Kies de juiste laptop voor studenten

© PXimport

Kies de juiste laptop voor studenten

Geplaatst: 7 augustus 2023 - 08:03

Aangepast: 3 juli 2024 - 13:41

Redactie ID.nl

De aanschaf van een geschikte laptop voor je studie is een belangrijke investering. Maar of je nu student bent die op zoek is naar de ideale laptop, of een ouder die een laptop wil kopen voor een studerend kind, er komen toch een hoop zaken kijken bij deze keuze. In dit artikel bespreken we de belangrijkste kenmerken om rekening mee te houden.

Laptop afstemmen op studie

Bepaal eerst welk soort werk er op de laptop gedaan moet worden. Volg je als student vooral theorievakken en schrijf je veel papers en verslagen? Dan is een laptop met een snelle processor zoals een Intel Core i3 en 8 GB werkgeheugen in feite al voldoende. Die combinatie biedt voldoende rekenkracht voor soepel typen, multitasken en snel opstarten.

Kies je echter voor een meer praktische studie waarbij je ontwerpt en foto's en video's bewerkt? Overweeg dan een laptop met zwaardere specificaties, zoals minimaal 16 GB RAM, een Intel Core i5-, i7- of AMD Ryzen 7-processor en een dedicated grafische kaart. Die zijn nodig om zware programma's soepel te laten draaien. Ouders kunnen het best met hun studerende kind overleggen wat de eisen van de opleiding zijn, zodat de laptopkeuze aansluit op de studie.

0

Powered by

logo

Budget en besturingssysteem

Naast performance is ook het beschikbare budget een belangrijke factor. Voor studenten en ouders die niet te veel willen uitgeven, zijn Chromebooks een prima alternatief. Deze laptops met Chrome OS zijn voordeliger geprijsd dan Windows-laptops en bieden voldoende kracht voor basistaken zoals tekstverwerken, browsen en videokijken. Wel zijn ze minder geschikt voor zware taken, zoals foto- en videobewerking.

Voor wie wat meer budget heeft, biedt een Windows-laptop meer veelzijdigheid en vermogen. MacBooks zijn ook populair onder studenten vanwege het gebruiksgemak, maar wel aan de prijzige kant. Bekijk dus gezamenlijk welk besturingssysteem de meest praktische oplossing is voor de betreffende studie.

Kies de juiste laptop voor studenten-47373726

© Simon Lehmann

Draagbaarheid en formaat

Laptops voor studenten moeten vaak mee naar colleges, de bibliotheek of het café. Een lichtgewicht en compact model is dan praktisch. Een 14inch-scherm biedt een mooie balans tussen draagbaarheid en bruikbaar schermoppervlak. Probeer ook te kiezen voor een gewicht van maximaal 1,5 kilo, zodat de laptop niet te zwaar is om dagelijks mee te zeulen.

2-in-1 laptops waarbij je het beeldscherm kunt omklappen voor een tabletmodus zijn ook handig voor studenten die graag met touchscreen werken, bijvoorbeeld voor het maken van aantekeningen of grafische werkzaamheden.

Media has no description

© PXimport

Connectiviteit en extra's

Een goed toetsenbord, een touchpad en een webcam zijn belangrijk als je veel moet typen of online lessen volgt. Controleer daarnaast of de laptop beschikt over voldoende connectiviteitsopties, zoals USB-poorten, HDMI en een (micro)SD-kaartlezer. Wat je precies nodig hebt, verschilt per studie en persoonlijke voorkeur.

 

© PXimport

Een laptop en tablet in één

Zoals eerder genoemd, bestaan er 2-in-1 laptops die je zowel als laptop als tablet kunt gebruiken. Door het scherm 360 graden te draaien, leg je de laptop plat en kun je het touchscreen gebruiken. Dat is handig voor het maken van aantekeningen, schetsen en annotaties met je vinger of pen.

Vooral voor creatieve studies zijn deze laptops met omklapbaar scherm ideaal. Let wel op dat de 2-in-1 voldoende krachtig is en beschikt over een actieve stylus. Dan kun je alle voordelen van het touchscreen benutten. Een 2-in-1-ontwerp geeft extra veelzijdigheid: handig voor studenten die graag digitaal schrijven en tekenen.

 

© PXimport

Gamen

Wil je naast studeren ook gamen op een laptop? Kies dan een snelle processor, bijvoorbeeld een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5. Die heb je nodig om games soepel te draaien. Een dedicated grafische kaart zoals een NVIDIA GTX 1650 is ook een aanrader. Zonder losse GPU redden de meeste laptops het niet voor gaming.

Zorg voor minimaal 8 GB, maar bij voorkeur 16 GB werkgeheugen. Hoe meer RAM, hoe beter games en programma's samenwerken. En neem voor snelle laadtijden een SSD met zo'n 256 GB opslag. Qua scherm is 15 inch Full-HD ideaal. 4K is mooi, maar vraagt wel meer van de laptop. Een RGB verlicht toetsenbord is een leuke extra voor sfeer.

Met de juiste combinatie van processor, GPU, RAM en opslag speel je de nieuwste games naast je studie. Check vooral reviews en ga op zoek naar de ideale laptop voor jouw budget en wensen.

GebruikProcessorWerkgeheugenOpslag
Verslagen typen en aantekeningen makenMinimaal Intel Core i3 of AMD Ryzen 38 GBSSD
FotobewerkingMinimaal Intel Core i5 of AMD Ryzen 516 GBSSD
VideobewerkingMinimaal Intel Core i7 of AMD Ryzen 716 GBSSD
GamenMinimaal Intel Core i5 of AMD Ryzen 5, losse videokaart16 GBSSD
Grafische studieMinimaal Intel Core i7 of AMD Ryzen 7, losse videokaart16 GBSSD

Upgraden en accessoires

Hoewel de basisspecificaties van de laptop het belangrijkst zijn, zijn er soms ook mogelijkheden om de laptop later nog uit te breiden. Zo kunnen studenten en ouders overwegen om op termijn het werkgeheugen (RAM) te upgraden. Daarnaast bieden de meeste laptops de mogelijkheid om opslag uit te breiden met een externe harde schijf of SSD.

Qua accessoires zijn een laptophoes of -tas zeer aan te raden voor extra bescherming tijdens het vervoer. Een losse muis, numeriek toetsenbord of externe webcam en microfoon kunnen het gebruiksgemak verhogen. Opladers, hubs en adapters zorgen ervoor dat je overal kunt werken en extra apparaten kunt aansluiten.

Toetsenbord en touchpad

Het toetsenbord en de touchpad van een laptop zijn essentieel voor de gebruikservaring. Een comfortabel toetsenbord met goede toetsaanslag kan het typen van lange essays of onderzoeksrapporten een stuk aangenamer maken. De touchpad moet nauwkeurig zijn. Sommige laptops hebben ook een touchscreen, wat handig kan zijn voor bepaalde taken.

De Touch Bar vervangt de functietoetsen.

© PXimport

Connectiviteit

De meeste laptops hebben standaard een aantal USB-poorten, een HDMI-poort voor het aansluiten van een extern beeldscherm en een 3,5mm-audiojack voor hoofdtelefoons. Sommige laptops hebben ook een SD-kaartlezer, wat handig kan zijn voor fotografie- of multimedia-studenten. Daarnaast is het belangrijk om te controleren of de laptop wifi en bluetooth ondersteunt.

HDMI-kabels bij een laptop

© Vitalii - stock.adobe.com

Webcam en microfoon

Met de toename van online leren en virtuele vergaderingen zijn een goede webcam en microfoon steeds belangrijker geworden. De meeste laptops hebben een ingebouwde webcam en microfoon, maar de kwaliteit kan variëren. Als je vaak videocalls of online lessen hebt, is het de moeite waard om een laptop te kiezen met een goede webcam en microfoon, of te investeren in externe apparaten.

Webcam

© PXimport

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten