ASUS Zenbook 14 OLED: licht, krachtig én fotogeniek

ASUS Zenbook 14 OLED: licht, krachtig én fotogeniek

Geplaatst: 23 mei 2024 - 08:32

Partnerredactie

Op zoek naar een krachtige laptop die je voor werk en privé kunt gebruiken? Met dit stijlvolle exemplaar uit de populaire ASUS Zenbook 14 OLED-serie kun je alle kanten op. Zo garandeert Intels nieuwste Core Ultra 9- of Core Ultra 7-processor een vliegensvlugge gebruikerservaring. In combinatie met een haarscherp ASUS Lumina-oledscherm en lange batterijduur verricht je op elke locatie veeleisende computertaken.

Partnerbijdrage - In samenwerking met ASUS

De ASUS Zenbook 14 OLED valt ondanks zijn geringe afmetingen beslist op. Het levendige ASUS Lumina-oledscherm, de stoere donkerblauwe kleurstelling én het verrassend grote touchpad zijn hiervoor verantwoordelijk. Met een gewicht van slechts 1,2 kilo nemen gebruikers deze slanke 14inch-laptop makkelijk mee. Naast het moderne ontwerp verdienen de componenten onder de motorkap minstens net zo veel aandacht. Alle zicht- en onzichtbare onderdelen zijn namelijk van hoge kwaliteit. Lees in dit artikel wat dit handzame werkpaard allemaal te bieden heeft.

ASUS Zenbook 14 OLED: licht, krachtig én fotogeniek-bDnxHLh4QYaUcd7k-9tGng

© ASUS

Scherp en vloeiend ASUS Lumina-oledscherm

Een kleurecht scherm met een hoge resolutie heeft veel meerwaarde. Je kijkt er tenslotte voortdurend naar. Bovendien wil je videocontent en foto's natuurlijk het liefst in de beste kwaliteit bewonderen. Dat zit met het aanwezige ASUS Lumina- oledpaneel wel goed. Deze schermtechniek staat bekend om zijn goede contrastweergave en natuurgetrouwe kleuren. Hierdoor ogen de beelden erg realistisch. Vanwege een hoge resolutie van 2880 × 1800 pixels blijft er bovendien geen detail verborgen.

Het indrukwekkende 14inch-scherm leent zich dan ook goed voor streamingdiensten, fotobewerkers en videomontage-programma's. Mooi meegenomen is daarnaast de hoge verversingssnelheid van 120 hertz. Video's en animaties met snel bewegende objecten verschijnen op die manier vloeiend in beeld. Ter ondersteuning van de beelden verzorgen Harman Kardon-speakers het geluid. 

Intels nieuwste rekenwonder

Hoewel Intels nieuwste paradepaardje nog maar net in de schappen ligt, is de Zenbook 14 OLED al voorzien van een Meteor Lake-processor. Goed nieuws, want je bent daarmee verzekerd van veel processorkracht. Deze laptop is beschikbaar in twee uitvoeringen, waarvan een met een Core Ultra 7-processor en de ander met Core Ultra 9-processor.

De variant met geïntegreerde Intel Core Ultra 7 155H heeft maar liefst zestien rekenkernen. Acht Efficient-cores nemen met een maximale kloksnelheid van 3,8 GHz het leeuwendeel van alle taken voor hun rekening. Gebruik je zware software en is er meer power nodig? De zes resterende Performance-cores verwerken complexe processen geruisloos. Die ondersteunen in turbomodus een klokfrequentie van hoogstens 4,8 GHz. In combinatie met 16 GB werkgeheugen zul je op dit systeem geen vertraging opmerken.

Hoewel deze laptop bergen met rekenkracht kan aanspreken, gaat dat gelukkig niet ten koste van de batterijcapaciteit. Intel ontwierp zijn Meteor Lake-processor speciaal voor mobiele systemen. Ze hebben een zeer laag energieverbruik. Als gevolg hiervan kan deze laptop met gemak een werkdag zonder netstroom. Zelfs een paar uur overwerken is geen enkel probleem. Het geeft je bij het kiezen van jouw dagelijkse werkplek maximale vrijheid.

Een ander pluspunt van deze chipset is de hoogwaardige videochip. Hierdoor bewerk je zonder morren een film of 3D-animatie in hoge resolutie. Je hebt hiervoor geen aparte videokaart nodig!

Overal productief werken

Wie zo productief mogelijk wil werken, heeft aan de Zenbook 14 OLED een goede partner. Deze laptop is weliswaar niet zo breed, maar gelukkig ga je toch met een volledig qwerty-toetsenbord aan de slag. De verlichte knoppen behoeden je in een donkere omgeving voor tikfouten. Logischerwijs is er geen plek voor een numeriek toetsenblok, al heeft ASUS daar iets op bedacht. Het ruime touchpad toont op jouw verzoek namelijk verlichte cijfertoetsen. Ideaal voor gebruikers die veel met Excel of databases werken.

Als je regelmatig naar dezelfde werkplek terugkeert, verbind je de behuizing simpel met alle randapparatuur. Denk hierbij aan één of meerdere externe schermen, speakers en invoerapparaten (muis en toetsenbord). Aan de hand van twee multifunctionele Thunderbolt 4-poorten (usb-c), een HDMI-uitgang en reguliere usb-aansluiting koppel je rechtstreeks alle accessoires. Het gebruik van vervelende adapters is verleden tijd. 

ASUS Zenbook 14 OLED: licht, krachtig én fotogeniek-AiN2_CbgStqwadWW19GVfA

© ASUS

Data lokaal en online opslaan

Nadat je het systeem via gezichtsherkenning hebt ontgrendeld, start Windows 11 Home vanaf een ssd van 1 TB pijlsnel op. Buiten de noodzakelijke systeembestanden blijft er dus nog flink wat ruimte over om eigen data lokaal te bewaren. Werk je op meerdere apparaten, dan is cloudopslag natuurlijk handig. Hierbij komt de ingebakken wifi6E-adapter goed van pas, want die maakt verbinding met snelle draadloze netwerken. Het voordeel daarvan is dat je vlot forse bestanden in een online-omgeving kunt ophalen. Ook voor de verwerking van videostreams en het spelen van netwerkgames is een rappe wifi-verbinding geen overbodige luxe.

Samenvattend heeft de Zenbook 14 OLED alle ingrediënten in huis om privé- en werkgerelateerde computertaken efficiënter uit te voeren. Dankzij de aanwezigheid van nieuwe en kwalitatieve onderdelen kun je met dit model weer jaren vooruit. Bovendien is de aluminium behuizing erg stevig, waardoor deze laptop best een stootje kan hebben. Tot slot denkt ASUS ook aan de privacy van zijn gebruikers. Met behulp van de webcamcover kan niemand je ongevraagd bespieden.

Ontdek de ASUS Zenbook 14 OLED

op Kieskeurig.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten