ID.nl logo
Eigen Discord-server maken en bots toevoegen
© PXimport
Huis

Eigen Discord-server maken en bots toevoegen

Wat je hobby's of interesses ook zijn, grote kans dat er al verschillende Discord-servers voor bestaan. Maar wellicht wil je juist je eigen Discord server maken, zodat je helemaal de controle hebt over de chat-topics en wie er zoal toegang krijgt. In dit artikel lopen we het proces stap voor stap door en voegen we ook handige bots toe.

We gaan er voor dit artikel vanuit dat je al een Discord-account hebt en de software op je pc hebt staan. Dit regel je via de officiële Discord-website. Druk op de knop Voeg een server toe en kies Zelf één creëren, Deze vraag overslaan. Verzin een naam en klik op Upload om een pictogram aan de server te koppelen. Bevestig met Creëren

Je server verschijnt links van het Discord-venster en je kunt meteen klikken op Nodig je vrienden uit of Stuur je eerste bericht. Maarje doet er wellicht beter aan je server eerst mooi in te richten.

Kanalen toevoegen

Standaard beschikt elke server over twee categorieën: tekstkanalen en spraakkanalen. Elk van beide is voorzien van het kanaal algemeen. Daar voegen we enkele kanalen aan toe, zoals welkom, aankondigingen, moderatoren, beheerder en bots

Klik daartoe op de plusknop bij tekstkanalen, laat het type telkens op Tekstkanaal staan en vul de gewenste naam in. Met behulp van het Windows emoji-toetsenbord (druk op Windows-toets+.) kun je deze namen ook van een emoji voorzien. Bevestig met Creëer kanaal. Op vergelijkbare manier creëer je ook enkele spraakkanalen, zoals games en muziek.

©PXimport

Dit dreigt je server wel wat onoverzichtelijk te maken, dus breng je die kanalen het best onder in categorieën. Rechtsklik op een lege plek in het venster met uw kanalen en kies Categorie maken. Dat kunnen categorieën zijn als Welkom, Administratie et cetera. 

Vervolgens versleep je de gewenste kanalen naar zo’n categorie en ook de categorieën zelf versleept je naar een geschikte locatie.

Rollen verdelen en kanaalmachtigingen

Dan is het nu tijd om gebruikersrollen te creëren, wan je wilt niet zomaar elke gebruiker alle machtigingen toekennen. Rechtsklik op je serverpictogram en kies Serverinstellingen, Rollen. Druk op het plusknopje Rol maken naast Rollen, geef die als naam lid mee en kies een passende kleur. Bij elke nieuwe rol die je creëert, schakel je wel de optie Geef de rolleden afzonderlijk weer van online leden in!

Alle overige functies kun je in principe ongemoeid laten voor deze basale rol. Bevestig je instellingen met Wijzigingen opslaan. Herhaal dit voor de rol Bot, die we later nodig hebben. 

Je kunt nu ook een moderator- en een beheerderrol creëren, telkens met aangepaste kleuren en machtigingen. Je kunt beide rollen nagenoeg alle machtigingen verlenen, maar de functies Server beheren en Beheerder blijven het best voorbehouden aan de rol Beheerder

Ook is het belangrijk om de rollen met de meeste machtigingen onder Rollen te verslepen, zodat die boven de rollen met minder machtigingen komen te staan. In ons voorbeeld is de volgorde van boven naar beneden: Bot, Beheerder, Moderator en Lid.

©PXimport

Je mag nu het rollenvenster afsluiten. Om leden de juiste rol toe te kennen, klik je met rechts op de gebruikersnaam, kies je Rollen en plaats je een vinkje bij de juiste rol. Doe dat alvast met je eigen naam en ken jezelf de rol van Beheerder toe.

Om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld het kanaal moderatoren ook alleen voor de rol moderatoren toegankelijk is, klik je op het tandwielpictogram Kanaal bewerken bij dat kanaal en kies je Machtigingen. Schakel Privékanaal in, klik op Leden of rollen toevoegen, selecteer Moderator en bevestig met Klaar.

De rol Beheerder is normaliter standaard al toegevoegd. Om dat nog fijnmaziger te doen, klik je op Machtigingen en kies je Geavanceerde machtigingen. Selecteer @everyone en schakel alle (vijftien) machtigingen uit (rood kruisje). Voeg achtereenvolgens Beheerder en Moderator toe en schakel eventueel alle machtigingen in (groen vinkje). Bevestig met Wijzigingen opslaan. Herhaal dit voor alle andere kanalen, telkens met de gewenste rollen en machtigingen.

©PXimport

Bot toevoegen aan server

Zodra je server flink wat leden over de vloer krijgt, dreig je wel voor enig beheerwerk te staan. Waarom zou je je daarin niet laten bijstaan door een bot? Op top.gg vind je alvast heel wat Discord-bots. Wij gaan hier aan de slag met een van de meer populaire bots: MEE6.

Zorg dat je bij Discord bent aangemeld, surf naar mee6.xyz, klik op Voeg toe aan Discord en bevestig met Autoriseren. Vervolgens klik je naast je servernaam op Stel MEE6 in. Bevestig met Doorgaan en met Autoriseren  - je mag in principe alle machtigingen ingesteld laten. De functies die gratis beschikbaar zijn lichten nu op, zoals Welkom, Gepersonaliseerde commando’s enzovoort.

Laten we bij wijze van voorbeeld de welkomstberichten op onze server door de bot laten afhandelen. Je zorgt er eerst voor dat die berichten in het kanaal welkom verschijnen. Rechtsklik op je server en kies Serverinstellingen, Overzicht. Stel het Systeemberichtenkanaal in op het kanaal welkom en bevestig met Wijzigingen opslaan.

Sluit het venster af en rechtsklik op de gebruikersnaam MEE6, kies Rollen en plaats een vinkje bij Bot. Vervolgens ga je naar de MEE6-site en open je de rubriek Welkom

Schakel Stuur een bericht wanneer een gebruiker toetreedt tot de server in, kies ook hier het kanaal welkom en vul een aangepast bericht in bij Welkomstbericht. Scrol nu tot bij Geef een rol aan nieuwe gebruikers, schakel die in en kies hier lid. Bevestig met Opslaan.

©PXimport

Op de site van MEE6 vind je nog meer bots. Gratis zijn de bots voor onder meer audio-opnames (Neem op), een zoekfunctie (Zoek Wat Dan Ook Op) en Gepersonaliseerde Commando’s.

Bij deze laatste kun je gratis (drie) eigen commando’s instellen. We geven een voorbeeld. Klik op Tekst Commando en vul bij Commando Naam bijvoorbeeld !wie in. In het actiepaneel Bot antwoord met vul je in Hallo, ik ben je persoonlijke MEE6-Bot! Bevestig met Voeg toe. Zodra iemand nu !wie intikt in een chatvenster, krijgt die het antwoord van de bot te zien.

Absoluut leuk is ook de bot Muziek. Je hoeft in feite niet meer te doen dan die te selecteren en de twee premium-commando’s uit te schakelen. De overige commando’s, zoals !search, play, !replay, !pause en !stop laat je ingeschakeld. Koppel nu het kanaal muziek door erop te klikken (zodat onderaan links Spraak gekoppeld te zien is), en open vervolgens het tekstkanaal bots.

Hier tik je bijvoorbeeld !search Dua Lipa in, zodat je een reeks nummers van deze artiest te zien krijgt. Vervolgens tik je !play Dua Lipa <songtitel> in en kun je achteroverleunen tot je !stop intikt. 

Veel plezier met je nieuwe server!

▼ Volgende artikel
Sony in 2025: nieuwe soundbars en tv's, maar minder vaak updates
Huis

Sony in 2025: nieuwe soundbars en tv's, maar minder vaak updates

Tijdens het persevent van Sony op het Europese hoofdkwartier in Weybrigde in het Verenigd Koninkrijk werden de nieuwe soundbars en tv's van 2025 aangekondigd. Het bedrijf zegt het misschien niet met zoveel woorden, maar de boodschap is duidelijk: minder frequente updates van alle modellen, en miniled blijft de technologie voor het topmodel.

 De 2023 A95L qd-oled-tv heeft twee jaar in het aanbod gestaan, ondanks het feit dat er vorig jaar wel degelijk een nieuw paneel beschikbaar was. In 2025 krijgt het model wel een update. De Bravia 8 II - te lezen als Bravia 8 Mark 2 - zal uitgerust zijn met het nieuwste (3e generatie) qd-oled-paneel van Samsung Display. Sony claimt dat dit paneel een 25% hogere piekhelderheid zal leveren ten opzichte van de A95L. Als we kijken naar wat Samsung Display (de panelfabrikant) claimde op CES, dan kan dit paneel tot 4.000 nits piekhelderheid leveren. We vermoeden dat Sony daar onder zal blijven, het merk is over het algemeen wat voorzichtiger en pusht zijn oled-panelen niet tot het uiterste op het gebied van piekhelderheid. Opmerkelijk genoeg vermeldde Sony expliciet dat de Bravia 8 II goedkoper zal zijn dan de A95L, maar concrete prijzen zijn er nog niet. De Bravia 8 II zal beschikbaar zijn in 55 en 65 inch.

©Eric Beeckmans | ID.nl

De Bravia 5 en Bravia 3

Verder naar onder in de line-up worden de Bravia 5 en Bravia 3 aangekondigd, ze vervangen respectievelijk de X90L en de X75WL. De Bravia 5 wordt uitgerust met de XR-processor (ook te vinden op de hogere modellen) en een XR Backlight Master Drive, een miniled-achtergrondverlichting die zes keer meer zones zal gebruiken dan de X90L. Hij zal beschikbaar zijn in 55, 65, 75,85, en 98 inch. De Bravia 3 is een instap 4K-model met direct led-achtergrondverlichting en de X1-processor. Dit model zal beschikbaar zijn in 43, 50, 55, 65, 75, en 85 inch. Beide modellen ondersteunen Dolby Vision en Dolby Atmos.

Demo's van nieuwe modellen

Sony toonde een aantal demonstraties van de nieuwe modellen, in vergelijking met een aantal concurrenten (dat waren uiteraard 2024-modellen). De Bravia 8 II stond opgesteld naast de voorganger de A95L, een Sony referentie studiomonitor, en een LG G4 en Samsung S95D. Zowel in Vivid Mode als de Filmmaker Mode (of vergelijkbaar want Sony gebruikt geen Filmmaker Mode) liet de Bravia 8 II een sterke indruk na. Zijn beelden leunen erg dicht tegen de studioreferentie aan. Kleuren in zeer heldere accenten zijn beter, en donkere gradaties worden nauwkeuriger weergegeven.

De Bravia 5 stond opgesteld naast een X85L (wat overigens een ietwat vreemde vergelijking is, want het toestel vervangt de X90L) en een Samsung QN85D. De XR Backlight Master Drive geeft de Sony flink wat extra helderheid en een duidelijke verbetering in contrast. Sony toonde ook een nieuwe techniek voor ruisonderdrukking bij oude bronnen (SD-content zoals Friends). Dat presteerde in sommige gevallen goed, maar liet in andere gevallen meer ruis zien. Mogelijk verfijnt Sony dit nog voordat het model op de markt komt. Het feit dat de testen in Vivid beeldmode gedaan werden, maakt de vergelijking ook moeilijk, vermits fabrikanten daar vaak veel vrijheid nemen.

Audioverwerking, beeldverwerking en Studio Calibrated

Op het gebied van beeldverwerking liet Sony dit keer geen belangrijke nieuwigheden zien. Ons oordeel over het nieuwe ruisonderdrukkingsalgoritme dat tijdens de Bravia 5 demo getoond werd, laten we nog even achterwege totdat we het zelf kunnen testen. De Bravia 3 heeft een nieuw algoritme voor beeldkwaliteit, maar dat werd alleen in Vivid-mode getoond en dat is een test waaruit weinig op te maken valt.  

©Eric Beeckmans | ID.nl

Sony benadrukte verder nog de aanwezigheid van Voice Zoom 3 op de Bravia 8 II en Bravia 5. Daarmee kan de processor nauwkeurig stem of dialogen isoleren van de rest van de audio. Zo kun je die selectief versterken (voor film kijken ’s avonds) of verzwakken (om de commentator bij sport wat stiller te maken).

De tagline van Sony, ‘Cinema is coming home', wil de fabrikant garanderen met een aantal Studio Calibrated beeldmodes: Netflix Adaptive Calibrated Mode, Prime Video Calibrated Mode en Sony Pictures Core Calibrated Mode. Die modi zijn specifiek in samenwerking met de respectievelijke streamingdienst opgezet. Voor alle andere content is er de ‘Professional’-beeldmode.

Tweejaarlijkse cyclus en miniled als toptechnologie

Net als vorig jaar heeft Sony alleen een deel van line-up vernieuwd. Dat is een aanpak die we toejuichen, want het maakt de verbeteringen die een nieuw model krijgt veel duidelijker. Sony kan daar eventueel nog wel van afwijken, bijvoorbeeld als een model het slecht doet in de markt. Maar we hopen dat dit voorbeeld navolging krijgt.

De 2024 Bravia 9 - een miniled-model - geldt nog steeds als het topmodel, ondanks de vernieuwde Bravia 8 II QD-OLED. Sterker nog, Sony kondigde voor volgend jaar een RGB-miniled technologie aan die duidelijk voorbestemd is om het nieuwe topmodel te worden.

Wat is een rgb-miniled achtergrondverlichting?

De achtergrondverlichting is het onderdeel van een lcd-tv dat licht produceert. Dat kunnen witte leds zijn, maar een moderne premium lcd-tv gebruikt doorgaans talloze minileds die blauw licht produceren, dat via een quantum dot-folie wordt omgezet naar wit licht. De leds worden onderverdeeld in zones die de processor individueel kan aansturen om het contrast te verbeteren. In donkere zones dimt hij het licht, in heldere zones kan hij de leds sterker aansturen. Om kleur te produceren wordt elke pixel met behulp van een kleurfilter opgedeeld in een rode, groene en blauwe subpixel.

©Sony

RGB-miniled technologie vervangt dit systeem door trio's van rode, groene en blauwe minileds te gebruiken die samen wit licht creëren, waardoor de quantum dot-laag overbodig wordt. Omdat er nog steeds veel minder leds dan pixels zijn, blijft het kleurenfilter nodig om per pixel de juiste kleuren te creëren. Net zoals bij een huidige miniled-tv worden de leds onderverdeeld in zones om het contrast te verbeteren.

©Sony

Maar deze technologie kan nog een stapje verder gaan. Als de processor detecteert dat er in een bepaalde zone enkel groen licht nodig, dan kan hij de rode en blauwe leds uitschakelen. Dat is alvast veel efficiënter dan het overbodige licht weg te filteren.

Wachten tot 2026 voor nog rijkere, helderdere kleuren

Sony claimt dat dit soort achtergrondverlichting een piekhelderheid van 4.000 nits en kleurbereik van 99 % P3 kan bereiken en 90% Rec.2020. Dat is een flinke upgrade ten opzichte van de beste tv’s die momenteel wel 4000 nits halen, maar eerder 95% P3 en 75% Rec.2020 leveren. Concreet kan een rgb-miniled veel helderdere kleuren tonen, die toch erg intens zijn.

©Sony

Daarnaast zijn ook meer nauwkeurige kleurgradaties mogelijk, en dat zowel in heel donkere als heel heldere tinten. Een aangezien meer en meer filmmakers vaak erg donkere scènes gebruiken, zou dat een welkome verbetering zijn. De technologie heeft nog twee extra voordelen. Ze is schaalbaar naar grote tv-maten. En een rgb-miniled tv zou ook een betere kijkhoek hebben, al liet Sony niet weten hoe dat gerealiseerd wordt. Sony zal een eerste model vermoedelijk in 2026 lanceren.

Ook bij audio een beperkt aantal nieuwe modellen

Net als bij de televisies worden ook de audioproducten niet meer elk jaar vernieuwd zo blijkt. Vorig jaar kreeg de top van het aanbod een make-over, dit jaar is de onderste helft aan de beurt. De Bravia Theatre Bar 6 is een 3.1.2 soundbar met subwoofer. De Bravia Theatre System 6 is een 5.1 soundbar met bijgeleverde surroundluidsprekers en subwoofer. Beide ondersteunen Dolby Atmos, DTS:X, Voice Zoom 3. We kregen een korte demo van de vernieuwde Bravia Bar 6, die een duidelijk vollere en stevigere klank produceerde dan de voorganger.

©Eric Beeckmans | ID.nl

Daarnaast zijn er ook twee optionele accessoires. De Bravia Theatre Rear 8 bestaat uit één paar draadloze surroundluidsprekers die je kunt gebruiken om de Bar 6 uit te breiden. De Bravia Theatre Sub 7 is een compacte draadloze subwoofer van 100W.

Bekijk andere Sony-tv's op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Snel en simpel: mailgroepen maken in Outlook
© Andreas Prott
Huis

Snel en simpel: mailgroepen maken in Outlook

Moet je regelmatig e-mail verzenden naar meerdere contacten, dan win je veel tijd door in Outlook met contactgroepen te werken. Hierdoor hoef je niet telkens de namen van de afzonderlijke ontvangers typen. Bovendien loop je op die manier nooit het risico dat je iemand per ongeluk vergeet.

In drie stappen laten we zien hoe je eenvoudig e-mailgroepen aanmaakt in Outlook:

  • Voeg de contacten toe aan je adresboek
  • Stel een e-mailgroep samen en voeg leden toe
  • Verstuur de mail aan de groep

Handig om te weten: Contactenchaos? Zo breng je je adresboek weer op orde

Toevoegen aan contactpersonen

Met een e-mailgroep kun je bijvoorbeeld de volledige leesclub, de collega’s van de afdeling, of een vriendengroep bundelen. Zo’n mailgroep is ook superhandig voor wie regelmatig een nieuwsbrief verstuurt.

Zorg eerst dat de mensen die deel zullen uitmaken van de e-mailgroep in de lijst Contactpersonen van je mailprogramma staan. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een e-mail te openen waarin het e-mailadres van deze persoon staat. Klik met de rechtermuisknop op dit e-mailadres. Hierdoor opent de fiche van deze persoon. Onder de naam van deze persoon klik je op de drie puntjes en dan selecteer je Toevoegen aan contactpersonen.

Voeg het e-mailadres toe aan de lijst met contactpersonen.

Groep samenstellen

Daarna kun je een groep maken. Klik op het pictogram Groepen in de linkerkolom van Outlook. Linksboven zie je de knop Nieuwe e-mail, maar als je op het pijltje daarnaast klikt, kun je Nieuwe groep selecteren. In de pop-up geef je deze groep een duidelijke naam. Bij Beschrijving vul je het doel van de groep in. De groepsleden zullen een e-mail ontvangen waarin dit aan hen wordt meegedeeld. Daarna klik je op de blauwe knop Maken. In de volgende stap kun je de leden van de groep toevoegen. Aan de linkerkant bij Groepen verschijnen alle groepen die je op die manier hebt aangemaakt. Om extra leden toe te voegen selecteer je eerst de groep en daarna klik je op Leden toevoegen. Dat kan door het e-mailadres in te typen.

Je kunt eindeloos veel leden aan een groep toevoegen.

E-mail sturen naar de groep

Om vanuit naar een groep in één keer een e-mail te versturen naar alle leden, selecteer je de betreffende groep aan de linkerkant en klik je rechtsboven op de knop E-mail verzenden. In het Aan-vak zal automatisch de naam van de groep verschijnen. Je kunt de muisaanwijzer boven de groepsnaam houden en even wachten; dan verschijnen de beschrijving van de groep en de namen van de leden.

Een groep verwijder je door met rechts op de naam van de mailgroep te klikken en te kiezen voor Verwijderen. Links in het menu onder Verwijderd staan alle verwijderde items. Hier kun je later de mailgroep nog uit terughalen.

Hou de muisaanwijzer boven de groepsnaam, dan verschijnen de details.