Zo kun je de knoppen van een gamecontroller instellen op Android

© Wesley Akkerman

Zo kun je de knoppen van een gamecontroller instellen op Android

Geplaatst: 1 februari 2024 - 13:01

Wesley Akkerman

Als je regelmatig games speelt op je Android-telefoon of -tablet, dan kan het prettig zijn om daar een fysieke controller voor te gebruiken. Helaas ondersteunt niet elk spel bluetooth- of bedrade controllers, maar met hulp van de juiste app is het toch mogelijk een controller in te stellen.

Misschien herken je dit beeld. Je speelt een game op je smartphone of tablet. Je bedient die met de digitale knopjes op het touchscreen, waardoor je handen soms in de weg zitten. Daardoor zie je niet goed wat er gebeurt en mis je een schot, bocht of wat voor kans dan ook. Sowieso mis je tijdens het gamen de nodige feedback van de besturing. Met fysieke knoppen weet je immers precies wanneer je welke knop indrukt, terwijl de controllers in hun geheel subtiel kunnen trillen. Dat zijn sensaties die je mist wanneer je je vingers vastklemt op zo’n aanraakgevoelig scherm.

De beste gamecontroller?

Die vind je hier, ook voor jouw Android-device!

Wat is button mapping?

Met 'button mapping' op een controller kun je dat probleem oplossen. Je kunt dan helemaal zelf bepalen welke knop wat doet, en wat er dus gebeurt als je daarop drukt. Je stelt dus in feite zelf de functie in. In het geval van Android houdt het meestal in dat je een digitale knop koppelt aan een fysieke knop, zodat je ondersteuning voor een controller realiseert. Dan kun je de controller zo configureren dat de A-knop op een controller de digitale springknop indrukt, of dat de rechtertrigger een schot lost. De analoge knuppel kun je eveneens op de digitale variant plaatsen.

Helaas heeft Android hier geen ingebouwde opties voor. Of dat ooit nog komt, weten we niet, maar tot die tijd kunnen we apps van derden gebruiken. In dit artikel kijken we naar de applicatie Mantis Gamepad Pro. Die app kun je gratis gebruiken, maar er is ook een betaalde optie beschikbaar.

Maar voordat je knoppen aan elkaar kunt binden, moet je eerst door een aantal hoepels springen. Na het downloaden en installeren van de app, open je Mantis Gamepad Pro en tik je bovenaan op Tap to start Mantisbuddy.

Zo kun je de knoppen van een gamecontroller instellen op Android-FYb6RlLcSTe_F3ZhmXrR5g

Controller koppelen en instellen

Voor ons voorbeeld hebben we een controller van het merk Nyxi via een usb-c-kabel aan een Google Pixel Tablet gekoppeld. Als je alle instellingen netjes gevolgd, dan moet het niet uitmaken of je een controller bedraad of draadloos gebruikt. Zodra de app een controller herkent, kom je uit in een scherm met kalibratie-opties, waar je ziet welke knop wat doet. In ons geval zijn de A- en B-knoppen omgedraaid, evenals de X- en Y-knoppen. Dat kun je direct omwisselen door op Start Calibration te drukken (voor de algemene instellingen) of je gaat direct door naar de game-opties.

De eerste optie is vooral handig voor games die vanuit zichzelf controllers ondersteunen, terwijl de tweede optie bedoeld is voor games met alleen touchscreenbediening. Als je de knoppen per game wilt instellen, tik dan op de Add game-knop. Zoek de game die je wilt instellen en tik op het plus-icoontje. Je vindt alle games ook onder het kopje Games.

Vanuit daar kun je games opstarten, maar dat is niet verplicht voor het gebruik van deze app. Zodra de game is opgestart, zie je de Mantis-widget in beeld staan. Daar moet je op tikken om de digitale knoppen aan de controller te binden.

Zo kun je de knoppen van een gamecontroller instellen op Android-KnqYfrJkTmmyw5DyUQAicA

En veegbewegingen?

Als je de algemene controller-instellingen tijdens de eerste koppeling hebt doorlopen, zie je nu alle opties die al zijn ingesteld (zoals de analoge knuppel en actieknoppen). Je kunt alle beschikbare Mantis-opties verplaatsen naar de digitale knoppen op het scherm. Er is zelfs ondersteuning voor bewegingen (zoals vegen). En meer dan dat hoef je eigenlijk niet te doen. Vanaf het moment dat alles op de juiste plek staat, moeten de digitale knoppen werken zodra je een fysieke knop indrukt. Je moet de Mantis-app wel steeds opnieuw opstarten als je telefoon uit is geweest.

Dat is trouwens niet het enige waar je rekening mee moet houden, want de algehele ervaring is niet zonder gebreken. Vooral als je door menu's wilt navigeren (die werken met veegbewegingen), kan dat voor onhandige situaties zorgen. Je bent dan wellicht beter af door gewoon met je vingers over dat touchscreen te vegen. Maar binnen de game zelf, dus als je echt aan het spelen bent, zul je nauwelijks tegen problemen aanlopen. Zolang alle knoppen goed zijn ingesteld en ze netjes over de digitale buttons zijn geplaatst, moet het helemaal goed komen.

Zo kun je de knoppen van een gamecontroller instellen op Android-aBwMLCsRS7egp2TQcy4hHg
0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten