het bedrijf in 2013 tot de gedroomde partner van de Chinese overheid. China heeft namelijk de ambitie alle hardware die overheidsinstanties en onderzoeksinstellingen gebruiken, te vervangen door producten die in China zelf gemaakt worden. Een essentieel onderdeel om deze ambitie waar te maken, is het hebben van een eigen x86-processor. Die ontbrak nog en ging er zonder de VIA-licentie ook niet komen.

Acht jaar na de oprichting van Zhaoxin brengt het nu dus deze KaiXian KX-U6580-processor op de markt. Deze KX-U6580 wordt niet bij Zhaoxin zelf, maar in een van de fabrieken van TSMC in China geproduceerd, en dit gebeurt volgens een ouder 16nanometer-procedé. Ter vergelijking, Intel produceert haar processors op 14 en 10 nanometer, terwijl AMD dat zelfs al op 7 nanometer doet.

Hierin stappen maken is bewezen complex, maar is wel echt een voorwaarde om, behalve moderne prestaties, ook een lager energieverbruik en geringere warmteproductie te bereiken. Wat dat betreft doet de 16 nm van de Zhaoxin KaiXian KX-U6580 het ergste vrezen.

Veel opties voor opslag

Door alle aandacht voor de processor zou je bijna vergeten dat de TVS-675 ook nog gewoon een NAS is, bedoeld om bestanden te bewaren en delen, back-ups op te slaan en media te streamen. De NAS heeft dan ook alle functies in huis die van belang zijn voor de beoogde inzet van het apparaat. 

De TVS-675 biedt hiertoe zes vrije SATA-sloten waar evenveel harde schijven in geplaatst kunnen worden. De opslagcapaciteit kan via Opslag en snapshots, QNAP’s eigen opslagmanager, op tal van manieren worden ingericht. Natuurlijk als één groot volume, maar ook met meerdere opslagpools waarin een aantal van de schijven samenwerken en ruimte bieden aan één of meer volumes. 

Een volume kan daarbij statisch zijn, dan heeft het een vaste grootte en is minder flexibel maar levert het wel de beste prestaties, of als Thick Volume of Thin Volume waarbij de prestaties iets afnemen maar het volume met het gebruik meegroeit.

©PXimport

Met zes schijven ondersteunt de TVS-675 nagenoeg elke denkbare RAID-configuratie (0/1/5/6/10/50/JBOD/Single-disk) en je kunt zelfs een schijf als Hot Spare instellen. Die staat dan klaar om een defecte schijf in een van de RAID-groepen direct te vervangen. Kortom, als het gaat om veilige opslag van heel veel gegevens laat de TVS-675 weinig te wensen over. 

Om de snelheid van het lezen en eventueel ook schrijven te versnellen, kunnen er twee M.2-NVMe-ssd’s worden geplaatst. Helaas wordt alleen gen 3 x1 of het voordelige SATA 6 Gb/s ondersteund, dus het is niet nodig de allersnelste ssd’s erin te zetten.

Op hardware niet bezuinigd

Op de verdere hardware is niet bezuinigd. Zo is er 8 GB werkgeheugen en dit is uit te breiden tot 64 GB. Er zijn twee 2,5Gbit-netwerkpoorten die elk voor zich, maar zeker samengevoegd, voldoende netwerksnelheid bieden. Er zijn vier usb-poorten, tweemaal usb 3.2 gen 1 en tweemaal het extra snelle usb 3.2 gen 2 met een maximale doorvoersnelheid van 10 Gbit/s. Ideaal voor het aansluiten van externe opslag om bijvoorbeeld een back-up te maken

Zoals bij veel QNAP NAS-apparaten is er een HDMI 2.0-uitgang (3840 x 2160 bij 60 Hz) waarmee beeld van de NAS op een direct aangesloten monitor kan worden weergegeven. Mogelijke toepassingen zijn bijvoorbeeld Linux Station, waarbij de NAS als Ubuntu-pc te gebruiken is, en HybridDesk Station, waarbij de NAS op een aangesloten monitor of tv gebruikt kan worden als mediaspeler of simpele internet-pc met Chrome, Firefox en zelfs LibreOffice. 

Opvallend zijn de drie enorme koelfans aan de achterzijde van de NAS, met daarnaast nog een kleine vierde koeling voor de interne voeding. Met de behuizing geopend valt bovendien op dat in de NAS een enorme luchtgeleider is geplaatst om de lucht van de fans langs een al even opvallend koelblok te voeren dat boven op de processor is geplaatst. 

©PXimport

Volgens QNAP is dit grote koelblok nodig om de processor optimaal te koelen, en hoewel het – zoals al verwacht – veel zegt over in ieder geval de warmteproductie van de processor, werkt het wel. Want ook onder zware belasting lukt het niet de temperatuur van de processor boven de honderd graden te krijgen. Het geluid dat de fans maken valt mee, maar is te hoog om de NAS in de woonkamer te plaatsen of in de directe nabijheid van de werkplek. 

Aan de voorzijde van het ruim zes kilo zware zakelijke design van zwart metaal, bevindt zich over de hele breedte boven de schijven een groot plat vlak. Hoewel het beschermende folie doet vermoeden dat het een lcd-display is, is er behalve de vier minuscule status-ledjes helemaal links op het paneel verder niets te zien.

Twee besturingssystemen, veel apps

Behalve de al genoemde toepassingen die de HDMI-poort gebruiken, zijn er ook nog bijna 120 apps in het App Center op de NAS waarmee functionaliteit aan het apparaat kan worden toegevoegd. Bijvoorbeeld QVR Pro, de opvolger van Surveillance Station, voor het opslaan en analyseren van de beelden van een of meer bewakingscamera’s. Of Hybrid Mount, waarmee de opslag van de NAS en bekende clouddiensten tot één virtuele opslagcapaciteit kan worden samengevoegd. 

Zo ook Hybrid Backup Sync, dat een van de meest uitgebreide back-upoplossingen is, en ook ondersteuning biedt voor opslag op de NAS en in de cloud, bijvoorbeeld bij Amazon, Azure, Microsoft OneDrive, Google Drive en WebDav. Al deze toevoegingen werken prima op de TVS-675, ook met de nieuwe processor.

Teleurstellend is de toepassing Virtualization Station. Anders dan we gewend zijn van andere NAS-apparaten, waaronder ook die van QNAP zelf, is de 8 GB RAM van de TVS-675 niet voldoende om twee virtuele machines tegelijk te draaien. Zelfs niet wanneer de NAS op dat moment niet specifiek wordt belast. Bijna altijd komt een van de virtuele machines tot stilstand of wordt onbruikbaar traag.

Mogelijk wreekt zich hier het ontbreken van PCIe-passthrough en het daarmee verwante SR-IOV in de KX-U6580-processor, functies die voorbehouden zijn aan de high-end Intel en AMD-processors.

©PXimport

De ruime keuze aan software gaat nog verder, want behalve het QTS-besturingssysteem kun je de NAS ook voorzien van QuTS Hero. Dit is de zakelijke variant van QTS met extra opties voor gegevensreductie en gebruik van het 128bit-ZFS-bestandssysteem voor grotere volumes en een hogere betrouwbaarheid. 

De twee besturingssystemen lijken erg op elkaar en ook de apps in het App Center blijven nagenoeg hetzelfde. De Plex mediaserver verdwijnt bijvoorbeeld wel, maar kan handmatig alsnog worden toegevoegd. Wisselen tussen QTS en QuTS Hero is mogelijk, maar daarvoor moet je de NAS compleet herinitialiseren en de schijven wissen.

Prestaties

Om de prestaties van de processor en vooral ook de NAS te meten, zijn er diverse snelheidsmetingen uitgevoerd op een statisch volume op een opslagpool van twee schijven in RAID1. Daarbij is de TVS-675 vergeleken met eerder dit jaar geteste 4-bay QNAP-systemen met Intel Celeron-processors. Bij een identieke netwerkconfiguratie blijken de lees- en schrijfprestaties van de TVS-675 prima mee te komen en soms zelfs iets boven die van de 4-bays liggen. 

Minder goed zijn de prestaties als het gaat om de multimediafuncties, en meer specifiek het transcoderen van filmbestanden. Vooral bij het on-the-fly transcodering van 4K-beelden komt de processor tekort. Het afspelen van het beeld stokt regelmatig, doordat de processor meer tijd nodig heeft voor het rekenwerk dan er tijd is bij het afspelen. Hier laat de processor zien nog niet het niveau te hebben van de Intel-concurrentie.

©PXimport

Volgens QNAP wordt het afspelen van 4K-beelden en on-the-fly transcoding ook alleen ondersteund bij afspelen via de HDMI-poort, maar van een NAS van dit postuur en deze prijs mag verwacht worden dat dit altijd vloeiend werkt. Zeker ook omdat de Zhaoxin KaiXian KX-U6580 in de PassMark CPU Mark 3066 punten scoort tegen 2928 punten voor de Intel Celeron J4105 en 2719 punten voor de Intel Celeron J4115 in de 4-bays. 

In vergelijking tot andere QNAP NAS’en met zes schijven zal het verschil nog groter zijn, omdat die zijn uitgerust met Intel Core i5-processors die al snel (meer dan) 7000 punten scoren in de CPU Mark.

Vertrouwen

Als het aan QNAP ligt, wordt Zhaoxin een van haar vaste processorleveranciers. Voor het bedrijf is het erg waardevol om minder afhankelijk te zijn van de levering van processors door Intel en AMD en een drukmiddel te hebben in de prijsonderhandelingen. De vraag is of de NAS-kopers hier net zo makkelijk in meegaan. De reputatie van China en Chinese hardware is, zeker in het westen, niet goed.

Aangespoord door beveiligingsinstanties, zoals ons eigen Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) dat China al jaren in de top van landen “met grootste digitale dreiging in de vorm van spionage, verstoring en sabotage” plaatst. De vraag of je hardware van een staatsbedrijf uit China in je infrastructuur wilt hebben, is aan consumenten en bedrijven om zelf te beantwoorden. Voor overheden wordt die vaak beantwoord, en dat is steeds vaker negatief.

Conclusie

QNAP neemt met de toepassing van de Zhaoxin KaiXian KX-U6580 een gok. Gaan de klanten hierin mee of zijn er te veel bezwaren? Zeker omdat de prestatie her en der nog te wensen overlaat, ligt het massaal omarmen van deze NAS niet voor de hand. Vooral bij virtualisatie en mediagebruik moet het echt nog wel een slag beter. Wel voldoet de TVS-675 ruimschoots aan elk gebruiksscenario waarbij de nadruk ligt op opslag en back-uppen.

Met de wetenschap dat bedenkingen tegen het gebruik van Chinese spullen in het hart van de infrastructuur bij veel kopers zullen verdwijnen als de prijs maar gunstig genoeg is, lijkt niets verdere toepassing van Zhaoxin-processors in de weg te staan. Maar doordat de prijs van de TVS-675 momenteel nog in het midden van het totale aanbod aan 6-bay NAS-modellen van QNAP en Synology samen ligt, kiezen wij voorlopig nog even voor het vertrouwde. Maar het is zeker een ontwikkeling om in de gaten te blijven houden, onze interesse is gewekt.

Uitstekend
Conclusie

Plus- en minpunten
  • Opties voor opslag
  • Ruime keuze apps
  • Twee besturingssystemen
  • Direct gebruik via HDMI
  • Onbekende processor
  • Minder geschikt voor media-streaming
  • Chinese hardware
▼ Volgende artikel
Luxaflex vies? Zo krijg je ze moeiteloos schoon
© eliosdnepr
Huis

Luxaflex vies? Zo krijg je ze moeiteloos schoon

Als er één plek in huis is waar stof zich graag verzamelt, dan is het wel op de luxaflex. En hangen ze in de keuken, dan worden ze niet alleen stoffig, maar ook nog eens vettig. Gelukkig hoef je niet uren te schrobben om ze weer schoon te krijgen: met de tips uit dit artikel zijn ze zo weer blinkend schoon.

Dit artikel in het kort: • Regelmatig doen: even afstoffen • Grondig schoonmaken: aluminium en kunststof • Grondig schoonmaken: houten luxaflex • Bedieningskoorden schoonmaken • Nicotine-aanslag verwijderen • Luxaflex langer mooi houden

Luxaflex schoon? Lees dan: De 5 beste tips om snel en simpel je ramen te lappen

Regelmatig doen: even afstoffen

Regelmatig afstoffen voorkomt dat vuil zich ophoopt. Een plumeau of microvezeldoek werkt prima. Draai de lamellen open zodat je overal bij kunt en werk van boven naar beneden. Een oude sok over je hand schuiven is een handige manier om elke lamel afzonderlijk schoon te vegen.

Wil je tijd besparen?* Gebruik dan een speciale lamellenborstel. Hiermee kun je in één beweging meerdere lamellen tegelijk afnemen. Druk niet te hard, om beschadigingen te voorkomen. Stofzuigen kan ook, maar gebruik dan een meubelmondstuk op de laagste stand en ondersteun de luxaflex met je andere hand.

* Wie niet eigenlijk...?

©africaimages.com (Olga Yastremsk

Als stoffen alleen niet meer genoeg is, moet je een stapje verder gaan. Hoe je dat doet, hangt af van het materiaal waarvan de luxaflex gemaakt zijn.

Grondig schoonmaken: aluminium en kunststof

Gebruik het bad…

Haal de luxaflex voorzichtig uit het kozijn en leg in een bad met lauwwarm water en een scheutje allesreiniger. Laat kort weken en veeg de lamellen schoon met een zachte spons. Spoel goed af en laat de luxaflex hangend drogen. Zorg ervoor dat metalen onderdelen niet te lang nat blijven om roestvorming te voorkomen en droog aluminium luxaflex direct af om oxidatie te vermijden.

…of de douche

Als de luxaflex te groot is voor een bad, kan afspoelen in de douche een alternatief zijn. Gebruik een plantenspuit met een sopje voor hardnekkige vlekken en spoel daarna grondig af. Let op dat kunststof koorden niet te nat worden (want dan kunnen ze hun stevigheid verliezen of verkleuren). Laat goed drogen en ventileer de ruimte goed om schimmelvorming te voorkomen.

Met stoom

Soms is weken in bad of afspoelen in de douche geen optie. Een stoomreiniger kan dan uitkomst bieden, vooral bij aluminium en kunststof luxaflex. Gebruik de stoom op lage stand en houd voldoende afstand om schade te voorkomen. Een andere methode is een sopje met een plantenspuit op de luxaflex vernevelen en daarna droogwrijven met een microvezeldoek.

Grondig schoonmaken: houten luxaflex

Hout is gevoelig voor vocht, dus in bad leggen of onder de douche afspoelen is geen goed idee. Gebruik een licht vochtige doek met een mild schoonmaakmiddel en test nieuwe middelen altijd eerst op een onopvallende plek. Je kunt ook speciale houtzeep gebruiken. Doe dat wel met mate en kies bij voorkeur een variant die geen vettig laagje achterlaat, omdat sommige houtzepen een dun laagje vormen dat stof kan aantrekken.

Je kunt ook een doek met een klein beetje afwasmiddel gebruiken, maar zorg dat deze nauwelijks vochtig is. Droog de lamellen direct na met een schone doek om watervlekken te voorkomen. Behandel ze eventueel met een verzorgende houtolie of was, maar alleen als het materiaal daar geschikt voor is. Laat ze na behandeling open drogen en voorkom direct zonlicht om kromtrekken en verkleuring te vermijden.

Nicotine-aanslag verwijderen In ruimtes waar wordt gerookt, kan een gelige laag op de luxaflex ontstaan. Dit is lastig te verwijderen met alleen water en zeep. Meng gelijke delen water en azijn en gebruik een zachte doek om de lamellen af te nemen. Spoel daarna na met een schone, licht vochtige doek en droog direct af.

©Rafael Ben-Ari

Bedieningskoorden schoonmaken

De koorden van luxaflex worden vaak vergeten bij het schoonmaken, maar kunnen door stof en vet behoorlijk groezelig worden. Wikkel een vochtige doek met mild schoonmaakmiddel om het koord en trek het koord er voorzichtig doorheen. Herhaal indien nodig en laat goed drogen.

Luxaflex langer mooi houden

Regelmatig afstoffen voorkomt dat vuil zich ophoopt. Maak ze in keukens vaker schoon. Vermijd overmatig watergebruik, vooral bij houten luxaflex. Laat ze open drogen na een schoonmaakbeurt en houd ze, als je ze niet gebruikt, opgetrokken om stofophoping te verminderen. Zo blijven je luxaflex langer mooi en schoon.

🪶 Op zoek naar een plumeau?

(ook handig voor spinrag in hoekjes en aan het plafond)

▼ Volgende artikel
Vermijd pottenkijkers: zo beveilig je je camera of deurbel optimaal
Huis

Vermijd pottenkijkers: zo beveilig je je camera of deurbel optimaal

Misschien heb je er wel een: een beveiligingscamera of videodeurbel waarmee je je woning via een online-verbinding in de gaten kunt houden. Dat kan handig zijn, maar er zijn ook privacyrisico's. Als je niet voorzichtig bent, kunnen onbevoegden namelijk toegang krijgen tot jouw camerabeelden. In dit artikel geven we wat tips om dat te voorkomen.

In dit artikel bespreken we manieren waarop je kunt voorkomen dat mensen je zomaar in je tuin of huiskamer kunnen begluren via je videodeurbel of IP-camera. We gaan daarbij in op de volgende aspecten:

  • De keuze van de camera 
  • Het instellen van een (uniek) wachtwoord
  • Het (zo veel mogelijk) voorkomen van hacks

Ook lezen: 5 fouten met je beveiligingscamera die je hierna nooit meer maakt

Kies een betrouwbaar merk

Er zijn natuurlijk heel veel soorten beveiligingscamera's voor consumenten, maar de privacyrisico's die wij bespreken spelen zich vooral af bij videodeurbellen en zogenoemde IP-camera's. Deze hebben als overeenkomst dat ze de opgenomen beelden online opslaan, zodat je via een website of app altijd toegang hebt tot de camerafeeds.

Mocht je op zoek zijn naar zo'n apparaat, zorg er dan voor dat het merk betrouwbaar en privacyvriendelijk is. Zo adviseren experts om op te passen met Chinese merken als Dahua en Hikvision, en Chinese smarthomeplatformen als Tuya (waar onder meer de camera's van Action, Woox en Marmitex gebruik van maken). Hoewel het niet is bewezen, is het goed mogelijk dat de software een achterdeurtje bevat waardoor de fabrikant met de beelden kan meekijken. De lokale wetgeving dwingt fabrikanten namelijk om data te verzamelen en af te staan aan de overheid.

Ook andere bekende merken hebben in het verleden te maken gehad met beveiligingsproblemen. Zo belandden in 2019 duizenden inloggegevens van Ring-klanten op het darkweb en hadden Amazon-medewerkers jarenlang toegang tot de camerafeeds. Verder kwam Wyze vorig jaar in opspraak doordat sommige klanten ineens de camerabeelden van anderen in hun app te zien kregen.

De LSC Smart Connect-beveiligingscamera van de Action maakt gebruik van Chinese software.

Stel een eigen wachtwoord in

Het klinkt misschien als een open deur, maar het niet instellen van een eigen wachtwoord is de meest voorkomende oorzaak waardoor onbevoegden kunnen meekijken met camerabeelden. Veel fabrikanten leveren hun camera’s met een standaardgebruikersnaam en -wachtwoord, zoals 'admin' of '1234'. Er bestaan zelfs complete websites waarop lijsten circuleren met de standaardinloggegevens van tientallen cameramerken.

Hoewel het niet legaal is, kunnen pottenkijkers zo met wat trial-and-error relatief makkelijk toegang krijgen tot camerabeelden. Er zijn zelfs websites die deze onbeveiligde feeds verzamelen en openbaar op hun website plaatsen. Een bekend voorbeeld hiervan is Insecam, die hier in 2014 wereldwijd het nieuws mee haalde.

Na alle ophef heeft die website alle privacy-schendende streams van bijvoorbeeld deurbelcamera's of webcams in woningen verwijderd, maar er zijn nog andere plekken online waarop zulke beelden wél te zien zijn. Toegegeven, deze websites zijn niet makkelijk te vinden (het delen van deze beelden is immers illegaal), maar als je een beetje weet waar je moet zoeken, kom je ze zeker tegen.

Er zijn gelukkig steeds meer camerafabrikanten die klanten verplichten een uniek wachtwoord te gebruiken, waaronder Panasonic, maar als dat niet het geval is, is het dus ten zeerste aan te raden om meteen een nieuw wachtwoord te verzinnen en (mits die mogelijkheid er is) tweestapsverificatie te activeren.

Insecam stond tien jaar geleden vol met links naar onbeveiligde webcams.

Voorkom hacks

Hoewel het veel minder vaak voorkomt, is het mogelijk om beveiligingscamera's te 'hacken' en op die manier bij de beelden te komen. Voor sommige IP-camera's moet je namelijk bepaalde TCP-poorten op je router/modem openzetten, zoals 80 of 443, om van buitenaf met deze camera's te kunnen verbinden.

Als je dat handmatig (en zorgvuldig) doet, hoeft dat geen probleem te zijn. Het wordt pas echt gevaarlijk als je de camera deze poorten zelfstandig laat openzetten via uPnP (Universal Plug and Play). Deze functie vereist geen enkele vorm van authenticatie. Onbevoegden kunnen met malware daardoor eenvoudig allerlei poorten openen. Je kunt dus beter ver uit de buurt van uPNP blijven.

Zorg er tot slot ook voor dat je de firmware van de camera regelmatig bijwerkt, voor het geval er een kritieke kwetsbaarheid is gedicht. Malware als Mirai heeft in het verleden veel schade aangericht door kwetsbaarheden van slecht beveiligde camera's te misbruiken. Het is daarom ook een risico om je camera's en deurbellen met het internet te (laten) verbinden als de fabrikant geen updates meer uitbrengt.

Beelden lokaal opslaan

Als je het risico op pottenkijkers helemaal wilt voorkomen, kun je er in sommige gevallen (zoals bij de camera's van UniFi) ook voor kiezen om de camerabeelden uitsluitend lokaal op te slaan. In plaats van in de cloud, worden de beelden dan bijvoorbeeld op een SD-kaartje of basisstation opgeslagen. Dat gaat ten koste van het gemak, omdat je dan zelf ook niet meer eenvoudig op een website of app kunt inloggen om je beelden te bekijken, maar het is natuurlijk wel privacyvriendelijker.