Zo gebruik je Discord op je PlayStation

© PXimport

Zo gebruik je Discord op je PlayStation

Geplaatst: 29 april 2023 - 10:33

Justin Doornekamp

Discord is een platform om tijdens het gamen in contact te blijven met vrienden en familie. Je kunt de applicatie ook op een PlayStation 4 of PlayStation 5 installeren. Hoe stel je de dienst in op je console? Wij leggen het uit!

Wat is Discord?

Discord is een communicatieplatform dat voornamelijk wordt gebruikt voor online gaming en sociale interactie. Het is vergelijkbaar met andere apps zoals Skype of Slack, maar het richt zich vooral op gamers.

Met Discord kun je tekstberichten uitwisselen, zowel individueel als in groepen die 'servers' worden genoemd. Je kunt ook voice- en videochatten, wat wel zo makkelijk is tijdens het spelen van een spel. Bovendien heeft Discord een reeks functies waarmee je je communicatie kunt aanpassen, zoals het gebruik van emoji's, het verzenden van animated gifs en het aanpassen van je online status.

Discord heeft daarnaast verschillende integraties en bots waarmee je extra functionaliteit kunt toevoegen. Zo kun je bijvoorbeeld bots gebruiken om muziek te streamen, agenda's bij te houden, nieuwsfeeds te bekijken en nog veel meer.

Heb je al een PS5?

Ze zijn eindelijk gewoon op voorraad!

Waarom Discord op een gameconsole?

Discord maakt het makkelijk om met vrienden te gamen die op een ander platform zitten. Tegenwoordig ondersteunen steeds meer multiplayergames de zogenoemde cross-play-functie, waardoor jij op je PlayStation-console online kunt spelen met vrienden die op een Xbox of pc zitten. Wil je tijdens een online potje voetbal met je vrienden communiceren, dan is Discord handig. Door de PlayStation-integratie kunnen je vrienden ook zien welke game je op dat moment aan het spelen bent.

Je kunt je bij een bestaande server aanmelden, maar je kunt ook je eigen server maken, zodat je volledige controle hebt over de chat-topics en wie er zoal toegang krijgt.

 

© PXimport

Discord is ideaal om met vrienden te kletsen als je online aan het gamen bent.

Discord instellen op een PlayStation

Wil je Discord op je PlayStation gebruiken, dan moet je eerst je Discord-account aan je console koppelen. Dat doe je door in te loggen op je PS5 of PS4 en vervolgens via het tandwielicoontje rechtsboven in het scherm naar Instellingen te gaan. Ga naar Gebruikers en accounts en dan naar Gekoppelde diensten om een lijst te zien van accounts die je aan je console kunt koppelen.

Daar zie je onder meer Discord staan. Is dat niet het geval? Dan is je PlayStation vermoedelijk nog niet bijgewerkt naar de laatste versie. Je console moet minstens op firmwareversie 7.0 of hoger draaien om Discord te gebruiken. Ga terug naar Instellingen en klik op Systeem Software en Systeem Software Update om je console bij te werken naar de laatste versie.

Daarna zie je Discord in het menu Gelinkte diensten staan. Als je daar op klikt, kun je je account koppelen. Nadat je de gebruikersvoorwaarden hebt gelezen, kies je voor Accepteren en Verdergaan.

Vervolgens kun je op je laptop via discord.com/activate inloggen op je Discord-account en vul je de code in die je op het televisiescherm ziet staan. Je kunt ook je iPhone of Android-telefoon gebruiken om de QR-code op het scherm te scannen; dat is de snelste manier om je account aan je console te koppelen. Vervolgens geef je nog een keer toestemming om je account te linken en dan ben je klaar om de dienst op je PlayStation te gebruiken. In het menu Gelinkte diensten kun je uiteindelijk ook weer je account ontkoppelen, als je dat wilt.

Werkt nog niet helemaal lekker

Er is vooralsnog geen aparte Discord-app voor je PlayStation-console beschikbaar, al gaan er geruchten dat die er eind dit jaar komt. Sony faciliteert tot die tijd alleen de optie om gesprekken te voeren via de microfoon en speaker van je DualSense-controller (of via een headset, als je die hebt aangesloten).

Een gesprek starten is in tegenstelling tot op een Xbox dan ook wat omslachtig. Je hebt namelijk een Android-telefoon, iPhone of pc nodig om een gesprek door te schakelen naar je console. Bovendien kun je gesprekken alleen doorschakelen naar je PS5, aangezien deze optie voor de PS4 niet wordt ondersteund. Met een PS4 kun je in feite alleen via Discord laten zien welke game je speelt en wat je PlayStation-gebruikersnaam is, zodat andere Discord-gebruikers je (op dezelfde console) als vriend kunnen toevoegen en met je kunnen meespelen.

Gesprekken doorschakelen kan dus alleen op een PS5. Open daarvoor Discord op je telefoon of pc en voeg jezelf toe aan een kanaal of privégesprek. Eenmaal in een gesprek, veeg je omhoog om meer opties te zien. Tik hier op Overdragen naar PlayStation en vervolgens op Meedoen aan gesprek op PlayStation. Op je PS5 ontvang je nu een melding om aan het gesprek mee te doen.

Zo gebruik je Discord op je PlayStation-39148579

Alleen op een PS5 kun je gesprekken doorschakelen.

Door op de PS-toets op je controller te drukken, zie je dat Discord actief is. Tik op de X-knop om wat extra functionaliteiten te zien, waaronder de optie om het gesprek te verlaten of om snel tussen kanalen te schakelen. Ook zie je andere leden die momenteel in het gesprek zitten.

De mogelijkheden van Discord op je PlayStation zijn dus relatief beperkt, zeker als je een PS4 hebt. De optie om gesprekken door te schakelen naar je PS5 is omslachtig, maar evengoed handig om met vrienden in contact te blijven die hetzelfde spel op een ander platform spelen. Het wachten is vooral op een officiële Discord-app, die een en ander moet vergemakkelijken.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten