MacBook vs Chromebook: wanneer kies je welke laptop?

© PXimport

MacBook vs Chromebook: wanneer kies je welke laptop?

Geplaatst: 22 oktober 2021 - 04:45

Aangepast: 25 november 2022 - 11:13

Wesley Akkerman

Ben je in de markt voor een nieuwe laptop en twijfel je tussen een MacBook of een Chromebook? Dan zetten we in dit artikel beide type laptops tegenover elkaar, zodat je een goede, gedegen keuze kunt maken.

Tussen welke laptop je wil en welke laptop je nodig hebt, zit een groot verschil. Soms is het verleidelijk een duur of mooi model aan te schaffen, terwijl een veel goedkopere optie ook prima is. Het ligt er maar net aan wat je ermee wil doen. Zowel de MacBook als de Chromebook hebben zo hun voor- en nadelen en die zetten we in dit artikel op een rijtje. Wat is de beste optie voor jou?

De voordelen van de laptops

MacBooks zijn bijvoorbeeld snel en betrouwbaar. Ze bieden veelal high-end hardware aan, inclusief de snelle M1-processor van Apple. Daarnaast hebben ze een voortreffelijk display, zijn ze licht en dun (waardoor ze erg draagbaar zijn) en zijn er opties voor schermen van 16- of 13-inch. Met ongeveer achttien uur op de klok is de batterijduur heel goed en er zijn verder weinig tot geen virussen beschikbaar (al moet je er wel rekening mee houden dat dit in de toekomst toeneemt). Verder betaal je voor het fijne design en kom je als Apple-gebruiker thuis in een warm ecosysteem van apparaten.

Daar tegenover staan natuurlijk de veel goedkopere Chromebooks. Ook deze laptops zijn over het algemeen dun en draagbaar en kom je ze tegen met allerlei schermformaten (van 11- tot 15,6-inch en in een zeldzaam geval groter). Ook Chromebooks hebben relatief weinig last van malware en virussen, maar je moet wel oppassen welke apps je uit de Google Play Store downloadt. De hardware is redelijk snel, zolang je niet teveel taken uitvoert. Ook is het besturingssysteem schoon en opgeruimd en helemaal klaargestoomd voor werken in de cloud. Bovendien is het zo dat Chromebooks vaak meerdere standen hebben en ook als tablet te gebruiken zijn. Dergelijke laptops worden ook wel convertibles genoemd.

© PXimport

De nadelen van de laptops

Zowel de MacBook als de Chromebook hebben zo hun nadelen. Een MacBook is ontzettend duur en in beperkte vormen beschikbaar. De huidige MacBook-modellen beschikken daarnaast niet over een HDMI-poort, dus voor sommige functies ben je aangewezen op een serie adapters. De hardware is moeilijk en duur om te repareren, je kunt zelf het werkgeheugen niet uitbreiden en je loopt tegen het probleem aan dat sommige apps of programma’s niet beschikbaar zijn voor macOS.

De Chromebook is niet zonder nadelen. Zo is het vaak zo dat je een beperkte lokale opslag hebt. Niet gek, aangezien je voornamelijk werkt in de cloud – maar soms wil je gewoon iets offline meenemen. Zonder internetverbinding zijn de apparaten bijna nutteloos, al zijn steeds meer functies offline te gebruiken. De kwaliteit van het scherm is vaak ondermaats (voor mediaconsumptie) en ook hier tref je mogelijk niet alle apps aan die je wel op Windows aantreft, bijvoorbeeld. Bovendien zijn Chromebooks soms een beetje traag, vanwege langzame of verouderde hardware aan boord.

MacBook vs Chromebook

Tot slot zijn er nog wat dingen om rekening mee te houden. In beide gevallen geldt: hoe meer geld je ertegenaan gooit, hoe beter de interne hardware vaak is. Een goede processor en meer werkgeheugen kan het verschil maken in een prettige laptopervaring. Echter, op gebied van specificaties zijn beide soorten laptops niet met elkaar vergelijkbaar. Daarom is het belangrijk om te weten wat je wil doen met je laptop en – nog belangrijker – wat je budget is.

Als geld geen issue is en je wil een goedwerkende laptop hebben die veel taken met gemak uitvoert en bijvoorbeeld zeer geschikt is voor audiovisuele bewerkingen, dan kun je het beste voor een MacBook gaan. Ben je gewoonweg op zoek naar een goede typmachine en werk je vrijwel nooit zonder internetverbinding, of ben je op zoek naar een multifunctionele convertible, dan is een Chromebook de beste optie. In beide gevallen moet je er rekening mee houden dat je soms apps mist die je zou willen gebruiken, maar zowel Apple als Google bieden voor allerlei vooraanstaande programma’s alternatieven aan.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000