href="http://www.viber.com/" target="_blank">Viber</a> is een iPhone app waarmee je gratis kunt bellen met andere Viber-gebruikers. De app maakt gebruik van het telefoonboek in je iPhone en koppelt je Viber-account aan je telefoonnummer. Hierdoor hoef je geen mensen toe te voegen aan een contactenlijst, maar kun je je huidige adressenbestand gebruiken. Viber is <a href="http://itunes.apple.com/nl/app/viber-free-phone-calls/id382617920?mt=8#" target="_blank">gratis te downloaden</a>.

In je contactenlijst krijg je vervolgens automatisch te zien wie Viber op zijn smartphone heeft geïnstalleerd en wie dus gratis gebeld kan worden. Gebruikers die geen Viber hebben kunnen via de app op de normale wijze worden gebeld. Voor deze gesprekken betaal je dus gewoon het standaard tarief. Wil je gratis bellen, kijk dan dus eerst of er een Viber-tekentje achter de contactpersoon staat. Bedenk daarnaast ook dat bellen via Viber dataverkeer genereert. Afhankelijk van het soort abonnement dat je hebt betaal je dus wel voor het datagebruik.

© CIDimport

Viber-gebruikers herken je aan het logo

In de achtergrond

De app is gratis te downloaden in de App Store en is een concurrent van Skype. De app blijft in de achtergrond altijd draaien, waardoor je altijd via Viber gebeld kan worden. Daarnaast krijg je gemiste oproepen in een overzicht te zien. Hierbij worden ook oproepen weergegeven die je hebt ontvangen op het moment dat je telefoon geen bereik had of uitstond.

De app is geschikt voor iPhones die draaien op iOS 3 of hoger. Viber kan gebruikt worden op alle iPhones. Wel geeft Viber Media, de ontwikkelaar van Viber, in de App Store aan dat de app de beste ervaring biedt op een iPhone 3GS of iPhone 4 met iOS 4.

iPad en iPod touch

Op het moment wordt alleen de iPhone door Viber ondersteunt. De ontwikkelaar werkt aan ondersteuning voor de iPod touch en iPad. Aangezien deze apparaten standaard geen telefoonboek bevatten en daarnaast niet geschikt zijn om traditionele telefoongesprekken te voeren is het niet precies duidelijk hoe deze app er uit gaat zien. Ook is het niet bekend wanneer de iPod touch- en iPad-versies beschikbaar zullen zijn.

© CIDimport

Gemiste oproepen in Viber

Heftige kritiek

Let op! Niet iedereen is even enthousiast over Viber. Zo waarschuwt Liad Agmon, werkzaam bij investeringsmaatschappij Bessemer Venture Partners, op het blog Agmon.com voor het feit dat Viber je adressenbestand doorstuurt naar Viber-servers. Dit wordt bevestigd door de privacyvoorwaarden van de app. Volgens deze voorwaarden mag Viber Media je contactgegevens delen met derde partijen.

Ook waarschuwt het blog dat Viber is ontwikkelt door Viber Media, een bedrijf dat is opgericht door de persoon die ook achter het peer 2 peer-downloadprogramma iMesh zat. iMesh bevatte een spyware applicaties die moeilijk te verwijderen waren. Op de website van Viber Media is geen informatie te vinden over de oprichters van het bedrijf. Na enig zoekwerk op Google blijkt dat Viber is opgericht door Talmon Marco. Marco bracht in 1999 de eerste versie van iMesh uit.

Skype

Op basis van deze informatie raadt Agmon iPhone-gebruikers af de app te gebruiken. Agmon noemt hierbij privacy en de veiligheid van je contactgegevens belangrijker is dan een lage telefoonrekening. Als oplossing zegt hij dat je beter Skype kunt gebruiken. Skype is overigens ook ontwikkelt door de mensen achter Kazaa, een ander bekend downloadprogramma. Agmon stelt echter dat het team achter Skype inmiddels heeft bewezen 'eerlijk te spelen' en dus geen kwaad te willen met je gegevens.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000