Gezond worden door te gamen? Met deze VR-apps kan het!

© PXimport

Gezond worden door te gamen? Met deze VR-apps kan het!

Geplaatst: 13 april 2023 - 07:29

Bastiaan Vroegop

De tijd waarin je suf met een controller in je handen op de bank zat te gamen, is allang voorbij. We zetten vijf VR-apps op een rij die je helpen gezond te worden.

Na jarenlang dagdromen over virtual reality is de technologie de afgelopen jaren realiteit geworden. Een speciale headset katapulteert je naar een virtuele wereld waarin je vrij kunt rondkijken. Daarnaast worden de meeste brillen geleverd met twee controllers die de bewegingen van je handen volgen, zodat je ook 'echt' kunt slaan, schieten of objecten kunt oppakken. 

Benieuwd naar VR?

Check snel welke VR-bril het meest geschikt is voor jou!

Inmiddels is er een aantal bedrijven dat fors inzet op virtual reality, zoals Facebook-moederbedrijf Meta. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de Meta Quest 2, die wordt verkocht met alles wat je nodig hebt om virtuele werelden in te duiken. Grote concurrenten zijn HTC en PlayStation, die brillen maken om samen met een gaming-pc of gameconsole te gebruiken.

👓 TIP! Heb je geen gaming-pc of PlayStation in huis? Kies dan voor de Meta Quest 2. Die heeft een ingebouwde processor, waardoor hij apps en games afspeelt zonder dat er een tweede apparaat nodig is.

Er is in virtual reality van alles te doen. Sommige apps laten je Netflix kijken op de virtuele bank, terwijl anderen je ouderwetse schietgames laten spelen. Dat is leuk, maar het interessantst zijn de apps die je helpen om gezonder te blijven. Een slim ingestoken game zorgt dat je veel beweegt om bijvoorbeeld punten te scoren of obstakels te vermijden, waardoor je hartslag tijdens het spelen flink toeneemt.

1 - Beat Saber

Dit is misschien wel de populairste fitnessgame die je kunt vinden en is daarom ook beschikbaar op bijna alle grote VR-platforms. In Beat Saber heb je twee lichtzwaarden vast, terwijl blokken op de maat van de muziek op je afvliegen. De opdracht: hak elk blok kapot zodra deze in de buurt komt. Omdat dit op de muziek gebeurt, sta je tijdens het spelen al snel hevig te swingen. 

Beat Saber biedt op zichzelf al tientallen uren fitnessplezier, maar daarnaast kun je ook extra muziekpakketten kopen. Onder meer Billie Eilish, Linkin Park en Lady Gaga hebben met de makers van Beat Saber samengewerkt, zodat je op de maat van hun muziek kunt spelen.

Watch on YouTube

2. FitXR

FitXR begon ooit als eenvoudige boksgame, maar is inmiddels uitgegroeid tot een uitgebreid fitnessplatform. In honderden lessen word je uitgedaagd om zo veel mogelijk te bewegen met je armen, bijvoorbeeld door blokken die op je afvliegen kapot te slaan. Omdat deze app speciaal is gemaakt voor sporters, zijn de programma's ook afgestemd op het trainen van specifieke lichaamsdelen.

De app is gratis te downloaden op de Meta Quest 2, maar je kunt dan slechts een week fitnessen. Daarna moet je een abonnement afnemen, en dat kost je een tientje per maand. Dat maakt het meteen ook de duurste optie in deze lijst, al liggen de kosten alsnog lager dan de meeste sportscholen.

👓 TIP! Heb je een Meta Quest 2? Dan kun je gebruikmaken van de systeem-app Oculus Move. Deze houdt jouw bewegingen bij in elke ondersteunde game, zodat je verspreid over alle apps weet hoe goed je presteert.

Watch on YouTube

3. Pistol Whip

Deze game lijkt een beetje op het hierboven besproken Beat Saber, maar ruilt de lichtzwaarden om voor pistolen. Je beweegt je langzaam door een reeks levels heen, waarin je op de maat van de muziek elke tegenstander moet neerschieten. Ze zitten overal, wat betekent dat je armen snel heen en weer bewegen en je hartslag omhoogschiet.

Waar je in Beat Saber alleen vliegende blokken naar je toegeslingerd krijgt, bestaat Pistol Whip uit 'echte' levels. Hierdoor voelt het iets meer aan als het spelen van een gewone game, waarin vijanden jou ook proberen te belagen. Maar dat neemt niet weg dat je stiekem alsnog aan het sporten bent.

Pistol Whip staat op nagenoeg alle grote VR-platforms voor 25 tot 30 euro. De makers werken er nog steeds aan, dus op termijn worden er ook extra levels aangeboden.

Watch on YouTube

4. CREED: Rise to Glory

Gamers hebben een simpel gezegde: spellen gebaseerd op films zijn nooit goed. CREED: Rise to Glory is de uitzondering op deze regel. Dit spel is gebaseerd op de boksfilm Creed, wat weer een vervolg is op de klassieke Rocky-films. Het idee van de game is simpel: je stapt in de boksring en mept er op los totdat je tegenstander op de grond ligt.

Domweg met je armen zwaaien is niet genoeg als je wilt winnen. Het is een verrassend diepe game, waarin je al snel als een 'echte' bokser beweegt en calorieën verbrandt. 

Qua functionaliteit kun je lang spelen. Er is een verhaalmodus waar je uren aan kwijt bent, waarna je nog vrij kunt boksen tegen computergestuurde tegenstanders. Wil je echt een uitdaging, dan kun je online boksen tegen andere spelers. CREED: Rise to Glory is er voor Meta Quest 2, VR-brillen voor de pc en de eerste PlayStation VR.

Watch on YouTube

👓 TIP! Bouw rustig je speeltijd op. Bij sporten is het altijd belangrijk om niet te snel te gaan, maar bij VR moet je tegelijkertijd wennen aan het gevoel van de headset. De kans is groot dat je de eerste paar keer al na een minuut of twintig duizelig bent, maar op termijn wordt dat snel beter.

The Climb

The Climb is niet echt een cardiogame, maar wel eentje die helpt om je armspieren te trainen. In dit spel ben je namelijk een bergbeklimmer, wat betekent dat je continu je armen in de lucht steekt en jezelf omhoog trekt. Dat ga je al snel voelen – vergelijkbaar met wanneer je bijvoorbeeld een plafond staat te schilderen.

Op zichzelf is The Climb best een uitgebreid spel, met een grote hoeveelheid levens en online ranglijsten waarin je het voor de beste tijd opneemt tegen andere spelers. Als dat niet genoeg is, kun je bovendien het vervolg The Climb 2 spelen. Beide spellen zijn er voor Meta Quest 2.

Watch on YouTube
0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten